Pohjois-Suomi

Tukkipuun tarjonta laskenut Pohjois-Pohjanmaalla alkuvuonna noin 10 prosenttia

Keskimäärin puun tarjonta laski 11 prosenttia koko maan alueella ja Pohjois-Pohjanmaalla 10 prosenttia alkuvuonna. Arkistokuva. KUVA: Jukka Ritola
Pohjois-Suomi 3.7.2019 11:18
Kaleva

Metsänkäyttöilmoitusten perusteella erityisesti tukkipuun tarjonta Pohjois-Pohjanmaan yksityismetsistä on laskenut tänä vuonna, tiedottaa Metsäkeskus. 

Metsäkeskus seuraa puun tarjonnan kehitystä metsänkäyttöilmoitusten avulla. Lakisääteinen metsänkäyttöilmoitus täytyy tehdä vähintään 10 vuorokautta ennen myyntihakkuiden aloittamista.

Keskimäärin puun tarjonta laski 11 prosenttia koko maan alueella ja Pohjois-Pohjanmaalla 10 prosenttia alkuvuonna. Voimakkainta lasku oli Kainuun, Kymenlaakson ja Pohjois-Savon maakunnissa, joissa tarjonta laski 24–38 prosenttia. Muutamissa maakunnissa puun tarjonta kasvoi. Kasvua oli eniten Lapissa ja Pohjanmaalla, noin 12 prosenttia.

– Edellisen vuoden vilkas puukauppa on kasvattanut yritysten puuvarantoja, mikä voi näkyä kuluvan vuoden metsänkäyttöilmoituksissa. Myös sahatavaran heikentynyt markkinatilanne on osalla sahoja vähentänyt tukkipuun käyttöä, toteaa Metsäkeskuksen Pohjois-Pohjanmaan alueen elinkeinopäällikkö Eeva-Liisa Repo tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan metsäteollisuuden investoinnit ovat kasvattaneet puuraaka-aineen tarvetta ja siivittäneet puukauppaa viime vuosina. Yksityismetsien hakkuut ovat olleet kasvusuunnassa jo kuuden viime vuoden ajan. Viime vuonna hakkuut yksityismetsissä nousivat uuteen ennätykseen, lähes 58 miljoonaan kuutiometriin. Loppuvuonna puumarkkinoiden kehitykseen vaikuttavat erityisesti metsäteollisuustuotteiden kysyntä maailmanmarkkinoilla ja suomalaisten tuotteiden kilpailukyky. Epävarmuutta maailmantalouteen tuovat muun muassa kauppapoliittiset jännitteet, brexit-tilanne ja eräiden kansantalouksien velkaongelmat.

Vaikka puun tarjonta laski kotimaassa alkuvuonna, tulee puuta markkinoille edelleen keskimääräistä enemmän, tiedotteessa kerrotaan. Lisätietoa puun tarjonnasta alueittain on Metsäkeskuksen media-aineistoissa.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä se hinta nousee. Pidämme tässä pidemmän kunto- , gof-, massage- ja kulttuuriloman aluksi, lähtö 8.10, paluu 24.4. - Muuten arvoisa lehti, älkää nyt suoraan uutiseenne laittako metsäyhtiöiden yksipuolista ilmoitusta ikäänkuin valtakunnantotuutena. Uutinen ei pidä paikkaansa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän tässä on syy, ja mikä seuraus? Vastikään Maaseudun tulevaisuudesssa kerrottiin puun hinnan kääntyneen laskuun, joka johtuu siitä, että viime vuonna toteutui paljon puukauppoja ja sahoilla ym on nyt varastot täynnä. Jos hinta on kerran nyt laskussa, niin onko pikemminkin niin, että myös kysyntä on heikkenemässä, jolloin ei tietenkään tehdä hakkuitakaan niin paljoa. Ylläoleva artikkeli pohjaa metsänkäyttöilmoituksiin, eli toteutuneisiin kauppoihin/hakkuisiin. Tukkileimikoita varmaan on edelleen tarjolla, mutta onko niille ostajia ja mihin hintaan. Onko vähentyneiden metäsänkäyttöilmoitusten määrä kuitenkin seurausta pienentyneestä kysynnästä. Jos tarjonta olisi vähäisempää, kuin kysyntä, niin eikö hintojen pitäisi silloin nousta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.7.
Henkilöauto romuttui lunastuskuntoon ulosajossa Sodankylässä, autossa olleet katosivat paikalta
22.7.
Inarijärvellä kuultu avunhuutoja – pelastuslaitos selvittää asiaa helikopterin avulla
22.7.
Lacrosse on hurja laji, jossa pallo viuhuu 180–190 kilometriä tunnissa – Arttu Ylilauri löysi lajin pariin 33-vuotiaana
22.7.
Eurooppaan odotetaan taas ennätyshelteitä: 40 astetta voi mennä rikki Saksassa saakka
22.7.
Britannia haluaa eurooppalaiset joukot turvaamaan merenkulkua Hormuzinsalmella
22.7.
Maailmalla megasuosiota nauttiva kriketti on pyristellyt itselleen jalansijan Oulussa – "Laji sekoitetaan krokettiin" Tilaajille
22.7.
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image