Pohjois-Suomi

Susilauma söi hir­ven­met­säs­tä­jien koiran 25 minuutissa keskellä päivää Suo­mus­sal­mel­la

Pohjois-Suomi 12.10.2016 9:02
Kaleva

Miesporukan hirvenmetsästys Suomussalmella itärajan pinnassa sijaitsevassa Yli-Vuokissa sai karun lopun tiistaina, kun sudet söivät koiran keskellä kirkasta päivää.

Metsästysseurueen nelivuotias harmaanorjanhirvikoira oli tuoreilla hirven jäljillä. Tutkassa koira pysähtyi yhtäkkiä ja tutkan signaali loppui.

Miehet hyppäsivät autoon ja lähtivät metsäautoteitä kohti paikkaa, jossa tutka oli viimeksi antanut merkkejä.

Miehet löysivät 25 minuutin ajomatkan jälkeen maastosta revityn ja syödyn koiran. Jäljellä olivat ainoastaan takajalkojen nahkat ja luut, selkäranka ja koiran pää.

Koiran omistaja Ari Karhunen Muuramesta ja oululaiset metsästysporukan jäsenet arvioivat, että koiran kimpussa oli ollut 4-5 sutta.

– Sudet ovat tulleet röyhkeämmiksi, sillä tapaus sattui kello 12.30 keskellä päivää. Lähimpään asuttuun taloon oli 1,5 kilometriä matkaa ja lähistöllä oli myös metsuri työssä, metsästäjät kommentoivat.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (169)

Alueilla, joissa ei ole susia, on hirvieläinten ja pienten nisäkkäiden määrä päässyt kasvamaan luonnottoman suureksi. Nämä eläimet taas ovat punkkien ykkösravintoa, joten näillä alueilla on eniten punkkeja ja punkkitauteja.. Lisäksi tietenkin enemmän hirvikolareita. Mikä se olikaan vaarallisin eläin suomen luonnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SUSI, ei se punkki heti tapa. Koirakaan ei kuole punkin puremaan, suden puremaan kuolee melkein 100%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tälläisiä tilanteita on ollut viikonkin aikana useita, että susi tulee hirvihaukkuun välittämättä ihmisistä ollenkaan tarkoituksena tappaa se koira, jopa kun on juuri ammuttu haukkuun hirvi, tulee susi kiertelemään siihen ympärille eikä näytä ottavan ihmistä ollenkaan huomioon.

Nämä luonnossa olevat haaskakuvaus paikat kesyttäät sudet, siellä missä ihmisen hajut on siellä on ruokaakin. Kovasti on sanottu ettei ole susista ollut haittaa heidän kuvauspaikiilla näiden kymmenien vuisien aikana ollenkaan, mutta nämä pentueet opetetaan valmiille ruoka tarjoilulle jo pennusta lähtien, ja kun nämä lähtevät sitten vaelluksilleen etsimään omaa reviiriasluetta niin näistä tulee puolikesyjä susia eikä ne pelkää ihmistä.

Oli tapaus että pantasusi oli poistunut alueelta, eikä ollut muista susista mitään havaintoa, päästi nuoren ajokoiran laukkelemaan lähitienoolle eikä ollut kaukanakaan, näki tutkasta kun koira tulee hirveätä kyytiä autolle päin ja samalla vauhdilla hyppää takakontista auton sisään, ihmetteli että mikä tämän aiheutti niin näki neljän suden siinä sadan metrin päässä autosta eikä tarvinnut pästää koiraa toistakertaa irti, no läksi siitä ajelemmaan poispäin niin vielä oli vastassa kaksisutta muutaman sadan metrin päässä tiellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihminen voisi olla kasvissyöjä oman tahtonsa mukaan! Ei olisi kateutta suden tappamista poroista ja hirvistä. Koiriakaan ei katoaisi metsiin ihmispedon kanssa eläimiä jahdatettaessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susi tappaa helposti itsensä kokoisen koiran, koira ei ole tottunut tappamaan ja puolustamaan itseänsä vastaan tulevia susia.

Susille pitää jättää jo yli kolmesataa hirveä ruuaksi vuodessa ja siihen metsäpeurat päälle ja vielä muu pienriista, näin Kuhmossa.
Metsästettäväksi jää enää alle kaksisataa hirveä ja sekin jo olisi pitänyt rauhoittaa kokonaan, niinkuin Lieksassa Nurmeksessa Ja Ilomantsissa.
Tuntuu täysin järjettömältä että pitäisi susille jättää kaikki hirvet, kun susikanta kasvaa jatkuvasti myös ympäröivissä kunnissa niin, hirvikanta ei tule tästä elpymaan muuten kuin suurempi verotus susille.

Kuhmossa metsäpeuroilta joilla oli panta lentuan ja niemisen välillä oli keväällä vasa mukanaan vaan ei ole enää, suurpetoja on ehdottomasti vähennettävä jo metsäpeurojen selviämisen tähden.

Ympärivuotinen susien ruokkiminen on myös vaikuttanut suuresti susien suuriin pentu määriin kun hirvi kanta pienenee niin samalla susikantakin luonnollisesti pienenesi vaan kun on hyvä ympärivuotinen ruokinta jota myös luken työntekijät ovat harjoittaneen jo kymmeniä vuosia ja on nimikko laumat ja alueet joilla tätä on harjoitettu, eikä näille alueille myönnetty yhtään susilupaa viimetalvellakaan. Etelä ja kaakkois kuhmossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihminen tuo kaikkein ahnein ja pahin peto. Kaiken se itelleen haluaa ja siten normaalia luonnon kiertokulkua häiritsee. Onneksi vielä tulee se päivä jolloin kaikki ihmisen tekemät pahat teot pannaan maksuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaikki nämä susien syömät hirvikoirat ovat matalajalkaisia norjan harmaahirvikoiria.
20 cm korkeampaa jämptiä sudet ei pysty tappamaan.
vakuutusyhtiöiden ei kannata vakuuttaa norjalaisia kääpiökoiria, sudet syö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuonna 1975 Suomessa menetettiin ote petopolitiikassa. Sitä ennen asiat oli kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäpä jos se olisi ollut jonku kaupunkilais lomailijan seurakoira, joka karannut omistajaltaan. Omistaja löytäisi Tessun sitten susien raatelemana. Olisiko se silti ollut vain, et voi voi ny se meidän pikku Tessu syötiin. No ei se mitään ku susilla oli vain nälkä. Tuo raadeltu koira oli myös jonku perheenjäsen ja rakastettu lemmikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Musta tuntuu pahalta tämä toteamus, että taas meni koira. Joistakin tarinoista tulee tunne, ettei koiralla ole kuitenkaan väliä. Kun susiakin voidaan ajaa pois koirien avulla, tiedetään kyllä, miten voi käydä.
Koirako on monelle vain käyttöväline metsästykseen. Kun susi syö, otetaan uusi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäis olla luonnon laki.en viitti aivan alusta alkaa.Mut luonnossahan menee niin et etevämpi tai parempi nirhaa heikomman jänis joutuu ketun supin tahi suen hampaisiin .Nii mikäs sen estää et susi ei muka jouvu ihmisen turkiksi...Susi hattukin on kommee ja lämmin.Ois se vaan kommeeta jos suen talja ois takaneessä.....Joka mökissä missä vaan on takka

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten ois ne susiliivit? Eikä vaan kitistäs ettei ne toimi vaan kehiteltäs semmoset jotka toimii!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on jo hyvät esimerkit Lieksa, Nurmes ja Ilomantsi. Siellä susien määrä on kasvanut niin suureksi että hirvi on hävinnyt metsistä lähes kokonaan. Hirven metsästys on kielletty ihmisiltä kokonaan koska susia on niin paljon että jokainen nuihin kuntiin eksyvä hirvi syödään susien suuhun. Tätäkö me haluamme? Minä en ainakaan. Riistaa on riitettävä myös ihmisille. Ja turha huutaa että ostetaan kaupasta kun se kaupan liha vaatii suuret pellot metsiä hävittämällä ja susien elinpiiriä tuhoamalla. Että ei mennä ojasta allikkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otappa selvää pikkuisen ennenkuin moista väität! Lieksassa, Nurmeksessa ja Ilomantsissa on hirvenmetsästys rauhoitettu susien takia vähintään kahdeksi vuodeksi. Kanta ei enää kestä lisäverotusta! Nuo kaupunkilaisten eläinaktivistien puheet kun on todellisuudesta täysin vieraantuneita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

susi on villieläin kait se tarvii ruokaa metsästäjät on ampuneet kaikki sille kuuluvat eläimet metsästäjät varmaan nälkäkuoleman partaalla ovat ampuneet lähes kaikki eläimet metsästä linnut jänikset minä olen metsien mies tiedän

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen koiratutkia tälläinen "itsenäinen" toiminta koiralta ei ollut niin toivottua. Ei siis ollut hyvä ominaisuus että koira "itsenäisesti" juoksutti hirvea monen pitäjän alueella. Koira kulki miesten kanssa metsässä, hajun saatuaan ja hirven löydyttyä haukku hirveä. Liian pitkän karkon jälkeen koira tuli takasin isäntänsä luo, hyvä koira ei ajanut hirveä kymmeniä kilometrejä.

Nykyään koirat pyytävät "itsenäisesti" metsässä ja ukot ajelevat autolla itsenäisesti kännykkää vahdaten. Haukulle mennään kun hirvi on sopivassa paikassa, ei tarvi kävellä paljon ja paikka josta hirven saa helposti kraktorilla tai mönkijällä metsästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (169)

Uutisvirta

15:18
Poliisi hankki panssaroituja autoja – Uusi luotisuojattu "Hevi" painaa 5,4 tonnia, ja sellaisia tulee pian joka puolelle Suomea
14:59
Poliisi on hankkinut uusia panssariajoneuvoja – Tällainen on "Hevi"
14:36
Tietokatko Suomen ja Saksan poliisin välillä johti raiskauksesta epäillyn miehen vapauttamiseen – "En pysty kertomaan sitä, mikä tähän väärinkäsitykseen johti"
14:32
Tältä näyttää poliisin uusi luotisuojattu ajoneuvo – vastaavia ei muualla Pohjoismaissa
14:25
Kaksi pohjoismaalaista naista löydettiin kuolleina vaellusreitillä Marokossa
13:28
Tähtitanssit käynnistyvät Oulussa tammikuussa – jatkossa Radisson Blun ravintola Toivossa tanssitaan kaksi kertaa kuukaudessa
13:11
Nuori nainen ei tiennyt olevansa raskaana ja synnytti käymälään – joutui vankilaan puoleksitoista vuodeksi El Salvadorissa
49
Muutama karanteenissa ollut sairastui tuhkarokkoon – Sairastuneet kieltäytyvät antamasta näytettä
44
Alikulku Auranmajan kupeeseen valmistunee kesäkuussa – yli puoli vuotta suunniteltua myöhemmin
36
Oulu pyörii ensi vuoden 1,3 miljardilla - kaupunginvaltuusto hyväksyi ensi vuodelle alijäämäisen talousarvion
29
Raportit: Venäjä sekaantui luultua laajemmin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin
24
Tuleeko Huutokauppakeisareista uusi jouluperinne? Uusinta neljän vuoden takaa osoittaa, että kaksi asiaa on Hirvaskankaalla muuttunut
24
Kysyimme: Palkansaajia hemmotellaan pitkillä pyhillä, autioituvatko työpaikat?
22
Facebook-kirjoituksista nousi kaplakka Limingassa – luottamushenkilöitä syytetään kunnan johtohenkilöihin kohdistuneesta epäasiallisesta kirjoittelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Olen syntynyt 1971. Olen siis X-sukupolvea. Molemmiin puolin sukuani isovanhempani elivät pitkästi yli 90-vuotiaiksi. To... Lue lisää...
*****

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image