Pohjois-Suomi

Ta­vast­ken­gäl­lä ostetaan taas omalta kylältä

Leila Sandberg (vas.) ja Ulla Piippo täyttävät maanantaina avautuvaa kauppaa tavaroilla. KUVA: Petri Hakkarainen
Pohjois-Suomi 15.6.2009 0:00
Petri Hakkarainen
Merkit uuden kaupan aloittamiselle ovat suotuisat: tavaraa vasta kannetaan sisään, kun asiakkaita jo pelmahtaa pihaan. Jäätelöä ei vielä saa, mutta tänään maanantaina sopii tulla uudestaan. Silloin uudelleen henkiin herätetty kyläkauppa on täydessä palveluiskussa.

"Kyllä tätä kovasti mietitty on, mutta lopulta piti vain tehdä aloittamispäätös. Yrittämällähän sen vasta näkee, miten kauppa käy", tuumii Pyhännän kirkolla asuva ja palvelukeskuksessa lähihoitajana työskentelevä aloittava kauppias Ulla Piippo.

Ajatus kyläkaupan elvyttämisestä heräsi viime kesänä, kun Piippo piti kirpputoria avomiehensä omistamassa entisessä kauppatalossa. Maidon ja leivän kyselijöitä piipahteli siihen tahtiin, että nainen päätti kokeilla, miten kauppa kannattaa.

"Yrittäjyyden sytykettä olen saanut vanhemmiltani ja avomieheltäni. Toistaiseksi pidän lähihoitajan työni, mutta virkavapaata haen. Hirvikoirien haukkutuomariksi ei enää taida ehtiä, mutta jospa hirvimetsälle kuitenkin."

Hirvijahtiin haluaisi ehtiä syksyllä myös Piipon kauppaansa palkkaama Leila Sandberg. Tärkeintä on kuitenkin, että vuoden työttömyyden jälkeen löytyi mielekästä tekemistä - ja vielä kotikylältä.

"Pieni ihmehän se on, että tällaisena aikana tullaan täällä töitä tarjoamaan. Tuttuun kauppaan pääsen, sillä olen täällä aikoinani työskennellyt", Sandberg kertoo.

Luparuljanssi otti aikansa, mutta ihan mahdottoman vaikeana ei Piippo yrittäjän uralle hyppäämistä pidä. Byrokratian pyörittäjiltäkin on löytynyt yllättävää joustavuutta ja auttamisen halua.

"Kovasti on pitänyt miettiä, mitä tavaraa ottaa myyntiin ja kuinka paljon. Aikahan senkin sitten näyttää. Pitää kuunnella ihmisten toivomuksia", Piippo miettii.

Kauppias toivoo, että puodista ja sen yhteydessä toimivasta kahvilasta voisi tulla kyläläisten tapaamispaikka. Kirpputorikin jatkaa kyläläisten pyynnöstä.

Pyhännän kirkonkylään on Tavastkengältä matkaa vain 11 kilometriä. Ulla Piippo toivoo, että oman kylän kauppaan riittää silti uskollisia asiakkaita.

"En minä kuitenkaan ketään halua tähän kauppaan kahlita. Pitää osata palvella niin hyvin, että asiakkaat viihtyvät."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Onnea Uudelle Kyläkauppiaalle. Jos siihen vielä jottain muuta palavelua saa sujutettua ikkään kuin täytteeksi niin tullee täyen palavelun kauppa kirpparin, kahvilan ja kaupan lisäksi. Jos tilaa on niin vuokraa vaikka pöytiä kesäkauppiallle. Leipureiden ja muiden ruuanvalmistajienkin paikallisherkkuja mökkiläisille. Kaikkea mitä ihiminen tarvii ellääkseen ja välillä vaikkapa jopa juhliakseenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

onnea ja menestystä uudelle kyläkauppiaalle toivottaa entienen kaupanpitäjä ja nykyinen hoitoalan yrittäjä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti kyläläiset nyt muistavat keskittää ostoksensa omalle kylälle. Kirkonkylän kaupat tulevat kyllä toimeen ilman tavastkenkästen rahoja mutta paikallinen yrittäjä ei. Jos jotakin tavaraa ei kaupasta löydy, ehdottakaa sen hankkimista. Ei kauppias harrastuksen vuoksi kauppaa pidä, vaan kyllä hän oikeasti on kyläläisiä palvelemassa. Oikealla asenteella ja ennakkoluulottomilla ideoilla kaupasta voidaan saada kylän vetonaula!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

HYVÄ, TODELLA MAHTAVAA ETTÄ YRITTÄJIÄ LÖYTYY, LÄHIKAUPPA TULI SITTENKIN

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

68
OYSin parkkitalo suljetaan viikonvaihteessa – purkutyöt muuttavat kevyen liikenteen reittejä sairaala-alueella
45
Sipilä hallituksen neuvottelusta: "Nyt on kyse ensisijassa kansainvälisten sopimusten tulkinnasta, ei niiden muuttamisesta "
36
Oulussa tähän mennessä talven kylmin päivä, pakkasta 25,2 astetta – sunnuntaiaamuna pakkanen voi paukkua vielä kylmempänä
29
Äänestys osoitti, että oululaiset haluaisivat Lammassaareen tanssipaviljongin – Tango selvisi voittajaksi tiukassa kisassa
26
Kiireellisellä hälytystehtävällä ollut poliisiauto suistui yöllä tieltä Raahessa väistettyään rekkaa - molempien kuljettajien toimia tutkitaan
26
"Suunnittele ruokaostoksesi, ja vähennä liha- ja maitotuotteiden kulutusta" – SDP:n ilmasto-ohjelmassa päästöjä vähennetään viidellä toimenpiteellä
24
Kiertokaarelle jäi viime vuonna 7 000 tonnia jätettä, jolle etsitään paikkaa – Laanilassa poltetaan vain kotitalouksien jätteet

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

288 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko olet maksanut veroja palkastasi?

En ole tarkkaan laskenut, mutta noin miljoona euroa. Parisataatuhatta ajattelin vielä maksaa ennen kuin orava loikkaa py... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image