Pohjois-Suomi

Tšek­ki­läis­mie­hen murhatuomio muuttui tapoksi ho­vioi­keu­des­sa – surmasi tyt­töys­tä­vän­sä Lapissa, pakeni koirineen metsään ja puukotti itseään

Kuvituskuva. Helsingin hovioikeus piti Heikki Lampelan saaman tuomion voimassa. KUVA: Miikka Kiminki
Pohjois-Suomi 9.11.2018 12:34 | Päivitetty 9.11.2018 15:43
Kaleva

Rovaniemen hovioikeus muutti tšekkiläisen Karel Fryblin käräjillä saaman murhatuomion tappotuomioksi. Hovioikeus katsoi, ettei teko ollut harkittu, erityisen julma tai rikoslain tarkoittamalla tavalla kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Hovioikeus ei ollut päätöksessään yksimielinen.

Koska rikosnimike vaihtui, myös rangaistusta arvioitiin uudestaan. Käräjäoikeus oli langettanut Fryblille elinkautisen vankeusrangaistuksen. Hovioikeus päätyi 11 vuoden vankeusrangaistukseen.

Vuonna 1980 syntynyt Frybl puukotti brittiläisen tyttöystävänsä hengiltä Enontekiöllä joulukuussa 2016. Molemmat olivat tekoaikaan Lapissa kausityöntekijöinä. Heillä oli ollut riitaisa parisuhde.

Juuri ennen puukotusta nainen oli soittanut kaverilleen, ja kesken puhelun Frybl iski naista varoittamatta puukolla useita kertoja. Uhrin kanssa puhelimessa puhunut kaveri kuuli hyökkäyksen avoimen linjan kautta.

Myös sivullinen mies oli kuullut naisen huudot mökistä ja mennyt sisälle, jolloin nainen oli huutanut, että häntä on puukotettu ja pyytänyt soittamaan ambulanssin.

Veriteon jälkeen Frybl pakeni kolmen koiransa kanssa metsään, missä hän syyttäjän mukaan pisti itseään puukolla vatsaan kahdesti ennen kuin poliisi sai hänet kiinni.

Mies löydettiin ulkoa noin viisi tuntia veriteon jälkeen. Jo käräjäoikeudessa Frybl väitti uhrin aiheuttaneen hänen vammansa. Oikeus piti selitystä epätodennäköisenä muun muassa siksi, että miehen kulkeman matkan varrelta ei löytynyt jälkiä verestä.

Frybl toisti saman väitteen valituksessaan hovioikeudelle. Hovioikeus kuitenkin katsoi, että Frybl on menetellyt käräjäoikeuden tuomiossa kuvatulla tavalla.

Mies määrättiin myös useiden kymmenien tuhansien eurojen korvauksiin uhrin omaisille.

Korjattu kello 15.43: Henkirikoksen kvalifiointiperusteita täsmennetty. Hovioikeus katsoi teon erityisen raa'aksi mutta ei erityisen julmaksi. Jutussa aluksi kerrottiin virheellisesti, että hovioikeus katsoi, ettei teko ollut erityisen raakakaan.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image