Pohjois-Suomi

Tämä tiedetään Suomen ensimmäisestä Wuhanin ko­ro­na­vi­rus­ta­pauk­ses­ta – 32-vuotias Kiinan kansalainen, altistuneita arviolta 15

Suomen ensimmäinen varmistettu Wuhanin koronaviruspotilas on eristyksissä Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä. KUVA: Jouni Porsanger
Pohjois-Suomi 29.1.2020 19:11 | Päivitetty 29.1.2020 21:02
Jami Jokinen

Potilas oli alkanut oirehtia vasta sunnuntaina ja oli oleillut vain Saariselän alueella. Siksi altistuneita arvioidaan olevan vähän. Altistumisriskiksi katsotaan vähintään 15 minuutin oleskelu samasa tilassa.

Keskiviikkona varmistui Suomen ensimmäinen Wuhanin koronavirustartunta. Kokosimme yhteen tiedot siitä, mitä tapauksesta ja sen vaikutuksista tällä hetkellä tiedetään.

Missä ja koska tapaus todettiin?

Kiinan Wuhanista saapunut ja Saariselällä oleillut 32-vuotias kiinalaismatkailija hakeutui tiistaina terveydenhoidon päivystykseen, koska hänellä oli ollut hengitystieinfektion oireita.

Lähtötietojen ja oireiden vuoksi potilas siirrettiin Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä eristykseen. Näytteet tutkittiin Helsingissä Wuhanin koronaviruksen varalta.

Tapaus varmistui kyseiseksi virustartunnaksi illansuussa.

Aiemmassa jutussamme väitettiin, että potilas olisi hakeutunut Ivalon terveyskeskukseen. Tämä tieto oli virheellinen.

Miten potilas voi ja kuinka kauan hän joutuu olemaan eristyksissä?

Potilas on kuumeinen, mutta ei tarvitse esimerkiksi tehohoitoa.

Eritys puretaan, kun hänet on todettu Wuhanin koronavirukselle negatiiviseksi kahdessa testissä. Sairaalahoidon kesto arvioidaan kliinisin perustein, joten periaatteessa eristys voi jatkua myös muualla kuin sairaalassa.

Kuinka moni henkilö on tähän tapaukseen liittyen altistunut virukselle ja missä?

Potilas oli alkanut oirehtia sunnuntaina ollessaan Saariselällä.

Virukselle mahdollisesti altistuneita on asiantuntijoiden arvion mukaan enintään 15. Tämän tarkempaa tietoa sairastuneen liikkumisesta tai mahdollisesti altistuneista ei anneta.

Altistumiskriteerinä on käytetty vähintään 15 minuutin oleskelua samassa tilassa virustartunnan saaneen ja oirehtivan kanssa. Lyhyitä, ohimeneviä hetkiä ei katsota altistumisriskiksi.

Jotkut hengitystieinfektiot voivat olla tarttuvia jo ennen oireiden puhkeamista. Wuhanin koronaviruksenkin kohdalla tätä on pidetty mahdollisena, mutta asiaan liittyy paljon epävarmuutta. Lisäksi mahdollinen oireettoman ajan tarttumisaika on hyvin lyhyt.

Tämän vuoksi mahdollisesti altistuneiden määrä on arvioitu pieneksi, eikä esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla liikkuneilla katsota olevan riskiä.

Mahdollisesti altistuneisiin aletaan ottaa yhteyttä vasta torstaina.

Miten altistuneita seurataan?

Henkilöihin on otettu yhteyttä ja heitä seurataan 14 vuorokauden ajan. Jos heillä alkaa esiintyä oireita, tilanteeseen voidaan reagoida hyvin nopeasti.

Seurannalla ja reagoinnilla pyritään varmistamaan, että lisätartuntoja ei tapahtu tai että niitä tapahtuu mahdollisimman vähän.

Paljonko EU-alueella on varmistettu Wuhanin koronavirustapauksia?

Suomen yhden tapauksen lisäksi Ranskassa ja Saksassa kummassakin on varmistunut neljä tapausta.

Kaikkiaan tapauksia on todettu Kiinan ulkopuolella noin 50. Näissä niin sanottuja seuraavan tartuntapolven (tartunta tapahtunut Kiinan ulkopuolella) tapauksia on ollut hyvin vähän.

Viime perjantaina Lapissa oli Wuhanin koronavirusepäily, kun kiinalaiset isä ja poika kärsivät hengitystieinfektio-oireista. Myös he olivat lähtöisin Wuhanin alueelta.

Epäily osoittautui tutkimuksissa turhaksi.

Lähteet: THL:n ja Lapin sairaanhoitopiirin tiedotustilaisuus. Asiantuntijoina terveysturvallisuudesta vastaava johtaja Mika Salminen (THL), ylilääkäri Taneli Puumalainen (THL) sekä ylilääkäri Markku Broas (Lapin sairaanhoitopiiri).

Juttua päivitetty 29.1.2020 kello 20.16.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Koronavirustartunnan voi hoitaa itse kotona. Turha lähteä levittämään kiinalaista tartuntaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"eikä esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla liikkuneilla katsota olevan riskiä" ... Istut 8 tuntia samassa tilassa sairastuneen kanssa, eikä ole riskiä vaikka kuulemma 15 minuuttia riittää... Seuraa viranomaisten johtopäätös "kukaan Helsinki-Vantaalle tulevista tai siellä olevista ei ole riskiryhmää". Nerokasta sanon minä. Ja osoittaa Suomen viranomaisten tason.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

WHO:n mielestä koronaviruksen leviäminen Kiinan ulkopuolelle on vakava huolenaihe ( grave concern). THL:ää ei huolestuta yhtään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image