Pohjois-Suomi

Terrafamen uraanilupa on valmis, ja vain poliittista päätöstä odotetaan – Lupa olisi Suomen ensimmäinen siinä vaiheessa, kun se astuisi voimaan

Terrafamen kaivos Sotkamossa haki uraanilupaa jo vuonna 2017. Uraani lähtisi ulkomaille jalostettavaksi tiiviissä tynnyreissä ja konteissa. Monimetalliyhtiön päätuotteita ovat nyt nikkeli ja sinkki. Kuva tammikuulta 2019. KUVA: MARJATTA KURVINEN
Pohjois-Suomi 17.1.2020 6:00 | Päivitetty 17.1.2020 6:53
Tanja Nuotio

Sotkamossa sijaitsevan Terrafamen uraanin talteenottolupa olisi historiallinen, sillä se olisi ensimmäinen laatuaan Suomessa siinä vaiheessa, kun se astuisi voimaan. Sotkamossa on kysymys luonnonuraanin talteenotosta. Uraani lähtisi ulkomaille jalostettavaksi tiiviissä tynnyreissä ja konteissa.

Terrafamen uraanilupa on enää vailla poliittista päätöstä, joka on viivästynyt.

– Valmistelun puolesta olemme valmiita. Lupaehdot ovat olemassa ja lausuntokierrokset on jo aikaa sitten hoidettu, ydinenergian käytöstä vastaava teollisuusneuvos Liisa Heikinheimo työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoo.

– Avoimia kysymyksiä ei enää ole, jokainen tarkastus on tehty ja vain poliittista päätöstä odotetaan.

Heikinheimon mukaan viivästys johtuu elinkeinoministerin vaihdoksesta ja siitä, että myös virkamieskunta ministerin esikunnassa on vaihtunut. Hänen mukaansa lupaa odotettiin hallituksen käsittelyyn jo ennen joulua.

Sotkamossa sijaitsevan monimetalliyhtiö Terrafamen uraaniluvan esittelee hallitukselle elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.). Vielä kesällä hänen edeltäjänsä Katri Kulmuni (kesk.) arvioi, että lupapäätös tulisi hallituksen pöydälle syys–lokakuussa.

Uraanin talteenottolupa olisi ensimmäinen laatuaan Suomessa siinä vaiheessa, kun se astuu voimaan.

Liisa Heikinheimo toteaa, että edellinen valtioneuvoston lupa myönnettiin Terrafamen edeltäjälle Talvivaara Oy:lle, mutta se peruttiin valituskäsittelyn aikaan, kun yhtiön taloudellinen tilanne muuttui epävakaaksi. Hallitus siis myönsi jo uraaniluvan, mutta se ei koskaan astunut voimaan.

Terrafame haki uraanilupaa yli kaksi vuotta sitten syksyllä 2017. Säteilyturvakeskus (STUK) tiedotti viime kesäkuussa, että uraanin talteenottolaitos täyttää turvallisuusvaatimukset. STUKin mukaan luvan myöntämiselle ei ole estettä, eikä se näe säteily- ja ydinturvallisuuden kannalta estettä laitoksen käynnistämiselle.

– Valmistelussa olikin ehto, että STUKilta piti tulla positiivinen turvallisuusarvio.

Valmistelun lopputulokseen Heikinheimo on tyytyväinen, sillä sekä jäteasioista että uraanin talteenottotoiminnan kestosta on tehty ehto.

– Uraanin talteenottolupa ei voi olla voimassa, jos kaivoksen muu talteenottotoiminta lopetetaan.

Ehto kypsyi Heikinheimon mukaan viime vuoden aikana, kun lupaa tarkasteltiin kaivoslain näkökulmasta.

Myös jätehuoltoon tuli ehto. Se tarkoittaa, että luvassa on tietty aikaväli, jolloin selvitetään ja katsotaan, joudutaanko menemään toimenpiteisiin. Viranomaistahona toimii Säteilyturvakeskus.

– Mikäli suunniteltu prosessikierto ei jostain syystä toteutuisikaan suunniteltuna, vaan syntyisi jätettä, joka tarvitsee toimenpiteitä, niin tälle asialle pitää sitten esittää toimenpiteet.

Heikinheimo on tyytyväinen, että turvallisuutta on käyty eri viranomaisten kanssa yhteistyössä niin paljon läpi.

– Joka kysymykseen on löydetty ihan toimivia kirjauksia.

Sotkamossa on kysymys luonnonuraanin talteenotosta. Terrafame ottaisi talteen uraanin ja myisi sitä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (55)

Talvivaaran aikaansaamat valtavat luontovahingot ovat lähes täysin korjaamatta. Terrafamelle on tärkeää korostaa vuosineljännesten kirjanpidollista tulosta. Kukaan viranomaistaho ei uskalla älähtää. Ehkä kolmessa neljässä vuosituhannessa luonto hoitaa jotain kuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti valtio syynää viimeisen päälle ettei mitään ympäristötuhoa tule. Ja Suomen sekä maakunnan täytyy saada reilu osa tuloista! Jospa edistäisi ydinvoimaa, nyt tarvitaan kaikki keinot ilmastokatastrofia vastaan kiireen vilkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä suomalaisia vedätettiin pilaamaan pohjolan luonto ehkä euroopan suurimmalla uraanikaivoksella,,tuo uraani taisi olla alunalkaen tavoitete,,vaikka sinkin ja nikkelin ympärillä tuo sotku on julkisuudessa pyörinyt,,en hämmästyisi jos seuraavaksi alkaisivat jallittamaan suomeen ydinjätteen kaupallista loppusijoitusta ,,,kuskaisivat sotkunsa varmasti mielellään tänne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai lupa heti voimaan kansallisvarallisuutemme itse hyödyntämiseksi meidän eduksemme.

On saatava kaivoslaki, jolla kaikista kaivannaisistamme aina Suomen valtio hyötyy eniten riippumatta muista (mahdollisista) toimijoista.
Suomen maaperän kultakin ON meidän omaisuuttamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten kun tuotanto saadaan kunnolla vauhtiin, kannattaa tuo kaivos myydä pikimmiten ulkomaille. Muuten sen arvo nousee niin ettei sitä kohta enää kukaan osta.
Myynti on parasta Suomen kannalta. Saaduilla rahoilla voidaan maksaa vaikka eduskunta-avustajien ja avustajien avustajien palkat ainakin parin vuoden ajalta.

Esimerkiksi Kemiran fosvaattikaivokset myytiin samalla kaavalla, ja hyvä siitäkin tuli. Saatiin rahaa päivittäiskulutukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeintä on, että laitos myydään vähiten tarjoavalle ja että myyntiasiakirjan allekirjoittaja saa muhkean onnistumispalkkion. Vrt Kemira, Sokli, Caruna, Posti, VR...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No totta helvetissä se lupa tulee JA pitääkin tulla !
Normaalista toiminnasta syntyvän jätteen talteenotto ja prosessoinonnin kautta syntyvä myyntikelpoinen tavarahan nostaa koko kaivoksen tuottoa ja hyötyprosenttia. Eihän tuossa ole mitään epäselvää, mikä vaatisi komiteoita ja ylimääräistä jeesustelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä homma!

Tuhotaan vaan koko Kainuun luonto lopullisesti ja Oulujärvi pilataan myös siinä sivussa.

Eipä tarvitse kohta Kainuun yrittää matkailuun & turismiin satsata. Voiko vielä lyhytnäköisempi olla???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoista nähdä kuinka jatkossa tämä entinen Talvivaara yhtiö, jossa 80 000 suomalaista menettirahansa, saa valtiovallan tarjoamia lupia ja etuja toimintansa tukemiseksi. Nyt haetaan lupaa sellaisen aineen talteenottamiseksi, että turvallisuustekijöiden tulee olla totaalisen kattavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Business väellä on sanonta "too big to fail" mistä ex-Talvivaarassakin oli kyse. Googlaa kielikäännös niin ymmärrät miksi Terrafame ei käytännössä voi mennä konkurssiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verojahan aina voidaan korottaa. "Mikä raja se sata prosenttia on?" kysyi taannoin muuan ruåtsin korkea hallintoeliitin jäsen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa nyt saadaan purkuputkea pitkin Nuasjärveen myös sulfaattien lisäksi myös uraani jäämät ja maailma pelastuu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nythän suurin osa uraanista ryhdytään ottamaan talteen eikä se ole kuormittamassa jäteveteen liuenneena vesistöjä likimainkaan niin suuressa määrin kuin tähän saakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se nimenomaan ole parempi että se otetaan talteen ja viedään muualle. Ja siitä saadaan vielä rahaa. Uraania siellä on joka tapauksessa, se joko jää sinne säteilemään tai viedään pois. Kenen mielestä on parempi jättää se sinne kasoihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että otetaan talteen ja hyötykäyttöön. Toivottavasti tämä nykyinen tenavahallitus ymmärtää antaa luvan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkkain silmin vaiettiin koko uraanihommasta. Se ei käynyt kenenkään mielessä, että uraania. Kukaan ei edes tiennyt uraanin olemassaolosta. Ehei, kultakaivoshan se oli alusta loppuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei uraanin kaivaminen maasta vaarallista ole kun vaan omaat tervettä itsesuojeluvaistoa ja pysyt kaukana itse prosessista. Anna kainuulaisten vuolla kultansa ja ota sinä valmiit sähköt töpselistä kuten tähänkin asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (55)

Uutisvirta

84
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
68
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
60
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
50
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
24
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
20
Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun kymmenen viime vuoden aikan" – Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria
20
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

232 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image