Pohjois-Suomi

Timo Halonen Kuusamon johtoon

Pohjois-Suomi 17.6.2003 0:00
Heikki Ketola

Kaleva

Kuusamo
Kiuruveden kaupunginjohtaja Timo Halonen valittiin maanantaina Kuusamon uudeksi kaupunginjohtajaksi valtuustossa käydyn varsin tiukan äänestyksen jälkeen - ja yllättävin seurauksin.

Kaupunginhallituksen ehdokkaan, istuvan kaupunginjohtaja Kyösti Tornbergin hävittyä Haloselle luvuin 18-24 kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti Heikkilä käveli miltei siltä seisomalta puhujapönttöön ja ilmoitti ääni väristen eroavansa kokemansa epäluottamuksen vuoksi .

"Tässä on tehty töitä Tornbergin kanssa yksissä tuumin, ja kun hän lähtee, lähden minäkin", Heikkilä lausui ja siirtyi saman tien istumaan rivivaltuutettujen paikalle keskustan pöytärivistön takapenkkiläiseksi.

Kun valtuutetut vielä sulattelivat kuulemaansa, asteli näyttämölle valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Pauli Saapunki (kesk.), joka niin ikään kertoi jättävänsä paikkansa.

Päättäväiset askellukset mikrofonin ääreen jatkuivat: kunnanhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Hemmo Heiskanen (kesk.) kävi kertomassa vapautuvasta paikasta ja samoin teki valtuuston toinen varapuheenjohtaja Aimo Hekkala (sdp.).

Suljettua lippuäänestystä sivupöydän ääressä tyynen oloisena vaimonsa vieressä seurannut Tornberg ei pitkiä jäähyväispuheita pitänyt.

"Lomaa on paljon pitämättä, joten siivoan huomenna pöytäni ja siirryn vuorotteluvapaalle. Kiitän teitä vain nyt vaihtelevasta tuesta, mutta tulen käyttämään joskus myöhemmin analyyttisemmän puheenvuoron", liikuttuneelta vaikuttanut Tornberg sanoi.

"Meni aika lailla överiksi", tuumi tapahtuneesta Halosen valintaa yhtenä esittämässä ollut valtuutettu Hannu Ervasti (kok.), joka poistui asian käsittelyn jälkeen tarpeeseen tulleelle jäähdyttelytauolle yhdessä muiden punaposkisten valtuutettujen kanssa.

Komennuksen siihen antoi valtuuston puheenjohtaja Ulla Parviainen, joka sentään ei ilmoittanut luopuvansa nuijastaan tapauksen vuoksi.Uutta tietoa
"11:nnellä hetkellä"


Kaupunginjohtajan viran täyttäminen sai heti aluksi uutta maustetta, kun ilmeni, että Timo Halosen taustasta oli aikasemmin päivällä saatu selville uutta tietoa.

Asian nosti tapetille Heikki Härkönen (kesk.), joka siitä ilmeisesti vihinneenä kysäisi kaupunginhallituksen puheenjohtajalta, että "onko vielä jotakin oleellista tullut tietoon ?"

Kuntatilintarkastaja Matti Mulari oli aamukahvilla maininnut Heikkilälle, että ollaanko kaupunginjohdossa kenties tietoisia Kiuruvedellä käydyistä ja edelleen vireillä olevista oikeusprosesseista, jotka olivat lähteneet liikkeelle kaupungin lukion peruskorjaukseen rahavirtoihin liittyvistä epäselvyyksistä ?

Syyttävää sormea on osoiteltu Haloseenkin päin, eikä asia Heikkilän mukaan ollut tullut mitenkään esille tämän haastattelussa aikaisemmin.

Hän oli saanut maanantain kuluessa selville muun muassa sen , että korkein hallinto-oikeus oli hylännyt Haloseen kohdistuneet epäilyt, ja että hänellä oli asiassa puolestaan vireillä nyt kunnianloukkaussyyte.

"11:nnellä hetkellä" esiin tulleet seikat ihmetyttivät useita valtuutettuja, mutta ne eivät kuitenkaan kääntäneet esimerkiksi asiassa pahasti repeilleen keskustan Halosta kannattaneiden päitä.

Viikonlopun ryhmäkokouksessa valtapuolueen edustajista 13 oli asettunut Halosen taakse ja 12 oli pitänyt Tornbergia soveliaimpana virkaan. Yksi keskustavaltuutettu oli ollut Suomussalmen kunnanjohtaja Timo Säkkisen kannalla, ja mitä ilmeisemmin hän oli myös lopullisessa vaalissa yhden Säkkiselle menneen äänen takana.Pienryhmät
ilmeisesti ratkaisijoina


Virkavaali kääntyikin Tornbergin tappioksi valtuuston pienryhmien äänillä. Kokoomuksen Hannu Ervasti muun muassa esitti tehtävään "visionääri" Halosta, joka oli myös vihreiden suosikki Pekka Virtasen puheenvuoron perusteella:

"Nuori (43) mies ja jaksavakin, joka ei varmaankaan stressaannu vaativassa työssä", Virtanen huomautti Tornbergin takavuosien sairaslomaa ilmeisesti muistellen.

"Lähdetään siltä pohjalta, että Halonen ei ole syyllistynyt mihinkään."

Sdp:n Aimo Hekkala kuitenkin tähdensi Kuusamon kehittyneen isoin harppauksin Tornbergin kaudella, ja piti häntä pätevimpänä ruoriin myös jatkossa.

Hänen mielestään koko kaupunginjohtajan viran täyttäminen oli mennyt "lekkeripeliksi" pian sen jälkeen, kun asia tuli kaupungin elinten käsittelyyn helmikuun alussa.

Vasemmistoliiton Tarmo Raatikainen ilmoitti, ettei "negatiiviset painostuskeinot" ole häneen tepsineet, mutta jätti kuitenkin puolueensa ehdokkaan salaperäisyyden verhon taakse.

Myöskään K2000:n Matti Haataja ei paljastanut, kumpaa hän virkaan esittää; mainitsi vain, että loppusuoralle ovat kaartaneet kaksi parasta ottelijaa seitsemästä.

Vaalia edeltäneessä puheenvuorossaan Pauli Saapunki (kesk.) kehui Kuusamon talouden kehittyneen Tornbergin kaudella paremmaksi kuin koskaan 80-luvun alun jälkeen ja lankojen pysyneen muutenkin tiukasti istuvan kaupunginjohtajan sormissa.

"Suuresti ihmettelen, että miksi pitäisi johtajaa vaihtaa, kun asiat ovat kaikin puolin kunnossa. Vaihdoksestahan seuraisi vain 1-2 vuoden taantuma kehitykseen, sillä ei uusi ihminen voi mitenkään olla heti kärryillä kaikissa asioissa", Saapunki jyrähteli sanansa Tornbergin "oppositiolle" suunnaten.

Keskustan valtuutetuista vain Antti Väisänen kertoi avoimesti kannattavansa Halosta.

Kyösti Tornberg valittiin kaupunginjohtajan virkaan syyskuussa 1997 määräajaksi niin, että pesti päättyy tämän vuoden elokuun lopussa. Timo Halosen valtuusto valitsi virkaan toistaiseksi syyskuun alusta lukien.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

68
OYSin parkkitalo suljetaan viikonvaihteessa – purkutyöt muuttavat kevyen liikenteen reittejä sairaala-alueella
44
Sipilä hallituksen neuvottelusta: "Nyt on kyse ensisijassa kansainvälisten sopimusten tulkinnasta, ei niiden muuttamisesta "
36
Oulussa tähän mennessä talven kylmin päivä, pakkasta 25,2 astetta – sunnuntaiaamuna pakkanen voi paukkua vielä kylmempänä
29
Äänestys osoitti, että oululaiset haluaisivat Lammassaareen tanssipaviljongin – Tango selvisi voittajaksi tiukassa kisassa
26
Kiireellisellä hälytystehtävällä ollut poliisiauto suistui yöllä tieltä Raahessa väistettyään rekkaa - molempien kuljettajien toimia tutkitaan
26
"Suunnittele ruokaostoksesi, ja vähennä liha- ja maitotuotteiden kulutusta" – SDP:n ilmasto-ohjelmassa päästöjä vähennetään viidellä toimenpiteellä
24
Kiertokaarelle jäi viime vuonna 7 000 tonnia jätettä, jolle etsitään paikkaa – Laanilassa poltetaan vain kotitalouksien jätteet

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

288 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko olet maksanut veroja palkastasi?

En ole tarkkaan laskenut, mutta noin miljoona euroa. Parisataatuhatta ajattelin vielä maksaa ennen kuin orava loikkaa py... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image