Pohjois-Suomi

UK-puistosta pelastettiin vaeltajat 42 asteen pakkasen armoilta – Kaksi vaeltajaa oli pahasti kylmettynyt, nouto kesti kuusi tuntia

Monin paikoin on jään ja lumen välissä vettä, mikä vaikeuttaa kulkemista. Talvisuliakin löytyy. Tämä on Ukonjärvessä Kirakan voimalaitoksen virtausta. KUVA: Olli Miettunen
Pohjois-Suomi 6.2.2019 11:07
Olli Miettunen

Ilmaston sanotaan muuttuvan ja lämmintä povataan, mutta silti edelleen pakkanen uuvuttaa vaeltajia erämaihin. Inarin kunta on nyt päättänyt panostaa matkailun ja matkailijoiden turvallisuuteen. Myös alalla toimivien yritysten odotetaan ponnistelevan turvallisen turismin eteen.

Viimeksi viikonvaihteessa piti kelkkapartion pelastaa kaksi pahasti paleltunutta hiihtäjää Urho Kekkosen kansallispuistosta, jossa -42 asteen pakkanen oli kylmettänyt vaeltajat. Nouto maastosta kelkoilla kesti peräti kuusi tuntia.

Muistissa on myös kolmen vuoden takainen tehtävä puiston eteläreunalla, jossa yksi vaeltaja ehti menehtyä ja toinen saatiin turvaan paleltuneena. Pelastuslaitos ja rajavartiosto etsivät miehiä moottorikelkkojen avulla, mutta vaeltajien ahkion jälkiä löydettiin vasta reilun 10 kilometrin päästä alkuperäiseltä etsintäalueelta.

– Matkailun turvallisuus on meille tärkeä asia, Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine sanoo.

– Vastuu on ensi sijassa matkailijalla itsellään, mutta toivomme että myöskin majoitusyritykset ovat mukana valistustyössä mitä vaatii varusteilta ja osaamiselta, kun lähdetään omin päin tuonne pakkaseen.

Turvallisuus kuntoon yhteistyöllä

Kunnan johtoryhmä keskusteli matkailun turvallisuushankkeesta, jonka Inari voisi paikallisesti toteuttaa. Asiaa on selvitetty yhdessä Rovaniemellä toimivan Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin (MTI) kanssa. Se on vuodesta 2009 toiminut kumppaniensa kanssa pohjoisen matkailun edistäjänä.

– Meillä oli palaveri muun muassa Lapin ammattikorkeakoulun kanssa ja nyt kuntatasolla mietitään, pyritäänkö jotenkin hankkeistamaan matkailun turvallisuus ja miten sen vaaliminen saadaan osaksi kaikkien toimialojen työtä, Laine toteaa.

Matkailijalle löytyy monenlaista menopeliä, jolla pääsee erämaan kätköihin. Inarin kunta haluaa, että myös takaisin tullaan ja terveenä. KUVA: Olli Miettunen

Turvallisuuteen liittyy monia kunnan sidosryhmiä ja kumppaneita sekä pelastus- ja turvallisuusviranomaiset. Kunta voisi Laineen mukaan erityisesti edistää viestintää ja ohjeistamista, kuten vaikkapa jäällä liikkumisesta.

– Tämmöiset asiat eivät ole ollenkaan selviä kaikille matkailijoille.

– Pyrkimys on, että matkailijat käyttäisivät mahdollisimman paljon ohjattuja palveluita.

"Do and Don'tsit" opastavat

Inarissa on jo erityisellä Arctic outdoor -hankkeella tehty ohjeistuksia ja esitteitä, joissa Laineen kukaan "do and don'tseilla" opastetaan erämaahan tai luontoon liikkumaan aikovia valmistautumaan. Myös liikenneturvallisuus on otettu esille, vaikka kunnan voi olla siihen hankala vaikuttaa.

– On tärkeä juttu myös Suomen maakuvalle ja brändille, ettei tapahdu isoja havereita.

Toistaiseksi ei Laineen mukaan tiedetä, miten tähänastiset toimet turvallisuuden eteen ovat tehonneet. Nyt on ajatus ottaa aihe kunnan näppeihin isommalla otteella. Kunnanjohtaja sanoo ottaneensa Suomen poliisikunnan kanssa esille Norjan ratsiat, joissa raskasta liikennettä on pysäytetty raja-asemille.

– Täytyy muistaa, että ne tulevat tästä meidän läpi.

Inarissa toivotaan, että myös Suomen puolella kiinnitetään enemmän huomiota raskaan liikenteen valvontaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Suomi kurjistuu; ei ole varaa pitää autiotupia ei siellä halkoja jne puhumattakoon kaikista muista säästö toimista. Näillä kaikilla on yhteinen nimittäjä ja se on Duunareitten liian korkeat palkat maksukykyyn verrattuna.Siihen vielä muut maksut päälle. Mikään ei kannatte suomessa on kohta totisinta totta. Tästä ei päästä vaikka sosiaalitemokraatit löisivät kuinka lakkoja pystyyn joka on heidän talous lääkkeensä, niin typerää kuin se onkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei vain sääkartoilla näkynyt -42 lukemia. Onkohan kartalla oletuksena näytettävä lämpimin mittari ollut osasyynä, että on uskallettu lähteä? Tunturin päällä jotain -18 vain ja sitä näyttää ilmatieteenlaitoksen kartta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esim. Vuotsossa maanantaina alin lämpö -38. UK- puistossa siinä vieressä voinu hyvinki olla se neljä astetta kylmempi. Kattele sie vain karttojas, mie katon pihalle. Ja siellon kylymä. Lähtiissä reissuun on voinu olla nätti -15, eikä mithän hättää, keskellä kairaa ko paukoo neliänkympin kelit, niin on ossaavallaki hiihtäjällä tahi erämiehellä tietämistä! Pikkunen virhe tai sormien jähtyminen, niin son henki pois! Meneppä karttojes kanssa kokkeilemhan. Loppuu höpöjutut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa ne eksyneet oli tuttujas? Ei se parane lähtiä pakkaseen urheilemaan. Jos ei siellä pärjää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oiskohan toimiva konsti kaivaa suosittujen reittien varrelle hätä-lumiluolia, jotka karttaan ja merkittäisiin huolella ettei kukaan tipu katon läpi?

Ois edullinen ratkaisu, mutta sitte tieteskin löytyy joku direktiivi jonka mukaan ei onnistu tai "viranomainen ei voi ottaa vastuuta siitä ja siitä..."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä varmaan on kliffempaa kuin täällä pohjolan tunkkaisessa kylässä. Katteeksi käypi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin vouhotetaan kuinka on extreemiä ja sitten märistään että tulukaa hakemaan ei täällä voi olla. Tämä on tätä somehuomion hakemisen seurauksia. Idioottimaista hommaa ja kaatuu veronmaksajien maksettavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos menet outoon kairaan ja on pelkoa eksymisestä, niin reppuun kannattaa pakata korttipakka. Kun otat pelikortit esille, niin aina on joku takapiru selän takana neuvomassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäskö tuonne tehdä enemmän autiotupia ja tiipiitä että olis näillä eksyjillä paremmat mahdollisuudet selvitä. Samalla niissä voisi yöpyä muutenkin. Matkailun edistäjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsähallitus on ennemminkin vähentämässä laavupaikkoja ja autiotupien huoltoa.
Ehkä joku biljonääri voisi lahjoittaa rahaa tuohon tarkoitukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Autiotupia ei kanata ylläpitää kun turistit olettavat, että tuvalle varatut polttopuut on poltettava mahdollisimman nopeasti loppuun. Siinä ei riitä tuli kaminassa vaan pitää tehä pihalle suuri nuotio jota sitten kaukaa ihaillaan. Jos on sitten hiihtäjällä hätätilanne, niin kämppä on kylmä ja liiteri tyhjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asumistukeen menee yli 1000 miljoonaa euroa vuodessa. Naurettavaa että autiotupien huoltoon ei muka löytyisi muutamaa sataa tonnia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmasto on kautta aikojen muuttunut.
Nykyään kaikesta tehdään bisnestä joissa poliitikot ja näyttää suuntaa.
Uusi ilmastotalouden aikakausi on alkanut jossa tulee olemaan häviäjiä ja voittajia riippuen kuka osaa sen parhaiten hyödyntää.
Toivotaan että suomi olisi ensimmäisiä valtioita jota pärjäävät ilmastobisneksissä ja olisivat voittajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se on, ulkona liikkuminen on muotia. Kaupunkilaisille suosittelen kumminkin asfaltilla ja valmiilla reiteillä pysymistä. Aivan turhaa lähdette korpeen selviytymistä kokeileen. Ette selviydy, se on varmaa ja kovilla pakkasilla henkikultakin on vaarassa. Viikottain tulee opastettua puistoon eksyneitä turisteja uralle, useimmat ovat sadan metrin päässä reitistä ja suunnat sekaisin, pulleat posket punottaa ja suklaata on suu täynnä. Pitää kuulemma tankata ettei pääse enerkiat loppumaan. Voi voi, pysyisitte valaistuilla alueilla niin säästyisi tuhansia pelastuslähtöjä vuosittain, ja miljoonia veroeuroja. Eipä nyt muuta täältä kairasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne retkeilijät sinutkin hengissä pitää, joten älä hauku elättäjiäsi. Toivotaan, että joku päivä tosiaan turismi ja matkailu hiipuu lapista niin sitten voitte keskenänne ulista kun ei ole leipää pöydässä.
Ne menetety veroeurot ei kuitenkaan ole sinun pussista pois, joten turhaan uliset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille
26
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
26
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
25
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
24
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image