Pohjois-Suomi

Suomen suurin eliö on mesisieni

Ilmaista hyvää. Jarkko Korhonen lupaa, että metsästä löytyy tänäkin vuonna vaikkapa maukkaita herkkutatteja. KUVA: Petri Hakkarainen
Pohjois-Suomi 11.8.2002 0:00
Petri Hakkarainen


Puolanka
Sienestä on moneksi: eliökunnan kummajainen viihtyy niin homeena leivän pinnalla, herkkutattina metsän siimeksessä kuin kiusallisena vaivana varpaanvälissä.

Puolangan sienifestivaaleilla Joukokylässä luennoinut filosofian maisteri Jarkko Korhonen tähdensi, ettei sientä pidä sijoittaa sen kummemmin kasvi- kuin eläinkuntaan. Nämä itiöitään maailman joka kolkassa pöläyttelevät eliöt ovat aivan oma joukkonsa.

"Suomen metsien suurin eliö ei ole hirvi eikä karhu, vaan mesisieni. Sama yksilö voi kasvaa viidentoista hehtaarin alueella ja painaa jopa kymmenen tonnia", Korhonen kertoi.

Metsähallituksen luontokartoittajana kesän töitä paiskinut maisteri taitaa myös sieniruoat. Sieni kuuluu miehen ruokava-
lioon päivittäin.

"Etelässä ei sienisyksy näytä ainakaan vielä kovin hyvältä, mutta täällä Kainuussa tilanne on jo parempi. Siitä kertoo sekin, että festivaalin näyttelyyn saatiin taas kerätyksi kymmeniä erilaisia sieniä."

Jarkko Korhonen muistutti myös monien sienten myrkyllisyydestä. "Jokainen sieni on syötävä, jotkut kylläkin vain yhden kerran."

Enemmän aatetta
kuin bisnestä

Puolangan Malikasta maitorouskuun -festivaalit ovat jo viidennet.

Tapahtuman Puolangalle tuonut, vetovastuun jo muille antanut Anja Alanne tuumii, että Kainuussa ollaan sieniasiassa realistisia: suurta bisnestä metsäsienistä ei hevillä rakenneta, mukava harrastus ja melko merkittävä lisäansion lähde kyllä.

"Kyllähän tämä enemmän on sellaista aatteen levittämistä kuin haaveilua isoista rahoista", Alanne miettii.

"Siikavaarassa meillä on kuitenkin upea sienipolku, jonka varrelta löytää mukaan annettavan opaskirjasen kanssa takuulla jotain koriin poimittavaa, vaikkapa maukkaita kehnäsieniä", Anja Alanne lupaa.

Ylä-Kainuun sieniseura on tänä vuonna kelpuuttanut sienihuumaan mukaan myös Suolijärven kuuluisat ryvässipulit ja Askan maukkaat yrtit - molemmat sienten kanssa samalle pannulle hyvin sopivia.

Sunnuntaina jatkuvilla Puolangan sienifestivaaleilla on heti aamulla ohjelmassa opastettu sieniretki. Päivällä suhteestaan sieniin kertoo entinen poliitikko, nykyinen kirjailija Keijo Korhonen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

12:57
Konkurssiin mennyt tanskalainen lelujätti Top-Toy myy nyt isosti tavaraa loppuun – myös Oulun Ideaparkin Toys'R'Us tyhjennysmyynnissä
12:21
Tutkinnanjohtaja vahvistaa MTV:lle: Oulun vyyhdessä epäillään, että yksi nuorista tytöistä huumattiin tiedottomaksi ennen tekoa
11:29
Nairobin hotelliin hyökänneet asemiehet eliminoitu, ainakin 14 kuolonuhria, 700 ihmistä evakuoitiin
11:00
Poliisi myöntää: Levin joukkotappelun selvittämiseen niukasti eväitä, joukkio liukeni ravintolasta ennen partion ehtimistä paikalle
10:00
Hiihtouralle vauhtia Vuokatista – Sieviläinen Miska Poikkimäki kilpailee nuorten MM-hiihdoissa
9:40
Ylen journalismin lähtökohtana ovat Ylen arvot Lukijalta
9:32
Britit saattavat lähteä EU:sta ilman sopimusta tai päästä vaihtamaan hallituksen vaaleilla – koostimme vaihtoehtoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image