Pohjois-Suomi

Suurvaltojen ul­ko­mi­nis­te­rit tulossa Rovaniemelle – "Iso saavutus, että Venäjä ja USA ovat pysyneet mukana arktisen neuvoston työssä", sanoo ulkoministeri Soini

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo osallistuvat Rovaniemellä 7. toukokuuta järjestettävään arktisen neuvoston ulkoministerikokoukseen. KUVA: JIM LO SCALZO
Pohjois-Suomi 25.4.2019 18:06
Pekka Mauno

Suomen arktisen puheenjohtajuuskauden päättävästä kokouksesta tulee vuoden tärkein ulkopoliittinen kokous. Mike Pompeon ja Sergei Lavrovin yhteistyö on muilla areenoilla ollut aika vähäistä.

Suomen ulkoministeriön tietojen mukaan sekä Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo että Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ovat tulossa Rovaniemelle 7. toukokuuta järjestettävään arktisen neuvoston ulkoministerikokoukseen. Myös muut kuusi arktisen neuvoston jäsenmaata lähettävät paikalle ulkoministerinsä.

– Meillä on selvät indikaatiot siitä, että kaikki osallistuvat, sanoo johtava asiantuntija René Söderman ulkoministeriöstä.

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) pitää ulkoministeritason laajaa mukana oloa osoituksena siitä, että Suomi on onnistunut puheenjohtajuuskaudellaan.

– On iso saavutus, että Yhdysvallat ja Venäjä ovat olleet rakentavasti mukana koko puheenjohtajuuskauden ajan. Ja nyt sekä Pompeo että Lavrov tulevat Rovaniemelle. Heidän yhteistyönsä maailman muilla areenoilla on aika vähäistä, mutta tässä heidät on onnistuttu pitämään mukana, sanoo Soini.

Kerran aikaisemmin arktisen neuvoston historiassa puheenjohtajuuskauden päättävässä kokouksessa on ollut kaikista jäsenmaista ulkoministeritason edustus. Se tapahtui kaksi vuotta sitten Fairbanksissa Alaskassa, kun Yhdysvaltojen puheenjohtajuuskausi päättyi.

Suurvaltojen ulkoministerit vetävät Rovaniemelle myös noin 100 kansainvälisen median edustajaa. Kokoukseen osallistuu kokous- ja turvallisuushenkilöstö mukaan lukien noin 500 henkilöä.

Suomelle kokous on ulkopolitiikan näkökulmasta vuoden tärkein kansainvälinen kokous, vaikka EU:n puheenjohtajuuskausikin tuo Suomeen ministerikokouksia.

Paitsi arktisen neuvoston toimivaltaan kuuluvasta ympäristönsuojelusta, jäsenmaiden ulkoministerit keskustelevat kahdenvälisissä tapaamisissaan myös kansainvälisen politiikan jännittyneestä tilanteesta.

Rovaniemi-julistuksen sisältö aiheuttaa keskustelua

Rovaniemen kokouksessa on tarkoitus allekirjoittaa Rovaniemen deklaraatio, hyväksyä neuvoston strateginen suunnitelma, työryhmien toimintakertomukset ja päättää niiden työtä ohjaavista suuntaviivoista.

Eniten keskustelua aiheuttaa Rovaniemi-julistuksen sisältö. Edellisessä kokouksessa Fairbanksissa sanamuotojakin viilattiin.

– Vaikka on erilaisia kunnianhimon tasoja, olen enemmän optimismin puolella. Toisaalta ei voi olla niinkään, ettei julistuksessa olisi villoja, sanoo ulkoministeri Soini.

Rovaniemen kokouksessa puheenjohtajuus siirtyy Islannille. Islanti on jo nostanut oman puheenjohtajuuskautensa teemoiksi arktisen meriympäristön, ilmaston ja vihreän energian ratkaisut sekä arktisen alueen asukkaat. Lisäksi Islanti tavoittelee puheenjohtajuuskaudellaan arktisen neuvoston aseman vahvistamista.

Arktisen neuvoston kahdeksan jäsenvaltiota ovat Islanti, Kanada, Norja, Ruotsi, Suomi, Tanska, Venäjä ja Yhdysvallat. Neuvoston kuusi alkuperäiskansoja edustavaa pysyvää jäsentä ovat Aleuttien kansainvälinen järjestö, Arktinen Athabaskanin neuvosto, Gwich’inien kansainvälinen neuvosto, Inuiittien napapiirikonferenssi, Saamelaisneuvosto ja Venäjän pohjoisten alkuperäiskansojen järjestö.

MAINOS

Kommentoi

Siinä on nykyisten persujen ulkopoliittisille örveltäjille mallia osaamisesta. Rima on korkealla, persut. Kiitos Soinin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannattaisi kommentoida aiheesta jos perusasiatkaan eivät ole hallussa. Ihmettelen noiden muutaman ihmisen vihakirjoituksia Soinista. Mies on tehnyt hyvää työta. Ei ole tarvinnut tuntea myötähäpeää kuten Halosen ja Tuomiojan aikoina. Nyt kun Rinne lähtee pääministerinä maailmalle möläyttelemään niin mitä vaan voi tapahtua ja häpeä on suuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä on suut soikeina muillakin, kuin Mikellä ja Sergeillä, kun pääsevät hämmästelemään napapiirin arktista tunnelmaa, kaikkea kehtaavat meinaan maailmalle näyttää.

Kongressihotelleja eikä pilvenpiirtäjiä vielä ole saatu
katukuvaa kaunistamaan mutta viiden tai kymmenenvuoden kuluttua nekin varmaan vielä tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soini työkkärin kurssille opettelemaan työnhakua, kyllä ex-kansanedustajillakin pitäisi olla aktiivimalli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soini on kyllä ulkona kuvioista, eikä enää missään virassa. Työvoimatoimistoon työharjoitteluun joutaa enintään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soini on ulkoministeri niin kauan, kunnes uusi hallitus aloittaa. Eikö tämän pitäisi olla kaikille itsestään selvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:44
Muhokselle halutaan julkista taidetta prosenttiperiaatteella
11:34
Raahelaislähtöinen Virva Puumala jatkoon Mirjam Helin -laulukilpailussa
11:30
Taiwan teki historiaa Aasiassa sallimalla homoliitot – Manner-Kiinassa ei merkkejä sallivammasta linjasta
11:20
Poliisi pyytää vihjeitä 17 vuotta vanhasta arvokuljetusauton ryöstöyrityksestä Turussa — "Tämä täysin pimeäksi jäänyt poikkeuksellinen juttu vaivaa poliisia"
10:22
Miksi Kympin todistus on tarpeen? Unicef ja luokanopettaja kehittivät todistuksen, jossa on pelkkiä kymppejä
10:21
3000 ultra­juok­sijaa hikoilee viikonloppuna Oulangan kansal­lis­puiston vael­lus­rei­tillä – NUTS Karhunkierros alkaa tänään klo 12
10:09
Puolangan Shellille murtauduttiin myöhään torstaina – poliisi kaipaa vinkkejä
40
Hamal tekee kahta työtä ja yrittää ansaita nettona 2 600 euroa kuussa, jotta saisi perheensä Suomeen – Korkea tuloraja on vähentänyt perheenyhdistämisiä
20
Näin asianajajat ja muut oikeusavustajat törttöilevät – "Tuomarilla on persiljaa korvissa aina, kun minä puhun"
17
Leijonat kaatoi Ruotsin ja etenee mitalipeleihin! Ratkaisu haettiin jatkoajalta – seuraavaksi vastaan Venäjä
16
Osaajapula voi olla ratkaiseva isku yksittäisen yrityksen maailmanvalloitukselle – miksi ict-alan työvoiman tarve ja tarjonta eivät kohtaa? Lukijalta
16
Sähkölaitteen vika aiheutti tulipalon ravintolassa Oulun Pakkahuoneenkadulla – "Ravintolan henkilökunta toimi esimerkillisesti"
14
Oulun Lentokentäntiellä kolmen auton ketjukolari – kaksi lasta sairaalaan tarkistettaviksi
8
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image