Pohjois-Suomi

TEM: Fennovoiman lupa-asiat kunnossa

Fennovoiman rakennustöiden lupa-asiat ovat kunnossa Pyhäjoen Hanhikivellä. KUVA: Timo Myllykoski
Pohjois-Suomi 27.8.2015 6:11
Timo Myllykoski

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) kumoaa väitteet laittomasti ja ilman lupia tehtävistä rakennustöistä Fennovoiman ydinvoimala-alueella Pyhäjoen Hanhikiven niemellä. Yli-insinööri Jorma Aurela TEM:n energiaosastolta on kiinnittänyt huomiota lukuisissa yhteyksissä esiin nousseisiin väitteisiin, joiden mukaan jo alkaneet ja lähiaikoina alkavat rakennustyöt olisivat laittomia.

– Tällaisia väitteitä hyppii esiin koko ajan. Ne ovat osaksi tahallisia, koska se palvelee sellaisten etua, jotka haluavat hankkeelle ikävyyksiä.

Hanhikiven niemellä jo alkanut niin sanottu normaali rakentaminen perustuu maakunta-, yleis- ja asemakaavaan. Aurela toteaa kaikkien kaavojen olevan asianmukaisesti käsiteltyjä, muutoksenhakukierrokset käyneitä ja lainvoimaisia.

– Yksinkertaistettuna voi sanoa, että tällä hetkellä voi rakentaa varsinaista ydinvoimalaitosta lukuunottamatta kaikkea muuta, kunhan tarvittavat luvat ovat kunnossa. Tämä on harvinaisen selkeä tilanne.

Lue lisää 27.08.2015 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

ei ole rakennuslupaa jote lupa asiatkin on pelkää valetta tämä fennovoima on todella valehteleva yritys kaiken laisia myrkyttäjiä nuot on häipyköön pois pyhäjoelta on todella petos koko hanke

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistäpä meinaat Trolli-Olli energiaa sinne jäähalliisi saada? Tai Putinin sörssimisten jälkeen muuallekaan EU:n alueelle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tai hanhipassipaikkoja ? No, tehhään se atomivoimala ku se on jo päätetty tehä ! Vai vieläkö joku sitä eppäilee ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehheh... Antaa poikien rakentaa. Kun Putin sössii Venäjän välit EU:n suuntaan seuraavan kerran, sinne Hanhikivelle voidaan uuden boikottikierroksen jälkeen rakentaa vaikka jäähalli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten ihmiset jaksaa olla niin lapsellesia, että jaksetaan jatkuvasti ruikuttaa, että ei ole lupaa ja ei se tule valmiiksi. Millä te elätte jos teidänkin työpaikat lopetettasiin ja sanotaan, että maailma on parempi jos ei tehdä mitään. Ei tämä Suomi nouse ikinä jos tämä ruikutus jatkuu ja mitään ei saisi tehdä joihin ei ole vihreiden suostumusta ja heillehän ei kelpaa mikään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

fakta on,että luvat on kunnossa tämän hetkisiin töihin nähden ja paikalla rettelöi lakia rikkoen aktivistiporukka!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nim Stop fennovoima. Miten te jaksatte jauhaa. Hyvin yksinkertaista: puolueeton kysely, kuinka moni pyhäjärveläisistä kannattaa ydinvoimalan rakentamista? Miksiköhän te ette tee sitä gallupia? Älä sekoita demokratiaa teidän keinovalikoimaanne sarjassa minkit kuuluu suomalaiseen luontoon. Säälittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aloitin juuri maatilallani hallin pohjien teon enkä varmasti hae kallista rakennuslupaa se on varma. Talvivaarassakin ensin tehdään ja jos pakko niin haetaan lupa. Fennovoima tuhos koko hanhikiven ilman lupia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta onko voimalalle sijoituspaikkakunnan asukkaiden tuki? Asiaahan kysyttiin silloin, kun toimittajavaihtoehtoina olivat Areva ja Toshiba. Kun toimittaja muuttuikin Rosatomiksi, ei sijoituspaikkakunnan asukkaiden hyväksyntää enää kysytty, vaan oletettiin että kyllähän he sitä kannattavat.

Lain mukaan kuitenkin voimalalle on oltaja sijoituspaikkakunnan asukkaiden hyväksyntä - demokratian mukaista olisi ollut kysyä asiaa toimittajan vaihtuessa, mutta ei kai kukaan toisaalta Suomea länsimaisena demokratiana ole erehtynyt pitämäänkään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luvat on kunnossa- jos ei ole niin muutetaan lupaehtoja sopivammaksi. Tai lakia. Tai lupauksia. Tai sanoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäs sitten jos varsinaiselle ydinvoimalalle ei saadakaan lupaa tai sen rakentaminen ylipäätään peruuntuu? Sitten on turhaan rakenneltu alueelle teitä ym. muuten turhaa rekvisiittaa. Tätä eivät monet asiallisesta kritiikistä pöyristyneet näytä ymmärtävän millään. Pääasia, että omalle firmalle on "töitä" (lue: pääasia, että he itse hyötyvät tästä jotenkin vaikka voimalaa ei tulisikaan.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muodolliset luvat saattaa ollakin, mutta tärkein puuttuu,sosiaalinenlupa. Sitä ei ole kysytty, koska sitä ei olisi saatu. Muodolliset luvat aina järjestyy korruptoituneelta hallintokoneistolta kun on rahaa ja valtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös se ole selvää valtion on pakko hyväksyä rakennuslupa vaikka ydinvoimala rakennettaisiin lahoista hirsistä. Polttoaineen loppusijoituksen puuttuminen ei ole myöskään ongelma koska ydinvoimala on pitkälti kuntien ja valtionyhtiöiden oma hanke. Itse asiassa Fennovoiman ei edes tarvitse rakentaa loppusijoitusta koska yhteiskunta omistaa laitoksen.

Polttoaineen loppusijoituksesta tulee muutenkin hankala ongelma koska kuparisäiliöt kestävät vain 1000 vuotta kun luola täyttyy pohjavedellä. Säiliöt pitäisi saada kestämään vähintään 100,000 vuotta joka voi nostaa rajusti kustannuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

maisemanhoitolupakin myönnettiin ennen lainvoimaisuutta, jolloin kaikki valitukset menettivät merkityksensä.Eli käytännössä lupaviranomainen mitätöi kansalaisten muutoksehakuoikeuden. Ilmeisesti kyseisellä viranomaisella on suomen lain mukaan näin tehdä, koska TEM myös on samalla kannalla.Fennovoima vetosi kiireeseen, vaikkei sillä edes ole rakentamislupaa. Muutama päivä sitten TE-ministeriön virkamies antoi asiasta sellaisen kuvan, että jo nyt on niin paljon "kallista velliä" hankkeen tiimoilta keitelty, että kaikki luvat on myönnettävä, joteivät vellit valuisi hukkaan TE-ministerin lahkeesta. TE-ministeriö on asianosainen taho, koska se määrätietoisesti edistää hanketta vaikka sen periaatteessa pitäisi olla puolueeton kansanvaltaisesti kontrolloitu taho. Ei herätä luottamusta kansassa tuollaiset lausunnot, kun kansalaismielipide on tutkitusti Fennovoiman hankkeen vastainen. Vaikuttaa vahvasti siltä,että viime päivien TE-ministeriöstä annetuilla viesteillä ja poliisipäällikön blogilla valmistellaan jotakin operaatiota Hanhikivellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi että näillä citypunavihreillä nyt kuumottaa. Niillä on ainoa motiivi yrittää kampittaa kaikki työllistävä ja taloutta piristävä toiminta Suomesta ulos. Nyt kun ihmiset oikeasti näkevät miten paljon hyvinvointia, tuollaiset maailman mittakaavassakin erittäin suuret rakennushankkeet voivat tuoda, rupeavat punacityvihreät tekemään kaikkensa estääkseen ihmisiä saamasta töitä. Millä me meinataan täällä Suomessa elää jos me ei saada mitään tehdä? Ei meikäläisen päähän sovi millään ilveellä tuon työt kammoksuvan porukan ajatusmaailma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ydinvoimala lisää pahoinvointia. Siksi sitä vastustetaan kaikissa maissa. Jos ydinvoimatyömaa työllistää, niin jostakin muualta se raha on pois...samoin kaikki ydinvoimalan tuottama kansantaloudellinen tappio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enempi tappiota tulee kun ostetaan sitä sähköä muualta. Jos ihmiset lopettais älykännyköiden ja internetin käytön, säästyis siinä varmaan yksi ydinvoimalallinen sähköä. Mutta sehän on MINULTA pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pohjoismaisista demokraattisista hyvinvointivaltioista tuleva edullinen sähkö on parempi vaihtoehto kuin "kotimainen" venäläisessä reaktorissa venäläisellä polttoaineella tuotettu epävarma ydinvoima...joka kaiken lisäksi mädättää demokratian ja korruptoi hallinnon. Kaikissa maissa, joissa venäläistä ydinvoimaa rakennetaan ydinvoiman vastustajiin käytetään myös venäläistyylisiä keinoja... tähän ollaan meilläkin selvästi valmiita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon kiinnostavamman uutisen olisi saanut siitä, missä vaiheessa Fennovoimalla ovat suunnitelmat oman loppusijoitusluolaston rakentamisesta, nyt kun Onkalon ovet pysyvät edelleen tiukasti kiinnin. Ottakaahan toimitus selvää mitkä paikkakunnat ovat sijoitusvaihtoehtoina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image