Pohjois-Suomi

Susilaumojen määrä väheni lännessä, Pohjois-Pohjanmaalla on neljä laumaa – Luon­non­va­ra­kes­kus antaa ensimmäistä kertaa susiennusteen

Susilaumojen ja kahden suden asuttamat reviirit maaliskuussa 2019. Vihreät ympyrät kuvaavat kokonaan tai suurimmaksi osaksi Suomen puolella liikkuvia laumoja, harmaat rajalaumoja ja pienemmät keltaiset ympyrät kahden suden asuttamia reviirejä. Lisäksi 2–3 suden asuttamat reviirit on merkitty oranssilla.
Pohjois-Suomi 5.6.2019 9:44 | Päivitetty 5.6.2019 11:19
Taina Virolainen, Ossi Rajala

Tämän vuoden maaliskuussa tehdyn kanta-arvion mukaan Suomessa oli 19 kokonaan tai suurimmaksi osaksi Suomen puolella liikkuvaa susilaumaa. Lisäksi Suomen ja Venäjän rajan molemmin puolin liikkuvia laumoja oli viisi.

Susilaumat jakautuvat edellisvuotista tasaisemmin Itä- ja Länsi-Suomen välillä. Läntisellä kannanhoitoalueella tavattiin 13 laumaa, kun niitä vuotta aiemmin oli 16. Itäisellä kannanhoitoalueella laumojen määrä kasvoi kahdeksasta yhteentoista.

Pohjois-Pohjanmaalla on neljän lauman reviirit.

Kokonaisyksilömäärän arvellaan olevan koko maassa 185–205 sutta. Vuosi sitten arvio oli 165–190 sutta eli 10 prosenttia vähemmän.

Tutkimusprofessori Ilpo Kojola kertoo, että potentiaalia kannan kasvuun on.

– Muutosta viime vuoteen verrattuna on tapahtunut erityisesti siinä, että 2-3 suden laumat ovat lisääntyneet. Monessa tapauksessa kyseessä on pari, joka voi lisääntyä, Kojola kertoo.

Kojolan mukaan suurin osa Suomen susista on varsin nuoria.

– Suurta huolta susien sukusiittoisuudesta ei ole, Kojola sanoo.

Susia on erityisesti Länsi- ja Itä-Suomessa. Kannat ovat vahvimpia Varsinais-Suomessa, Etelä-Satakunnassa, Etelä-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Ylä-Savossa, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa.

Tarkkaa syytä ei ole tiedossa sille, miksei susia ole paljon Keski-Suomessa.

– Olen pohtinut, että ehkä Järvi-Suomi on kesäaikaan niin vilkas kesäasutuksen takia, että sudet voivat välttää aluetta, Kojola miettii.

Susikanta pienimmillään maaliskuussa

Maaliskuun kanta-arvio kuvaa susikannan tilaa vuodenaikana, jolloin se on pienimmillään. Arvion pohjana on kattavin saatavissa oleva aineisto, jollaisen kokoaminen on mahdollista vain talvella. 

Kanta-arvio perustuu petoyhdyshenkilöiden kirjaamiin havaintoihin, kuolleisuustilastointiin ja DNA-analyyseihin.

Geneettistä materiaalia keräsivät sekä vapaaehtoiset että keruutehtävään palkatut henkilöt. Lähettimillä varustettujen susien paikannukset antoivat tärkeää lisätietoa kanta-arvion tueksi.

Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Sami Niemi puolusti keskiviikon julkistustilaisuudessa voimakkaasti Luonnonvarakeskuksen kanta-arviota.

– Panostukset kanta-arvioon näkyvät. Luke on saanut syytä kritiikkiä kanta-arvioista. Monilla susialueilla odotetaan arvion olevan suurempi. Kritiikki on kuitenkin usein mantran toistamista ja monikaan kriitikko ei ole edes lukenut julkisia kanta-arvioita, Niemi harmittelee.

Sudet kuumentavat tunteita monilla alueilla, koska ne voivat aiheuttaa vahinkoa kotieläimille ja herättävät joissakin ihmisissä pelkoa.

– Pyrimme parantamaan uhkaa aiheuttavan suden määritelmää sekä suden sietämistä, Niemi sanoo.

 

Luonnonvarakeskuksen takautuva arvio susien reviirien määrän vuodenaikaisvaihtelusta ja ennuste. Laumojen määräksi maaliskuussa 2020 ennustetaan 90 prosentin todennäköisyydellä 17–37 (mukana ovat rajalaumat).

Luonnonvarakeskus antaa ensimmäistä kertaa vuodenaikaisvaihtelua kuvaavan ennusteen susikannan kehityksestä vuodeksi eteenpäin.

Pennut syntyvät huhti-toukokuun aikana. Tämän jälkeen kanta alkaa pienentyä kuolleisuuden takia. Ennustemallin mukaan maaliskuussa 2020 laumojen määrä on 90 prosentin todennäköisyydellä 17–37 kappaletta. 

Erikoistutkija Samu Mäntyniemen mukaan ennuste keväälle 2020 on 153–287 sutta.

– Esimerkiksi susien talvikuolleisuutta on vaikea ennustaa. Yksittäisiä, vaeltavia, nuoria susia voi liikkua koko maassa, Mäntyniemi muistuttaa.

Susikanta voi kasvaa nopeasti ravintotilanteen niin salliessa. Susi saa ensimmäiset pentunsa tavallisesti jo kaksivuotiaana ja lisääntyy sittemmin vuosittain. Pentuja syntyy tavallisesti 3–6.

Luonnonsuojeluliitto  tyytyväinen susilukuihin

Luonnonvarakeskuksen mukaan susikanta on kasvanut vähän viime vuodesta. Suomen luonnonsuojeluliitto on tyytyväinen kehitykseen, mutta muistuttaa, että kannan kasvusta huolimatta laji on erittäin uhanalainen.

– Mikäli susilupien myöntämisessä noudatetaan malttia ja salametsästyksen ehkäisyssä onnistutaan, näyttäisi siltä, että maamme susikanta saavuttaa vähitellen tavoitekannan,  toteaa suurpetoasiantuntija Riku Lumiaro.

Juttua täydennetty. Kello 10.30 lisätty luonnonsuojeluliiton kanta. Kello 11.20 lisätty tutkijoiden kommentit.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentointi on lukittu.

Poronhoitoalueela ei näyttäisi olevan kartalla laumoja ollenkaan, mutta silti niiden porovahingoista maksetaan vuosittain miljoonia euroja. Jokin tässä mättää, joko kanta arviot, tai todelliset vahingot eivät ole siellä päinkään, mikä on totuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistähän saisi puolueetonta tietoa. Luke on täynnä luonnonsuojelijoita ja puunhalaajia. Arviot ovat vähintäänkin asenteellisia ja väritettyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:04
Kanadassa alkamassa juuri jännittävä äänestyspäivä: Justin Trudeau joutuu tiukoille parlamenttivaaleissa
13:00
Olli Rehn kirjoitti eurokriisin opetuksia viisi kesälomaansa Puulaveden rannalla: " Eurosta on tehtävä iskunkestävä ennen seuraavaa taantumaa"
13:00
Ouluun rakennettiin suurten kaupunkien pienimmät yksiöt – Oulu teki poikkeuksen myös uusien asuntojen asukkaiden ikärakenteessa
12:09
Stora Enso suunnittelee organisaatiomuutoksia Oulun tehtaan muuntamisen yhteydessä – Oulusta vähenee asiakaspalvelutehtäviä "merkittävällä tavalla"
11:53
Suomen suurimman petosvyyhdin WinCapitan korvauspäätökset annettaneen maaliskuussa – Korvauksia on haettu 29,7 miljoonan edestä
11:53
Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus myönsi yritystukia 2,7 miljoonaan euron edestä – katso jutusta tukea saaneet yritykset
11:39
Hakesiilossa syttyi tulipalo Kajaanissa
210
Raksilan markettien tilalle rakennetaan asuintaloja – uusi kauppakeskus nousee pysäköintialueen paikalle
49
Eteläiset maakunnat himoitsevat Itä- ja Pohjois-Suomen EU-rahoja – Onko se moraalisestikaan kestävää, kysyy veteraanipoliitikko Seppo Kääriäinen
43
Oulussa on suurista kaupungeista maan alhaisin HPV-rokotekattavuus – myös alueen ympäristökuntien tilanne on huono
23
Avohakkuukielto on liian ehdoton, väittää Metsäteollisuus – kansalaisaloite menossa eduskuntaan tiistaina
16
"Tämä ei ole vihreä aalto, vaan tsunami" – Vihreät nousi vaalivoittajaksi Sveitsissä
15
Poliisi perustelee toimia Turkki-mielenosoituksessa sillä, että aiemmin rikottiin lähetystön ikkunat – Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä
14
Stora Enso suunnittelee organisaatiomuutoksia Oulun tehtaan muuntamisen yhteydessä – Oulusta vähenee asiakaspalvelutehtäviä "merkittävällä tavalla"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla ja aamupäivällä Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

101 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rikkaan ajatuksia

Se, että joku toinen osaa ajatella asioita pitkällä tähtäimellä. Suunnitella talouttaan, säästää ja sijoittaa ei todella... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.10.

Fingerpori

21.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image