Pohjois-Suomi

Suurin osa Oulun vaalipiirin kan­san­edus­ta­jis­ta hakee jatkokautta – Tapani Tölli ja Niilo Keränen eivät aio enää asettua ehdolle

Hanna Halmeenpää pohtii, miten perhe-elämän ja työn yhdistäminen sujuu. KUVA: Vesa Joensuu
Pohjois-Suomi 28.8.2018 10:43
Maiju Ylipiessa

Ainakin neljätoista Oulun vaalipiirin kahdeksastatoista kansanedustajasta aikoo hakea jatkokaudelle ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Niilo Keränen ei asetu enää ehdolle.

Niilo Keränen (kesk.) ei aio enää asettua ehdolle.

– Pääsyy on se, että ikää alkaa kertyä, enkä enää jaksa eduskunnan nykyistä työtahtia, Keränen kertoo.

Keränen valittiin eduskuntaan ensimmäiselle kaudelleen vuonna 1999 ja toiselle kaudelleen viime vaaleissa. Maakuntavaalien mahdollisuutta Keränen ei ole vielä sulkenut pois.

– Yhteiskunnallisia asioita ei voi kuitenkaan olla seuraamatta, kun tähän on niin tottunut.

Neljä kautta eduskunnassa istunut Tapani Tölli (kesk.) kertoi sunnuntaina Helsingin Sanomissa, ettei aio asettua enää ehdolle.

Vihreiden ensimmäisen kauden kansanedustaja Hanna Halmeenpää kertoo tekevänsä päätöksen vuodenvaihteeseen mennessä. Lähinnä ehdokkuudessa mietityttää perhe-elämän ja työn yhdistäminen.

Timo V. Korhonen (kesk.) sanoo olevansa mukana ”kohtuullisen suurella todennäköisyydellä”.

– Puntaroin vielä kokonaistilannetta. Päätökseen vaikuttaa vielä esimerkiksi maakunta- ja soteuudistuksen eteneminen.

Moni ensimmäisen kauden kansanedustaja kokee vasta pääseensä työstä kärryille, joten jatkon hakeminen tuntuu luontevalta.

– Yhdessä kaudessa tulee vasta verkostot rakennettua ja talon tavat opittua. Toisella kaudella on huomattavasti helpompi vaikuttaa, kun ei tarvitse enää opetella, toteaa Juha Pylväs (kesk.).

Puolueiden ehdokasasettelu on parhaillaan käynnissä. Osa ehdokkaista on jo asetettu. Valmiit ehdokaslistat puolueiden tulee toimittaa maaliskuun alussa ensi vuonna.

Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalien vaalipäivä on 14. huhtikuuta. Ennakko­äänestys järjestetään 3.–9. huhtikuuta.

Ehdokasasettelu vahvistetaan 14. maaliskuuta. Ehdokkaita voivat asettaa puoluerekisteriin merkityt puolueet sekä vähintään 100 äänioikeutetun perustamat valitsijayhdistykset.

Puolueen ja valitsijayhdistyksen tulee toimittaa ehdokaslistansa 5. maaliskuuta mennessä sen vaalipiirin vaalipiirilautakunnalle, jossa aikoo asettaa ehdokkaita.

Kukin puolue voi asettaa kussakin vaalipiirissä enintään 14 ehdokasta tai, jos vaalipiiristä valitaan enemmän kuin 14 edustajaa, enintään niin monta ehdokasta kuin vaalipiiristä valitaan edustajia.

Oulun vaalipiiristä istuu eduskunnassa 18 kansanedustajaa. Vaalipiirien paikkamäärät vahvistetaan 31. lokakuuta.

Vaalikelpoinen on jokainen äänioikeutettu henkilö, joka ei ole vajaavaltainen eli holhouksen alainen. Kansanedustajaksi ei kuitenkaan voida valita sotilasvirassa olevaa henkilöä.

Lähde: vaalit.fi

Lue lisää 28.08.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Täälä lapisa on myös nuita vanahoja kansanetustajia. Mitä ovat saaneet aikusaksi lapille? Ei mithän. Ei mithän. Tai ajaneet ommaa etuaan. Omia lampaithan kyllä mutta ei muijen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eise mene niin, että mitä yksi kansanedustaja saa aikaan, yhteistyökykyiset saavat parhaat tulokset. Tämä eduskunnan, kunnanvaltuuston lautakuntineen ja myös peheen keskellä toimivat ihmiset yhdessä ja yhteisen hyvän eteen.

Kun kuuntelee eduskunnan torstaista kyselytuntia, rupeaa hävettämään, miten nämä edustajat saavat yleensäkään mitään aikaiseksi, kun kampitetaan koko ajan toisia edustajia.
Kaikki parhaat arvot, toisen kunnioittaminen ja mielipiteen arvostaminen on siellä nykyisin pannaan julistettu.
Siitäköhän jarvostuksen puutteesta ohtuu nykyinen ihmisten pahaolo,? Menkäämme itseemme ja yrittäkäämme tukea lähimmäisiä saavuttamaan onnistumisia.
Tölli ja Keränen ovat molemmat tehneet pitkän työuran ennen eduskuntaan menoa ja ovat molemmat toimineet vakaumuksensa mukaisesti meidän kaikkien parhaaksi niin aiemmin kuin eduskunnassa olleessaankin. Kiitokset heille molemmille ja hyviä eläkepäiviä läheisten kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketä täältä Oulusta sitte on ollu? Ei se ole ainakaan näkyny mitenkään. Laphin menee kaikki valtion raha kun ne osaa lobata . Oululaiset ovat vähän juntteja niin että pitäs saaha paremmat tilalle. Uudistusta ja yritys henkeä tarvitaan joten vasemmisto ja sosiaalidemokraattien ehdokksita ei ole koska he keskittyisivät vain jakamaan toisten hankkimaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketäs uusia menee tyrkylle? Meneekö molemmat Oulun suosituimmat poliitikot, Lokka ja Wiik? Olisi melko varma pääsy jos tyrkylle menevät...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keräsen vaaliteemana oli toiselle kaudelle (joka kerta kun vaalit oli) ”Tuntuu että työni jäi kesken”.

Ettei vaan eläkkeen määrä vaikuttanut tähänkin: 1-kausi, vain puolikas eläke, nythän sen saa sitten täytenä kun on käynyt 2 kautta 😂

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei saa kahden perusteella täyttä edustajaeläkettä. Jos saa muuta eläkettä, kuten Keränen tulee saamaan, edustajaeläkkeestä leikataan valta-osa pois. Kannattaa selvittää faktat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johtusko luopumiset kepun kannatuksen roimasta laskusta,Sipilä saanut laskettua kannatusta 2% per vuosi.Viime vaaleissa yli 21% nyt15 % ja ensi vaaleissa kannatus vain n.13%

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tapani Töllit ja muut röllit lopettaa sen takia, kun tämä on viimeinen vuosi sopeuttamiseläkkeellä, uudella kaudella näitä etuuksia ei ole, niin hyvä nyt jäädä tauolle, kun veronmaksajien maksama eläke juoksee tilille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tölli ei voi saada sopeutumiseläkettä vaan tulee saamaa vanhuuseläkettä. Kannatta selvittää faktat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kun tilalle tulee aina joku muu keskustan edustaja. Tässä vaalipiirissä kepu saa aina puolet paikoista. Muut ovat vaalipiirissä pienpuolueita. Mistä tiedät jos tilalle tulee joku vielä hölmömpi. Pitää toivoa että ovat ennemmin näitä maalaiskuntien tyyppejä kuin Oulusta valittuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko nämä niilot, hannat, matit, tytit ym. kansan valitsemat kertoa saavutuksistaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää näitä Töllin HS-haastattelussaan viittaamia kommeljanttareita piisaavan puskista tänne foorumeille örisemään. Rakentavaakin tekemistä löytyisi, työttömyyskorvauksen vastineeksi. Mutta Töllille - vaikka en sinua ole äänestänytkään - reilu tunnustus komeasta eduskuntaurasta
Pohjois-Suomen puolestapuhujana, huippuna ministerikausi ja eduskunnan arvostetuimman valiokunnan varapuheenjohtajuus. Arvostuksesi, kuten ehkä tiedätkin, ylittää harvinaisella tavalla puoluerajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

olipa komea ura..mitä on sanonut tai tehnyt veronmaksajan hyväksi?
Toi keränen taas..hohhoiijaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertokkaa konkreettisia saavutuksia näiltä kiikkustuolikaartilaisilta, jota ovat tehneet? kertokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sieltä joutaa kaikki nukkujat pois,ja niitä siellä riittää.Kaikki jotka on yli 60 ikävuoden niin pois vaan.Laittanut merkille että näitä nukkujia on eniten kepussa kokoomuksessa,sitten ne väittävät vain lepuuttaaneensa silmiään ja kuunnelleensa,on niillä selitykset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka on Hanna Halmeenpää? Jutusta voi päätellä, että kansanedustaja. Mitä hän on tehnyt siinä roolissa? Ei mitään edes hitusen merkittävää. Oulunseutu, koko Suomesta puhumattakaan, ei kärsi mitenkään, jos hän asettaa perheensä etusijalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäs olla vaihtoehtona osa-aikainen kansanedustajan toimi kaikille vajaakuntoisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääasia on se, että oululaisten ja Oulun seudun äänestäjien pitää äänestää paikallisia kansanedustajaehdokkaita. Sellaiset oululaiset, jotka äänestävät Kainuun, Kuusamon tai vaikkapa Kärsämäen ehdokkaita ovat yksinkertaisesti "pöljiä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse aion äänestää juuri näitä pöjiksi mainitsemiasi - ihan änskällään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja muut jatkokautta havittelevat kukapa sitä lihapatojen äärestä lähtisi rahaa tulee joka tuutista uudistus tehtävä kansanedustajien puoluekurista äänestyksissä luovuttava vaan jokainen voi äänestäö omilla aivoillaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

15:00
Limingan työllisyystilanne parantunut – kunnassa 5,1 prosenttia työttömiä, koko Pohjois-Pohjanmaalla 9,4 prosenttia
14:59
Epäilys harvinaisesta vieraasta sai muoniolaisen luontoharrastajan kulkemaan metsässä viikkoja – lopulta riistakamera tallensi kuviin mäyrän
14:44
Pääministeri Rinne painotti EU:n globaalia ilmastojohtajuutta esitellessään Suomen puheenjohtajakauden tavoitteita
14:16
Puheenjohtaja Mika Kari: Tiedusteluvalvontavaliokunnassa ei ole mystiikkaa - me valvomme, emme tiedustele
13:41
Yhdysvaltojen rajavartiolaitoksen johtajan vaihtuminen ei takaa parannusta rajalla jumissa olevien lasten elinoloihin
13:38
Suviseuralaiset jonottivat Muhoksen Matokorpeen jo ennen alueen aukeamista ­– pahimpien ruuhkahuippujen ennustetaan ajoittuvan iltoihin
13:04
Mies tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä vankeuteen – puukotti Oulussa leipäveitsellä
51
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
30
Kaikkonen sai haastajan – elinkeinoministeri Katri Kulmuni hakee keskustan puheenjohtajaksi
29
Poliisi tehnyt virka-apupyynnön Luonnonvarakeskukselle Kuusamon Rautakarhusta: "Ensin selvitetään Luonnonvarakeskuksen kanssa, onko karhun auttaminen mahdollista"
26
19-vuotias sotki Rotuaarilla tussin kanssa – poliisi tutkii vahingontekona
24
Katuruokafestivaali täyttää Oulun torin kansainvälisillä mauilla – kolmannen kesän uutuudet tulevat Italiasta ja Ranskasta
23
Paloauto suistui ojaan Suviseura-alueella Muhoksella
21
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

152 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image