Pohjois-Suomi

Tut­kin­ta­pyyn­tö poliisille Suo­mus­sal­mel­la, luon­to­jär­jes­töt syyttävät Met­sä­hal­li­tus­ta liito-oravien kotimetsän hakkuista

Tutkintapyynnössä luontojärjestöt väittävät, että hakkuut ovat tehty Kainuun ely-keskuksen antaman päätöksen vastaisesti. KUVA: Vesa Hyyryläinen
Pohjois-Suomi 12.10.2018 18:14
Pekka Mauno

Metsähallituksen hakkuista Suomussalmella on tehty tutkintapyyntö Oulun poliisilaitokselle. Tutkintapyynnön ovat tehneet Luonnonsuojeluliiton Kainuun piiri ja Ylä-Kainuun luonto.

Tutkintapyynnössä ne pyytävät poliisia selvittämään, onko Metsähallitus hakkuissaan Luolavaaran alueella Suomussalmen Näljängässä hävittänyt liito-oravien lisääntymispaikkoja ja syyllistynyt siten luonnonsuojelulain 49 pykälän määrittelemään luonnonsuojelurikokseen.

Hakkuut on toteutettu tänä syksynä syys-lokakuun vaihteessa.

Tutkintapyynnössä luontojärjestöt väittävät, että hakkuut ovat tehty Kainuun ely-keskuksen antaman päätöksen vastaisesti.

Hakattu kohde oli osa juuri käynnistymässä olevaa, Metsähallituksen luontopalveluiden koordinoimaa liito-orava -hanketta, jonka tavoitteena on liito-oravan suojelun parantaminen Euroopassa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Eehän se luonnon monmuotosuus totteevu jos ee sua hakata vanahoja lahoja mehtie. Minnäe löösin uuvelta vanahanmetän hakkuualuveelta uusie kiäpälajjie ja tattilajjie että sillee se monmuotosuus lissääntyy. Kiävät ol totennäkösesti uusie nimistä piätellen eli ryypätkiäpä, rähjätkiäpä ja hässikiäpä. Tatit ol naetatti ja puistatti. Että sillee ee muuta kun vanahoo mehtee nurin ja luoja laettaa uutta tilalle ja koppakuorjaenen voep muuttoo välaekasesti samallalaella asunpaekkoo kun työttömättii työnperässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvasta päätellen maasto on kulkukelvoton vuosikymmenien ajan. ainoa hyva puoli aukkohakkuistaon etteivät punavihreät ekoterroristit pysty huijaamaan tutkijoita tuomalla muualta liito-oravan papanoita olemattomien puitten juurille. Nuo tulokaslajit ovat syrjäyttässä yleensä vanhoja paikallislajeja. Mitähän liito-orava uhkaa ? Ihmisten kohdalla tuo tulokaslajiuhka on todella vakava. Joko amerikasta tuotu majava on saatu torjutuksi. Tai minkki joka on aiheuttanut saukon taantuman ja lintukantojen osittaisen tuhon saaristossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liito-orava on suomessa tulokaslaji. Ei sen takia pidä lähteä laukalle. Pysyköön etelän maiden pökkelöissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no ottakaa nyt järki käteen - Suomussalmella tuskin on liito-oravia oikeasti. Niitä voi siellä silloin tällöin esiintyä kun kannat ovat huipussaan ja nuoria vaeltaa sinne tilanpuutteen vuoksi. Ei niiden takia tarvitse jättää tukkipuuta sahaamatta. Mitenkäs tuolla kauniissa Karjalassa. Sieltä tulee puuta rekkatolkulla ja oravia vaeltaa silloin tällöin. Onko se siellä homma hallussa. Luulen että siellä puun pitäminen pystössä hyödyttäisi liito-oravaa enemmän kuin palsta Suomussalmella. Johan se tiesi vanhakansakin ettei vasontapaikkaa pidä turmella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsähallituksen kanssa saa olla varovainen. Nyt kun hakevat vain tulosta niin tekevät mitä haluavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreitten tavoita on tehdä kaikista työttömiä kun se on saavutettu suomalaisilla ei ole rahaa kuluttaa ja mailma pelastuu suomalaisten kustannuksella

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kainuu on kohta hakattu aukeaksi. Jo kuusi vuotta sitten näin Puolangalla Lapinharakan. Oikeasti elää tuntureilla mutta erehtyy näiden suurien avohakkuden takia Kainuuseen. Surullista että ihminen sekoittaa ahneuttaan luonnon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei. minä näin viime talven tuiskupäivänä Puolangalla pyryharakan. En oisi ilman lintukurjaa tunnistanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on niin harvinainen ettei minun lintukirjassani ole edes kuvausta, saati kuvaa siitä. Missä päin Puolankaa sen havaitsit. Pitänee valmistautua pitempään bongausmatkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoituksen ei varsinaisesti liity artikkeliin. Suomeen suunnitellaan useita uusia sellu sekä biopolttoaine tehtaita. Sanotaan että Suomen metsien hakkuita voidaan lisätä30%. Kaikille tehtaille riittää puuta. Mutta mistä se lisähakuumäärät otetaan. Yksityiset metsänomistajat kun eivät myy kuin se vieraan kun haluavat. Tuskin merkittävästi lisäävät hakkuitaan. Eli lisähakuut kohdistuu valtion metsiin. Valtion metsiä hakataan jo nyt tosi rankalla kädellä ja jälki näkyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa yksityismetsissä olla tarvetta harvennushakkuille, mistä saadaan raaka-ainetta biolaitoksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ympäristöasiat ovat hyvin ja liito-oravakin pärjää.

Suurin ympäristösaavutuksemme voisi olla, että kivihiilen ja ruskohiilen poltto lopetettaisiin Euroopassa. Saahan sitä markkinoida sähköautoja mutta jos monessa maassa suuri osa sähköstä tehdään hiilellä. Pitäisi laittaa esim. Saksa, Britannia, Puola ja Viro järjestykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa kaatuu likaa puuta. Rumaa on. Kaikki komeat ja kauniita metsät kaadetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kaadettu jo melkein kaikki. Kun pysäytät autosi metsikön kohdalle ja poistut asioimaan sata metriä tien ulkopuolelle niin huomaat sen kauniin ja jylhän metsän olevan vain kulissimetsää avohakkuuraiskion ja tien välissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liito-orava osaa myös kävellä ja juoksee yhtä nopeasti,kuin tavallinen orava. Kyllä liito-oravat uuden paikan löytävät,ilman vihreiden valituksiakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä ihmeen pyhimys liito-orava muka on ja miksi se on suojeltava eläin? Oravia on havumetsät täynnä ja se riittää. Ekoterrorismille pantava loppu ja heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

21
Zeppelinin edustan tietöiden pahin vaihe on kohta ohi, liikenneympyrä valmistuu heinäkuussa
12
Kiinteistöliitto esittää Airbnb-majoittujien määrän rajoittamista huoneistoissa vuoden aikana – valvonta tehtäisiin sähköisen järjestelmän avulla
10
20 asteen rajaa ei juuri rikota Pohjois-Pohjanmaalla tulevalla viikolla – keskiviikkoillan ja torstain aikana luvassa jopa kolmasosa kuukauden sateista
6
Australia evakuoi kahdeksan lasta Syyrian pakolaisleiriltä
5
Rahoitus, huippuvirat ja tietenkin brexit – näin Suomi puheenjohtajana voi tai ei voi vaikuttaa EU:n tulevaisuuteen
5
IS: Cristiano Ronaldo lomailee Ranskan Rivieralla kempeleläismiljonäärin jahdilla – vuokra 217 000 euroa viikossa
4
OLS:n kasvatti Rasmus Karjalainen siirtyy Hollannin liigaan – "Menen tekemään, en vain selviytymään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Syntyvyyden raju romahtaminen Suomessa

214 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Ei kannata näyttää komeaa jokea turisteille ilmaiseksi. Joka paikassa jokinäkymä maksaa. Betonikaide on jalankulkijoiden... Lue lisää...
Betoni kaide

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image