Pohjois-Suomi

"Tuskinpa noita asvaltteja täältä ruvetaan mihinkään pois rullaamaan" – Hanhikiven ydin­voi­ma­la­työ­maa veti in­si­nöö­rio­pis­ke­li­jat, kalastajan ja lapsena niemellä retkeilleen tutustumaan alueeseen

Fennovoiman rakentamisjohtaja Jouni Sipiläinen kertoi Esa Sarpolalle, että Hanhikiven niemellä tehdyt vedenalaiset räjäytystyöt päättyvät 10. lokakuuta. Kalastaja Sarpola halusi tietää, miten ydinvoimalan käyttö vaikuttaa alueen kalakantaan. KUVA: Heli Nurkkala
Pohjois-Suomi 14.9.2019 19:44 | Päivitetty 14.9.2019 20:37
Heli Nurkkala

Hanhikivi 1 -työmaahan Pyhäjoella käytiin lauantaina tutustumassa eri puolilta Suomea. Helsinkiläiset Henna Ihamäen ja Henri Kiviniemen paikalle houkutteli alavalinta. Ihamäki valmistuu lähiaikoina rakennusinsinööriksi ja Kiviniemi diplomirakennusinsinööriksi.

– Energiantuotantomuotona ydinvoima on varmastikin luotettavaa ja turvallista. Totta kai miettii sitä, että entä jos ydinvoimalan rakentamiselle ei myönnetäkään rakentamislupaa. Se olisi turhauttavaa, koska valmistelevia töitä on tehty jo niin paljon, Henna Ihamäki pohtii.

Henri Kiviniemi ja Henna Ihamäki tulivat tutustumaan Hanhikiven niemen työmaalle Helsingistä asti. KUVA: Heli Nurkkala

Kiviniemi puolestaan arvelee, että Fennovoima tulee rakentamisluvan saamaan, kunhan lupakäsittelyyn tarvittava aineisto saadaan toimitettua Säteilyturvakeskukselle ja luvitus etenee valtioneuvostoon.

Vaikutukset kalakantaan arveluttavat

Pyhäjokinen Esa Sarpola haluaa tietää, miten mahdollinen ydinvoimalan käyttö vaikuttaa alueen kalakantaan. Sarpola on yksi sopimuskalastajista, jotka toimittavat kaloja Pyhäjoen kalankasvattamoon.

– Kukaan ei ole sanonut, että ydinvoimalan toiminta vaikuttaisi kalakantaan eikä sellaista ole tullut ilmi YVA-arvioinnissa. Merestä pumpattava jäähdytysvesi palautetaan takaisin noin 10 astetta lämpimämpänä. Jäähdytysvesi ei ole kosketuksissa reaktorissa kuumenneen veden kanssa, Fennovoiman rakentamisjohtaja Jouni Sipiläinen vastaa Sarpolalle.

Sarpola pohtii, kulkeutuvatko kalanpoikaset meriveden mukana jäähdytysjärjestelmään. Sipiläinen selvittää, että järjestelmään menevä vesi seulotaan, joten kalanpoikaset eivät järjestelmään pääse.

Johannes Polus, Sakari Rahkala, Jari Mikkola ja Heikki Uusitalo totesivat, että Fennovoiman hankkeen täytyy olla avointa, jotta ihmiset tietävät, mitä hankealueella tapahtuu. KUVA: Heli Nurkkala

Avoimuus on tärkeää

Neljän miehen porukka laskeutuu bussista, joka kierrättää väkeä laitosalueella.

– Tällaisissa hankkeissa avoimuus on tosi tärkeä asia. Ihmisillä pitääkin olla mahdollisuus käydä katsomassa, mitä täällä tapahtuu, pyhäjokinen Jari Mikkola, ylivieskalainen Sakari Rahkala ja oulaistelaiset Johannes Polus ja Heikki Uusitalo kommentoivat.

– On Fennovoiman pidettäväkin väki mielillä, muuten kansalaiset voivat nousta kapinaan. Ei voi unohtaa sitä, että Fennovoima on toimittanut vasta osan ydinvoimalan rakentamislupaan vaadittavasta aiheistosta, Polus sanoo.

Porukka on yhtä mieltä siitä, että alueella on töitä paiskittu ja hankkeen tuomat työpaikat ovat alueelle tärkeitä.

– Tuskin ydinvoima huono vaihtoehto on. Onhan Loviisassakin venäläiset ydinvoimalat toimineet jo 40 vuotta, porukka pohtii.

"Kokoluokkaa ei ymmärrä kuin paika päällä"

Kalajokinen Teuvo Isokääntä vertaa, ettei Hanhikiven hankemaiden kokoluokkaa ymmärrä, ellei sitä käy katsomassa paikan päällä.

Kalajokisen Teuvo Isokäännän mielestä ydinvoimahankkeesta on hyötyä koko Pohjois-Pohjanmaalle. KUVA: Heli Nurkkala

– Olen kannattanut hanketta ihan alusta lähtien. Se hyödyttää tosi isoa aluetta, ihan koko Pohjois-Suomea. Parannusta on saatu jo tieliikenteeseen ja Kalajoen satamakin tästä on hyötynyt, Isokääntä luettelee.

Isokääntä peilaa myös hankkeen työllistävyyttä.

– Tällä hetkellä alueella työskentelee 240 ihmistä ja rakentamisen aikana määrä on jopa 4 000.

Oululainen Erkki Kittilä vietti lapsuudessa aikaa Hanhikiven niemellä ja Hanhikivellä. Tutustumisreissulla mukana oululainen Eero Järvelä. KUVA: Heli Nurkkala

Lapsuuden retket muistuivat mieleen

Eero Järvelä ja Erkki Kittilä tulivat Hanhikivi-kierrokselle Oulusta. Kittilän isä on kotoisin Pyhäjoen Kittipuhdosta. Kittilä muistelee, miten hän lapsuusvuosina retkeili Hanhikiven niemellä.

– Pyhäjoen kokoiselle kunnalle tämmöinen hanke on lottovoitto. Tuohan tämä euroja ja töitä laajemmallekin, varmasti 100 kilometrin säteelle, miehet arvioivat.

– Eiköhän rakentamislupa myönnetä. Tuskinpa noita asvaltteja täältä ruvetaan mihinkään pois rullaamaan.

Hanke luvitusvaiheessa

Hankivi 1 -hanke on tällä hetkellä luvitusvaiheessa. Ydinvoimalan rakentamisluvan myöntää valtioneuvosto. Luvansaannin edellytyksenä on Säteilyturvakeskuksen myönteinen turvallisuusarvio. Fennovoima toimittaa parhaillaan STUK:lle laitoksen suunnitteluaineistoa arvioitavaksi. Laitostoimittaja vastaa osaltaan rakentamislupaa varten tarvittavan suunnitteluaineiston valmistamisesta ja toimittamisesta Fennovoimalle.

Fennovoiman tiedottajan Kati Mehtomaan mukaan energiayhtiön suunnitelmana on saada ydinvoimalalle rakentamislupa vuonna 2021. Samana vuonna alkaisi laitoksen rakentaminen ja ydinvoimala otettaisiin käyttöön vuonna 2028.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (42)

Löytyisipä se järki, jota nyt pitämällä pidetään piilotettuna, joka kokoaisi yhteen kaiken sen, joka tekee tästä hankkeesta niin tuhoisan kuin se on...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hanhikiven hankkeessa ei ole mitään tuhoisaa, vai oletko huomannut Loviisan laitosten olleen jotenkin tuhoisia?
Lopettakaa jo nuo lapselliset selitykset ja ottakaa asioista selvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

......siitä sinisilmäisyydestä, jolla tätä hanketta yhä vain puolestellaan.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo Hanhikiven ydinvoima projekti on parasta mitä Suomessa on tapahtunut vuosiin. Surettaa ne jotka puolustaa kivihiilen ja turpeen polttoa ja vastustaa saasteetonta ydinvoimaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin - ja kun pakkanen puraisee näitä sinisilmäisiä hankkeen puolustajia - muuttuvat posket punaisiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

....muuttuu posket punaisiksi siitä ihanasta lämmöstä mitä ydinvoimalla tuotettu sähkö asuntoon tarjoaa. Ai niin, siitähän saadaan myös lämpöä eli aina paranaee, kun saadaan sähköä ja lämpöä yhtäaikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkä takia sen pitää olla just Suomi joka kokeilee näitä ydinalan uusia "tuulia" mm. Olkiluoto 3 suunniteltu ensimmäisenä maailmassa vaaralliselle mox polttoaineelle. Ja sitten tämä Posivan Onkalo ensimmäinen maailmassa ydinjätteen loppusijoitus paikka

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tuolla hyvä työllistämisvaikutus, vaikka sitä voimalaa ei koskaan rakennettaisi. Fennovoimalla näyttää olevan enemmän rahaa, kuin älliä hankkia rakennuslupa! Kirkonkylän uudeksi slouganiksi voisi ottaa "Säteilevä Pyhäjoki"!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköä pukkaa muutaman vuoden päästä, loppuu sähkön ostaminen muilta. Jätteet voi loppusijoittaa lopetetuun Pyhäsalmen kaivokseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmaantuva ukkoporukka on se osa kansaa joka eniten kannattaa ydinvoimaa. Juuri se sama heti sotien jälkeen syntynyt porukka joka sai kaiken ja lypsi nuoremmat sisaruksensa ensin laittomin etukäteisperinnöin ja myöhemmin poliittiseen valtaan päästyään myös tulevien sukupolvien eläkkeet ja sosiaaliedut päätöksillään kun olivat itselleen järjestäneet huolettomat eläkepäivätkin. Nyt tuo ukkolauma laskee, että kun ei he ehdi kuolla ydinvoimaloiden saasteisiin niin hävitetäänpä lähtiessään koko maapallon mollukka. Valitettavasti suuri osa tuosta ukkolaumasta on edelleenkin vallan kahvassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olisit kokenut saman elämänalun kuin harmaat sodanjälkeiset ukot niin olisi sullakin ehkä itku päässyt (aikoinaan). Ehkäpä meillä on jonkinlaista elämänrealismia. Perintöjä ei ole näkynyt eikä kuulunut. Eikä olla kaikki nuorena autoilla ajeltu vaan jalan ja polkupyörän romulla liikuttu. Tehkää töitä (kaikenlaisia). Töitä voi tehdä vaikkapa risusavotoissa, paskanluonnissa, ojankaivuussa, marjoja poimimalla. Mahdollisuudet ovat rajattomat kuten minunkin lapsuudessa ja nuoruudessa. Eläke on sellainen jolla juuri ja juuri tulee toimeen. Elämällä niukasti eikä kerskakuluttamalla kuten jotkut. Te ihmenuoret saatte ilmeisesti sähkönne töpselistä??? Luopukaa teidän sähkönkuluttajista kuten täppärit, puhelimet yms mitä niitä onkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisiko jo vihdoin tulla tälle vuosituhannelle sieltä menneisyydestä? Vertaa samalla omaa nuoruuttasi 1800 luvun silloisiin nuoriin, niin huomaat miten hyvin sinullakin kaikki oli.
Nuo kaikki mainitsemasi "työnteot" tehdään nykyajassa koneilla ja marjoja poimitaan edelleenkin, tosin sekin pomurilla avittaen.
Eläkkeeseen jokainen voi itse vaikuttaa, joten jos huonosti palkattua töitä vain tehnyt niin pitää katsoa peiliin missä vika kun eläke huono.
Töpselistä se sinullekin sähkö tulee ja pitäisikö sinun näyttää mallia ja luopua läppäristä, puhelimesta ja mitä niitä onkaan?
Olisiko asiat hyvin, jos palaisimme aikaan jolloin päreet palaisi nurkissa ja uutiset toisi kiertävä kaupparatsu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tartte olla kummoineenkaan ydinfyysikko hoksatakseen, ettei tuo laitos valmistu varmasti vuonna 2028...Tiedä sitten valmistuuko tuo koskaan, jos venäläisillä ei ole rahaa ja meiltä Suomesta tuskin saa rahoittajia tuollaiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kun se rakennuslupa on jo, ainoastaan lupien juridinen puoli on avoinna. Tuo kun on yleishyödyllinen hanke niin lupa lohkeaa kyllä ja siinä ei ole mitään epäselvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kun sitä rakennuslupaa ei vielä ole. Periaatepäätös on. Lupa tulee jos suunnitelmat täyttävät vaatimukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kun se rakennuslupa on ja ainoastaan juridiset seikat hidastavat luvan kirjoittamista.
Mahdatko edes tietää mikä on fakta?
Juuri tuossa itsekin sen vahingossa myönsit, että lupa on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän noita tarvi rullata, rakentakaa vaikka F1-rata, niin vois maakuntakin jotenkin hyötyä moisesta huuhailusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On aika järkyttävää tekstiä, kun kirjoitetaan, että ydinvoimalahanke hyödyttää koko pojoispohjanmaata. Ajatelkaa ydinjätteen vaarallisuutta. Erittäin vaarallista ensimmäiset 100000 vuotta. Ihmiselle täysin käsittämätön asia. Ei voi kun sääliä ihmisiä jotka kannattavat hanketta. Ei voi raha ratkaista, että vaarannetaan ihmiskunta näillä ydinvoimaloilla. Tuulimyllyillä on jo rumennettu suomen Luonto monessa paikassa. Miten käy myllyille kun tuki lakkaa? Onhan tyytyväisiä maanomistajia, kun kaikki tornit jätetään heille "lahjaksi".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (42)

Uutisvirta

22.10.
Ratavaurio sotkee liikennettä pääradalla: Pohjoiseen matkalla olevat yöjunat odottavat Tampereella, Oulu-Tampere -junan matkustajat saivat taksikyydin
22.10.
Venäjän ulkoministeri Lavrov: Venäjä ja Turkki alkavat partioida yhdessä Syyrian pohjoisosissa
22.10.
Viime kauden vastustajan valmentajaa harmittaa: "Pukkia tarjottiin mestaruussarjan kaikille seuroille"
22.10.
Parlamentin alahuone hyväksyi Johnsonin ehdottaman brexit-lain, mutta kumosi esityksen lain tiukasta aikataulusta
22.10.
Pekka Rautio löysi uuden intohimon politiikasta – vaalityön tekeminen oli raahelaislähtöiselle kitaristille yhteiskuntaopin jatkokurssi
22.10.
Autotalli kärsi vahinkoja tulipalossa Haapajärvellä, tuli tarttui läheiseen päärakennukseen – palo uhkasi myös naapuritaloa
22.10.
Tieliikennekeskus varoittaa huonosta ajokelistä: Lapissa tulee lunta tai räntää, tienpinnat voivat jäätyä Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

129 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Mutta nämä aloitukset satuttaa aina eniten kateellisia. Vastauksista näkee ketä. Lue lisää...
Niin tai näin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image