Pohjois-Suomi

Tornionjoella varaudutaan erittäin suureen kevättulvaan - Torniossa korotetaan tul­va­pen­ger­tä, Rajalla-kauppakeskus ja asuintaloja vaarassa kastua

Jäitä keväisellä Tornionjoella vuonna 2001. Arkistokuva.
Pohjois-Suomi 11.5.2018 18:39
Antti Pasanen

Lumen nopean sulamisen vuoksi Lapin tulvista näyttää muodostuvan selvästi normaalia suuremmat ja merkittävät vahingot ovat mahdollisia. Hankalimmalta tilanne näyttää Tornionjoella, jonne ennustetaan erittäin suurta kevättulvaa.

Ely-keskuksen perjantaina julkaiseman tiedotteen mukaan pahin tulvatilanne näyttäisi syntyvän Tornion kaupungin alueelle.

Kaupungissa varaudutaan tulvaan, joka voi ylittää nykyisen tulvapenkereen. Tulvan ennustetaan olevan suurimmillaan viikon päästä eli 17.–20. toukokuuta.

– Tällöin kastumisvaarassa on Rajalla-kauppakeskus. Lisäksi kerrostaloja ja asuinrakennuksia voi jäädä tulvan saartamiksi ja kastua. Kyseessä olisivat pahimmillaan miljoonaluokan vahingot, tiedotteessa sanotaan.

Tulvapenkereen alimmat kohdat on kartoitettu ja täytetty perjantain aikana.

Sen lisäksi tulvapenkerettä varaudutaan korottamaan noin puolella metrillä Pohjanmaan pelastuslaitokselta virka-apuna saatavien tilapäisten rakenteiden ja hiekkasäkkien avulla.

Lapin pelastuslaitos pyytää myös virka-apua puolustusvoimilta, jotta tilapäiset rakenteet saadaan paikoilleen, ely-keskus kertoo.

Lapin pelastuslaitos johtaa tulvaan varautumista ja toimii yhteistyössä Tornion kaupungin, Ruotsin pelastusviranomaisten, Rajajokikomission, Lapin ely-keskuksen ja Tulvakeskuksen kanssa.

Rovaniemellä tulvan arvioidaan nousevan vahinkorajan tuntumaan. Tulvahuipun arvioidaan ajoittuvan Rovaniemelle 16.–17. toukokuuta.

Lapin ELY-keskus ja Kemijoki Oy varautuvat siihen, että Kemijärven vedenpintaa joudutaan nostamaan yli säännöstelyrajan, mikäli tulvatilanne pahenee nyt tehdystä arviosta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Millaisten ympätistöselvitysten perusteella Rajalla-kauppakeskus ja viereiset asuinkerrostalot on kaavoitettu Kaupunginlahden päälle (vanha jokiuoma)?
Nykyisin rajana pidetään tulvaa kerran sadassa vuodessa + 1 metri. Viimeksi Tornion Länsiranta oli tulvaveden alla vajaat 30 vuotta sitten. Mikä on pääsuunnittelijan ja maaperätutkijan vastuu tulvahti toissa ja entä kaavoittanut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä ehtisi saarenkylän kalstaaneille tekemään tulvapenkereet rantakaistalle. Autot töihin ja heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, kaikki mahdolliset altaat, suunnitellut ja suunnittelemattomat, on heti pikimmiten rakennettava joka puolelle Suomea, että saadaan Tornionjoen tulva pienennettyä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäpä hieman mietittävää heille, jotka esittivät voimalaitospatojen purkamista esimerkiksi Oulujoesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voimalaitosten purkaminen oulujoesta ei tulvia pahentaisi kunhan säilytettäisiin suurten järvialtaiden, esim. Oulujärven säännöstelymahdollisuus. Oulujokea ja tornionjokea ei muutenkaan voi oikein verrata koska Oulujoen vesistön järvisyys on 11% ja Tornionjoen vain 4%. Jos Tornionjoesta haluttaisiin saada yhtä "rauhallinen" joki tulvien suhteen, pitäisi sen yläjuoksulle rakentaa valtavasti tekoaltaita, Oulujärven kokoisia. Tämä ei tietenkään ole mahdollista alueen asutuksen vuoksi. Mutta voimalaitospadot ei tulviin juuri vaikuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten säilytät suurten järvialtaiden esim. Oulujärven säännöstelymahdollisuuden ilman patoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulvat ovat olleet hallinnassa tuhansia vuosia ennen rumien voimalaitosten tuloa, niin Oulujoessa kuin kaikissa muissakin joissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaaa vouhottamista, joki pysyy uomassa ja tulva kääntyy ensi viikon lopussa laskuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuri tulva tietää suurlohia Väylään. Kukkolan kosken Suomen laavun edestä niitä saa. Tänävuonna tulee suurlohta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nii tulee, ollaan porukalla valettu sajan gramman puntteja pari lavaa ja isoja koukkuja tilattiin jo talavella. Millistä punottua ollaan ladattu keloille puoli kilsaa ja uudet vavat haettiin Norjasta jäämereltä yheltä Åkelta. Matkakoski 2018 tulee olemaan kova vuosi, kun vuoden 2014 huippulohikesästä on 4 vuotta ja sieltä tulee isoa kalaa! Kausi alkaa tälläkertaa ihan kunnolla ja lohet löytää jokeen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungin rakennusvalvonta maksaa vedestä aiheutuneet vahingot . Rakennusvalvonnan tehtävä on varmistaa turvallinen rakentaminen ,antaa oikea korko rakennusten perustuksille ...jne. Rakennusvalvonnalla ja lupaviranomaisilla on paljon valtaa ,niin kait heillä on vastuutakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Mietippä maalaisjärjelläsi kuinka paljon Vuotoksen avulla voitaisiin oikeasti pidätellä noita tulvia. Sen pinta-alaksi on suunniteltu 250 neliökilometriä eli se lisäisi Kemijoen vesistön järvisyyttä 0,5 prosenttia. Vertailun vuoksi Oulujoen vesistön järvisyys on 11%, ja järvistä suurimmat säännösteltyjä kuten Vuotos mutta sekin tulvii aika-ajoin, kuten oululaiset hyvin tietävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kemijoki sivujokineen on saanut kaksi tekoallasta ja Kemijärvikin on säännöstelty. Vuotosta tarvittaisiin sähköntuotantoon eikä pelkästään tulvien vuoksi. Voimalaitoksilta tulvaluukut auki ajoissa eikä vasta viimetingassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa miettiä maalaisjärjellä kuinka paljon Vuotoksen avulla voitaisiin oikeasti pidätellä noita tulvia. Sen pinta-alaksi on suunniteltu 250 neliökilometriä eli se lisäisi Kemijoen vesistön järvisyyttä 0,5 prosenttia. Vertailun vuoksi Oulujoen vesistön järvisyys on 11%, ja järvistä suurimmat säännösteltyjä kuten Vuotos mutta sekin tulvii aika-ajoin, kuten oululaiset hyvin tietävät.
Lisäksi altaan valuma-alue tulisi olemaan noin 10000 neliökilometriä. Tämä vastaa 20 prosenttia Kemijoen valuma-alue alueesta. Eli selkokielellä sanottuna Kemijokeen valuvista sulamisvesistä 80% tulisi altaan alapuolelta, ja allas ei voisi millään tavalla vaikuttaa niihin.
Kannattaa oikeasti käyttää omaa maalaisjärkeään eikä ajatella vain mitä poliitikot sanovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän auttaa tulviin jos 30 km päässä olevaa naapurijokea säännöstellään. Torniojoki ei ole Kemijoki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

94
Talliosakkeiden kauppa käy kiivaana Oulussa, ostajat teettävät tiloihin parvia, vessoja ja toimistotilaa – "Kaikki menee jo ennakkomarkkinoinnissa"
79
Puolustusvoimat järjesti kunnon show'n Heinäpäässä – todentuntuinen tykkituli paukkui ja jytisi, katso kuvat
52
Aika on ajanut tillilihasta ohi, rössypotusta kiistellään ja puuro on kestosuosikki – maksutonta kouluruokaa on syytä juhlia, mutta Oulussa sitä päätyy satoja kiloja päivässä biojätteeksi
23
Sisäministeri Mykkänen ei lämpene sinisten idealle poliisiopiskelijoiden tukemisesta - käyttäisi rahat lähiöpoliiseihin
22
Linnanmaan Baanan ensimmäinen vaihe avattiin liikenteelle
20
Kommentti: Urheilijan epäonnistuminen on systeemin vika
18
Nettiopas avuksi sorsastajalle: jätä nämä yksitoista vesilintua rauhaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Oletpa melkoinen sanaseppo,johan kirjoittamisellakin voisit tienata :) Minä niin samaistun sinuun,en päivääkään ole kaiv... Lue lisää...
ahvenkahven

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image