Pohjois-Suomi

Ta­lous­tut­ki­mus: Keskustan kannatus lepää Pohjois- ja Itä-Suomen varassa – "Keskustan suosio rapautuu ennen kaikkea Suomi-neidon varpaissa"

Keskustan kannatuksesta enää 10,7 prosenttia tulee Helsingistä ja muualta Uudeltamaalta, kun vielä neljä vuotta sitten, Juha Sipilän hallituksen aikaan, osuus oli 14,3 prosenttia.
Pohjois-Suomi 12.6.2019 10:05 | Päivitetty 12.6.2019 15:48
Katri Keskitalo, Eliisa Aikkila

Taloustutkimuksen mukaan lähes puolet keskustan kannatuksesta tulee nyt Pohjois- ja Itä-Suomesta. Ydinalueilla ei siis ole hylätty keskustaa niin pahasti kuin on ajateltu, Taloustutkimus Oy:n tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen kertoo.

Taloustutkimuksen selvityksen mukaan Keskustan kannatuksesta 46,6 prosenttia tulee tällä hetkellä Pohjois- ja Itä-Suomesta. Vaikka keskustan kannatus viime vaaleissa laskikin pohjoisessa, sen suosio laski eteläisessä Suomessa suhteessa enemmän.

– Tämä on yllättävä löytö, sillä keskustan vaalitappion syynä on julkisuudessa pidetty sitä, että pohjoisen ydinalueiden väki hylkäsi puolueen, Taloustutkimus Oy:n tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen sanoo.

– Keskustan suosio rapautuu ennen kaikkea Suomi-neidon varpaissa: pahimmin kannatus sukelsi Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa. Ydinalueilla ei siis ole hylätty keskustaa niin pahasti kuin on ajateltu, Rahkonen sanoo.

Lähes puolet kannatuksesta Pohjois- ja Itä-Suomesta

Käytännössä pohjoisen Suomen kannatuksella on keskustalle entistäkin suurempi merkitys. Selvityksen mukaan keskustan kannatuksesta 46,6 prosenttia tulee tällä hetkellä Pohjois- ja Itä-Suomesta. Edellisen hallituskauden vaihteessa luku oli selvästi pienempi: 39,8 prosenttia.

Vastaavasti keskustan kannatuksesta enää 10,7 prosenttia tulee Helsingistä ja muualta Uudeltamaalta, kun vielä neljä vuotta sitten osuus oli 14,3 prosenttia.

"Siihen, että keskusta putoaisi RKP:n tai KD:n prosentteihin, tarvittaisiin 10–15 vuotta, ellei pitempäänkin."

Juha Rahkonen

– Keskusta on entistä huonommin onnistunut tavoittamaan ihmiset kaupunkiseuduilla, Rahkonen sanoo.

Keskustalla käynnissä identiteettikriisi

Rahkosen mukaan keskustan kannatusluvut kertovat puolueen identiteettikriisistä.

– Nämä luvut ovat puolueelle hälytysmerkki, Rahkonen sanoo.

Käytännössä puolue voisi yhdessä tai kahdessa vaalikaudessa pudota keskikokoisten, noin kymmenen prosentin kannatusta nauttivien puolueiden joukkoon, jos se ei onnistu uudistumaan.

– Siihen, että keskusta putoaisi RKP:n tai KD:n prosentteihin, tarvittaisiin 10 – 15 vuotta, ellei pitempäänkin, Rahkonen sanoo.

Rahkonen ei kuitenkaan soittaisi vielä puolueen kuolinkelloja.

– On mielenkiintoista nähdä, toipuuko keskusta. Keskustan äänestäjillä on tapana ikään kuin rangaista puoluettaan ja nukkua yksien vaalien yli, mutta palata taas, Rahkonen sanoo.

Vihreiden suosio maaseudulla kasvaa

Keskustan kannatusta kurittaa ennen kaikkea kaupungistuminen, eivätkä maaseudulta etelän kasvukeskuksiin muuttavat enää äänestä tuttua puoluetta. Rahkosen mukaan uudella alueella koettu juurettomuus näkyy keskustan kannatuksessa.

– Keskustan pitää nyt todella luoda nahkansa, Rahkonen toteaa.

Selvityksen mukaan vihreät ovat onnistuneet tekemään sen, missä keskusta on epäonnistunut: murtautumaan pois ydinalueeltaan, vihreiden tapauksessa etelän kaupungeista maaseuduille ja Pohjois- ja Itä-Suomeen.

– Vihreisiin vaihtanut, Pudasjärven entinen perussuomalainen kunnanvaltuutettu Kari Tykkyläinen on hyvä esimerkki siitä, miten vihreistä on tullut vaihtoehto yhä laajemmalla alueella. Keskustan on löydettävä perinteiset arvonsa ja päivitettävä ne, Rahkonen pohtii.

Vuonna 2015 vihreiden kannatuksesta 42,1 prosenttia tuli pääkaupunkiseudulta, nyt osuus on 35,7 prosenttia. Samalla Pohjois- ja Itä-Suomen osuus vihreiden kannatuksesta on kasvanut noin prosenttiyksiköllä.

Selvitykseen kerättiin puhelinhaastatteluilla puolueiden kannattajatietoa kahdelta ajankohdalta: maaliskuun alusta toukokuun loppuun 2015 ja 2019. Vuoden 2015 aineistossa haastateltavia on 5832 ja vastaavana ajankohtana kerätyssä vuoden 2019 aineistossa 6857. Virhemarginaali on yhden prosenttiyksikön luokkaa. 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (61)

Ei olisi ikinä uskonut että Sipilä ajoi Keskustan kerralla alas. Lukenut mies piti olla ja asioita osaava. Toisin kävi. Kyllä tuli kalliiksi tämäkin leikki

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta vaan uskollisesti hautoo muniaan vaikka poikaset ovat jo kuoriutuneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin oikeistolainen miljonääri puolueen puheenjohtajana teki todella hallaa puolueen kannatukselle. Ehkä kuviteltiin, että oikeistolainen, hyväosaisia suosiva edunvalvonta tarjoaa puolueelle uusia kannattajia kaupungeissa. Toisin kävi. keskusta on menossa kohti samanlaista agraaripuolueen kannatusta kuin mitä keskustapuolueella on Ruotsissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusliberalisoituminen, EU-kiima ja ennen kaikkea tuhoisa maahanmuuttopolitiikka. Siinä tiivistetysti syyt miksi kannatus laskee ja en enää itsekään äänestä keskustaa, jota hädin tuskin erottaa perinteisistä punavihreistä puolueista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäisin tähän vielä ilmastonmuutoshumpan, joka kurittaa etenkin syrjemmässä asuvia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajan mittaan keskusta saanee kannatusta paluumuuttajista, siis perussuomalaisista, joiden ongelmaksi ajan mittaan muodostuu populistien ainainen vaiva: on kasvettava jatkuvasti, muuten rakennelma romahtaa. Kasvukäyrän kääntyminen tuppaa olemaan populistiselle puolueelle kuoleman suudelma, sillä silloin paljastuu pienimmän yhteisen nimittäjän puute. Populistinen puolue kerää kasvuvaiheessaan kannattajia niin erilaisista suunnista, että riitely alkaa sadepäivän kohdatessa. Huomataan, ettei meitä oikeastaan mikään yhdistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelko on ilmeinen koska taas kerran täytyy yrittää kääntää keskustan kannatuksesta kertovan uutisen huomio perussuomalaisiin ja uskotella että kyllä ne kannattajat sieltä takaisin tulevat. Eivät tule tasa tarkkaan niin kauan kun keskustan nykyinen politiikkaa jatkuu. Muutosta ei ole tällä hetkellä näköpiirissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Populistinen mitä on populisisuus on vaaleissa esiintyny viihdeesityksissä kertsiilmiö ilmastonmuutos. Mainoslause on mieleenjäävä yksinkertainen . Esityksestä ei tarvi ottaa mitäänvastuuta , kun ilmiö on maapallonkokoinen. Sillä kannatuksen kuitenkin saa eikä ole mistään vastuut. Seuraavissa vaaleissa selitellään me tehtiin mutta muut Kiina Venäjä ,Ameriikka ja oli tulivuortenpurkauksia,Suomalaiset kansanedustajat te kaikkensa ja enemmänki. Voiko yhteistenasioiden hoito olla näin naivia .Tämä on äänestäjien mitätintiä tai aliarviointia.
Yksi lapsus onko puhemies, puhenainen vai puheenjohtaja , on eduskunnan tehtäväkenttä minimaallinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta on mokaillut paljonkin pohjoissuomessa, mutta kukaan ei sitä enää muista, tai halua muistaa. Esim. Kittilän kuntaan oli aikanaa tulossa jääkäriprikaati, mutta Keskustalaiset, miten sen nätisti sanoisi vaikka lahk...set torppasivat sen, koska miehet tuovat pahennusta kylään. Sodankylä kiitti ja tulos on näkyvissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustan suosio ei ole liikahtanut senttiäkään moneen vuoteen, Politiikka on täynnä kähmintää ja juonittelua, kun kentällä alkaa valua suupielistä rähmää niin, suosio muuttaa suuntaa. Jos teet 16tunnin päivää peruspalkalla "8t" kyllä se rengin korvissa kuuluu mutta, jos korjaat harmaalla riesana ei ole pelkästään keripukki ja anemia. Porvariko vai maatilallinen? Onko pakka vain sekaisin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ymmärrän ne ihmeelliset sähkökatkot maaseudulla! Kepusta kun tuli negatiivisiä totuuksia televisiosta ni maalla oli sähköt poikki! Mikä sattuma!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eipä ole ihme kannatuksen laskeminen puolueelta , joka on mukana ihan missä vaan, viime hallituksessa leikkaamassa ihmisten ostovoimaa viemällä lomarahat,kiky-kyykytys, jne. Nykyhallituksessa ko puolue on nostamassa veroja oikein kunnolla.
Etelä-Suomen äänestäjät ovat sen verran fiksuja , että vaihtavat päättäjiä jos meno ei miellytä, Pohjoisessa taas äänestetään vaaleista toisiin samoja puupäitä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

70-luvulla keskusta pyöri 16-17 % paikkeilla.Noista luvuista ei oo tultu paljonkaan alas.sdp oli jotain 28% .sdp on tullut 10%alas.kok.on taas polkenut painoillasn 17%paikkeilla.Keskusta kyllä nousee.Lapsia ja nuoria pukkaa paljon puolueen toimintaan koko ajan ja naiset huippuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilänt akinkääntö ja uskonto sekä demarien kanssa yhteistyö vie suosiota edelleen. Se sopii minulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän maahanmuuttopolitiikka on vaikuttanut keskustan suosioon, kannattaa miettiä kenelle tarjoaa asuntoa käyttöön...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustalla olisi nyt oiva sauma reivata kurssiaan alkiolaiseksi ja liberaaliksi, kun näitä kumpaakin on puolueen historiassa enemmän tai vähemmän. Tai itse asiassa puolue menossa kovaa vauhtia tuohon suuntaan tuoreen hallituksen myötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisesstä Kepulien köörissä ei ole juuri mitään jäljellä Kekkosen ajan isänmaallisesta kansanliikkeestä.
Nyky Kepu yksityisti kaiken vuosikymmneten kovalla työllä tehdyn 5,5 miljoonan suomalaisen omistaman minkä irti sai.
Ja auttoi vanhustemme kiduttajia raakalaisessa työssään repiä voittoja vanhusten loppuelämän kurjuudesta.

Sikamaista - jopa sipilöitsijöiden mittapuulla.

Seuraavissa vaaleissa lähteen taas puolet äänistä sivistyneemmille edustajillemme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mieleen pilkahti "totuus" onko koko "osa" porukka kuten osa kommunisteista, muualla hämmentämässä. "Maanalainen armeja", sisiliassa oli, kaikkialla maapallolla tarkkaillaan herkeämättä tilannetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niin kauvan kun sipilä on remmissä niin alamäki on taattu eikö puolueesta kukaan uskalla sanoa hänelle että lähtee lätkimään valheidensa kanssa ei hän mikään jumala ole..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (61)

Uutisvirta

14:45
Suomalaisperhe rajussa onnettomuudessa Liettuassa – vanhemmat kuolivat heti, kolme lasta sairaalassa
14:32
Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosissa saa ampua ilotulitteita venetsialaisissa – ilotulitus sallittua vain taajaman ulkopuolella
14:22
Auto ajautui ulos tieltä ja kierähti katolleen Kajaanissa, kuski loukkaantui lievästi
13:45
Porokello-sovelluksen ilmoittajien määrä on kasvanut 2500:lla alle kahdessa kuukaudessa – elokuussa poroja on vilkkaasti tiellä, mikä näkyy myös piikkinä kolaritilastoissa
13:32
Kapinalliset vetäytyivät keskeisestä kaupungista Syyrian Idlibissä
13:14
Helsingin Sanomien toimittaja ja KRP väänsivät työvälineiden takavarikosta suljettujen ovien takana – sotilastiedustelu-uutisoinnista lähtenyt rikostutkinta alkaa olla loppumetreillä
12:40
Pudasjärven ampumistapauksessa nostettu syytteitä taposta – oikeudenkäynti alkaa Oulun käräjäoikeudessa ensi viikolla
86
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
71
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
35
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
29
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
27
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
24
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
22
OP-ryhmä aloittaa peräti 3 000:a henkilöä koskevat yt-neuvottelut – irtisanomisia voi tulla jopa 250

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

"kalakisa"
Magge

Uusin lukijakuva

Sateen jälkeen.
Lukija

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image