Pohjois-Suomi

Susi hyökkäsi jälleen Pelson vankilan lampaiden kimppuun Vaalassa – arvokkaita siitospässejä menehtyi

Susi verotti Pelson lammaslaumaa. Kuvan susi ei liity tapaukseen. KUVA: Jouko Hänninen
Pohjois-Suomi 21.6.2018 14:34
Kaleva

Susi tappoi torstain vastaisena yönä ainakin kahdeksan lammasta Pelson vankilan lammaskatraasta Vaalassa. Lampaat olivat laitumella puolen kilometrin päässä Pelson kylältä.

Lampolan työnjohtaja Janne Kämäräinen kertoo, että susi oli tappanut viisi arvokasta siitospässiä, kaksi viimesyksyistä ja yhden tämänkeväisen pässin. Yhden siitospässin arvo on useampi tuhat euroa.

Susi ei ollut syönyt eläimiä, vain tappanut ne.

On mahdollista, ettei kaikkia suden raatelemia lampaita ole vielä löytynyt, jos niitä on raahattu metsään. Pelson lampaita on laitumella noin 630 kappaletta.

Kämäräinen kertoo, että suurpetoyhdyshenkilö on käynyt varmistamassa paikalta löytyneet jäljet suden tekemäksi. Ei ole tietoa, onko kysymyksessä ollut yksi vai useampi susi.

Pelson lampaat ovat kolmella laitumella, joista yhdellä susi oli käynyt tekemässä tuhojaan. Aidoissa on sähköpaimen, mutta susi oli päässyt hyppäämään sen yli. 

Kämäräisen mukaan Pelson lampaiden turvaamiseen ei voida käyttää laumanvartijakoiria, sillä erillisille laitumille tarvittaisiin kuusi koiraa. Lisäksi ihmisasutukset ovat niin lähellä, että laumanvartijakoirat olisivat hankalia paimenia. 

Arvokkaimmat lampaat kuljetetaan nyt laitumelle aivan vankilan läheisyyteen, kertoo Kämäräinen.

Susi verotti Pelson lampaita useaan otteeseen viime kesänä. Kämäräisen mukaan valtio korvasi susivahinkoja 5 500 eurolla.

Suden kaatoon saatiin poikkeuslupa, mutta eläintä ei onnistuttu kaatamaan.

Talven aikana susi siirtyi muille maille Pelsolta, sillä jälkiä ei hangella näkynyt. 

– Kun kesä tulee, sudetkin palaavat Pelsolle. Naapurikylällä Veneheitossa on nähty kolmen suden lauma.

Pelson Metsästysseura on Kämäräisen mukaan hakemassa sudenkaatoon uutta poikkeuslupaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (88)

Eipä sellaista viikkoa ettei ongelmia tuon Pelson kanssa. Nyt JÄRKI KÄTEEN ja lappu luukulle tuollaiselle rahasyöpölle, vankila vankilana ja lampolat erikseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysynpä vaan, miksi Susi tappaisi monta lammasta eikä söisi niitä?
Eivät sudet huvikseen tapa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se susi tappaa huvikseenkin ja voi esim. tehdä niin että tappaa 5 lammasta ja syö sitten kahdelta vain pelkät kielet. Että silleen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän nyt tiedetään, mitä vangit lampaille tekevät. Susi sentään tappaa lampaan ensin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tämäkin, että edes valtion talon Risen suojeluksessa olevilla laitumilla eivät lampaat ole turvassa. Ei villit eläimet kunnioita rikosseuraamuksen merkkejä ja sähköaitoja laitumella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin vastuutonta ja järjetöntä pitää lampaita noin heppoisessa aitauksessa, mikä tien varressakin on. Luulisi tähän päivään mennessä jo henkilöstön älynneen parantaa lampaiden turvallisuutta korottamalla ja vahvistamalla aitaa, kun tämä sama tapahtuu joka kesä... Vai liekö tämä tarkoituksellista susivihan lietsontaa? Hävetkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pysys susi omalla reviirillä, eikä toisten alueella. Pieniä sieviä lampaita pitää mennä raatelemaan ja häipyy sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletko tosiaankin sitä mieltä, että kaikki muut eläimet ja ihmiset lapsineen tulisi sijoittaa pedonkestäviin aitauksiin, jotta mahdollisesti rabiestautiset petoeläimet voisi riehua vapaasti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän oli kyse lampaista. :'D Mistäs vedit tähän "kaikki muut eläimet ja ihmiset lapsineen"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se Pelson vankilan alasajo ole oikeastaan lähellä muutenkin, vaikka turhaan annetaan ymmärtää että sitä tarvitaan.
Politikot eivät osaa päättää mistään oikein, koska pitää äänestäjiä nuoleskella.
Ymmärtääkseni vankilan jatkolle ei ole keksitty mitään järkevää syytä, koska kaikki on muuttunut laitoksissa ja Rikosseuraamus laitoksen suunnitelmiin kuuluu myös luopuminen Pelson vankilasta Vaalassa sen toiminnasta kokonaan. Suunnitelmissa olevat ja toiminnassa on jo täysin erilaiset tulevaisuuden vankilat pitkällä ja Pelsoon ei kannata rakentaa mitään, muutos etenee järkevästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi Rikosseuraamus laitoksen suunnitelmiin kuuluu myös kokonaan luopuminen Pelson vankilan geenipankista maataloudesta ja karjataloudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vieläkö Pelson varavankila on käytössä? Suomella on ollut varaa homevankilaan, mutta onneksi sitä ei enää tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreäthän halusi lopettaa, koko pelson vankilan. Samalla ois mennyt kaikki lampaat ja lapinlehmät. Siinä ei olisi yksi susivahinko tehnyt ,yhtään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päinvastoin kaikki alueen kansaedustajat olivat itsekkäästi Pelson vankilan säilymisen kannalla. Vankilana Pelso on purkukunnossa ja historiaa.
Mitä alan asiantuntijat ja todelliset päättäjät tekee nyt kun politikot sekoittaa ja hämmentää jo päätettyjä suunnitelmia. Veronmaksajat maksaa moninkertaisesti kustannukset ja lopputulos on erittäin huono toimimaton järjestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aidat on tehty siellä pidettäviä eläimiä varten ja ovat hyvät silloin kun ne siellä pysyvät.Ei sinne ole kenelläkään vieraalla ihmisellä eikä petoeläimillä mitään asiaa.Eläinten omistajilla täytyy olla mahdollisuus suojella omaisuuttaan petoja vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susi ei tiedä, onko lampaat toisten omaisuutta, mutta ihminen pystyy rakentamaan petoaidan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Löytysköhän vankilalle, jos oikein etsimällä etsis, laskutaitonen työnjohtaja, ettei toimittajankaan tarviis kirjottaa, että "ainakin kahdeksan."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (88)

Uutisvirta

21.7.
Oululainen Tommi Kostekivi nappasi Iskelmämestarin tittelin Kiuruvedellä – "Onhan tämä hassua, koska kilpailussa oli kova taso"
21.7.
Presidentti Volodymyr Zelenskyin puolue otti parlamentin hallintaansa Ukrainan sunnuntaisissa vaaleissa
21.7.
Alkava viikko voi tuoda Ouluun jopa 30 asteen helteet – odotettavissa hellevaroitus
21.7.
Siirtolapuutarhan mökkien ovet avautuivat vierailijoille, katso kuvia
21.7.
Äimäraution siirtolapuutarhassa oli sunnuntaina avoimien ovien päivä – siskosten mökissä värimaailma rakentuu turkoosin lipaston ympärille
21.7.
Irlannin Lowry tuuletti tuulisessa Pohjois-Irlannissa golfin major-voittoa, Korhonen 63. sijalle
21.7.
Keskittymisen mestari Lasse Virén elää vapaaherrana – "Suhteeni liikuntaan on huono", toteaa nelinkertainen olympiavoittaja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koominen sijoitusneuvoja

Aika rankka yleistys tuo, että uuden auton ostaminen ilman, että vastaavaa käytettyä on saatavilla, olisi pelkkää näyttä... Lue lisää...
Autokaupoille

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image