Pohjois-Suomi

Tornihotelli rajan päälle

Tornihotelli kurkottaa havainnekuvassa reilusti muun rajarakentamisen yläpuolelle. KUVA: Wester+Elsner Arkitekter AB
Pohjois-Suomi 11.10.2013 6:09
Henripekka Kallio

Suomen ja Ruotsin rajalle nousee parin vuoden päästä hotelli, jossa voi nukkua puoliksi kummankin maan puolella.

”Tämä onnistuu aivan kirjaimellisesti, jos asiakas vain on tarpeeksi pitkä”, myhäilee projektipäällikkö Ulrik Bergmark.

Torstaina julkistettiin tarkennetut suunnitelmat 150 miljoonan euron investoinnille, joka yhdistää Tornion ja Haaparannan yhtenäiseksi kaupunkialueeksi.

Suomen puolelle rakennettiin jo viisi vuotta sitten kauppakeskus Rajalla ja asuinkerrostaloja. Itse rajan päälle valmistui kaksi vuotta sitten Rajakanava ja prinsessa Victorian mukaan nimetty tori taideteoksineen.

Yhteisen keskustan rakentaminen alkoi seitsemän vuotta sitten Haaparantaan avatusta Ikeasta, mutta rajaviivalla Ruotsin suunnitelmat ovat laahanneet Suomea jäljessä.

Osa Haaparannan poliitikoista on pelännyt, että suurhanke vie pikkukaupungin vararikkoon. Kaikki päättäjät eivät myöskään olisi halunneet sijoittaa lukiolaisia kauppojen keskelle.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Toivottavasti hapitsua ei pilata näissä kepulaisten kouhotuksissa. Parempi pysyä idyllisenä pikkukylänä. Pari kilometriä poispäin ja sitten alkaa säkkipimeä taipale.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu junnaa paikallaan. Keskusta on surkean pieni ja rakennuskanta matalaa ja maalaista. Oulun nykyinen asukasluku aiheuttaa myötähäpeää, koska "itse kaupunki" ei todellakaan näytä siltä minkä asukasluku antaa ymmärtää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan älytöntä, nykyisinkin tämä rajalla oleva kompleksi on salakuljettajien taivas. vaikkakin tulli valvoo myös kaupan läpi ja takakautta kulkevaa liikennettä, niin narkkarit käyttävät tätä mahdollisuutta surutta. takapihan kautta saa autoilla ihan rauhassa, muutama auto tuhannesta ehkä pysäytetään. mutta 95% ajelee läpi hampaat nauraen. Ei hyvä ei ollenkaan hyvä. Rajavalvonta pitää pysyä ja koventaa entisestään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se vaan kumma, että Tornioon löytyy tornihotellin rakentaja, mutta Oulussa jo kaavoitettulle tornihotellille ei vaan löydy rakentajaa. Tornio-Haaparanta on ilmeisesti merkittävämpi sijoituskohde kuin eteläpuolella sijaitseva Oulu-niminen matala kyläpahanen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tornion kaupunki ei rahoita Barents Centerin rakentamista. Se on puhtaasti Haaparannan kaupungin ja ruotsalaisten oma hanke. Toki kaupunki on hankkeessa yhteistyökumppanina, koska kyseessä on yhteisen raja-alueen kehittäminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin oululaisena voi vain kateellisena seurata kuinka Torniossakin rakennetaan rohkeammin ylöspäin kuin täällä "Pohjois-Skandinavian pääkaupungissa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

meillä rakennetaan alaspäin, 40 metriä maanpinnan alapuolelle. Ei ylöspäin rakentaminen ole itsetarkoitus, tällä hetkellä ne ovat vain joidenkin liikeyritysten maamerkkejä kuten Hilton olisi ollut, Valkea tulee olemaan. Nuo olisi voitu rakentaa maan alle, erikoisuus sekin, mutta ne eivät sieltä näkyisi omistajiensa patsasteluina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyva homma, etta uskalletaan rakentaa tulevaisuutta ja luoda tyopaikkoja. Thumps up

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tässä olisi korkean rakentamisen mallia Ouluunkin.
Toivottavasti nyt ne rautatieaseman viereen suunnitellut 4-5 asunto ja liiketila 12- 15 kerroksista asuntotornia toteutuu.
Ouluun tullessa jo näkee ainakin junasta että tämä on jo kaupungin näköinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ei vaan kävisi niin kuin linja-autoasemalle, ajatus on hyvä mutta pykälät tulkitaan ahdasmielisesti. Monessa muussakin yhteisyrityksessä on tupannut käymään samaan malliin, "diskudeerataan" myönteisessä hengessä ja sitten ilmoitetaan ruotsalaisten puolta, ettei se nyt oikein onnistukaan. Älyttömintä Tornion päättäjiltä on rahoittaa ko projekteja, kun tärkeintä olisi varmistaa yhteistoiminta omien kanssa mm kuntaliitosasioissa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haaparannan puolella asuu jo paljon suomalaisia joten ei se ihan täys-Ruotsia ole. Ja Tornio on isompi ja varakkaampi. Ikea on ruotsalaisten kädenojennus suomalaisille jo, nyt suomalaistenkin vuoro. Torniolle on esitetty kai vain liittymistä Kemin alaisuuteen ja siihen se ei halua. Kuntaliitos Haaparannan kanssa olisi käytännöllisempi ja jopa järkevämpi. Italian ja Ranskan rajalla on vastaava kuin Haaparanta-Tornio, kerrassaan hienoja alueita ja maiden välistä yhteistyötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:44
Rekka ja kuorma-auto kolaroivat Valtatie 5:n risteyksessä Paltamossa
15:30
Löytyykö tänään sopu siihen, mihin EU tulevaisuudessa käyttää rahaa? Europarlamentti on jo ilmoittanut vastustavansa uusinta esitystä tulevista budjeteista
15:09
Arvio: Se mieletön remppa on yhdentekevä versio norjalaiskomediasta – "Enimmäkseen nauru jää piippuun" Tilaajille
14:53
Hanaun terroristi iski Saksan sydämeen – "Kasvavaa äärioikeistolaisuutta on pidetty harmittomana liian kauan"
14:32
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
14:02
Flow Productions Oulusta on ehdolla vuoden teatteriksi – muut finalistit ovat Teatteri Takomo ja WAUHAUS-kollektiivi Helsingistä
13:59
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
41
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
38
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
27
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
24
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
14
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
11
Kysyimme, miten opettajien kohtaamista vaaratilanteista ilmoitetaan – "Suurin osa ilmoituksista on oppilaiden aiheuttamista väkivaltatilanteista"
11
Super Hornetissa tarjotaan Suomelle sopivaa amerikkalaishävittäjää – Operointi olisi halpaa ja erikoiskoneella Growlerilla suojattua, mutta ei ilman kysymysmerkkejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

ministerien virka autot

Onnellinen ihminen ei kadehdi. Ei ketään, ei mitään, ei missään. :) Lue lisää...
VELATON VARALLISUUTE...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image