Pohjois-Suomi

Tunnetut virukset eivät Tornionjoen kalakuolemien syynä – Oulu- ja IIjokien edustalla ei havaintoja sairaista kaloista

Kemiläinen kalastaja Markku Sotisaari on tavannut mereltä muutaman sairaan kalan pyyntikauden alussa. Kuvassa Sotisaari rysällä viime kesänä. KUVA: Jouni Porsanger
Pohjois-Suomi 14.8.2019 14:18
Heikki Uusitalo

Tunnetut kalatauteja aiheuttavat virukset tai bakteerit eivät ole aiheuttaneet Tornionjoen lohien kalakuolemia ja oireita. Asiasta kertoo Ruokavirasto verkkosivuillaan.

Asia on selvinnyt Ruokaviraston tutkimuksissa, jotka valmistuivat elokuussa. Ruokavirasto kertoo jatkavansa tutkimuksia analysoimalla kalojen vitamiinitasoja.

Lohissa on havaittu iho-oireita, jotka ovat syiltään tuntemattomia. Lohien iho on voinut ollut haavainen tai punoittava. Mahan alueella on ollut punoitusta, verenvuotoja ja ihon pintakerroksen kuolioitumista. Sisäelimissä ei ole ollut muutoksia.

Ihomuutoksiin iskevät makeassa vedessä Saprolegnia-suvun leväsienet aiheuttaen niin sanotun vesihomeinfektion, mutta haavaumien ensisijainen syy on muualla.

Tänä kesänä kalastajien havainnot ovat olleet edellisvuosien kaltaisia. Oireita on haettu Tornionjoella jo vuodesta 2014 saakka.

Ruokaviraston kalastajilta saamien tietojen mukaan Oulu- ja Iijokien edustalla tai Simojoella ei ole havaittu sairaita tai kuolleita kaloja, mutta Kemijokisuuhun tulevissa merilohissa oireellisia kaloja on todettu, samoin joissakin Ruotsin puolen lohijoissa.

Ruokavirasto on edelleen kiinnostunut saamaan näytteitä poikkeavista saaliskaloista. Näytteiden tulee olla tuoreita ja kuljetus Ruokavirastoon täytyy onnistua arkipäivien aikana. Jo kuolleita kaloja ei voida tutkia pilaantumisen takia.

Ruotsin kalatautiviranomaisten sekä muiden ulkomaisten tutkimuslaitosten kanssa on suunnitteilla yhteistyötä lohissa esiintyvien oireiden selvittämiseksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Kukkaa ei vissiin oo tullu ajatelleeksi, että mitä ne tuhannet tuulivoimalat siellä merialueella aiheuttaa vesieläjillekö se paineaalto jatkuvasti moukaroi sitä veen pintaa. Ennenvanahaahan ovat kuulema pyytäneet sitä kolokka kallaa jäätä moukaroitu jollai astalolla ja sillälailla kalaparat kuolleet. Tässä ilimiössähän on ihan samasta kysymys vain palio suuremmassa mittasuhteessa ja vielä kesät talavet..... ai niin tästä asiastahan ei saa hiiskua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

johtuu vesistöjen ja ilmaston lämpenemisestä mihin kalan herkkä nahka ei ole tottunut ja syöpyy vähän kuin ihmisenkin nahka jos liottaa vedessä tiskatessa niin jossain vaiheessa nahka menee ruttuun ja alkaa irtoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalat vahingoittuvat merellä kun ammattikalastajat valikoivat otettavia kaloja ja matkakoskella tapahtuu rokastusta.Tällöin kalan pinta vioittuu. Matkakoskella on myös pohjassa tuhansia kiloja punttikalastajien lyijyä pohjassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti tutkintaa jatketaan nyt yhdessä muiden maiden kanssa jotta syyt saadaan varmistettua.
Bornholmin alueella upotettuina ovat sodan aikaiset taistelukaasut ja muut myrkyt.
Talvehtimisalueen pohjaeliöstön,lohen ruuan ym tutkinta on välttämätöntä.Tuo lähetintä kantavien lohien seuraaminen on hyvä keino.Lisää resursseja sinne.
Myös rysäpyynti ja mahdollisesti pienempien kalojen vapautukset kappalekiintiöiden vuoksi on syytä tutkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä veikkaatte miten kalastajat ei tuo rantaan mereltä kuin isoimmat lohet. Kappale kiintiö niillä on ja pienemmät heitellään takaisin. Siinä syy vaurioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin samaa mieltä. Lisäksi onko uusissa hylkeen kestävissä pyydyksissä havas lanka karkeampaa joka vaurioittaa kalaa vanhoja enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se on, mutta ei siitä puhuta, jätkät valakkaa isoimmat ja loput veks. Lapsellista jotain Jasperia ottaa esille Itämeren lohen jutuissa ja taitaa olla Jasperi tehnyt todella hyvää työtä rahoittamalla uhanalaisia taimenpurojen entisöintejä. Täällä aukoo päätään sellaiset joiden kalastus tapahtuu markettien pakastealtailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos virukset eivät ole syynä niin jäljelle jäänee enää joko laivoista tai rannoilla olevien teollisuuden myrkkypäästöt. Voihan nuo citykalastajien vahingoittamat kalojen leukaperät lisäksi edesauttaa monenlaisten ulkoisten sairauksien syntymiseen tavallista herkemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

luulisi olevan helppoa nykyvehkeillä tutkia koko joenvesi,mereltä latvaan saakka,jossakin kohtaa täytyy olla saastuttaja,ei kuolleita kaloja tutkimalla mitään löydy,koska myrkky liukenee mutta taitaa olla liian arka asia,kyllä yksikin ylimenoputki riittää,vaikka ns.jätevesipuhdistetaan,hölyn pölyä,joku tietää jossakin jo tasan tarkkaan mistä on kyse

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän se taudit joesta johdu, kyllä ne Myrkyt velloo Merialueella, sieltähän ne kalat tulevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liian suuret ja vaikutusvaltaiset saastuttajat. Tai saastuttajien osakkeenomistajat. Siksi asioita ei tutkita tai ainakaan saada saastuttajia selville. Näin se menee muuallakin Suomessa ja on aina mennyt ja tulee vastakin menemään. Suuri raha tekee mitä haluaa ja virkamiehet suojelee sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syynä lienee kalojen kiduttajien aiheuttamat infektiot! Jasper Pääkköset ja muuta catch & release kiduttajat vaurioittavat kaloja koukuillaan, kiduttavat niitä repimällä siiman päässä ja sitten vapauttamalla kalat luontoon! Jokaisen kalastajan pitäisi muistaa ja lailla pitäisi määrätä, että kaloja pyydetään vain ja ainoastaan sen verran mitä voidaan syödä tai pyydetään pakkaseen. Tuollainen kalojen kidutus, tahallinen vaurioittaminen ja sitä kautta kalojen altistaminen bakteereille ja viruksille pitäisi kieltää lailla. Kala on hyvää ravintoa ja kalastus hyvä harrastus mutta sekin on täysin vääristynyt kaupungistuneiden ideologistien toimesta kalojen kiduttamiseksi. Taas maalaisjärki olisi paikallaan ja pitäisi ymmärtää ettei ideologia ole järjen korvike.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myrkkyjä siellä on Suomen ja Ruotsin jorpakkojen lähellä olevista tehtaista ja kaivoksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan kaivoksista.
Ja lisää tulossa jos Ylläksen kaivos avataan ja puhdistamattomat likavedet liotetaan jokiveteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elä puhu soopaa kun ei kuullostaa olevan minkäänlaista käsitystä asiasta. Kyllä muualla maailmassa missä c/r kalastusta harrastetaan enemmän niin kalat selviävät hyvin mutta sun mielestä Suomessa ei. Lukelle pyydetyt ja merkityt kalat kuitenkin nousivat ainakin viime kesänä hyvin jokeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

18:00
Kuvagalleria: Nelivuotiselta tauolta palannut 22-Pistepirkko hurmasi yleisönsä Oulussa
18:00
107-vuotias Dagny Carlsson kirjoittaa blogia, koska ei halua pysähtyä: "Ei pidä uskoa, kun muut sanovat, ettei tuo sovi vanhoille ihmisille"
18:00
Arvio: 22-Pistepirkon zombie palasi Ouluun – loppuunmyyty paluukeikka oli odotettu tapaus bändin tahdissa nuoruutensa viettäneille ja uuden sukupolven faneille, katso keskiviikon keikka Tilaajille
17:31
Kolumni: Kun pääministeri lupasi pelastaa Paavo Posteljoonin, on hänen pelastettava ensi keväänä myös Sari Sairaanhoitaja
16:51
Suomi ei saa rangaistusta "pitch invasionista" – UEFA armahti kannattajien kentälle ryntäyksen, joka johtui historiallisesta miesten EM-kisapaikasta
16:50
Yle: Rami Hietaniemen painiura päättyy itsenäisyyspäivän Ruotsi-otteluun –  "Se on vähän niin kuin yhden elämän hautaisi"
16:34
Pääministeri Antti Rinne: Työehtoshoppailun kitkeminen työryhmiin – "Tietenkin tämä on työmarkkinatoimijoiden asia"
56
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
54
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
33
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
32
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
14
Rekat seisovat terminaaleissa ja jotkin aluksetkin satamissa – postilakon tukitoimet vaikuttavat varsinkin Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan liikenteeseen
13
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
13
Telian matkapuhelinverkossa perjantaina laajoja häiriöitä – ongelmat saatiin korjattua ennen viittä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Mistähän johtuu kaunasi oikeasti ay-liikettä kohtaan? Olet työnantaja joka on määrätty lakituvassa maksamaan lain mukais... Lue lisää...
tämä on jo vainoamis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image