Pohjois-Suomi

Tähdenlentoja superkuun varjossa on luvassa ensi yönä – jos pilvisyys haittaa, avaruusasemaa voi tiirata vielä viikon ajan

Kansainvälinen avaruusasema ISS lentää kuvassa Madagaskarin yllä. Avaruusaseman voi bongata myös Suomessa paljain silmin vielä viikon ajan. KUVA: ESA/NASA/TIM PEAKE / EPA
Pohjois-Suomi 3.1.2018 17:12
Taina Virolainen

Ensi yönä taivaalla tapahtuu monenlaista: Kvadrantidien meteoriparvi sinkoilee tähdenlentoina, pienenevä superkuu loistaa ja kansainvälistä avaruusasema ISS:ää voi ihmetellä paljain silmin.

Mutta peittyvätkö taivaan tapahtumat pilviverhoon? Päivystävä meteorologi Helena Laakso kertoo, että pilvipeitteessä voi olla jonkinlaista rakoilua Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa torstaiyönä, sillä heikko korkeapaineen selänne on tulossa. Laakson mukaan Länsi- ja Pohjois-Lapissa taivas voi näkyä vielä paremmin.

Ennusteiden mukaan Kvadrantidien meteoriparven tähdenlennot viuhuvat vilkkaasti torstaina aamuyöllä. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottajan Anne Liljeströmin mukaan tunnissa saattaa nähdä kymmeniä tähdenlentoja.

Lähes täysi kuu voi kuitenkin estää huomaamasta himmeimmät tähdenlennot. Kuu oli täysi tiistaina, jolloin se oli superkuu. Tällöin kuu oli radallaan lähimmässä pisteessä maata täydenkuun aikaan.

Avaruusasema kulkee matalalla horisontissa

Jos yön aikana ei onnistu näkemään tähdenlentoja, kannattaa taivaalle tiirata vielä torstaina aamutuimaan. Nimittäin kansainvälistä avaruusasema ISS:ää voi katsella paljain silmin ilman kiikareita ja kaukoputkia, jos taivas on kirkas.

Anne Liljeström selittää, että avaruusasema näkyy paremmin Pohjois-Suomessa kuin etelässä. Se kulkee etelästä kaakkoon kello 6.23-6.26. Toisen kerran avaruusasema on nähtävissä reitillä lounaasta etelään kello 7.58-8.02.

– Avaruusasema kulkee matalalla horisontissa, sitä ei erota metsän keskellä. Sen sijaan järven rannalta tai mäen päältä oikeaan suuntaan katsottuna sen voi nähdä.

Kansainvälistä avaruusasemaa voi koettaa bongata paljain silmin 10. tammikuuta saakka. Sen kulkuajat taivaalla löytyvät Ursan sivuilta.

Avaruusasema loistaa kirkkaimpien planeettojen tavoin. Ursan mukaan se muistuttaa liikkeeltään etäistä lentokonetta. Kaukoputkella avaruusasemasta voi erottaa jopa yksityiskohtia.

Mikään harvinaisuus avaruusaseman näkeminen ei ole, sillä ISS:n kulkua voi ihmetellä taivaalla paljain silmin parin jakson ajan vuodessa. 

Lähetä kuvia tähdenlennoista, avaruusasemasta ja kuusta numeroon 13222 tai verkkolomakkeen kautta.

 

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

ISS ei kyllä näy täällä Oulussa vaikka miten pilvetöntä olisi. On horisontin alla, näkyy vain Etelä-Suomessa ja sielläkin matalalla. Lisää heavens-above.com.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

76
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
39
Asiantuntijat: Sosiaali- ja terveysministeriön käsitys koronan tarttuvuudesta taksissa on virheellinen
31
OYSissa hoidettavana kahdeksan koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa – työntekijällä ensimmäinen tuntemattomasta lähteestä tullut tartunta
25
Oululaisfirman pikatestiä voidaan käyttää myös koronan löytämiseen – testitulos luetaan älypuhelimen ruudulta
24
Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen – koronaepidemia katkaisi uudistusohjelman aloittaman nousun
20
Suojavarusteiden väitetään jumittavan sairaanhoitopiireissä – "Yhdenvertainen kohtelu on turvattava kaikin keinoin"
18
THL:n maanantain luvut: Suomessa pian 2 200 varmistettua tartuntaa, kasvua eilisestä peräti 249 tapausta – PPSHP:n alueella kahdeksan lisää

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

310 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

6.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image