Pohjois-Suomi

Tyrnävän kunnan yt-neu­vot­te­luis­sa kaikki on vielä auki

Kunnanjohtaja Vesa Anttila muistutti, että kunnan tilinpäätös on ollut negatiivinen jo useamman vuoden peräjälkeen.
Pohjois-Suomi 10.6.2019 23:28
Heli Rintala

Miten kurotaan kokoon 600 000–900 000 euron takamatka, joka on syntynyt Tyrnävän kuntatalouteen? Entä jos Kuntaliiton povaama 400 000 euron alitus kuluvan vuoden verotuloihin toteutuu?

Tyrnävän kunnanvaltuusto päätti tämän vuoden talousarviota hyväksyessään katsoa, saadaanko säästettyä 500 000 euroa ensimmäiseen osavuosikatsaukseen mennessä. Vasta sen jälkeen päätetään tarvittavista toimenpiteistä. Valtuuston maanantaisessa kokouksessa kaikille konkretisoitui, että lisää kirittävää oli kertynyt talouskurista huolimatta. Verotulokertymäkin huoletti kohtuullisesta alkuvuodesta huolimatta.

Kunnanjohtaja Vesa Anttila muistutti, että kunnan tilinpäätös on ollut negatiivinen jo useamman vuoden peräjälkeen.

– Viime vuosi meni pakkaselle 2,3 miljoonaa euroa, ja myös kaksi edellistä vuotta olivat miinusmerkkisiä. Annetaanko sen tapahtua taas? Kunnan ylijäämätilillä on euroja enää hieman alle 1,8 miljoonaa.

Juuri käynnistyneistä yhteistoimintaneuvotteluista Anttilalla ei ole uutta kerrottavaa.

– Kaikki keinot ovat vielä auki. Tehostetaanko omaisuuden myyntiä? Voidaanko ulkoistaa tehtäviä tai toimintoja? Puututaanko ryhmäkokoihin varhaiskasvatuksessa ja kouluissa? Puututaanko tuntijakoon? Tuleeko lomautuksia, ja miten ne jakaantuvat? Turvaudutaanko irtisanomisiin? Neuvottelutulokseen olisi päästävä nopeasti, jotta vauriot pysyisivät mahdollisimman vähäisinä.

Osavuosiraporttien suurimmat ylitykset toteutuivat sosiaali- ja terveysosastolla. Kulut ovat karkaamassa muun muassa työllisyystoiminnassa, lastensuojelussa ja vammaispalveluiden palveluasumisessa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Sipilän hallituksen aikana kertyneitä alijäämiä Tyrnävälläkin niin kuin muissakin kunnissa. Näin käy, kun kunnassa yhdellä puolueella on yksinkertainen enemmistö. Kuntaliitos ainoa mahdollisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se Oulun siivellä elo olekaan niin kannattjaa kuin julkisuudessa kerrotaan. Kempele ja Tyrnävä ovat muuttovoittokuntia ja siellä on nuori ikärakenne-siis tulevaisuutta on. Onko nousuhuumassa jäänyt yhteen- ja vähennyslasku tekemättä. Pienpalkkaiset kärsii, kun ulkoistetaan palveluita, mutta ei tehdä mitään todella ratkaisevaa rakennemuutosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siivoojat ja vahtimestarit irtisanotaan.Muutama päällikkö lisää ja veroprosenttia ylös niin kyllä se siitä. Kepu rules.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monta vuotta kunnan talous pakkasella. Miten näin on päässy käymään. Onko menneinä vuosina johdon harkintakyky pettänyt? Kuka kuntaa johtikaan noina tuhlauksen vuosina?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottakaa Oulusta mallia, vaatisi vetovoimaisen keskustan !
Oulussa ei tarvittu edes YT-neuvotteluja, aika hoiti hommat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole häävi tilanne kunnanjohtajalla jos joutuu katsomaan kuinka edellinen on saanut talouden ohjattua huonoon jamaan. Ei ole tosin uudellakaan johtajalla älliä jos edes vaihtoehtoina korjausliikkeiksi edes mainitsee mm. ryhmäkokojen pienentäminen tai palvelujen huonontaminen. Saati palveluiden ulkoistaminen. Niistä saattaa tulla entistäkin isompi lasku. Korkeimman johdon pätevyyskin tulisi puntaroida. Siihen satsaamalla saatettaisiin päästä parempiin tuloksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäpä se, kun mitään rakennemuutoksia ei saisi tehdä.
Tilanne ei tule paranemaan pikku juustohöylällä, vaan nyt tarvitaan isoja rakennemuutoksia, kuten ulkoistamisia, kiinteistöjen myyntejä (tarviiko kunnan omistaa esim. koulurakennukset?), sosiaalipalvelujen kiristämistä, jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raskas hallinto, johtaja titteleitä liikaa, sihteereitä kunnantalo täynnä- pitäisikö työntekijöiden tuottavuutta parantaa ja hallintoa keventää? Varhaiskasvatuksesta ja peruskoulusta ei ainakaan lähdetä säästämään. Jos sille linjalle lähdetään niin korjaavaan työhön saa syytää rahaa tulevaisuudessa massoittain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teknisellä puolella on ylikapasiteetia kuten joka kunnalla ja älyttömiä hankintoja.Eräskin kunta kyllästyi Makitan akkukoneisiin ja laittoi ne roskiin ja hankki tilalle Hiltin koneet no työntekijät keräsi koneet ja toimivat akut itselleen.Ja 4 miestä laittoi samalle tielle aurausviittoja 2 istui autossa ja kaksi laittoi viittoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lohen poikanenko kävi pistään Tyrnävän kuralle ja häärii nyt Zetaperällä😂

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virkoja ja toimia lakkauttamalla se onnistuu kätevästi. Muutama kymmenen työntekijää vaan pois kortistoon niin homma on selvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi kuinka tulee ikävä Tapani Töllin ja Tuomas Lohen aikoja. Ajan ei taida aika entinen koskaan enään palata, ja kukaan muakaan edes vastaantulija halata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää saada asukasluku kasvamaan, yritystoiminnalla, tai verotuloilla ei väliä. Jo naapurikuntia kiinnostaa kuntaliitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottakaa vihervasureista mallia. Lisävelalla ja yhteistä omaisuutta myymällä siitä selviää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image