Pohjois-Suomi

Titanilaiset asuvat mieluiten Raahessa, asuntoja löytynyt hyvin ydin­voi­ma­la­työ­maan väelle

YIT saa tammikuun loppuun mennessä valmiiksi Pyhäjoen ensimmäisen kerrostalon. Niskanmäen alueelle noin 30 metrin päähän joesta valmistuvassa nelikerroksisessa talossa on 36 asuntoa. Kunta omistaa asunnoista yhdeksän. KUVA: VESA JOENSUU
Pohjois-Suomi 25.12.2017 11:35
Timo Myllykoski

Raahe on saanut asukkaikseen suuren osan Fennovoiman ydinvoimalahankkeen alueelle tähän mennessä tuomasta työväestä.

Ydinvoimalan pääurakoitsijan Titan-2:n suunnitteluosaston johtaja Timo Kallio kertoo yhtiön väkeä asuvan Raahessa niin paljon, että Titan-2 on järjestänyt heille bussikyydin työmaalle.

– Aamulla kello 7.15 lähtee bussi Pyhäjoelle, ja viideltä iltapäivällä takaisin Raaheen. Tämä on todella hyvä järjestely, bussilla itsekin työmatkansa kulkeva Kallio sanoo.

Titan-2 työllistää Pyhäjoella tässä vaiheessa noin 50 ihmistä. Timo Kallion käsityksen mukaan kovinta kilpailua uusista asukkaista käyvät nimenomaan rannikkokunnat Raahe, Pyhäjoki ja Kalajoki.

– Raahe on näistä selkeästi kaupunkimaisin ja on palveluineen ja ruutukaavoineen toistaiseksi ollut ainakin titanilaisten ykköspaikka. Hyvin harva meidän väestä asuu Kalajoella ja Pyhäjoella.

Kallio sanoo työn perässä alueelle muuttaneiden löytäneen itselleen kodin omatoimisesti ja varsin nopeasti.

– Kukaan ei ole valittanut, että asunnon löytäminen olisi ollut vaikeaa tai mennyt pitkän kaavan mukaan.

Fennovoiman projektinhallintaosastolla työskentelevä projektipäällikkö Eva Pitkänen muutti syyskuussa kotinsa Espoosta Kalajoelle. Hän antaa Kalajoen kaupungille kiitosta muuttajalle tarjolla olevasta yksilöllisestä avusta.

Kalajoella kaupunginjohtajan sihteeri Anne Tullila on kaupungin myynti- ja asiakkuusvastaavana yhteyshenkilö niille, jotka haluavat muuttaa kaupunkiin.

– Hän esitteli Kalajokea ja oli loistava apu asunnon etsimisessä. Vähän kaipasin samanlaista palvelua muiltakin kunnilta, sanoo Pitkänen.

Uutta kotipaikkaansa Pitkänen kartoitti maksimissaan tunnin ajomatkan etäisyydellä Pyhäjoelta paikasta, josta olisi helppo lähteä matkustamaan sukulaisten ja ystävien luo Etelä-Suomeen.

– Raahe oli tullut jo edellisessä työssäni sinänsä tutuksi. Sieltä on lyhyempi matka esimerkiksi Oulun lentokentälle, mutta ajattelin, että joku toinen paikka on hauskempi tutustua kuin ennestään tuttu Raahe.

Muuttoa Pyhäjoen suuntaan suunnitteleville Eva Pitkänen suosittelee vierailua alueella.

– Kannattaa tulla katsomaan seutua ja tutustumaan paikkoihin.

Hän sanoo kuntien käyneen esittäytymässä myös Fennovoimassa. Pitkäsen mielestä kuntien esittäytymiset ovat varsin hyödyllisiä.

– Niissä minäkin kävin katselemassa, kyselemässä ja saamassa tosi arvokasta tietoa.

Raahe on yksi fennovoimalaisille Helsingissä esittäytymässä käyneistä kunnista. Muuttajien yhteyshenkilönä Raahessa toimiva kaupungin teollisuusasiamies Harri Tuomikoski sanoo Pyhäjoen seudulle muuttoa miettivien työntekijöiden halunneen tietoa mitä moninaisimmista asioista.

– Heitä kiinnostavat asuntotilanteen ja asumiskustannusten lisäksi muun muassa päiväkodit, koulut, lasten harrastukset ja harrastusten hinnat.

Timo Kallion mielestä ratkaisevia tekijöitä asuinpaikan valinnassa ovat ainakin hintataso ja työmatkan pituus.

– Olen keskustellut ihmisten kanssa asiasta ja kuullut, että Kalajoki on ollut positiivisen aktiivinen muuttajien suuntaan. Pyhäjoella taas on tarjolla lähinnä vain isoja omakoti- ja rivitaloasuntoja, joita vuokraavat porukat. Pyhäjoella ei oikein ole tarjontaa niille, jotka eivät innostu kimppa-asumisesta.

Alueella myynnissä 427 asuntoa

Julkisessa myynnissä olevia asuntoja on Raahessa 216, Pyhäjoella 70 ja Kalajoella 141.

Pyhäjoen asuntotilanne

Kolmen vuoden aikana Pyhäjoelle on rakentunut tai rakenteilla noin sata asuntoa. Viimeiset niistä valmistuvat alkuvuodesta 2018.

Yrityksille luovutetuilla tonteilla on vielä rakentamaton noin 250 asunnon kapasiteetti.

Yksityisiä vuokra-asuntoja on vapaana muutamasta muutamaan kymmeneen kausiluontoisesti. Kunnalla on tällä hetkellä vapaana noin kymmenen vuokra-asuntoa, mutta asunnonhakijoita on jonossa.

Projektimajoittumista on rakenteilla Hanhikiven niemelle tuhannelle henkilölle. Ollinmäen alueelle on kaavoitettu tontteja tilapäiseen majoittumiseen myös tuhannelle henkilölle. Ensimmäinen 50 vuodepaikan hanke valmistui Ollinmäelle syksyllä 2017

Kunnalla on myynnissä noin 80 asuintonttia tai -rakennuspaikkaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (56)

Terveyspalvelut toimivat hyvin koko Raahen seutukunnissa, Raahessa, Pyhäjoella ja Siikajoella. Revonlahdelta ja Ruukissa Raahen lisäksi löytyy kyllä asuntoja ja Siikajoki mahdollistaa vapaa-ajan viaton töiden jälkeen monellalailla. Metsästysseurat ottavat mielellään väkeä jahteihin, näin olen kuullut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menee tämäkin jo hullutteluksi.asuntoja raahessakin jo pilvinpimein.sitä laitosta saatte odottaa pyhäjoelle sillä kuten tiedämme nykyisissäkin rakennushommissa suuria murheita.entä tämä hanhikivi.kuolema korjaa tuonkin hankkeen ja kohta paikalla on mitä on.sinisilmäiset herätkää mutta ettehän sitä osaa.hallituskin ja eduskunta täys paska.olis jo ajatsitten ollut yleislakon paikka että saatais erotettua nämä loiset.mutta ainahan uusia loisia tilalle.voi tätä suomea ja tulevaisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Kalajoelle aiot, niin kannattaa kysyä miten perusturva on hoidettu; kuten lääkäritilanne, miten monta AVIn huomautusta ja Oulun Hallinto-oikeuden valitusta vuosittain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pian 10vuotta Kalajoella asuneena voin sanoa että,aina on lääkäriin päässyt kun ollut tarvetta. Henkilökunta ystävällistä. Paljasjalkaiset Kalajokiset eivät osaa muuta kuin valittaa kaikesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

muuttakaa se ydinvoimalan teko kokonaan raaheen emme hyväksy sitä pyhäjoelle kun eivät edes kysyneet asukkaitten lupaa että saammeko myrkyttää laajan meren pois pois koko touhu tyhmä kun sähköä ei tarvita ja tuo laitos ei koskaan tuota

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kannattaa periä korkeimmat vuokrat, kun Suomen valtion rahaa on vielä tarjolla. Kun Rosatom muuttuu maksajaksi, rahatkin loppuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi Kaleva pitää suomalaisten ja pohjoissuomalaisten veronmaksajien puolta ja uutisoi Fennovoiman ja Rosatomin (Putinin) aikeista ennakkoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Titan - titaani tarkoittaa jättiläistä, valtavan suurta yritystä. Tunnetaan myös ilmaisu "savijalolilla seisova jättiläinen". Syntyy todella pahaa jälkeä, kun savijaloilla seisova titaani kaatuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raahe on tunnetusti Kaupunki. joka huolehtii kuntalaisistaan myös yhteiskunnan vähäosaisista, toisin kuin Kalajoki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Timo Kallio on lähtenyt Raahen mainostajaksi onnea valitsemalleen tielle jokainen saa asua missä haluaa minä olen asunut Pyhäjoella koko ikäni tämä on todella hyvä paikka asua. Kunnanjohtaja saa kirjoittaa vastineen Timo Kallion juttuun,Raahelaiset kehittäköön omaa kuntaansa me kehitämme omaamme. tuli Fennovoimaa tai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitä ihmeen "ydinvoimalatyömaan väkeä"? Puljulla ei ole edes rakentamislupaa. Eikä luvan saannin pitäisi olla läpihuutojuttu, kuten jossakin Sudanin kaltaisessa diktatuurivaltiossa, jonne näitä hökötyksiä Putin on myös myönyt. Voin tietenkin olla väärässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan Pyhäjoen vaikea markkinoida itseään, kun kunnan suurin koulu on heikossa kunnossa ja asialle ei tehdä mitään. Koulu on jo nyt kärsimässä tilanpuutteesta. Miten käy, jos tulee lisää oppilaita? Ei hyvää mainontaa kunnalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tule lisää oppilaita, mutta venäläisten insinöörien lapsille rakennetaan kokonaan uusi koulu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen huomannut saman, Kalajoki ja Raahe virkistyy, mutta Pyhäjoki näivettyy, kannettu vesi ei kaivossa pysy, vai?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne tavalliset burjaatit, romanialaiset, valko-venäläiset yms. majoitetaankin sitten pommin rakennusvaiheessa (jos sellainen koskaan alkaa) parakkeihin likelle työmaata. Jotkut korkea-arvoisemmat voivat asua hieman kauempana paremmissa asunnoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (56)

Uutisvirta

20:07
Tietovuotaja Assangea on käsketty pitämään parempaa huolta James-kissastaan
20:03
Menot halutaan yhdessä kuriin – Oulu ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri selvittävät kustannustehokkuuden lisäämistä
19:33
Vaikeinta Yini Wangille on yksinäisyys, sillä ujoista oululaisista on hankala saada ystäviä
19:29
Pörssit pääsivät vauhtiin - Helsingissä nousua reilusti yli 2 prosenttia
19:20
Kommentti: Eduskunnan luottamusäänestys ei lopeta työtaisteluita irtisanomislakeja vastaan
19:00
Vanhan auton saa Oulussakin muutettua kulkemaan myös kaasulla – investointi voi nykyhinnoilla maksaa itsensä takaisin parissa vuodessa Tilaajille
18:49
"Deadline oli hänelle pyhä" – Touko Siltala muistelee lämmöllä pitkää ystävyyttään ja yhteistyötä kirjailija Arto Paasilinnan kanssa
133
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
73
Poliisi kirjoitti 45 rikesakkoa ilman valoa liikkuneille oululaispyöräilijöille, lisäksi polkupyöräilijöille jaettiin valoja
58
HS-gallup: SDP:n etumatka kasvaa, vihreiden kannatus jatkaa murenemistaan
45
Antti Rinne: "Surkuhupaisammin ei pääministeri Sipilä voi sanoa" – demarien puheenjohtaja vakuuttaa olevansa valmis pääministeriksi
45
Sipilä syytti ay-liikettä painostamisesta - poliitikoilta vaaditaan nyt rohkeutta ja päättäväisyyttä
38
IS: Iissä erikoinen kiista frisbeegolfradasta –"maanomistaja" kielsi alueen käytön ja vei korit pusikkoon, kunnanjohtaja aikoo tehdä rikosilmoituksen
34
Miksi nuoret miehet kaahaavat? Vuosittain liikenteessä kuolee noin 40 nuorta miestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image