Pohjois-Suomi

Suomussalmen Vaarannivaan rakenteilla uusi kyläkoulu

Nivan koulun pihamaalla rakennetaan uutta koulua.
Pohjois-Suomi 6.8.2008 12:59
Kirsi Haapea
Tavallisesti uutinen kyläkoulusta kertoo sen lakkauttamisesta, mutta Suomussalmella tapahtuu päinvastaista: on rakenteilla uusi kyläkoulu, ensimmäinen Suomussalmella sitten 1960-luvun.

Nivan koulun pihamaa Suomussalmen Vaarannivassa on muuttunut kovasti siitä, kun koulukkaat jäivät kesälomille. Loman aikana on aloitettu uuden koulun rakennustyömaa.

Harvinainen hanke johtuu siitä, että nykyistä Nivan koulua pidetään liian kalliina ylläpitää ja korjata. Kivitalo näyttää hyväkuntoiselta, mutta se puretaan. Koulun tontti on niin pieni, että uusi koulu nousee melkein entiseen kiinni, joten myynti ulkopuolisille ei käy.

Niva on Suomussalmen luoteisosan ainoa koulu. Kun naapurikouluja lakkautettiin, Niva säilytettiin ja yhtenä perusteena oli hyvä kivirakennus. Koululaisia siellä on ollut enimmillään yli sata.

Kouluvuotensa aloittavat pääsevät uuteen kouluun ehkä jo ennen joululomaa. Rakennusurakka valmistuu 15. marraskuuta ja sen jälkeen koulu sisustetaan.

Uuteen taloon tulee kolme opetustilaa, joista yksi on yhdistetty liikuntasali-luokka. Vuoden kuluttua Niva putoaa kaksiopettajaiseksi ja yhdistetty tila jää liikuntakäyttöön. Pukuhuoneet ovat uutta vanhaan verrattuna, samoin yhteinen ruokasali.

"Keväällä koululaiset piirsivät kuvia uudesta koulusta ja katselimme sen pohjapiirroksia. Kaikki odotamme uutta koulua", Nivan koulun johtaja Kirsi Härkönen-Kela kertoi.

Uuteen kouluun ei tule erillistä tietokoneluokkaa, vaan koneet ovat kannettavia ja yhteydet langattomia, eli yhtä hyvät edellytykset oppia kuin maalikylien koululaisillakin.

Koulun aloitti 30 oppilasta. Koko Suomussalmella perusopetuksen koululaisia on 970. Vuodessa oppilasmäärä laskee yhden koulubussillisen verran. Kyläkouluja on kuusi, Nivan lisäksi Piispajärvi, Ruhtina, Pesiönlahti, Haukila ja Jumaliskylä. Vähempään on vaikea enää pyrkiä, sillä ala-asteikäisten koulumatkat eivät saa kestää yhteensä yli kahta ja puolta tuntia päivässä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Hyvä Suomussalmi!! Siellä sentään uskalletaan tehdä tällaisia ratkaisuja toisin kuin Pudasjärvellä Pärjänsuon koulun suhteen... taas lapset joutuvat siihen haisevaan kouluun ja kaupungin päättäjät vain jahkailevat rakennetaanko uutta vai laitetaanko rahaa taas "kankkulan kaivoon" ja korjataan sitä homeloukkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image