Pohjois-Suomi

Susihavainnot säikäyttivät Sotkamossa: Naa­pu­rin­vaa­ran koululaiset haetaan taksilla kotipihasta

Susihavaintojen vuoksi Sotkamossa on päädytty erikoisjärjestelyihin lasten koulukyydeissä.
Pohjois-Suomi 30.10.2017 14:20
Kaleva

Maanantaista lähtien Naapurinvaaran taksilla kulkevat alakoululaiset haetaan kotipihasta saakka seudulla liikkuvien susien vuoksi Sotkamossa.

Sotkamon kunnan kasvatusjohtaja Ville Manninen kertoo, että erikoisjärjestely kestää seuraavat kaksi viikkoa.

– Haluamme huolehtia siitä, että lasten koulumatka on turvallinen.

Järjestelyihin päädyttiin riistanhoitoyhdistyksen tietojen perusteella. Toiveissa on, että sudet siirtyvät syrjempään kahden viikon aikana.

Susien vuoksi koululaiskyydityksissä tehtiin erikoisjärjestelyitä jo aikaisemmin Kontinjoen koulupiirin alueella Sotkamossa. Mannisen mukaan nämä järjestelyt purettiin syyslomaviikon jälkeen.

Manninen kertoo, että nyt muutamat vanhemmat ovat toivoneet erikoisjärjestelyjä Naapurinvaaran koulun pieneille oppilaille. Riistanhoitoyhdistykseltä saadun lausunnon perusteella tehtiin päätös järjestelyistä.

Naapurinvaaran lähistöllä on tehty useita havaintoja talojen liepeillä liikkuvista susista. Pari viikkoa sitten hirveä haukkumassa ollut koira joutui ilmeisesti suden tai useamman suden tappamaksi. 

Asiasta kertoi ensimmäisenä Kainuun Sanomat.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

Mehtuukoiralle pitää syöttää valkosipulia. Lemuavaa koiraa ei edes sudet syö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

rajan takana on aika monta ns turistisutta jotka tulevat suomeen käymään osa jopa asumaan jos kestävät suomen tylyä ilmapiiriä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisikohan liian lähelle asutusta tulleita susia houkutella kauemmaksi erämaahan järjestämällä niille sinne talviruokinta kun ne tietenkin tulevat sieltä nälissään etsimään ihmisen toiminnan lisäännyttämiä myyriä ja rottia ja asutuksen ympärillä viihtyviä jäniksiä kun sopiva ruoka on erämaista vähissä . Voisiko joku kokeilla ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne sudet nälissään tule asutuksen lähelle. Sudet vain eivät karta enää ihmistä lainkaan nykypäivänä joten ne uskaltavat tulla pihoille hakemaan koiria kettingeistä ja kohta varmaan pikkulapsiakin (hieman kärjistetysti, toivon ettei tule koskaan tapahtumaan..) koulutien varrelta jos sama meno vielä jatkuu.. Helpompia saalitahan ne ovat kuin suuri hirvi esimerkiksi. Mutta ravinnonpuutetta susilla ei luonnossa ole kuitenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrankin jollakin on järkeä , kyllä lapset ovat tärkeämpiä ,kuin mikään muu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mahu sus Suomen luontoon..on pärjätty ennenkin ilman noita hurttia...noin 100 vuotta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku pielessä kun kylän kulmilla susia. Pyssymiehet hoiti ennen ongelman huomaamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä susi mahtuu Suomen luontoon. Nyt kanta vain on liian iso ja sitä kautta reviirit tulevat lähelle ihmistä. Liian lähelle. Ainoa oikea ratkaisu on kannan pienentäminen. Vähäisemmälläkin määrällä, varsinkin ottaen huomioon Venäjältä tulevan kannan, susi on elinvoimainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin samaa mieltä. Susi ei koskaan ole ollut Suomessa sukupuutossa vaikka sillä oli kauan yleinen pyyntiaikakin. Sama sudenmetsästysaika pitäisi ottaa käytäntöön nykyäänkin, jotta susille saisi ihmispelon takaisin ja kannan pidettyä kurissa. Tämä ei tule vain onnistumaan niin kauan kuin luonnonvarakeskus tarkoituksenmukaisesti vääristelee susien määrää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkähän takia ne tulee taajamiin etsimään helppoa ruokaa?Koirat haukkuvat kylän raitilla ja houkuttelevat sudet taajamiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ! hirvenmetsästäjä ei saa puolustaa koiraansa susilta? heti ollaan tuomitsemassa "metsästysrikoksesta".
Löytyy kyyti koululaisille !, mutta saako susi elää kauan? kun liikkuu lähellä asutuksia pelkäämättä ihmisiä. Susia kyllä puolustetaan....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän on selvä ristiriita LUKE:n, TASSU-järjestelmän ja muiden tahojen kesken. LUKE se vain ilmoittaa susipopulaation määräksi aina vain sen 150 eläintä, TASSU-järjestelmä saa puolestaan koko maan kattavasti tietoja suurpeto-asiamiesten välittämänä, ja kuitenkin tavan metsästäjän riistakamerat kuvaavat ympäri maata mitä erikoisempia tilanteita susista. Milloin on yksittäinen susi kuvassa, milloin puolestaan pienehkö susilauma. Niin ikään susien varmennetuista jälkihavainnoista tulee tietoa monelta suuntaa.

Ja kaikesta tästä huolimatta susipopulaation määrä se vain pysyy sen 150 eläimen määrässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karhuja arvellaan olevan noin 2000, kuinka se on mahdollista? Eihän niitä edes näy ikinä missään, hyvä jos jäljen näkee joskus. Sama homma villisikojen kanssa, niitäkin arvioidaan olevan useampia tuhansia ja niistäkään ei tule havaintoja koskaan? Melko epäilyttävää tuo LUKE:n toiminta.. Ja jos yhden seurueen hirvikantaa ei voida laskea millään niin miten koko Suomen susikanta voidaan laskea millään? Eihän susien määrä millään ole voinut pysyä lähes kolmeakymmentä vuotta samassa lukemassa ilman metsästystä.. susien määrä on todennäköisesti nelinumeroinen luku todellisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaa sudet ovat olleet täällä ennen ihmisiä !
Ihminen tunkeutuu kaikkialle sekoittaen koko lunnonjärjestyksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistappa että on ne ollu myös russakat ja muut torakat sekä rotat mutta silti ne ajetaan nurkista pois vähäsen etemmäksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisilla se on helppoa. On tullut luettua koulussa biologiaa ja nyt saa istua "aamulla" töissä vihreä myssy päässä litkien yrttiteetä 9-10 välillä kun oikeat työt eivät koskaan kiinnostaneet. Siinä paraillaan voi jo ennen ruokatuntia olla kone auki josta näkee minkä koulun ympärillä pantasusi "keno" on hiiriä pyytämässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on taikausko vielä voimissaan suomenmaassa! Susi etsii jäniksiä ja myyriä nälkäänsä ja ihminen on se joka tappaa huvikseen. Paljon on vielä aukkoja luonnontietämyksessä. Hiirikin on oikeasti vaarallisempi olento myyräkuumeen levittäjänä. Joulupukkiin saa toki uskoa jos huvittaa, mutta susipelko on todellista typeryyttä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Uutisvirta

17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
16:58
Pohjankartanon ja Oulun musiikkikeskuksen huutavaan parkkipaikkapulaan tiedossa helpotusta – paikkojen määrä kasvaa noin kolmanneksella vuonna 2021 Tilaajille
16:47
Kaleva oikaisee
16:21
Parisataa digitalisaation asiantuntijaa koolla Oulussa – Euroopan kaupungit haluavat yhdistää voimansa digimurroksessa
16:00
Analyysi: Keskustalla on harteillaan pitkä, tekemättömän työn taakka
15:36
Lisää painetta uudelle hallitukselle – Ennuste: työttömyys uhkaa lähteä nousuun monilla aloilla
56
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
40
Marinin uudelle hallitukselle puhunut Niinistö: "Poliittinen keskustelu käynyt kiivaaksi, ilmapiiri on paikoin tulehtunut" – Rinne jätti jäähyväisensä presidentin edessä
36
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
25
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa
18
HS: Antti Lindtman ei pyri SDP:n puheenjohtajaksi ensi kesänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tietääkö kukaan tappiota tehnyttä sijoittajaa?

Jokainen pitempään sijoittanut on kokenut takaiskuja. Keskimäärin tuotto on kuitenkin positiivinen. Kannattaa ryhtyä muk... Lue lisää...
50€/kk riittää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image