Pohjois-Suomi

Suteen osuneen va­roi­tus­lau­kauk­sen ampunut metsästäjä vaatii ohjeistusta: Mitä pitäisi tehdä, kun susi käy koiran kimppuun?

Arkistokuva. Kuvan susi ei liity tapaukseen. KUVA: Jarmo Kontiainen
Pohjois-Suomi 30.12.2017 13:53
Eija Mikkonen

Kuusamolainen metsästäjä Tommi vaatii viranomaisilta ohjeistusta siihen, kuinka suden tai muun petoeläimen kohdatessa pitäisi toimia.

Tommi kohtasi suden perjantaina jänismetsällä, kun susi kävi hänen koiransa kimppuun. Hän ampui yhden varoituslaukauksen suden viereen, joka eläimen nopean liikahduksen vuoksi osui siihen.

Nyt metsästäjä kaipaa poliisihallitukselta tai riistakeskukselta virallisia toimintaohjeita niin metsästäjille kuin kaikelle kansalle.

– Miten toimitaan, kun kohdataan suurpeto metsässä? Mitä voidaan tehdä, jos hoksataan, että susi vie meidän koiran? Millä tavoin omaa omaisuuttaan saa suojella? Tähän asiaan pitäisi saada jotain kovaa sanaa, jopa lakitekstiä, Tommi vaatii.

Tommi ei tahdo sukunimeään julkisuuteen, koska perjantaisen tapauksen käsittely on kesken.

Susi hyökkäsi Roope-koiran kimppuun

Tommi kertaa perjantain tapahtumia, jotka etenivät nopeasti. Hän lähti jänismetsälle 9-vuotiaan suomenajokoira Roopen kanssa Kitkan Kivilahteen aamupäivällä. Hän päästi koiran irti, ja se ottikin melkein heti jäniksen ajoon.  

– Olin sadan metrin päässä odottelemassa, kun alkoi kuulua ulinaa ja murinaa.

Tommin kertoo samalla hetkellä muistaneensa kuinka susi oli noin viiden kilometrin päässä raadellut toisen koiran talon pihassa. Hän otti sukset jalasta ja juoksi koiran luokse. 

– Siellä oli susi koiran kimpussa. 

Petoeläimelle tyypilliseen tapaan susi suojeli saalistaan ja heittäytyi koiran päälle. Susi ei lähtenyt pois Tommin huuteluista huolimatta. Mies koki tilanteen uhkaavaksi.

– Näin parhaaksi, että ammun yhden varoituslaukauksen. Susi sattui juuri liikahtamaan. En siinä hetkessä tiennyt osuiko laukaus vai ei. Ruvettiin sitä sitten poliisin ja rajavartioston kanssa selvittämään. 

Susi saatiin jäljitettyä illalla. Eläin oli loukkaantunut ja se lopetettiin poliisin päätöksellä.

– Jos susi olisi lähtenyt minun huutelemisella ja mölyämisellä pois, niin tilanne olisi tietenkin ollut toinen. Toimin parhaan kykyni mukaan. Koko tilanne oli ohi 5–10 sekunnissa.

Tommi kertoo, että samalla alueella on tehty runsaasti havaintoja sudesta. Hän ei osaa sanoa onko kyseessä ollut sama, nyt kaadettu susi vai onko niitä alueella enemmän.

– Nämä susihommat yleistyvät koko ajan. Susi tulee koko ajan röyhkeämmäksi. Siksi pidän toimintaohjeita erittäin tärkeinä.

Roope-koira selvisi yhteenotosta varsin pienillä vammoilla. Sen vasempaan takajalkaan ja vatsaan tuli haavoja, mutta niistä selvitään lääkkeillä ja levolla.

– Eläinlääkärin mukaan koiralla oli moukan tuuria. Susi ei ehtinyt tehdään niin sanottua tapporavistusta. Jos en olisi kerennyt niin ripeästi paikalle, tarina olisi toinen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (211)

Oikein on poika toiminut,minä aikoinaan en lasauttanut mitään varolaakeja,puolustaessani omaa ajokkiani.Käräjillehän minä jouduin,syyttäjän mukaan miun olisi pitänyt se hukka kepillä tai kivellä heittämällä häätää pois koiran perästä,kysyin syyttäjältä hänen petoasiantuntemusta,eli mitä oisi hukka tehnyt miulle sen kiven heiton jälkeen?Tuomari pohti asiaa,totesi miun koiralla olevan 6000euron vakuutusarvo,susi oli silloin noteerattu 3000euron arvoiseksi,eli pakkotilanteessa yleensä katsotaan se kumpi on halvempi hengeltään,se kuolkoon.Enkä mie saanut mitään rangaistusta,ees hovissa,tv.Tommille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viisainta on pitää koira kotona ja pysyä itse myös hyvien eettisten harrastusten parissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä metsästäjä tietää mihin ampuu. Jos joku muotohauli siippaa sutta niin on tehokas pelotuslaukaus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susi-keskusteluita provosoidaan tarkoituksella kommenttiosioissa. Vuosia jo provosoitu. Halutaan vastakkainasettelua. Toivottavasti päättäjillä on faktaa ja rohkeutta tehdä oikeita päätöksiä näiden faktojen pohjalta. Koirasusi leviää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eviran sivuilta löytyy tieto susien olosta, luonnossa hauleja kehossa ja murtuneita luita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos susi onkin joutunut rankkaan raekuuroon, ja siksi luitakin murtunut....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulostaa kyllä omituiselta tarinalta. No oikeudessa asia käsitellään, niin ei tarvitse täällä arvailla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noita tarkempia säädöksiä olisi tietenkin hyvä olla. Tuossa tapauksessa metsästäjä on kyllä asettanut koiransa vielä sutta suurempaan vaaraan ampumalla "varoituslaukauksen" noin lähelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"ampuva maalainen" , varoitus laukaus ammutaan sinne, mikä on sopiva suunta, ei sinne mihin haluat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaan näitä asioita on turista Korpi laki sallii kaikki ja se tehoo en mieti hetkeäkään jos omalle kohdalle sattuu mitä teen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää katsoa vierestä ja katsoa kun hukka rouskuttaa Ressua. Itseä saa koiran omistaja syyttää. Sehän on susikin samoissa hommissa kuin metsästäjä, ja paljon jalommasta metsästäjästä on kyse!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikein ja hienosti toimittu Tommilta , aina kun arvoton haittaeläin käy mittaamattoman arvokkaan metsästyskoiran päälle se tulee viipymättä eliminoida , Ihmisellä on oikeus ja velvollisuus puollustaa omaisuuttaan , hyvin toimittu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulle se sun rakkis on yks turhake, mutta luonnon monimuotoisuus korvaamaton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohje no 1 älä käytä koiraa äläkä muutakaan elävää haaskana suden pyynnissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se ohje on se ettei maalaisten kannata kaupunkilaisilta kysellä miten maalla tulee elää.

Meillä kaupunkilaisilla kun ei monellakaan ole mitään käsitystä todellisesta maalaiselämästä ja sen vaatimuksista. Täällä kaupunkien "suojakodeissa" asuu todellisesta maalaiselämästä täysin vieraantunutta porukkaa joka ei teidän olosuhteissanne selviäisi hengissä maalla viikkoa pidempää. Äitiä olisi ikävä jo kahden päivän maalla olon jälkeen:-) ...ja jos katuvalot täällä sammuu niin täällä on täysi sekasorto!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ohje voisi olla se, että ei pidä lähteä koiran kanssa laittomaan susijahtiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä höpsi. Jänisjahdissa oltiin jutun mukaan. Susijahtiin pitäisi olla plotteja tms tosi isoja ja rohkeita koiria, ei ajokoiria, joten koiran rotukin kertoo että Tommin kertomus vastaa tosiasiallista tilannetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (211)

Uutisvirta

3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
1
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image