Pohjois-Suomi

Torniossa syttyi koulukapina

Pohjois-Suomi 2.11.2005 0:00
Leo Mäkinen
Tornion valtuuston maanantai-iltainen kouluverkkopäätös viritti spontaanin koulukapinan torniolaisissa Karungin ja Arpelan kyläkouluissa. Niissä molemmista lakkautetaan yläasteet ensi syksystä ja niiden puolitoistasataa oppilasta kuljetetaan kaupunkiin, Putaan ja Raumon kouluihin.

Karungin koulun rehtori Rauni Pennanen laski tiistaina, että kouluun ilmaantui yläluokkien 86 oppilaasta 14. Kehotus koululakkoon oli kulkenut kännyköiden tekstiviestinä oppilaalta toiselle.

"Itsellänikin oli töihin ajaessani melkein hautajaismainen tunnelma, mutta tätä en osannut odottaa", Pennanen kertoi.

"Minulla ei ole hajuakaan, montako oppilasta huomenna kouluun tulee. Kuulin, että tämä kestäisi päivän, mutta myös sellaista, että viikon."Aula tyhjeni
hujauksessa


Arpelan koulun rehtori Jaakko Junes saattoi vain ihmeissään katsoa, kun koulun aula tyhjeni yhdessä hujauksessa juuri ennen päivänavausta.

Kaikki yläluokkien 63 oppilasta kipaisivat linja-autoon ja matkasivat kaupungin keskustaan valistamaan koulutoimenjohtaja Jyri Ulvista, ettei maaseutukouluja saa lakkauttaa.

Yläasteen viimeisellä luokalla oleva Henna Toratti vakuuttaa, että päätös oli spontaani ja oppilaiden itsensä tekemä. "Me vain päätettiin aamulla, että hypätään linja-autoon ja lähdetään."

Kireän koulukeskustelun aikana on masinoitu ajatusta, kuinka Arpelan koulun oppilaat itse asiassa tahtoisivatkin lähteä kaupunkikouluun. Henna Toratti ampuu väitteen alas. "Kukaan ei halua!" Hän uskoo, että koulua jatketaan keskiviikkona normaalisti.

"Eihän tämä tilanne ole opettajien vika eikä meidän tartte olla siitä Arpelalle vihaisia. Ensi vuonna nuorempien pitäisi sitten vain jäädä pois sieltä kaupungin koulusta.""Kiellettyä, mutta positiivista"


Jaakko Junes kävi ulkona evästämässä lähtijöitä, että tällainen suora toiminta on kiellettyä eikä niin saa tehdä. "Kaikki sanoivat, että he tietävät sen. Ja sitten he lähtivät."

Junes ei silti kiellä iloaan. "Nimenomaan on oikein positiivista ja hyvä merkki, että löytyy tämmöistä ja että menivät kertomaan mielipiteensä. Se oli hyvinkin spontaani mielenilmaus ja seuraamusten suhteen ollaan aika varovaisia."

Arpelan koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Markku Toratti sanoo olleensa ulosmarssista etukäteen täysin tietämätön. "Lapsille ei ole annettu ohjeita, mutta minusta on ihan oikein, että tämän tekivät. En tiedä, kuka keksinyt, mutta fiksuja oppilaita ovat."

Valtuusto teki kouluverkkopäätöksen lopulta äänin 27-15, yksi tyhjä.

Päätös sisältää Putaan lukion siirtämisen yhteislyseon lukion kanssa samaan rakennukseen Suensaarelle, Arpelan, Karungin ja Suensaaren yläasteiden oppilaiden sijoittamisen Putaalle ja Raumolle, Raumon alaluokkien oppilaiden siirron Kivirannalle ja Yliliakan koulun oppilaiden sijoittamisen Vojakkalan kouluun. Siirrot koskevat satoja oppilaita.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

8:39
Pääministeri Trudeaun Liberaalit voitti niukasti Kanadan vaalit – Kanadan arvioidaan menevän poliittisesti vasemmalle
7:18
Tieliikennekeskus varoittaa huonosta ajokelistä Koillismaalla ja Kainuussa
7:00
Ilta on Peter von Baghin – hänen Kreivinsä kertoo naiselta toiselle kiertävästä Pertti Ylermi Lindgrenistä
7:00
Hirviö paljastuu glamourin takaa – Harvey Weinstein osoitti valtaansa alistamalla
7:00
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta
7:00
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
7:00
Laitostaan laajentava Oulun Vesi työntää 60 vuotta Oulujokivarressa asunutta Onteron pariskuntaa kodistaan – "Voi sanoa, että on ollut huonoa hallintoa" Tilaajille
17
Urheiluseuran kausikortin voi lainata kirjastosta jo useissa kaupungeissa – Oulun Kärpät ei innostu ilmaisten kausikorttien jakamisesta
12
Iso urheilukortteli alkaa nousta Hiukkavaaraan – kuntosalin ja padelhallin käsittävä kuntokeskus saattaa olla pystyssä jo vuoden päästä
9
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
7
"Venäläiset ovat kauhean kiinnostuneita, missä sakon voi maksaa heti" – Virolaisille Suomessa rapsahtaneet sakot jäävät enimmäkseen maksamatta
5
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta
5
Teleoperaattori DNA:n kaapelitelevisio- ja kaapelilaajakaistapalveluissa oli pitkään kestänyt häiriö osassa Oulua
2
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rikkaan ajatuksia

Jos ei olisi rikkaita, jotka maksavat paljon veroa, köyhilläkin olisi kurjemmin. Monet hyvätuloiset yrittäjät työllistäv... Lue lisää...
Kiitos hyville veron...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image