Pohjois-Suomi

Suo­mus­sal­mel­la poltetaan maanantaina metsää kymmenen hehtaarin alueella – poltosta nouseva savu voi näkyä kauas

Pohjois-Suomi 17.6.2019 10:01
Antti Karvonen

Suomussalmella Sydänmaanaron ja Mäntypuron alueilla poltetaan metsää tänään maanantaina 17. kesäkuuta noin kymmenen hehtaarin alueelta. Metsähallitus pyrkii parantamaan näin paloista ja lahopuista riippuvaisten lajien olosuhteita jäljittelemällä luontaista metsäpaloa, Metsähallitus kertoo tiedotteessa. 

Poltto tehdään maanantaina 17. kesäkuuta kello 11 alkaen ja alueet sijaitsevat Juntusrannankylän eteläpuolella noin 20-25 kilometriä Juntusrannantien numero 843 länsipuolella. Poltosta voi aiheutua savuhaittaa Juntusrannantielle kyseisten polttokohteiden läheisyydesssä. Lisäksi poltosta nouseva savu voi näkyä kauas. Poltettavat alueet ovat vanhahkoa metsää. Polttoaluetta jälkivartioidaan riittävän pitkään. 

Poltto on osa EU:n osittain rahoittamaa Metsähallituksen Luontopalvelujen vetämään PaahdeLIFE-hanketta. Hankkeen ennallistamispoltoilla vuosina 2015-2020 pyritään jäljittelemään luontaisia metsäpaloja, joilla luodaan laueille lisää monipuolista lahopuustoa sekä monipuolisempaa elävää puustoa. Samalla luodaan leinympäristöjä muun muassa paloista ja lahopuusta riippuvaiselle hyönteis- ja sienilajistolle. 

Tuli on olennainen osa pohjoisen metsien luontaista kehityskulkua. Metsäpalossa osa puustosta kuolee heti, osa muutaman vuoden kuluessa ja osa jatkaa kasvuaan vain hieman heikentyneinä. Monet eliöt tarvitsevat paloympäristöä ja lahopuuta selviytyäkseen, mutta niille sopivat elinympäristöt ovat vähentyneet muun muassa tehokkaan palotorjunnan myötä. 

MAINOS

Kommentoi

Tosiaan, kuka viisaudessaan keksi sytyttää metsän palamaan? Oikeampi teko olisi odottaa luonnon itsensä ukkosilman myötä sytyttävän metsän tuleen. Iso määrä kaikenlaisia eläimiä jää tulenpalavaan pätsiin kuolemaan ja osa jää kitumalla kuolemaan. Sekö on oikein eläimiä kohtaan? Samoin metsähakkuut voisi ajoittaa syksyyn ja talveen. Tyhmyys nykyisin voittanut viisauden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee mieleen Pielisjärven mlk: n ja Kuhmon kunnan (aikaa 1965) rajalla kesätyöpaikka, metsänistutus, Kukkarolammilla. Itärajan takaa tuli päivätolkulla hiilinielutavaraa - kaikkihan oli silloin suurta ja mahtavaa. Ja rajalinjan yllä ei lentäneet sen ajan Fougat, vaan vallan muut. Näkyi hyvin kesän kirkkaalla taivaalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

`viher-vasurit´voisivat puuttua päästöihin. vähäisiä on meikäläisen saunapäästöt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä havainto, mutta jos tällä "jäljitellään luontaista metsäpaloa", niin silloin ei pesimäaika käy esteeksi. Tokihan olisi voinut hieman lykästää paremmille helteille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä se muulloin hyvin pala. Alue on pieni ja lintujen poikaset ovat jo lentokykyisiä. Viime viikolla näin vareksenpojat jo pyörätien vierellä pesästä lähteneenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mettälinnuthan hautovat juuri nyt! Otappa vähän selevää, ennekuin täällä viisauksisi jakelet!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkein kipeimmin luonto tarvis vanhoja mustikkametsiä jossa lahopuuta olisi syntynyt luonnostaan ajan kuluessa jne.. koko pohjois-pohjanmaa on lähes vapaa vanhoista koskemattomista metsistä. Ihan muutama pikkuinen läntti millä ei käytännössä ole merkitystä on säästetty. Kunnat ja kaupungit pitäis velvoittaa että tietty prosentti niitten maista tulee olla suojeltua vanhaa metsää. Herätkää nyt päättäjät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

131
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
101
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
41
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
39
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa
38
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
38
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
28
Pohjola Sairaala keskittyy ortopediaan – Oulussa loppuvat syksyllä lastentautien, korvatautien ja yleislääketieteen palvelut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

182 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi suuri osa suomalaisista vastustaa velkakattoa?

Kyllä velkakatto olisi järkevää. Jos ei pysty hoitamaan asioitaan. Toisethan siinä ovat maksajina muodossa tai toisessa.... Lue lisää...
Dr. Feelguud

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image