Pohjois-Suomi

Syötteen ja Riisitunturin kan­sal­lis­puis­tois­sa tehtiin uudet kä­vi­jäen­nä­tyk­set – kasvua myös muissa kan­sal­lis­puis­tois­sa

Riisitunturin kansallispuistossa teki uuden kävijäennätyksen viime vuonna. KUVA: Eskola Juhani
Pohjois-Suomi 22.1.2020 11:58
Antti Karvonen

Tänä vuonna 20-vuotissyntymäpäiviään viettävä Syötteen kansallispuisto on suositumpi kuin koskaan, kerrotaan Metsähallituksen tiedotteessa. 

Kainuun ja Koillismaan kansallispuistonelikko, Syöte-Oulanka-Riisitunturi-Hossa, keräsi viime vuonna yli 400 000 käyntiä. Puistojen paikallistaloudellinen vaikutus on yhteensä yli 37 miljoonaa euroa.

Vuonna 2019 Syötteen kansallispuiston käyntimäärä oli yli 77 000. Syötteen luontokeskus teki oman uuden käyntiennätyksensä. Myös Iso-Syötteen retkeilyalueen ja Syötteen virkistysmetsän käyntimäärät jatkoivat kasvuaan. 

Syötteen naapuri Riisitunturi teki sekin jälleen uuden käyntimääräennätyksen. Kansallispuistoon tehtiin viime vuonna reilut 43 000 vierailua.

– Suomalaisten retkeilyinnostus jatkaa kasvuaan, mikä on upea juttu. Kiinnostava nähdä, näkyykö ensi vuoden käyntimäärissä tämänhetkinen talven tilanne: jopa Oulussa kärsitään lumettomuudesta, kun taas jo Syötteellä lunta on yllin kyllin, sanoo puistonjohtaja Saara Airaksinen tiedotteessa.

Oulangan viimevuotuinen käyntimäärä oli noin 190 000 ja Hossan näyttää vakiintuneen 100 000 käyntiin vuodessa.

Samaan yltää myös Valtavaara-Pyhävaaran luonnonsuojelualue. Rukan välittömässä läheisyydessä sijaitsevaan retkikohteeseen tehtiin viime vuonna lähes 100 000 käyntiä.

Lapissa kesät vilkkaampia

Vuonna 2019 Lapin seitsemään kansallispuistoon suuntautui noin 1,36 miljoonaa käyntiä eli 2 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Pallas-Yllästunturin ja Urho Kekkosen kansallispuistot olivat edelleen suosituimmat ja tekivät käyntiennätyksensä, Pallas-Yllästunturi 561 200 ja UKK-puisto 367 000 käynnillä.

Kesä tekee nousua Lapin kansallispuistojen perinteisesti vilkkaiden kevättalven ja syksyn rinnalle, sillä kesän käyntimäärät olivat aiempaa suuremmat lähes kaikissa Lapin kansallispuistoissa.

Lapin kansallispuistokävijöiden rahankäytön vaikutus lähiseuduilla kasvoi vuonna 2019 edellisvuoteen verrattuna reilut prosenttia, ja oli viime vuonna lähes 150 miljoonaa euroa.

Yhteensä yli kolme miljoonaa käyntiä

Suomen kansallispuistoihin tehtiin vuonna 2019 noin 3,22 miljoonaa käyntiä, mikä merkitsee kahden prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna.

Kansallispuistokävijöiden rahankäytön vaikutus lähiseuduilla on myös kasvanut 3,7 prosenttia, ja on nyt yli 219 miljoonaa euroa.

Kasvuprosentit ovat vaihdelleet eri vuosina, mutta nousutrendi on jatkunut jo yli 15 vuotta.

MAINOS

Kommentoi

Onko se hyvä asia, kun saastuttavilla yksityisautoilla rälläillään retkeilemässä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitenkä luvut on saatu? minulta ainakaan ole kysytty, enkä liioin kellekkään sanonunut, kun kävin vaeltamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luvut saadaan metsässä olevilla kävijälaskureilla. Tarkkasilmäinen voi näitä bongailla "turistikohteista" -- eritoten sisääntulo- ja pääväylien varrelta niitä löytää. Pieni pönttö, jossa optinen tunnistin. Merkittyjen reittien ulkopuolella kulkevia nuo laskurit eivät "näe", koska ovat sijoitettuna vain turistipolkujen varteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävijämäärät kasvaa mutta puistoihin satsaus vähenee vuosi vuodelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omasta mielestäni satsaukset ovat varsin näkyviä ja liiallisia. Nykyään kairalla kulkiessa törmää jopa roska-astioihin, ja polttopuut löytyy valmiiksi pilkottuna liiteristä siististi pakattuna muovisäkkeihin.

Roska-astioiden ongelma on se, että tällä tavoin luonnossa liikkujat opetetaan jättämään roskansa kyseisiin astioihin sen sijaan, että ne kannettaisiin luonnosta pois. Tämä lisää turhaan huoltoajojen tarvetta. Lisäksi huoltoajojen tarve kasvaa myös valmiiksi pilkotuista polttopuista, joita käytetään selkeästi runsaammin, kuin jos itse joutuisi rangat sahaamaan ja pilkkomaan. Myös muoviroskaa syntyy isot määrät säkeistä, joissa polttopuut tuodaan kohteeseen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä roskista ja polttopuista. Vie pois mitä tuotkin. Ja isot sahausta ja halkomista vaativat pöllit kyllä vähentävät niiden kulutusta, mikä on hyvä juttu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

218
Osallistu kyselyyn: Pitäisikö Oulun yliopiston muuttaa Linnanmaalta kaupungin keskustaan?
78
Italiassa matkailleella suomalaisnaisella koronavirus pääkaupunkiseudulla - pääministeri Marin: "Tautitapauksia tulee olemaan, ei kuitenkaan erityisen laajasti"
77
Kuusi suojelijaa esti hakkuita Hietasaaressa – lopulta hakkuut päästiin aloittamaan poliisivartiossa
47
Pääkaupunkiseudulla on todettu koronavirustartunta työikäisellä suomalaisella naisella – tartunta saatu Milanosta
38
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
34
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
32
Koronaviruksen Italiasta saanut sairastui Suomessa ja hakeutui hoitoon – "Meni kuin Strömsössä", sanoo HUS:n ylilääkäri

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

184 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Corona paljasti terveydenhuollon surkean tilan

Koronaviruksen tappavuus sairastuneista 2-3%, valtaosalla sairastuneista tauti on lievä, vakavammin heistä sairastuu 17%... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image