Pohjois-Suomi

Tut­kin­nan­joh­ta­ja: Levillä palaneen lomamökin lat­tia­läm­mi­tyk­sen asennuksessa paloriskiä lisääviä virheitä – onnettomuus vei kolmen lapsen hengen

Hirsimökki tuhoutui pahoin tulipalossa. KUVA: Lapin poliisilaitos
Pohjois-Suomi 22.11.2019 10:15 | Päivitetty 22.11.2019 10:18
Heikki Uusitalo, Virpi Niemistö, STT

Levillä keväällä sattuneen vuokramökin tulipalossa menehtyi kolme lasta. 

Huhtikuussa sattunut kohtalokas palo aiheutui hirsirakenteisen mökin lattialämmityksestä. Onnettomuustutkintakeskus Otkesin mukaan palaneessa vuokramökissä oli tehty lattialämmityksen asennuksessa monia tulipaloriskiä lisääviä virheitä.

– Palaneessa mökissä suurimmat paloturvallisuusongelmat olivat sähköasennusten virheet ja viat sekä puutteet palovaroittimissa, toteaa Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja, professori, Veli-Pekka Nurmi.

Tutkinnanjohtajan mukaan rakennustyöt tehtiin loppuun ilman vastaavaa työnjohtajaa, mikä on voinut vaikuttaa siihen, ettei lattialämmitystä ollut asennettu kunnolla.

Kaikki kolme yläkerrassa nukkunutta lasta kuolivat savukaasuihin. Alakerrassa nukkunut nuori heräsi palovaroittimeen ja pääsi ulos mökistä. Menehtyneet lapset olivat Levillä vanhempansa kanssa lomamatkalla.

Palovaroittimet eivät herättäneet ajoissa

Tulipalon seuraukset olivat vakavat, koska palovaroittimet eivät herättäneet mökissä olleita ajoissa. Mökin palovaroittimien määrästä, sijainnista ja toimintakunnosta ei ole täyttä varmuutta. Otkes suosittaa muun muassa, että palovaroittimia tulisi asentaa asuntoihin selvästi minimivaatimusta enemmän.

– Nykyinen vaatimus yhdestä palovaroittimesta jokaista alkavaa asunnon 60 neliömetriä kohden ohjaa tilanteeseen, jossa varoittimia on usein liian vähän, Otkesin tutkinnanjohtaja Kari Valonen sanoo.

Onnettomuustutkintakeskuksen jo aiemmin julkaistun raportin mukaan palo sai alkunsa virheellisesti asennetusta lattialämmityskaapelista. Tiukalle mutkalle asennetun kaapelin eristeet olivat vahingoittuneet, mikä mahdollisti kaapelin kuumenemisen ja tulipalon syttymisen lautalattian rakenteissa.

Mökissä oli aiemminkin havaittu sähköhäiriöitä, joista osa koski juuri lattialämmitystä.

Sähköturvallisuusvaatimukset ovat palomökin rakentamisajoista tiukentuneet.

Poliisi tekee tapauksesta edelleen esiselvitystä. Tämän vuoksi ei vielä ole varmuutta, käynnistetäänkö tapauksessa esitutkintaa.

Poliisi jatkaa edelleen henkilöiden kuulemisia, ja tekee ratkaisun tutkinnan jatkamisesta yhdessä aluesyyttäjän kanssa.

Turvallisuuden perusasiat esille

Palaneessa mökissä suurimmat paloturvallisuusongelmat olivat tutkintaraportin mukaan juuri sähköasennusten virheet ja viat sekä puutteet palovaroittimissa.

Otkes suosittaa nyt, että Suomen pelastusalan keskusjärjestö (SPEK) laatii tiiviit ohjeet ja tarkistuslistan, jonka avulla asuntoa tai vapaa-ajan asuntoa lyhytaikaiselle vuokralle tarjoava varmistaa ja osoittaa vuokranottajalle, miten turvallisuuden perusasioista on huolehdittu.

Otkesin mukaan työ- ja elinkeinoministeriön pitää jatkossa ottaa majoitustoiminnan turvallisuusasiat huomioon jakamis- ja alustatalouden säädösvalmistelussa ja kansainvälisessä yhteistyössä. Majoitusta tarjoavilla alustoilla tulee olla näkyvillä, miten asunnon tai vapaa-ajan asunnon turvallisuuden perusasioista on huolehdittu. Asiakkaan tulee myös saada tarvittavat turvallisuusohjeet.

Lisäksi turvallisuus- ja kemikaaliviraston ja ympäristöministeriön pitäisi kehittää yhdessä menettelyt, joilla rakennushankkeen valvonnassa varmistetaan, että sähkötyöt ja asianmukaiset käyttöönottotarkastukset tekee pätevä urakoitsija.

Sähkövioista aiheutuu Suomessa vuosittain noin 2 500 tulipaloa.

Määrä on pysynyt melko tasaisena. Useimmiten sähköpalo saa alkunsa kiukaasta tai liedestä.

Sähköpaloissa on kuollut tällä vuosituhannella keskimäärin 15 ihmistä vuosittain.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

125
"Näyttää että tiistaina äänestetään pääministeristä" – Hallitusneuvottelut käynnistyivät odotetusti entisellä hallituspohjalla, Rinne jatkaa ainakin sdp:n puheenjohtajana
92
Sanna Marinista on tulossa uusi pääministeri, Marin voitti äänestyksessä Antti Lindtmanin täpärästi
71
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
69
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
51
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
44
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
41
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Miksi pitäisi jonkun/minun olla kiinnostunut köyhistä? Minulle ei kuulu kenenkään köyhän toimeentulo eikä eläminen vaan ... Lue lisää...
Oman onnen seppä.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image