Pohjois-Suomi

Suomen nuorin valtuuston puheenjohtaja Rovaniemelle

24-vuotias Heikki Autto on nousemassa Rovaniemen kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi.
Pohjois-Suomi 6.12.2008 0:00
Siina Välimaa
Huomattavan vaalivoiton Rovaniemellä saanut kokoomus tarjoaa kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi 24-vuotiaan hallintotieteiden kandidaatin Heikki Autton, joka on uusi valtuutettu Rovaniemellä.

Kokoomuksen puoluetoimistossa järjestösihteerin sijaisuutta hoitava, muoniolaissyntyinen Autto oli kokoomuksen ääniharava Rovaniemellä yli 500 äänellään. Nuoresta iästään huolimatta hän on ollut ehdokkaana niin eduskunta- ja eurovaaleissakin.

Kaupunginvaltuuston nykyisen puheenjohtajan, kokoomuksen Maarit Airaksisen johtamiseen ollaan ainakin muissa puolueissa laajasti tyytyväisiä. Hän ei kuitenkaan selvinnyt puheenjohtajaehdokkaaksi kokoomuksen sisäisessä mittelössä, kun puolueen uudet valtuutetut ja varavaltuutetut äänestivät ehdokkaastaan.

Parikymmentä vuotta Rovaniemen kunnallispolitiikassa ollut Airaksinen hävisi Auttolle äänin 14-9.

Ehdotus kokemattoman Autton valitsemisesta suuren kaupunginvaltuuston johtoon ja Rovaniemen imagoa ajatellen erittäin tärkeälle paikalle, on herättänyt hämmennystä.

Kun paikat on jaettu puolueiden kesken, käytäntönä on ollut, että muut puolueet eivät henkilövalintoihin sekaannu, ja niin tapahtuu tässäkin tapauksessa. Suurimmissa puolueissa kokoomuksen ratkaisusta suut pidetään supussa, mutta samalla kiitellään Airaksisen taitoja puheenjohtajana.Pelisäännöt kuntalaista


Autto sanoo lähtevänsä tehtävään nöyrin mielin. Hän ei tunnusta jännittävänsä, koska valtuuston työskentelyn pelisäännöt ovat kuntalaissa. "Puheenjohtajan tehtävä on yhteisten asioiden hoitamista ja ihmisten välistä toimintaa ja ihmiset ovat samanlaisia asuivatpa ne sitten Muoniossa tai Rovaniemellä", sanoo Autto.

Hän on ollut Muonion kunnanvaltuuston varapuheenjohtajana ja johtanut valtuustoa muutaman kerran, kun puheenjohtaja on ollut jäävi.

Autto pitää puheenjohtajuutta suurena haasteena nuorelle miehelle. Sitä kautta aukeaa mahdollisuus edustaa Rovaniemeä ja viedä Pohjois-Suomen tulevaisuudenuskoa eteenpäin. Autto sanoo olevansa kiinnostunut maakunnallista ja muistakin tehtävistä, jos kokoomuksen ryhmä haluaa hänen palveluksiaan.

"Aivan varmasti tulen jatkossakin toimimaan lappilaisten ja pohjoissuomalaisten puolesta ja aika näyttää millä areenoilla", sanoo Autto. Hän myöntää, että valtuuston puheenjohtajuus on näköalapaikka hänen pyrkimyksilleen.

Autto uskoo, että hänen valinnallaan äänestäjille haluttiin antaa selvä viesti. "Kun äänestää, niin sillä on merkitystä."

Autto aikoo valmistua yhteiskuntatieteiden maisteriksi tänä talvena. Avioitumisen seurauksena Muoniosta Rovaniemelle elokuussa muuttanut tuleva puheenjohtaja on jo sopinut puoluetoimiston kanssa , että voi hoitaa osan puolueen tehtävistä Rovaniemellä ollen. Näin järjestellen jää aikaa luottamustöille.

"Onhan se rohkea veto kokoomukselta, esittää näin nuorta ja kokematonta valtuuston puheenjohtajaksi ", sanoo vihreiden ääniharava Timo Törmänen. Hän epäilee, miten Helsingissä työskentelevä pystyisi hoitamaan niinkin suuren kaupungin kuin Rovaniemen puheenjohtajuutta. Oma lukunsa on sitten pystyykö ammattipoliitikko nousemaan puheenjohtajana tasapuolisesti poliittisten ryhmien yläpuolelle.

Yllättävänä kokoomuksen ehdotusta pitää myös perustuslaillisten valtuutettu Hemmo Koskiniemi. "En tunne henkilöä, mutta epäilen hänen tietojaan kunnallispolitiikasta ", sanoo Koskiniemi. Hänen mielestään valtuuston puheenjohtajuus on myös Rovaniemen imagon kannalta erittäin tärkeä.

Kumpikaan ei ota kantaa siihen, miten heidän puolueensa tekee kun asia tulee ajankohtaiseksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Erinomaista että saadaan nuoria noinkin hyville paikoille. Jostakin se on aloitettava ja miksei hän jos joku muukin osaa hoitaa hommansa. Jos tietoa ei ole itsellä sitä saa hankittua. Muutosta ei tule ennen kuin sen annetaan tulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuori puheenjohtaja luo positiivista imagoa ja luo uskoa kaikille nuorille. Tulevaisuus kuuluu nuorille ja siksikin Heikki Autto on erinomainen valinta. Olisivatkohan muut pystyneet vastaavaan valintaan ... hyvä kokoomus ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä näyttää tekevän vaikeaa vanhoille patuille, kun nuoremmat ja pätevämmät jyrää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Heikki. Heikki on neuvottelija. Ja uskokaa pois, siellä ovat vanhat patut takapiruina, ei tässä mikään muutu. Ja heikillä on suhteita, aivan valtakunnan tasolle, Samaan pöytään niinistön ja kataisen kanssa sopi näköjään ihan hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että nuoret pärjää. Pitää välillä vaihtaa ilmaa. Jää ne kytkökset jähemmälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa on äänestämällä antanut nuorelle henkilölle tukensa ja mikäli henkilö itse katsoo selviävänsä tehtävästä, johon hänet oma ryhmä valitsee, niin mikä ettei! Ei kait tehtävän esteenä voi olla ainakaan henkilön nuori ikä! Kun ryhmä on hänet valinnut, niin kaiketi siinä on myös selvitetty henkilön mahdollisuudet tehtävän hoitoon, uskoisin niin. Tehtävä on kyllä haasteellinen, mutta kyllä siitä voi selvitä nuorikin henkilö! Ei mitään muuta kuin tsemppiä vain yhteisten asioiden hoitoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos tämä Autto on imenyt jo äidin maidosta politiikka-pelin säännöt , niin miksi hän ei osaisi ohjata vanhoja kalkkiutuneita politiikoitakin ? kun nyt kuitenkin meidän on hyväksyttävä kaikki se uudistus niin kunnallisessa , kuin valtakunnallisessa ja eu-yhteisössä on ehkä hyväkin että nuoremmille annetaan konkreettista vastuuta poliittisen elämän kärkipaikoilla . vanhemmat "konkarit" voivat olla opastajina tuntematta syrjimistä , mitä nykynuoriso on tuntenut koko ajan .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no huhhuh... varmasti on fiksu mies, mutta kyllä tommonen paikka (puheenjohtaja) kuuluu kokeneimmalle. 24-v. on vielä PIKKU POIKA!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:12
Ulkoministeriö: Suomen suurlähetystön toimintaa on tutkittu Turkissa jo kuukausien ajan: "Epäillään, että tätä järjestelmää on käytetty väärin"
10:09
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"
9:51
Korkein oikeus ei myöntänyt Nokian teippisurmaajalle valituslupaa
9:46
KRP ja Rajavartiolaitos tutkivat: Suomen Ankaran-suurlähetystöstä myönnetty Schengen-viisumeita väärin perustein – selviteltävinä satoja viisumeita
9:41
Matkailuporoksi koulutettu kesy poro varastettiin Ylitorniolla marraskuussa
9:34
Maailman kallein polttoaine synnytti väkivaltaiset protestit – väärinkäytökset tutkitaan, lupasi Zimbabwen presidentti Mnangagwa
9:28
Kolumni: Kärpillä on käsissään positiivinen ongelma – juniorijoukkueiden taso on äärimmäisen kova

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalaisprofessorin väitös; Suomi olisi voinut välttää talvisodan

Jopas on herra Stephen Kotkinilla s.17.2.1959 puheet ja tutkimustulokset. Suomi oli itsenäinen maa, joten miksi Stalin h... Lue lisää...
Sotamies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image