Pohjois-Suomi

Syn­ny­tys­toi­min­ta loppumassa Ou­las­kan­kaal­la tämän vuoden lopussa

Synnytystoiminta loppuu Oulaskankaalla tämän vuoden lopussa.
Pohjois-Suomi 23.4.2018 13:24 | Päivitetty 23.4.2018 13:28
Timo Myllykoski

Oulaskankaan sairaalassa ei saa enää ensi vuonna synnyttää. Näin päätti Korkein hallinto-oikeus hylätessään Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän valituksen. Sairaanhoitopiiri vaati valituksessaan, että KHO kieltäisi Valviran tekemän lopettamispäätöksen täytäntöönpanon.

KHO:n mukaan synnytysosaston toiminta on lopetettava tämän vuoden loppuun mennessä.

Sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Antti Huttu-Hiltunen sanoo, että synnytystoimintaa haluttaisiin jatkaa Oulaisissa. Hän ei ole vielä valmis luovuttamaan, vaan aikoo perehtyä huolella KHO:n päätökseen.

–  Mietitään sitten onko jotain vielä tehtävissä. Tällä hetkellä tuntuu erittäin pahalta, varsinkin kun kaikki Valviran vaatimukset vaatimusten jälkeenkin täytettiin, hän toteaa.

Sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtaja Anne Huotari on pettynyt paitsi KHO:n päätökseen, myös perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon toimintaan.

– Hän kävi viime viikolla Oulaskankaalla lupaamassa, että synnytykset ja sairaala säilyy, jos sairaanhoitopiiri niin haluaa.

Huotarin mukaan Saarikon olisi sen sijaan pitänyt lieventää päivystysasetusta, että synnytykset voisivat jatkua. Synnytystoiminnan lopettaminen perustuu STM:n päivystysasetuksen kiristämiseen ja tuhannen synnytyksen ja käytännössä keskussairaalatason synnytysosaston edellytykseen.

Huotari sanoo, että tason nostaminen Valviran edellyttämälle tasolle tarkoittaisi erittäin isoa panostusta erityisesti päivystykseen. Se tarkoittaisi tulevan maakunnan rahoituksen sitomista, eikä asia siksi ole hänen mukaansa enää pelkästään sairaanhoitopiirin hallituksen asia.

Huotarin mukaan jo nyt on ollut vaikeuksia saada päivystykseen erikoislääkäreitä. Sairaanhoitopiirin hallitus on yksimielisesti lisännyt kätilöiden koulutusta ja laitteita Oulaskankaalle, että synnytystoimintaa voitaisiin jatkaa. Huotari on pettynyt siihen, että mikään ei tunnu riittävän päivystysasetuksen tason saavuttamiseksi.

Raahelainen kansanedustaja Katja Hänninen sanoo olevansa järkyttynyt KHO:n päätöksestä.

– Päätös on käsittämätön. Oulaskankaalla on tehty kaikki Valviran vaatimat toimenpiteet. Synnytystoiminta on pyritty varmistamaan esimerkiksi kätilöiden koulutusta ja laitteita lisäämällä. Outoa ja epäjohdonmukaista on, että vaatimukset vain muuttuvat koko ajan.

KHO:n päätöksessä Oulaskankaan synnytystoiminnan lopettamista perustellaan potilasturvallisuuden varmistamisella.

– Olen ymmärtänyt, että Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista synnyttää. Tämä onkin täysin tuulesta temmattu väite, ja todelliset syyt synnytysten keskittämiselle ovat säästösyyt.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Pohjoisimmassa Suomessa pitkät synnytysmatkat ovat olleet arkipäivää jo vuosia. Utsjoelta Rovaniemelle menee useampi tunti ajaa. Valvira ei tee lakeja, vaan eduskunta hyväksyy ne hallituksen esityksestä. Eduskunta ja hallitus ovat oikeita tahoja haukkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi tarvitsee lapsia ja tämä on tulos. Tosin suuret ikäluokatkin on synnytetty varmaankin kotona suurin osa (tämä on oletus, ei faktaa), joten suht'koht terveitä saadaan ihan normaalisynnytyksillä kotona. Riski kuitenkin aina on, joten apu on lähellä sairaalasynnytyksessä, jos joku komplikaatio tulee äidille ja vauvalle. Onko parempi alkaa "työntämään" lapsia takaisin, kun niitä ei voida enää turvallisesti Suomeen synnyttää?

Suuruuden ekonomia toimii, kun syntyvät vauvat ovat sen yksi pelinappuloista. Ihmisen tulee alkaa synnyttämään sellaisia vauvoja, jotka jo kävelevät heti synnytyksen jälkeen, ja ovat valmiita markkinatalouden haasteisiin heti ensimmäisen parkaisun jälkeen. Ehkä sitten kokoomus on tyytyväinen työvoiman saatavuuteen, että ei tulisi yhtään välivuotta. Tämä "välivuosi", se on kaikista suurin ja pahin ongelma työllisyyden kasvulle.

No, minäkin olen syntynyt kotona peräkammarissa ja ei minusta tullut sellaista "poikaa", joka jäisi kotinurkille pyörimään, vaan lähdin jo 6-vuotiaana koulun penkille ja sillä tiellä ollaan ja Suomi kiittää: "Teit' isäin astumaan..."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen keskittämispolitiikka jyrää Pohjois-Pohjanmaan elinvoiman kehittämisponnistelut. Valvira on hallituksen työkalu ja KHO vain myötäilee älyttömiä perusteluita. Tällä KHO:n päätöksellä ei ole mitään tekemistä potilasturvallisuuden tai synnytysten turvallisuuden kanssa. Tämä on hallituksen keskittämispolitiikkaa joilla ajetaan kansa muutamaan kaupunkiin Suomessa. Oulaskankaan synnytykset menivät kaikinpuolin loistavasti ja tämä päätös on ajojahti kepun ja Kokoomuksen toimesta. Saarikko puhui pötyä viime viikolla kun lupasi että synnytykset Oulaskankaalla säilyisivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepun valtakunnan johdon päätökset ovat keskittäviä ja paikalliset kepulaiset havaihtuivat liian myöhään tilanteeseen. Rehula on tämän sopan aikaansaaja kiristämällä päivytysasetusta. Helmikuussa Helsingin Sanomien -artikkelissa myönnettiin että tavoitteena oli ajaa alas kaikki aluesairairaalat päivystysasetuksella, mutta samaan hengenvetoon myönnettiin että ei osattu ennakoida päätösten vaikutuksia. Päivitystysasetusta kiristetään vielä kesäkuussa 30-minuutin säännöllä, joka varmistaa että isojen kaupunkien yksityiset sairaalat voivat jatkaa toimintaa. Toivottavasti Sote ja maakuntauudistus jää toteutumatta. On ihme että ihmiset eivät nouse barrikaadeille kun heidän perusturvaa näin heikennetään. Lunasta lupauksesi säilyttää Oulaskankaan synnytykset Saarikko !!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös se ollut kepun ministeri joka ajoi päivystys asetuksen läpi ja tässä tulos eli jälleen KEPU PETTÄÄ

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On siinä perheministeri - ei voi muuta sanoa. Näillä main on paljon monisynnyttäjiä joille tämä kepu ministeri näyttää pitkää nenää. OO siinä sitten huolissaan syntyvyyden laskusta.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, kyllä omasta autosta, taksista tai ambulanssista löytyy varmasti turvallisempi paikka synnyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa tapa säilyttää synnytyssairaala olisi nyt se, että Oulusta ja muualta maasta äidit alkaisivat matkata tästä lähtien tietoisesti Oulaisiin synnyttämään. Silloin synnytysten määrä voisi ylittää 1000 vuodessa, ja sairaala säilyä. Mutta muutoksen pitäisi tapahtua heti. Edes lastenhankintatalkoot eivät nimittäin tässä kohtaa vuotta enää ehdi kääntää synnytysten määrä Oulaisissa yli 1000:n, koska nyt hankittavat lapset syntyvät vasta 9 kuukauden päästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ahvenanmaalla synnytyksiä on 260. Siellä on erillinen synnytyssairaala, ja synnytysten määrä KHO:n mielestä riittävä. Oulaisissa synnytyksiä on 850, ja KHO:n mielestä liian vähän. Ei ole Suomi tasa-arvoinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnistuit kaivamaan sen juuri oikean verrokin tähän tilanteeseen. Näillä argumenteillä päästään hyvin pitkälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä se nähdään kuinka kepu pettää omatkin jäsenensä ja äänestäjät,tuokin seutu on kepun vahvinta kannatusaluetta ja nyt piilo kokoomuslainen insinööri pyyhkii omilla jäsenillä lattiaa,joko nyt aukeaa silmät tyhmemmälläkin että kannattaisko kannattaa sellaisia jotka pitää oman alueen puolia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä se on,keskusta-kokoomus politiikka,kaikki lakkautetaan maakunnissa,ja viedään suurlaitoksiin.Onko tässä mitään järkee?Vaikka eipä nykyhallituksen tekemisillä ole sitä ollutkaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syntyvyys on vähentynyt tällä vuosikymmenellä 60 tuhannesta 50 tuhanteen. Hedelmällisyysluku on tällä hetkellä n. 1,5 ja koko ajan laskusuunnassa. Ihan perusmatikalla selviää että tulevien ikäluokkien koko tulee vielä laskemaan rajusti, sille ei Huotari, Saarikko tai kukaan muukaan poliitikko voi yhtään mitään.

Sairaanhoitopiirin voimavarat kannattaisi panostaa johonkin hyödylliseen eikä taistella tuulimyllyjä vastaan. Toivon mukaan uudella johtajalla on älyä lopettaa tästä asiasta tappeleminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulaskankaan synnytys on sitten vaarallinen Valviran mielestä silti toki Taxsissa voi synnyttää kun matkat pitenee ja se ei ole sitten vaarallista. Yleensä ne on köyhiä ihmisiä jotka synnyttää taxsissa ja jos heiltä lapsi kuolee se ei tässä yhteiskunnassa ole vaarallista vaan ainoastaa yhteiskunta säästää silloin. Tyttöni on syntynyt Oulaskankaalla ja hyvin meni. En ollut synnytysvalmennuksessa ja kun meni kysymään, että vaimoni oli tuotu aamupäivällä sinne niin sanottiin, että sitten vaihdat kengät ja takki päälle ja synnytykseen mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä muistetaan kyllä ensi vaaleissa. Älkää luulkokkaan että pääministeri ei vahdu!!! Työttömyys senkun alenee ja kun tähän lisätään muut supistukset Oulaskankaalla ja terveydenhuolto-oppilaitoksen koulutukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki halutaan lopettaa maakunnista, vaikka ihmiset haluaa asua täällä. Harmi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tämä ollut perhe- ja peruspalveluministeri A. Saarikon päämäärä, sillä uuden soten tavoitteena näkyy olevan palveluiden keskittäminen, ei palveluiden tuominen ihmisten luo, jota matraa muistaakseni hoettiin keskustan vaalipuheissa ja Saarikonkin suulla, mutta ministeriksi päästyään puheet ja takki kääntyi totaalisesti soten myötä.
Ilmeisesti syntyvän lapsen terveydellä ei mitään merkitystä, koska jo nyt tilastoitu kuinka matkasynnytykset lisääntyneet ja läheltä piti tilanteita ollut tämän tästäkin, omalla lähiomaisellakin, vaikka synnytyssairaalaan ½tunnin matka, joka on ihan eri juttu kuin lähteä kymmenien/satojen kilometrien päästä synnyttämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

OYSssa on vaikka ja mitä vikaa, mutta eihän Suomessa ratkaise muu kuin raha. Edes vastasyntyneiden henki paina mitään. Isossa yksiköissä kun on isot ongelmat, varsinkin OYSssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

34
Viljelytukea saavat tilat vähentyneet tuhannella – yhteensä viljelytukia maksettiin Suomessa viime vuonna yli 1,7 miljardia euroa
30
Kalen! kalluppi: Syökkö nää lihhaa?
15
Kotia ei vain löydy – onko luottotietonsa menettänyt huono ihminen? Lukijalta
11
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
10
Nokian yt-neuvottelut päättyivät, Oulusta irtisanotaan noin 70 työntekijää
10
Pohjois-Suomen syntyneiden elämää on seurattu yli 50 vuoden ajan – "Meillä on valtava tietovaranto, josta voidaan louhia erilaisia asioita"
9
Jussi Jokinen ymmärtää Tero Lehterän huolen – painepelit houkuttelevat pelaajia enemmän kuin tyhjennysmyynnit

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia luoteistuuli on voimakasta aamuyöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image