Pohjois-Suomi

Talvi saapui Ouluun pari viikkoa etuajassa, ja lumet ovat tulleet jäädäkseen – osassa Lappia lunta on vuodenaikaan nähden poik­keuk­sel­li­sen paljon

Talvi saapui tänä vuonna etujassa Pohjois-Suomeen. KUVA: Vesa Joensuu
Pohjois-Suomi 5.11.2019 22:27
Antti Karvonen

Pohjois-Suomessa talvi on saapunut varhain ja lumentulo on ajankohtaan nähden runsasta.

Ilmatieteen laitoksen meteorologin Anniina Valtosen Twitterissä jakamasta viestistä käy ilmi, että eniten lunta on satanut Kittilässä ja Inarissa. Molemmissa paikoissa lunta on maassa 37 senttimetriä.

Yli 30 senttiä lunta löytyy myös Sodankylästä, Sallasta ja Kolarista. Ajankohtaan nähden poikkeuksellisen paljon (harvemmin kuin kerran 30 vuodessa) lunta on satanut Sodankylässä ja Kittilässä.

Pohjois-Pohjanmaalla lunta on huomattavan paljon Utajärvellä, jossa sitä on satanut 10–15 senttimetriä. 

Myös Kainuussa on satanut lunta paikoitellen 30 senttimetriä.

Oulussa talven saapumisajankohta on pari viikkoa etuajassa. 

– Keskimäärin pysyvä lumipeite saapuu Ouluun marraskuun puolessa välissä, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo kertoo.

Sinisalon mukaan ei ole merkkejä siitä, että nyt saapunut lumi sulaisi enää pois. 

– Mikään ei oikein viittaa sulamiseen, kun pakkasella pysytään.

Katso paikkakuntakohtaiset säätiedot Kalevan sääsivulta.

 

 

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (114)

Se on tällaista täällä käristyskupolin alla. Pakko nostaa bensan hintaa ja verotusta muutenkin, ettei kasvihuoneilmiö meitä heti tapa eikä hukuta Malediiveja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä Ylekään nyt hehkuta ilmaston lämpiämisestä, mutta varmaan taas, kun plussalle mennään. Miksi pitää maksaa Ylestä? En ymmärrä, ehkä yhden kanavan voisin ostaa, mutta en pakkopullaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastomme on täysin väärä ja valheellinen jatkuvaan ilmastonmuutos kouhotus-uutisointiin verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minua ei huoleta talvet eikä ilmastot vaan että mistä ne taas löytäis hyvät talvi vaatteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Heinäpääsä on 14 astetta pakkasta tänään 6.11, niin kait minä voin vetää johtopäätöksen siitä, ettei ilmastonmuutosta ole tapahtunut, eikä säät ole lämmenneet, koska kovin on kylmä ilmasto näillä säillä. Turhaan luppaillaan ilmaston lämpenemisellä, aina täällä on yhtä kylmä sää talavella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti voi vetää semmosen johtopäätöksen jos ei ymmärrä käsitteiden "ilmasto" ja "sää" eroa. Jos ei koko asiaan viitsi tutustua yhtään, niin ei ole pakko olla välttämättä mielipidettäkään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kato se on täälä pohojosesa nii, että ilimasto=kesä ja sää=talavi. Kaikella lämmöllä kumpaaki kohtaan ja ihimisiä kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä pohjosessa on jo marraskuussa aivan liian kylmä, puhumattakaan tammi-helmikuussa! Pääsispä aurinkolomalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkä niin etuajassa? Eihän tätä vuotta ole ennen eletty, joten lopettakaa höpötykset ajoissa, ettei tarvitse hoitoon viedä.
Talvi tulee juuri niinkuin se tänä vuonna 2019 tulee. Ei mitään kannata koskaan verrata edellisiin vuosiin, sillä luonto elää
täysin omaa rytmiään ja meteorologit ja muut astrologit ja astronautit kulkevat aina monta kilometriä perässä. Onhan monesti
aiemminkin hiihtokelit alkaneet jo lokakuun puolella, joten EI TÄMÄ TODELLAKAAN OLE MITÄÄN HARVINAISTA.
Missä ihmeen fantasiamaailmassa nuo säätieteilijät elävät, kun eivät seuraa aikaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säätieteilijä kertoi että *Lapissa* on vuodenaikaan nähden harvinaisen tai jopa poikkeuksellisen paljon *lunta*. Ja harvinainen tarkoittaa harvemmin kuin kerran 10 vuodessa, poikkeuksellinen harvemmin kuin kerran 30 vuodessa. Mitä tuosta et ymmärtänyt? Tai miksi et ymmärtänyt mitään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikille vouhottajille:

Globaalisti oli taas ennätyslämmin lokakuu. Fennoskandinaviassa ja Britteinsaarilla oli normaalia kylmempää, muualla lämmin. Lämpömittarin katsominen Oulussa tai edes koko Suomessa ei kerro ilmastosta yhtikäs mitään. Se kertoo vain paikkallisen sään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä maailmasa oma mittari on ehottomasti tarkin. Sitä ei oo manipuloitu. Ja sitä mittaria on kateltu täsäki mökisä kohta sata vuotta, eikä se oo kertaakaan erehtyny. Talavi on aina tullu. Vaikkei ois halunnu. Välillä lauha ja välillä pakkastalavi. Semmosta se on. Ei ne talavet oo veljeksiä. Ja ihan ollaan kuitenki samasa ilimastosa oltu iliman mittään ahistuksia. Ja katos, ku säätillaa kattoo pitkällä aikavälillä niin voijaan jo ottaa kantaa vaikka ilimastoon. Se on kato ihan kummallista kaahotusta tämä ilmastolla lasten pelottelu. Kyllä pitäs ihteensä mennä tuommosten pelottelijoitten. Ei mittään mieltä semmosesa höpötyksesä. Antaa lasten ny leikkiä omia leikkejä niinku meki pienenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole olemassakaan mitään ilmastonmuutosta, jäätiköt sulaa kesällä ja jäätyy talvella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aamulla kävin teerien perässä kahalaamassa, lunta parikymmentäsenttiä ja pakkasta 14 astetta. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta, puut vahvassa kuurassa, luonto kauneimmillaan. Sitä saalista ei tullut, mutta saipa hienot kokemukset ja hikisen paidan. Kyllä talavi on oulun seudulla ihan ajoissa. Menkää ihimiset mettään nauttimaan tästä ilmaston "lämpiämisestä" 😉

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmasto porukat vois pitää niitä ilmasto lakkoja tuolla meren rannoilla näin talvisin niin ei tarvi pelätä että alkaa hikoileen. Tuulee mukavasti ja on vilvoittava ilmasto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen täällä Teneriffalla ilmastotalkoissa, syön punaista lihaa ja tulin tänne lentäen. Siksi teillä on siellä kylymä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, ilmastovouhkaajat eivät voi sille tosiasialle mitään, että talvi tulla jolkottelee ihan samalla tavalla kuin sata vuotta aiemminkin. Ja pakkanen paukkaa sillä mallilla, että ei etes pääse lumiukkoja rakentelemaan. Se on pipokeli tässä säässä ja ilmastossa -ihan miten päin vaan. Jos ei halua vilustua ja pysyä vuoteenomana. Eli laittakaahan villasta päälle, kun ulos meette.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdeksänkymmentäluvun alkupuolella yhtenä syksynä oli Oulussa lokakuun loppupuolella paljon enemmän lunta kuin nyt ja 20 astetta pakkasta. Nekin lumet sulivat pois hyvissä ajoin ennen Joulua. Siksi en jaksa luottaa, että nämä lumet rannikolla pysyisivät, sisämaassa voi olla toivoa. Jos nämä lumet ovat vielä tallessa kuukauden päästä, niin alan uskoa. :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No katoppa, jos meet dinosauruskaudelle niin oli kyllä paljo lämpimämpää. Ei ollu autoja ei, -eikä lehemiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (114)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image