Pohjois-Suomi

Suomen suurin au­rin­ko­voi­ma­puis­to voi nousta Nivalan Hituraan jo lähivuosina – jopa 40 miljoonan euron hankkeessa on kuitenkin vielä monta avointa asiaa

Hituran vanhan nikkelikaivoksen alueelle suunnitellaan nyt jättimäistä aurinkovoimapuistoa. Hankkeen takana on ylivieskalainen TM Voima. Arkistokuva. KUVA: Leinonen Jukka
Pohjois-Suomi 12.9.2019 14:41
Heikki Uusitalo

Hituran vanha nikkelikaivos Nivalan Töllinperällä on ollut pitkään surullinen näky. Ränsistyviltä näyttävät rakennukset ja tyhjyyttä huokuva kaivosalue eivät äkkiseltään vaikuta siltä, että alueella olisi lähivuosina modernia liiketoimintaa.

Laajaa rikastushiekka-allasaluetta on suljettu veronmaksajien rahoin, ja työ on yhä kesken. Konkurssiin menneeltä kaivosyhtiöltä ei jäänyt varoja kaivosalueen jälkihoitoon, joten valtio on joutunut kaivamaan kassastaan noin 20 miljoonaa euroa.

Nyt murheellisen alueen päälle pilkottaa sananmukaisesti aurinko – tosin vasta pilkottaa.

Suljettavan allasalueen päälle suunnitellaan Suomen suurinta aurinkovoimapuistoa. Hankkeen hintalappu on alustavasti 30–40 miljoonaa euroa. Voimalan huipputeho olisi 40 megawattia. Tuotettava energia riittäisi arviolta 2 500 sähkölämmitteisen omakotitalon tarpeisiin.

Hankkeen takana on ylivieskalainen TM Voima, jolla on Nivalassa ja muualla lähialueella myös tuulivoimahankkeita.

– Meidän koko ajatuksemme on lähtenyt siitä, että tuulivoima tuottaa sähköä pääasiassa syyskuusta maaliskuuhun ja aurinkopuisto huhtikuusta elokuuhun. Liiketoiminta-ajatuksemme perustuu siihen, että tuulivoima ja aurinkovoima täydentävät toisiaan, yhtiön toimitusjohtaja Kim Tahkoniemi sanoo.

Tahkoniemen mukaan Hituran alueella on monta hyvää puolta aurinkovoimalan kannalta: Kaivoksen tontilta löytyy valmiiksi 110 kilovoltin sähköverkkoliittymä. Kun alue on jälkihoidettu ja tasoitettu, se ei vaadi suuria maanrakennustöitä aurinkovoimalan perustamiseksi. Lisäksi aurinkovoimala toisi alueelle kaivattua peitteisyyttä. Puitakaan siihen ei nimittäin haluta, koska niiden juuret voisivat mennä altaiden suojakerroksista läpi.

Kyse on vasta kehityshankkeesta, ja avoimia asioita on monta.

Ensiksi yhtiön solmittava maanvuokrasopimus, josta se neuvottelee konkurssipesän kanssa. Tahkoniemi arvioi, että sopimus voi syntyä aivan lähiaikoina. Vasta tämän jälkeen hanke voi edetä esimerkiksi lupa-asioilla.

Hituran nikkelikaivoksen toiminta alkoi 1970-luvun alussa. Suljetun kaivoksen jälkityöt ovat kestäneet pitkään ja jatkuvat yhä. Arkistokuva. KUVA: Heikki Uusitalo

Nivalan kaupunki ei ole mukana hankkeessa, mutta silläkin on toki sanansa sanottavana. Kaupunginjohtaja Päivi Karikumpu kertoo Kalevalle, että kaavoituksen puolesta ei ole tullut ilmi asioita, jotka torppaisivat hankkeen.

TM Voiman täytyy luonnollisesti tehdä hankkeesta myös lopullinen investointipäätös. Kumppaneitakin se hakee. Tällä hetkellä tuleva omistuspohja on auki. Toimitusjohtaja arvioi, että avoimista asioista talouspuoli on suurin.

TM Voima -konsernin liikevaihto oli edellisellä tilikaudella noin kymmenen miljoonaa euroa. Yhtiöllä on palveluksessaan kolmisenkymmentä työntekijää.

– Yksin TM Voima ei Hituran hanketta missään tapauksessa toteuta, Tahkoniemi sanoo.

Kumppaneiden löytymisen kannalta olennaista on se, että hanke on riittävän kannattava. Tahkoniemi uskoo, että aurinkovoiman kilpailukyky jatkaa myönteistä kehittymistään kohti markkinaehtoisuutta – aivan kuten on käynyt tuulivoimallekin. Tällä hetkellä tuulivoimahankkeita toteutetaan jo markkinaehtoisesti. Aurinkovoiman kilpailukyky ei ole vielä yhtä hyvä.

Hituran kaivosalue sijaitsee keskellä maaseutumaisemaa Nivalan Töllinperällä. Arkistokuva. KUVA: Heikki Uusitalo

Investointituen hakeminen Hituran aurinkopuistolle on yhtenä mahdollisuutena TM Voiman keinovalikoimassa.

Jos avoimet kysymykset ratkeavat suotuisasti, voi aurinkovoimalan rakentaminen alkaa optimistisimman arvion mukaan jo 2021. Yhtiö itse on kaavaillut toteuttamisajankohdaksi vuosia 2021–2024. Hanke todennäköisesti toteutuisi vaiheittain.

Koko komeudessaan aurinkopaneelit peittäisivät Hituran sadan hehtaarin jäteallasalueesta suurimman osan, mahdollisesti noin 70 hehtaaria.

Asennustyöt työllistäisivät arviolta kymmeniä henkilöitä. Tahkoniemen mukaan vaiheittain toteutettava asennusvaihe veisi kokonaisuudessaan ainakin vuoden.

Asentamisen jälkeen aurinkopuisto ei vaadi suurta henkilöstömäärää, sillä voimala tulisi toimeen hyvin pienillä huoltotöillä. Valvontaa, tarkistuksia ja muuta normaalia ylläpitoa olisi toki asennuksen jälkeenkin.

Aurinkopaneelien käyttöikä on noin 30–40 vuotta, joten mistään lyhytaikaisesta hankkeesta ei ole kysymys. TM Voima haluaa maanvuokrasopimukseen myös option tuon ajanjakson jälkeiseen käyttöön.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tuottaa sähköä 6kk vuodessa jos sattuu paistamaan. Ehkä n. 7kk, jos jaksataan harjata tuommonen panelimää kerran viikossa lumenalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aatteleppa kuule toisin päin. Tuottaa sähköä loihakkaasti täällä lakeudella reilusti yli 5 kuukautta. Nyt ei pessimistikään voi pettyä :)
Hyvä Nivala ja ylivieskalaiset suunnittelijat !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirviän vähäse valittajia täällä heti ku jotaki ei rakenneta Ouluun. Meikällä meni maito vanahaksi ja huomasin sen vastaku lurautin sitä kahavin sekkaa. Valitan siitä nyt sitte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten konkurssipesä vuokraa? Eiköhän pitäisi realisoida alue koska yhteiskunta maksaa siivouksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:55
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20:10
Reissusa: Roomasta leirintäaluemökin vuokrannut Päivi Kinnunen pääsi seuraamaan lempisarjansa Isä Matteon kuvauksia
19:17
Kuka kätki hopea-aarteen Inarijärven rannalle? Kysymys piinasi Seppo Saraspäätä 16 vuotta, kunnes hän ratkaisi sen Tilaajille
19:10
Talouden käänne heikompaan panee vipinää kinttuihin – Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa
19:01
Roope Korhonen onnistui supervuorossa – Sotkamon Jymy selvitti ensimmäisen ottelupallon
18:44
Espanja palasi ansaitusti koripallomestariksi – titteli heltisi puhtaalla pelillä
18:13
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?
89
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
44
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
29
EU harkitsee lentojen tai petrolin verottamista – Suomessa kokoontuneet EU:n valtiovarainministerit puivat ympäristöverojen lisäämistä
23
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
22
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”
22
Verkkokirjautuminen ja -maksaminen muuttuivat – puhelinpalveluissa ruuhkaa, osa asiakkaista näreissään
21
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

86 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image