Pohjois-Suomi

Suomessa varmistui ensimmäinen Wuhanin ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­ta: Lapin kes­kus­sai­raa­las­sa oleva potilas on eristyksissä – oireilu alkoi sunnuntaina, kun potilas oli Saariselällä

Suomesta on löytynyt ensimmäinen varmistettu Wuhanin koronavirustartunta, tiedottaa terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Henkilö on eristyksissä Lapin keskussairaalassa. Kuvituskuva. KUVA: Pekka Aho
Pohjois-Suomi 29.1.2020 17:45 | Päivitetty 29.1.2020 21:02
Joonas Kuikka, Riku Lavia, Sinikka Pylkkänen, Mirko Siikaluoma

THL:n mukaan tapaus varmistui laboratoriotutkimuksissa. Virukselle mahdollisesti altistuneita henkilöitä on 15. Virukseen on kuollut Kiinassa 132 ihmistä.

Suomesta on löytynyt ensimmäinen varmistettu Wuhanin koronavirustartunta, tiedottaa terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Tapaus varmistui laboratoriotutkimuksisa, joiden tulokset saatiin illansuussa.

Potilas on Kiinan kansalainen, joka oli lähtenyt Wuhanista viisi päivää sitten. Hänellä on ollut hengitystieinfektion oireita kahden vuorokauden ajan.

Henkilö on eristyksissä Lapin keskussairaalassa. Potilas on alle 40-vuotias ja hänen tilansa on THL:n mukaan hyvä, eikä hänen tilansa vaadi tehohoitoa.

– Oli odotettavissa, että matkailijoiden mukanaan tuomia tautitapauksia voi tulla ilmi myös Suomessa. Taudin leviämisen riski Suomessa on edelleen hyvin pieni, joten ei kannata huolestua, toteaa johtaja Mika Salminen THL:stä laitoksen tiedotteessa.

Matkusti Kiinasta suoraan Suomeen

Kiinalaismatkailija matkusti Kiinasta suoraan Suomeen.

Lapin keskussairaalan infektioiden torjuntayksikön ylilääkäri Markku Broas kertoo, että Wuhanin alueella asuva kiinalaisnainen oli lentänyt Wuhanista Pekingiiin ja sieltä edelleen Helsinkiin, missä hän oli vaihtanut Ivalon koneeseen.

Tarkka matkustuspäivä ei ole tiedossa, mutta nainen on lähtenyt Kiinasta viime viikon lopulla. Kiinalaisnainen oli liikkunut Saariselän alueella, jossa hänen oireilunsa oli alkanut sunnuntaina. 

Broas ei osaa sanoa, miksi potilas päätettiin kuljettaa Rovaniemelle.

– Jostakin syystä ensihoito on päätynyt tällaiseen ratkaisuun. Potilaan oireisiin tämä ei liity. Hänellä on hengitystieoireita, mutta hän on kohtuullisen hyväkuntoinen, Broas kertoo.

THL:n mukaan potilas pidetään eristyksissä ainakin oireiden keston ajan. Ennen eristyksen purkamista hänen täytyy antaa kaksi puhdasta testitulosta.

Aikaikkuna, jossa potilaan aiheuttamaa altistumista on voinut tapahtua, on hyvin lyhyt. THL:n mukaan altistumista ei ole voinut tapahtua Helsinki-Vantaalla.

THL ohjeistaa suojautumaan tartunnalta huolehtimalla käsi- ja hengityshygieniasta.

Altistuneita seurataan kaksi viikkoa

Kiinalainen matkustaja oli hakeutunut Ivalon terveyskeskukseen hengitystieinfektioiden vuoksi. Potilaan lähtötietojen ja oireiden vuoksi hänet toimitettiin Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle ja näytteet tutkittiin Helsingissä Wuhanin koronaviruksen varalta.

THL:n mukaan tartunnalle mahdollisesti altistuneita on Suomessa noin 15. Lapin sairaanhoitopiiri seuraa heidän terveydentilaansa 14 vuorokauden ajan.

Edellinen epäily oli turha

Viime perjantaina Lapissa oli samantapainen koronavirusepäily, kun kiinalaiset isä ja poika kärsivät hengitystieinfektio-oireista, ja olivat lähtöisin Wuhanin alueelta.

Epäily osoittautui tutkimuksissa turhaksi.

Oireet koronaviruksessa ja tavanomaisessa influenssassa ovat samantyyppiset, joten ilman näytteen tutkimista epäilyä ei voida varmistaa.

– Oireet ovat aina flunssatyyppisiä oireita, joita on hyvin vaikea lähteä erottelemaan, kuten yskää ja nuhaa. Yhtälailla kyseessä voi olla tavallinen flunssa, sanoo Lapin keskussairaalan infektio- ja sairaalahygieniayksikön ylilääkäri Markku Broas.

Suomen tapaus on THL:n mukaan yhdeksäs EU-maissa.

Tartuntoja jo lähes 6 000

Koronavirukseen on tällä hetkellä kuollut 132 ihmistä. Todettuja virustapauksia on nyt lähes 6 000. Luvut nousevat nopeasti joka päivä, mutta kuolonuhrien suhde todettuihin koronavirustapauksiin verrattuna ei ole kasvanut.

Koronavirus on kuitenkin todettu nyt useammalla ihmisellä kuin Kiinassa jyllännyt Sars aikanaan. Sars oli kuitenkin viruksena tappavampi, sillä siihen menehtyi 800 ihmistä.

Koronaviruksen kuolleisuus ja leviämistavat ovat vielä osin mysteeri tutkijoille.

Juttua päivitetty 29.1.2020 kello 18.08, 18.47, 19.29 ja 20.36.

Juttua korjattu kello 20.36: Suomen tapaus on THL:n mukaan yhdeksäs EU-maissa.

 

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Onhan tulossa hiihto ja talvilomat suomessa, onhan taas otollinen aika kun kansanvaellus lähtee etelästä pohjoiseen virtaamaan, eipä taida tautien leviäminen paljon pelottaa, kun pyöritään ihmisjoukoissa ja kuppiloissa. Pohjoisen turistirysissä. Suomalaisista tullut joukkosieluisia. Oihan suomessa aikanaan myös honkongilainen ,joka levisi epidemianlailla ihmisissä, huonompikuntoisille tappava tauti,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinan viruksen voi hoitaa itse, se ei ole kuolemaksi mikäli välttää turhien lääkkeiden nielemisen. Vitamiinit hedelmistä, ne on kuorittava. Ulkoilu on tärkeää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lottovoiton saa ennen kuin koronaviruksen Suomessa. Näin kertoi THL:n tiedottaja muutama päivä sitten. Samaa höpöpuhetta, kuin Suomen hallituksella. Missä Kiuru istuskelee demarikavereiden kanssa suunnittelemassa uutta sotea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hittoako niitä pästetään tänne Suomeen, ja vielä Wuhanista. Pitäis Lapin seudun matkailuyrittäjienkin ajatella Suomalaisten ja omaa ja omaisten etua tälläisessä tapauksessa, eikä vain omaa rahallista etua. Suomella ei ole viranomaisia joilla olisi järkeä, aina vain mielistellään ulkomaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinalaiset sanovat että tauti tarttuu ennenkuin potilaalla on oireita. Miten THL voi sanoa että vain 15 ihmistä olisi altistunut tartunnalle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen hallitus ei tee mitään koronaviruksen eteen ?!?! kun poliitikoilla on enemmän lomia kalenterivuodessa kuin että työpäiviä eduskunnassa.
Miksi! duunarilla ei ole Ko. lomia ? täydellä palkalla??? kuin että poliitikoilla !?! vaikuttaisi erinomaisesti työhyvinvointiin täällä ruohonjuuritasollakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mites se OYSin eräs infektiolääkäri nyt viikko sitten totesikaan: "Koronaviruksen leviäminen Suomeen ja Oulun seudulle on kuitenkin äärimmäisen epätodennäköistä."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsinki - Ivalo lento, jokusen päivän kierrelly Saariselällä ja vain 15 altistunutta? Ei nyt ihan uppoo tollanen lukema.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leviämisriskin vähätteliminen tuntuu tällä hetkellä hölmöltä koska ei tiedetä tarkalleen missä taudin vaiheessa virus voi levitä ja miten pitkällä leviäminen on. Olisi järkevää jos ihmisiä kehotettaisiin pysymään oma-aloitteisesti karanteenissa jos on vähäkään epäilystä omasta terveydentilasta tai altistumisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos taudin itämisaika on kaksi viikkoa, niin ainakin sen pituiseksi ajaksi pitäisi eristää Saariselällä lomailevat ennenkuin päästetään matkustamaan etelään. Taudin leviäminen on pysäytettävä heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla kiinassa tartuntoja huomattavasti enemmän mitä tiedotettu. Lapissa käy muutama sata kiinalaista wuhamista ja jo nyt tartunta yhdellä. Samalla suhteella kiinassa kymmeniä tuhansia tartuntoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunhan ei tulisi Ouluun ja OYS:iin...alakais olla jo liian lähellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se homma etenee.

Kahden vuorokauden ajan ollut muka jossain läheisyydessä vain 15 henkilöön? Höpöhöpö...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:36
Oululaisen lähiöpubin omistajat harjoittivat alkoholin ohimyyntiä eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
6:00
Kysyimme Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien paikallisyhdistysten uusilta puheenjohtajilta, miten he aikovat toimia luottamustoimessaan Kaupallinen yhteistyö
6:00
Karjasillan asemakaavamuutosta vauhditettava – tilanne on kohtuuton alueella asuville ja sinne kodin haluaville Lukijalta
6:00
Talvilomaksi lumen keskelle? Useassa hiihtokeskuksessa on vielä tilaa, mutta kannattaa olla nopea Tilaajille
24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image