Pohjois-Suomi

"Toivomme, että en­sia­pu­vas­taa­va saa istua koko päivän toi­met­to­ma­na", sanoo Iso-Syötteen Mikko Terentjeff – muistathan nämä asiat, kun lähdet las­ket­te­le­maan

Keväällä onnettomuuksia sattuu enemmän, kun lomat tuovat rinteeseen kokemattomampia laskijoita.
Pohjois-Suomi 16.2.2020 14:47
Martta Oinas-Panuma

Iso-Syötteen rinnetoimintojen johtaja Mikko Terentjeff kertoo, että Iso-Syötteellä on tietoisesti panostettu rinneturvallisuuteen ja turvallisuustyötä tehdään koko ajan. Esimerkiksi rinteet ja suojaukset tarkistetaan joka päivä. Lumisateen aikaan kierroksia tehdään useasti, sillä suojaverkot tai opastekyltit eivät saa hautautua lumeen.

Ensiapuvalmiuden pitää olla koko ajan kunnossa. Kun rinteet ovat auki, Iso-Syötteellä on työvuorossa aina vähintään yksi omaan henkilökuntaan kuuluva työntekijä ensiapuvastaavana.

– Toivomme, että ensiapuvastaava saa istua koko päivän toimettomana, Terentjeff miettii vastaavan ihanteellista työpäivää.

Rinteissä on päivittäin myös yhdestä kolmeen punaisiin huomiovaatteisiin pukeutunutta ski patrolia eli koulutettua rinneturvallisuuden asiantuntijaa. Vapaaehtoisten ski patrolien tehtävänä on neuvoa laskijoita, puuttua turvallisuutta vaarantavaan toimintaan, tarkistaa olosuhteita, ennaltaehkäistä onnettomuuksia sekä tarvittaessa antaa ensiapua.

– Ski patrolit ovat vähän niin kuin hiihtokeskuksen järjestyksenvalvojia.

Ensiapuvastaavan ja ski patrolien lisäksi Iso-Syötteellä toimii Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisia rinnepäivystäjiä. Heitä on paikalla etenkin viikonloppuisin ja sesonkiaikana.

Talvilomat ja kevään sesonki tuovat rinteisiin eritasoisia menijöitä.

– Keväällä onnettomuuksia sattuu enemmän, kun rinteessä on enemmän kokemattomampia "kerran vuodessa" -laskijoita.

Terentjeff kannustaa laskijoita maltillisuuteen.

– Jos ei ole laskenut pitempään aikaan, kannattaa hakea ensin rauhassa tuntumaa. Ei ole mitään kiirettä sännätä kokeilemaan vaativampia temppuja heti. Myös päivän päätteeksi kannattaa rauhoittaa viimeiset laskut, kun vireystaso alkaa jo laskea.

Valtaosa laskijoista noudattaa rinnesääntöjä. Rinnesäännöt ovat monin paikoin näkösällä: ne löytyvät niin netistä, laskijoille annettavasta kartasta kuin opastekylteistä. Perussääntö on se, että ylhäältä päin tulevilla on väistämisvelvollisuus.

Terentjeffin mukaan myönteistä on, että kypärän käyttö rinteissä on nykyään erittäin yleistä. Lisäksi muitakin suojavarusteita on yhä enemmän käytössä. Kokonaisuudessa välineillä on suuri rooli rinneturvallisuuden luomisessa.

– Puolitutun tai serkun sukset eivät välttämättä ole sopivat. Aina ennen rinteeseen menoa pitää tarkistaa huolellisesti, että välineet ovat kunnossa ja että ne on säädetty laskijan tarpeiden mukaan.

Tärkeää on tarkistaa etenkin siteiden toimivuus. Tarvittaessa välineitä voi säädättää ja huollattaa esimerkiksi välinevuokraamolla. Rinteissä saa laskea erilaisten laskettelusuksien ja -lautojen lisäksi esimerkiksi ski bikeillä, jos välineessä on kunnon kantit.

– Joskus rinteisiin yritetään mennä kotikutoisilla välineillä. Yleensä kokeilijat saadaan kiinni hissiin mennessä.

Vaaratilanteita syntyy silloin, kun laskuväline ei ole hallittavissa.

– Laskuvälineellä pitää pystyä jarruttamaan. Tietenkin myös vallitsevat keliolosuhteet täytyy huomioida rinneturvallisuuden näkökulmasta, Terentjeff muistuttaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Aina pääsee unohtumaan se fakta, että Suomessa kuolee kotitapaturmissa 2700 vuosittain. Eli se oma turvallinen koti ei olekkaan se turvallisin paikka.
Vahinkoja sattuu, vaikka et tekisi mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image