Pohjois-Suomi

Suomen nuorin valtuuston puheenjohtaja Rovaniemelle

24-vuotias Heikki Autto on nousemassa Rovaniemen kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi.
Pohjois-Suomi 6.12.2008 0:00
Siina Välimaa
Huomattavan vaalivoiton Rovaniemellä saanut kokoomus tarjoaa kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi 24-vuotiaan hallintotieteiden kandidaatin Heikki Autton, joka on uusi valtuutettu Rovaniemellä.

Kokoomuksen puoluetoimistossa järjestösihteerin sijaisuutta hoitava, muoniolaissyntyinen Autto oli kokoomuksen ääniharava Rovaniemellä yli 500 äänellään. Nuoresta iästään huolimatta hän on ollut ehdokkaana niin eduskunta- ja eurovaaleissakin.

Kaupunginvaltuuston nykyisen puheenjohtajan, kokoomuksen Maarit Airaksisen johtamiseen ollaan ainakin muissa puolueissa laajasti tyytyväisiä. Hän ei kuitenkaan selvinnyt puheenjohtajaehdokkaaksi kokoomuksen sisäisessä mittelössä, kun puolueen uudet valtuutetut ja varavaltuutetut äänestivät ehdokkaastaan.

Parikymmentä vuotta Rovaniemen kunnallispolitiikassa ollut Airaksinen hävisi Auttolle äänin 14-9.

Ehdotus kokemattoman Autton valitsemisesta suuren kaupunginvaltuuston johtoon ja Rovaniemen imagoa ajatellen erittäin tärkeälle paikalle, on herättänyt hämmennystä.

Kun paikat on jaettu puolueiden kesken, käytäntönä on ollut, että muut puolueet eivät henkilövalintoihin sekaannu, ja niin tapahtuu tässäkin tapauksessa. Suurimmissa puolueissa kokoomuksen ratkaisusta suut pidetään supussa, mutta samalla kiitellään Airaksisen taitoja puheenjohtajana.



Pelisäännöt kuntalaista


Autto sanoo lähtevänsä tehtävään nöyrin mielin. Hän ei tunnusta jännittävänsä, koska valtuuston työskentelyn pelisäännöt ovat kuntalaissa. "Puheenjohtajan tehtävä on yhteisten asioiden hoitamista ja ihmisten välistä toimintaa ja ihmiset ovat samanlaisia asuivatpa ne sitten Muoniossa tai Rovaniemellä", sanoo Autto.

Hän on ollut Muonion kunnanvaltuuston varapuheenjohtajana ja johtanut valtuustoa muutaman kerran, kun puheenjohtaja on ollut jäävi.

Autto pitää puheenjohtajuutta suurena haasteena nuorelle miehelle. Sitä kautta aukeaa mahdollisuus edustaa Rovaniemeä ja viedä Pohjois-Suomen tulevaisuudenuskoa eteenpäin. Autto sanoo olevansa kiinnostunut maakunnallista ja muistakin tehtävistä, jos kokoomuksen ryhmä haluaa hänen palveluksiaan.

"Aivan varmasti tulen jatkossakin toimimaan lappilaisten ja pohjoissuomalaisten puolesta ja aika näyttää millä areenoilla", sanoo Autto. Hän myöntää, että valtuuston puheenjohtajuus on näköalapaikka hänen pyrkimyksilleen.

Autto uskoo, että hänen valinnallaan äänestäjille haluttiin antaa selvä viesti. "Kun äänestää, niin sillä on merkitystä."

Autto aikoo valmistua yhteiskuntatieteiden maisteriksi tänä talvena. Avioitumisen seurauksena Muoniosta Rovaniemelle elokuussa muuttanut tuleva puheenjohtaja on jo sopinut puoluetoimiston kanssa , että voi hoitaa osan puolueen tehtävistä Rovaniemellä ollen. Näin järjestellen jää aikaa luottamustöille.

"Onhan se rohkea veto kokoomukselta, esittää näin nuorta ja kokematonta valtuuston puheenjohtajaksi ", sanoo vihreiden ääniharava Timo Törmänen. Hän epäilee, miten Helsingissä työskentelevä pystyisi hoitamaan niinkin suuren kaupungin kuin Rovaniemen puheenjohtajuutta. Oma lukunsa on sitten pystyykö ammattipoliitikko nousemaan puheenjohtajana tasapuolisesti poliittisten ryhmien yläpuolelle.

Yllättävänä kokoomuksen ehdotusta pitää myös perustuslaillisten valtuutettu Hemmo Koskiniemi. "En tunne henkilöä, mutta epäilen hänen tietojaan kunnallispolitiikasta ", sanoo Koskiniemi. Hänen mielestään valtuuston puheenjohtajuus on myös Rovaniemen imagon kannalta erittäin tärkeä.

Kumpikaan ei ota kantaa siihen, miten heidän puolueensa tekee kun asia tulee ajankohtaiseksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Erinomaista että saadaan nuoria noinkin hyville paikoille. Jostakin se on aloitettava ja miksei hän jos joku muukin osaa hoitaa hommansa. Jos tietoa ei ole itsellä sitä saa hankittua. Muutosta ei tule ennen kuin sen annetaan tulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuori puheenjohtaja luo positiivista imagoa ja luo uskoa kaikille nuorille. Tulevaisuus kuuluu nuorille ja siksikin Heikki Autto on erinomainen valinta. Olisivatkohan muut pystyneet vastaavaan valintaan ... hyvä kokoomus ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä näyttää tekevän vaikeaa vanhoille patuille, kun nuoremmat ja pätevämmät jyrää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Heikki. Heikki on neuvottelija. Ja uskokaa pois, siellä ovat vanhat patut takapiruina, ei tässä mikään muutu. Ja heikillä on suhteita, aivan valtakunnan tasolle, Samaan pöytään niinistön ja kataisen kanssa sopi näköjään ihan hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että nuoret pärjää. Pitää välillä vaihtaa ilmaa. Jää ne kytkökset jähemmälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa on äänestämällä antanut nuorelle henkilölle tukensa ja mikäli henkilö itse katsoo selviävänsä tehtävästä, johon hänet oma ryhmä valitsee, niin mikä ettei! Ei kait tehtävän esteenä voi olla ainakaan henkilön nuori ikä! Kun ryhmä on hänet valinnut, niin kaiketi siinä on myös selvitetty henkilön mahdollisuudet tehtävän hoitoon, uskoisin niin. Tehtävä on kyllä haasteellinen, mutta kyllä siitä voi selvitä nuorikin henkilö! Ei mitään muuta kuin tsemppiä vain yhteisten asioiden hoitoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos tämä Autto on imenyt jo äidin maidosta politiikka-pelin säännöt , niin miksi hän ei osaisi ohjata vanhoja kalkkiutuneita politiikoitakin ? kun nyt kuitenkin meidän on hyväksyttävä kaikki se uudistus niin kunnallisessa , kuin valtakunnallisessa ja eu-yhteisössä on ehkä hyväkin että nuoremmille annetaan konkreettista vastuuta poliittisen elämän kärkipaikoilla . vanhemmat "konkarit" voivat olla opastajina tuntematta syrjimistä , mitä nykynuoriso on tuntenut koko ajan .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no huhhuh... varmasti on fiksu mies, mutta kyllä tommonen paikka (puheenjohtaja) kuuluu kokeneimmalle. 24-v. on vielä PIKKU POIKA!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:36
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
20:00
Toppilan satamassa riitti työtä ja porinaa sotien jälkeen – satamapoliisilla piti kiirettä, kun satamajätkät riehaantuivat tappelemaan juovuspäissään Tilaajille
19:00
Vuosia sitten Haukiputaalla ihmeteltiin puhki kuluvia veneenpohjia, syyksi selvisi mustaliuskeen aiheuttama hapan vesi Tilaajille
18:39
Suomalaisoperaattorit luottavat Huawein laitteisiin – Pohjois-Suomessa Huaweille ulkoistettu verkon operointia
18:05
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla
18:00
Analyysi: Mitä Isis-lapsille pitäisi tehdä? Tämän takia poliittista päätöstä pantataan
18:00
"Pahimmillaan en pystynyt lähtemään kämpiltä mihinkään" – opinnot useasti kesken jättänyt oululainen Jere Karppinen palasi koulun penkille työpajan ja yksilöllisen ohjauksen kautta Tilaajille
91
Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mielestä epäluottamuksen vuoksi eronnut Rinne voi jatkaa uuden hallituksen ministerinä – "Ei hän tässä mikään hylkiö ole"
53
HIFK kuritti taas Kärppiä – Rybarin ulosajo ja Leskisen HIFK-debyytti kuumensivat tunteita Raksilassa, yleisö pilkkalauloi ex-kärpälle
50
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
42
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
35
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
31
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla
23
Kaikki Rinteen kaatuneen hallituksen puolueet valmiita jatkamaan vanhan hallitusohjelman pohjalta –  "Kynnyskysymyksemme on, että kaikesta Rinteen hallituksessa sovitusta pidetään kiinni"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image