Pohjois-Suomi

Tammikuinen lounaismyrsky puski jäätä mereltä kivikolle jopa viiden metrin kasoihin – "Se on mahtava luonnon näytelmä"

Luonto näytti voimansa Lumijoen Varjakassa. Lounaismyrsky puski jäärovat Rokonkarille. KUVA: Eero Ronkainen / Lukijan kuva
Pohjois-Suomi 12.1.2020 14:13
Mirko Siikaluoma

Kalevan lukijan Eero Ronkaisen Lumijoen Rokonkarilta ottamassa kuvassa näkyy tammikuun alkupuolella raivonneen myrskyn kivikolle nostattama jääröykkiö. Ruukkilainen Ronkainen otti kuvan Rokonkarilla lauantaina käydessään kokemassa kalaverkkojaan saaren läheisyydessä.

– Kuvassa näkyvä röykkiö oli arviolta noin viisi metriä korkea. Olen pitänyt varmaan 20 vuoden ajan verkkoja kyseisessä paikassa, mutta ikänä ei ole sattunut omalle kohdalle, että jääröykkiöt olisivat olleet lähellekään noin korkeat, Ronkainen kertoo.

Ronkainen arvioi, että hänen lauantaina näkemänsä jääröykkiöt ovat perua tammikuun ensimmäisen viikonlopun aikana kahden päivän verran raivonneen lounaismyrskyn jäljiltä. Tuolloin jäät lähtivät liikkeelle Lumijoen Varjakan edustalta ja puristumaan Oulunsaloa kohti, ja ovat nousseet Rokonkarilla rantakivikolle.

– En ole itse ollut paikalla, kun tämä on sattunut, mutta tuttuni oli nähnyt, kun jäät olivat liikkuneet siinä. Se on mahtava luonnon näytelmä, Ronkainen kuvailee.

Tällä kertaa kalaverkkojen löytäminen myrskyjen jäljiltä oli hankalampi tehtävä ja siihen tarvittiin kiikarointia kaukoputkella. Ronkaisen onneksi hänen kalaverkkonsa säästyivät myrskyn tuhoilta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Pahempi rytinä oli tapanina parikymmenetä vuotta sitten. Tuo on vain pikku saari. Silloinkin oli Routun rannan jäät korkeammalla. Jään paksuus oli noin 40 cm kun lähtivät liikkeelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyviä jäitä päniköiden jäähdytykseen. Saako niitä hakea kuoppaan kesähelteiden varalle? Saa sitten kaupunnilainen kylmää maitoa heinäkuussa. Kyllä se kaupunnilainen sitten kiittelee hyväksi ja terveisiä laittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On noita tuommoisia jääkasoja tuonne Lumijoen Varjakan rannoille noussut ennenkin. Kerran veivät muutaman kesämökinkin mennessään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä kaikkea ihmeteltävää Hailuodon pengertie meille tuleekaan tuomaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Upea kuva, mutta kylläpäs latistaa tunnelman tuo taustalla näkyvä tuulimylly. Eipä tulisi mieleenkään ostaa mökkiä jonka terassilta näkyy tuollainen pyörivä hirviö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan tuo hirviö tullu tuohon kuiten mökin rakentamisen jäläkeen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itseä ei se näkymä niinkään haittaisi vaan se jatkuva humina mikä siitä lähtee kun roottori pyörii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno kuva👍🏻
Jos on mökki tai laituri rannassa tulee vielä jäätävämpiä otoksia🥶

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pari metriä enemmän kun olisi tullut jäät mantereelle päin niin olisi saanut jäätäviä kuvia tuosta mökin sisältäkin. Siinä on muutama miljoona kiloa jäätä komeassa nipussa, eikä sellainen massa paljon kunnioita ihmisen rakentamia kohteita, sen siirtelee ne kyllä tieltään, olkoot minkälaiset betoniraudoitukset tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että kyllä tosiaan tuuli puku on hieno keksintö säällä kun säällä. Iho pysyy kuivana vaikka vähän satelis tai tuulee eikä ihokaan kärsi. Tosi kiitos tuulipuvuille ja kevyt toppapuvuille tuhat pistettä. Hieno kuva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image