Pohjois-Suomi

Tehtävänä kääntää alamäki ylämäeksi - Riikka Wulff aloitti Pentikin uutena toi­mi­tus­joh­ta­ja­na

Pentik Oy:n tuore toimitusjohtaja Riikka Wulff kuvattuna Posion tehtaanmyymälässä. Wulff haluaisi lisätä yrityksen keramiikkatehtaan tuotantoa. Myös suuri osa myytävistä kynttilöistä tehdään Posiolla. KUVA: Reino Hämeenniemi
Pohjois-Suomi 10.8.2019 21:16
Reino Hämeenniemi

Keramiikka- ja sisustusyritys Pentik Oy:n uusi toimitusjohtaja Riikka Wulff aloitti työnsä yhtiössä 1. elokuuta.

– Olen yhden viikon kuukaudesta Posiolla enkä halua olla eristyksissä jossakin isossa omassa huoneessa. Teen töitä tämän talon alakerrassa, varmaan jossakin keittiön pöydän ääressä tai neuvotteluhuoneessa, Wulff sanoo.

Kolmeksi viikoksi kuukaudesta Wulff asemoituu yhtiön pääkonttorille Helsingin Merimiehenkatu 36:een. Sinne on keskitetty tuotesuunnittelu ja markkinointi-, myynti- ja verkkokauppaosaajat.

Edellinen toimitusjohtaja Pasi Pentikäinen aloitti vuonna 2004 isänsä Topin jälkeen ja siirtyy nyt hallituksen puheenjohtajaksi samoin isänsä seuraajana.

Wulff on ensimmäinen toimitusjohtaja perheyhtiön ulkopuolelta. Sillä on tekemistä sen kanssa, että yhtiön liikevaihto ja henkilöstömäärä ovat olleet alamäessä.

Vuodesta 2017 vuoteen 2018 yhtiön liikevaihto pieneni kuusi prosenttia ja liiketoiminnan tulos 24 prosenttia.

– Yritykseen haluttiin uutta verta ja ajattelua, joka on omiaan kiihdyttämään muutoksen aikaansaantiin, Wulff sanoo.

– Minulla on nyt alussa aika paljon selvitettävää siinä, mikä vaikuttaa mihinkin ja mitä muutoksia kenties kannattaa tehdä.

Wulff uskoo, että uuden toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan keskinäinen työnjako kirkastuu nopeasti.

– Minullehan ei ole mitään järkeä maksaa palkkaa, jos joku muu tekee hommat minun puolesta.

Vuoden alkupuolisko yhtiöllä on sujunut paremmin kuin vuosi sitten. Viileämmät säät ovat vaikuttaneet Wulffin mukaan siihen, että myymälöissä on liikkunut asiakkaita ja rahaa enemmän.

Pentikin runsaan 50 myymälän ketjussa ei ole nyt suunnitteilla merkittäviä muutoksia.

Maailmankaupan levottomuudet eivät tällä hetkellä Pentikille asti tunnu, mutta Wulff uskoo, että tilanne voi muuttua, jos kauppasota kiihtyy täysimittaiseksi.

– Toivotaan, että jenkit tulevat järkiinsä ja valitsevat seuraavaksi presidentin, joka yrittää rakentaa eikä hajottaa.

Keramiikka? Sitä valmistui Posiolla parhaimmillaan noin miljoona esinettä vuodessa, mutta sittemmin määrä on pienentynyt kolmannekseen. Wulff haluaisi kasvattaa keramiikkatuotantoa.

– Iso haaste siinä ja muutenkin on työvoiman saaminen. Tehtaalla on aika moni lähestymässä eläkeikää.

Keramiikanteon siirto muualle ei Wulffin mukaan ole ollut vaihtoehtona missään keskusteluissa.

– Yhtiö on juurtunut tänne. Anu Pentik ja Topi Pentikäinen ovat rakentaneet tänne mitä huikeimman tarinan, Wulff sanoo.

Asiakkaille ja mahdollisille sellaisille on Wulffin mukaan entistä tehokkaammin jaettava sitä tietoa, että yhtiö valmistaa myymänsä keramiikan ja suuren osa kynttilöistään itse Suomessa Posiolla.

– Uskon, että sillä on merkitystä kasvavalle määrälle kuluttajia. Hinnalla me emme pysty alkamaan kilpailla, se on selvä asia.

Pentik teettää muuta kuin keramiikkaa useissa muissa maissa. Tavaraa laivataan ja ajetaan yhtiön logistiikkakeskukseen Posiolle ja jaellaan sieltä myymälöihin.

– Alamme katsoa kriittisesti, mistä hankimme tuotantoa ja miten sen hiilijalanjälki saataisiin mahdollisimman pieneksi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

Tyhjästä aloittanut yritys ja vielä pienessä pohjoisen kylässä. Toiminta lähtenyt yhden ihmisen ideasta ja uskosta omiin kykyihinsä. Tällä hetkellä johtava sektorillaan maassamme ja kansainvälisestikin tunnettu. Olettaisi, että palaute ja kommentointi olisi positiivista ja ylistävää, mutta toisin on. Suomalaisena tunnen häpeää, miilaisia ihmisiä maassamme elää, tässä kateuden ja kaunaisuuden maassa. Pentik on menestystarina ja jonkinmoinen ihme maassamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi jo lopettaa vietnamilaisen rihkaman
ostaminen ja välittäminen;
mutta voitothan tulevat sieltä.
Ja tuotteissa lukee made in Pentik.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse arvostan sitä että tuotteet tehdään Suomessa.
Pentik taitaa olla ainut jolla keramiikka tuotanto vielä täällä.
Muilla ollut jo kauan Kiinassa tai jossain halpa maissa.
Kouvolan lähellä on laadukas ja kiva myymälä ja ajoittain näyttely .
Vielä on haaveissa päästä Posiolle joskus .Lapin reissuun pitäisi yhdistää käynti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pentik on profiloitunut paremman porukan keramiikkakupksi. Ei työtön tai eläkeläinen pysty maksamaan kahvimukista 20e kun ihan vastaavia mukeja saa eurolla ja niistäkin voi juoda kahvia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisena osaamisena pidetyn Pentikin imagoa syö ulkomailla valmistetut tuotteet. Huonekaluissa näkyy ja haisee kauniin ja laadukkaan skandinaavisen osaamisen puute, ja halpa suunnittelu ja tuotantokustannukset eivät heijastu hintaan. Kangaskuosit ovat osaltaan onnistuneita, mutta lisää pohjoista omaleimaisuutta tarvitaan. Uusia arktisia mallistoja kaivataan. Keramiikka valmistuu Posiolla, siitä täydet pisteet Pentikille. Keramiikka-suunnittelijoita tarvitaan lisää, käyttöesineisiin olisi hyvä saada tuoreita, aitosuomalasia näkökulmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime vuonna huomasin muutamassakin tuotteessa aika räikeitä "välistävetoja" tuotteista ja niiden mielikuvista. Jossakin on raja, mikä menee vielä läpi kannattavasti. Jos ristiriita todellisuuden ja mielikuvan välillä on (liian)suuri, niin tökkimään alkaa. Esimerkkinä vaikkapa "eksoottiset espanjan hunajat". Parempiakin vaihtoehtoja olisi. Tarviiko mehuja tehdä Porvoossa saakka, kun Posiolla on mielikuviltaan huomattavasti helpompi valmistaja ja taitaa kumminkin osa tuotteista tulla Riisitunturin seutuvilta, joka on pioneerikin omalla alallaan. Jos vaikka parina päivänä vuodessa kävisi sielläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pentikin kipot ja kupit on niin "kolsuja" ja rumia että niitä ei varmasti meidän pöydillä näy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tekisi Pentik sitä omaleimaista keramiikkaansa kuin esim. vielä 15 vuotta sitten. Esim. syysmalliston kankaatkin jo sitä samaa mitä kaikilla muillakin, omaleimainen pentikmäisyys jopa kuosien kauneus on mennyttä ja kadonnutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, täytyy myöntää, että ensivaikutelma on hieman tökerö ja töksäyttelevä. Pentikin toimarilta odottaisi tyylikkäämpää esiintymistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laittakaa tuotantoon lisää niitä isoja tarjoilulautasia,lisää malleja.Ovat kauniita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmainen vinkki, potkikaa porukkaa pois suorittavista työntekijöistä ja palkatkaa hallitukseen muutama viinerinsyöjä lisää ja toki muutama manatseeri ja dirrikka. Niillä lähtee uusi nousu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

olla sekoittamatta politiikkaa bisnekseen. Nyt kun haukutte Trumppia julkisesti niin moni ostaa muualta ihan periaatteesta.
Kalliiksi tulee noinkin yksinkertainen asia ymmärtää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viisas kauppias/liikemies myy kaikille, ei politikoi vaan pitää mölyt itsellään. Esimerkiksi viime päivien ulostulo Kakkoselta on käsittämätön. Halpakauppa Tokmannilla hän rikastui vähävaraisten avulla ja nyt sitten polleana hyökkää nykyistä hallitusta vastaan, jonka aikeissa on edes yrittää helpottaa huonommin toimeentulevien asemaa, eli juuri samojen, joiden avulla hän taskunsa miljoonilla täytti!
Mutta asiaan, Pentikin astiat ovat mukavia katsella, mutta muuten raskaita ja epäkäytännöllisiä. Kolina käy tiskatessa ja lautasia kuivauskaappiin yrittäessä(!) asetella menee manailuksi. Vanhemman malliston kahvikupeista on melkein mahdotonta juoda ja varsinkin mokkakupeista juodessa niskanikamat lujilla.
Siitäkin huolimatta Pentik on nimensä ansainnut ja voi vain toivoa hyvää jatkoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

21:11
Oulunsalon ampumaradan melusta valitetaan – mökkiläiset kokevat radan käyttöajat kohtuuttomiksi
20:59
Koronavirus levisi Eurooppaan ja Lähi-itään – Kiinassa koronavirus on vaatinut yli 130 kuolonuhria
20:41
Venäjää uhkaavat Kansainvälisen yleisurheiluliiton yhä kovemmat voimatoimet –  "Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyllisyytensä, se on mennyt äärimmäisyyksiin kieltäessään"
20:39
Oulusta Helsinkiin neljässä tunnissa – Petteri Orpo panisi vauhtia ratainvestointeihin Tilaajille
20:31
Luistelun kohuvalmentajan seura äänestää helmikuussa uudesta hallituksesta – Taitoluisteluliitto odottaa selvitystä käytännön toimista, joihin seurassa on ryhdytty
20:11
Väistämisvelvollisuutta noudattamaton kuski törmäsi toiseen autoon Taivalkoskella – toista kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta
20:11
Pitääkö tavallisen suomalaisen nyt tehdä jotain tartunnan torjumiseksi ja epidemian ehkäisemiseksi – asiantuntijat antavat vain yhden tärkeän vinkin
185
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
94
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
93
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
78
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
37
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
20
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja
18
Arviointineuvosto kritisoi hallitusta: "Kulutusta pitäisi lisätä vasta, jos työllisyystavoite saavutetaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image