Pohjois-Suomi

Tutkija kumoaa Lapin myyttejä

Saksalaisen sotilaskodin myyjä luuli Lapin asuihin pukeutuneita suuria herroja viinan vonkaajiksi. Vastaus oli tyly: ”Ei ryyppyjä, ulos joka iikka”. Kuvasta tunnistaa maaherra Kaarlo Hillilän, eversti Oiva Willamon ja kenraali Eduard Dietlin.
Pohjois-Suomi 17.9.2010 10:17
STT
Lappi on aina ollut tarunomaista seutua. Lappia leimaavat esimerkiksi joiut, shamaanitarinat ja joulupukkisadut. Lapissa on myös syntynyt tai synnytetty koko maan historiaan liittyviä myyttejä. Usein monet näistä myyteistä ovat eläneet omaa elämäänsä niin, että niistä on tullut totuuksia. Näillä totuuksilla ei kuitenkaan välttämättä ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Turun yliopiston poliittisen historian dosentti Mikko Uola on pureutunut juuri näihin jälkimmäisiin myytteihin. Mittavassa tutkimuksessaan "Vallankumouksellisia, vakoilijoita ja aseveljiä" (Minerva) hän kumoaa laajan arkistoaineiston avulla useita myyttejä.

--?Myytti voi syntyä monella tavoin, ja niitä voidaan nykyajan perinteessäkin elättää ja säilyttää hyvinkin elinvoimaisina niin sanottuina urbaaneina legendoina. Historiallinen uskomus syntyy helposti silloin, kun tietoa jostain tapahtumasta on saatavissa vain rajallisesti, Uola perustelee tutkimuksensa lähtökohtia.

Uola käsittelee Lapin tapahtumia 1910-luvulta 1940-luvulle. Mukana on useita Pohjois-Suomen ja koko valtakunnankin asioihin vaikuttaneita hahmoja. Heitä ovat etenkin läänin maaherra Kaarlo Hillilä ja legendaarinen jääkärieversti Oiva Willamo.

Vakoilua rahan voimalla

Yksi näkyvimmistä legendoista syntyi talvisodan alla vuonna 1939, kun Petsamossa paljastui Suomen kaikkien aikojen laajin vakoilujuttu. Jutun kaksi päätekijää kuoli hämärissä oloissa kuulustelujen aikana. Jutun yksityiskohdista vaiettiin silloisen arkaluontoisen poliittisen tilanteen vuoksi. Tämä johti villeihin huhuihin. Väitettiin, että vakoilujutun taustalla oli paljon muuta kuin mitä virallisesti myönnettiin.

Uola on käynyt läpi kaikki tämän jutun asiakirjat. Niiden perusteella hän todistaa, ettei jopa joihinkin historiankirjoihin levinneissä huhuissa salaliitoista ja asiakirjojen hävittämisestä ole mitään perää. Tässä jutussa kyse oli yksinkertaisesti tietojen luovuttamisesta Neuvostoliitolle rahasta.

Uola kirjoittaa laajasti jatkosodan vaiheista, kun rintamavastuu Lapissa oli saksalaisjoukoilla. Hän korostaa, että suomalaisten ja saksalaisten sodanaikaiset suhteet perustuivat korkean tason kanssakäymiseen. Ne eivät perustuneet esimerkiksi alempien upseerien satunnaiseen yhteistyöhön joissain erilliskysymyksissä, kuten jotkut tutkijat ovat pyrkineet korostamaan.

Lapin sodasta päätettiin Moskovassa

Uola täsmentää myös saksalaisten ja suomalaisten suhdetta. Hänen mukaansa suomalaisia ei käsketty; saksalaisten piti aina pyytää jotain suomalaisilta. Kenraalitkin pantiin joskus järjestykseen. Uola muistuttaa myös, että välirauhantekoa syksyllä 1944 seurannut Lapin sota oli sota, jota kumpikaan osapuoli ei halunnut. Sitä sotaa ei päätetty sen paremmin Helsingissä kuin Berliinissäkään. Siitä päätettiin Moskovassa.

Uolan käsittelyssä uuden tulkinnan saavat esimerkiksi itsenäistymisen vuodet, läskikapina vuonna 1922, Rovaniemen murhapoltto ja kyyditysten aika vuonna 1930. Tekstiä täydentää erittäin laaja kuvitus. Suurin osa kuvista on ennen julkaisematonta aineistoa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

on esitetty huhuja "järjestetystä onnettomuudesta" koska dietl oli suomen ystävä korsu saunoineen.. hänet jonkin tason salaliittoteorian mukaan järjestettiin lento onnettomuuteen suututettuaan valtakunnanjohtajan.. vissiin ei suostunut polttoaikeisiin..pohjoisen operaatiosta buffalosta ja alppijääkärien osuudesta aika vähän on kirjoitettu..
sanoilla : rovaniemi petsamo kirkenes ollan jo jäämeren operaation lähituntumassa.. satama kaupunkit ja pohjoisen kehittäminen.. vieläkin pyöriii niitä ruuvimerkkejä aiheesta.. "R" merkit... rähinäremmi merkit marssin kulkemisesta tuolta väliltä.. voi näitä jossitella.. mutta DIETL julkaisi myös kuvakirjan lähiystävilleen myös suomalaisille ystävilleen.
Dietl painotti Suomen tarvitsevan kaiken mahdollisen materiaaliavun. Osittain tätä tarkoitusta varten hän matkusti 17. kesäkuuta Saksaan, jossa 22. kesäkuuta keskusteli tilanteesta kahdenkeskisissä neuvotteluissa Adolf Hitlerin kanssa.[5] Dietl kuoli lento-onnettomuudessa Salzburgin lähellä seuraavana päivänä, 23. kesäkuuta 1944.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

68
OYSin parkkitalo suljetaan viikonvaihteessa – purkutyöt muuttavat kevyen liikenteen reittejä sairaala-alueella
44
Sipilä hallituksen neuvottelusta: "Nyt on kyse ensisijassa kansainvälisten sopimusten tulkinnasta, ei niiden muuttamisesta "
36
Oulussa tähän mennessä talven kylmin päivä, pakkasta 25,2 astetta – sunnuntaiaamuna pakkanen voi paukkua vielä kylmempänä
29
Äänestys osoitti, että oululaiset haluaisivat Lammassaareen tanssipaviljongin – Tango selvisi voittajaksi tiukassa kisassa
26
Kiireellisellä hälytystehtävällä ollut poliisiauto suistui yöllä tieltä Raahessa väistettyään rekkaa - molempien kuljettajien toimia tutkitaan
26
"Suunnittele ruokaostoksesi, ja vähennä liha- ja maitotuotteiden kulutusta" – SDP:n ilmasto-ohjelmassa päästöjä vähennetään viidellä toimenpiteellä
24
Kiertokaarelle jäi viime vuonna 7 000 tonnia jätettä, jolle etsitään paikkaa – Laanilassa poltetaan vain kotitalouksien jätteet

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

288 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko olet maksanut veroja palkastasi?

En ole tarkkaan laskenut, mutta noin miljoona euroa. Parisataatuhatta ajattelin vielä maksaa ennen kuin orava loikkaa py... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image