Pohjois-Suomi

Sukupolvet kohtaavat ää­nes­tys­pai­kal­la – Ylivieskassa jännitetään, paraneeko ää­nes­tys­vilk­kaus edellisistä eurovaaleista

Ennen äänestämistä Heidi Saastamoinen todistaa vaalivirkailijoille henkilöllisyytensä, minkä jälkeen hän saa tyhjän äänestyslipun mukaansa koppiin.
Pohjois-Suomi 26.5.2019 15:43
Hanna Perkkiö

Ylivieskan eteläisen äänestysalueen vaalipaikkana toimivan Kulttuurikeskus Akustiikan ovi käy sunnuntaina päivällä tasaisesti. Ylivieskalaisilla onkin kirittävää vuoden 2014 eurovaaleista, jolloin uurnilla kävi vain 31,6 prosenttia kaupungin äänioikeutetuista. Lukema oli koko Oulun vaalipiirin alhaisin.

Kohonneen ennakkoäänestysprosentin lisäksi toiveita herättää, että ainakin Akustiikassa väkeä on riittänyt aamusta asti.  

– Yhtä minuuttia pidempää taukoa ei ole missään välissä ollut. Porukkaa on käynyt tasaisesti, mutta vähemmän silti kuin eduskuntavaaleissa, vaalivirkailija Markku Jylkkä toteaa.

Eurovaaleissa äänestäminen on tärkeä asia Unto Halmetojalle, joka kävi antamassa oman äänensä pojantyttärensä Vivian Halmetojan avustamana.  

– Mainoksia ei ole paljoa näkynyt, mutta hyvä niin. Ihmisten pitää oppia ottamaan selvää asioista ja tekemään omia päätöksiä, Halmetoja sanoo.

Tulevilta EU-päättäjiltä Unto Halmetoja toivoo valmiutta panostaa isojen ja tärkeiden asioiden hoitoon ”pikku piipertämisen” sijaan.

– Eri maille pitää voida antaa erilaisia vapauksia, mutta isot asiat pitää päättää yhdessä. Tämä yhteistyö on säröillyt, ja on pelottavaa seurata, kuinka monelta eri suunnalta löytyy nyt hajottavia voimia.

Vivian Halmetoja suuntaa vuorostaan äänestämään toiselle vaalipaikalle. Ensimmäistä kertaa äänioikeuttaan käyttävä tämän kevään ylioppilas kuuluu siihen ikäluokkaan, josta vain joka kymmenes äänesti edellisissä eurovaaleissa.

– Kavereiden kanssa on kyllä puhuttu äänestämisestä, ja sitä pidetään tärkeänä asiana, Halmetoja toteaa.

Samoilla linjoilla on Leo-poikansa kanssa äänestyspaikalla käynyt Jouko Kaartinen.

– EU on monille aika etäinen asia, vaikka sillä onkin iso merkitys suomalaisille. On silti tärkeää käydä äänestämässä.

Kaartisella oma ehdokas on jo tiedossa. Osa sen sijaan tutkailee ennen saliin astumistaan tuulikaappiin teipattuja ehdokaslistoja, niin myös Mikko Heikkilä ja Heidi Saastamoinen.

– Viime hetken varmistusta. Valinta oli tällä kertaa vaikea. Aika vähän nämä vaalit ovat olleet näkyvillä, ja itse haimme tietoa enimmäkseen netistä, pariskunta toteaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mitähän virkaa Suomen 13 mepillä on 751 mepin joukossa?
Ääänivaltaa heillä ei ainakaan ole kuin että mainita voi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Sukupolvet kohtaavat ää­nes­tys­pai­kal­la – Ylivieskassa jännitetään, paraneeko ää­nes­tys­vilk­kaus edellisistä eurovaaleista"

Pitäisikö äänestysvilkkaudestakin järjestää maailmanmestaruuskisat? Tai ainakin Suomi-Ruotsi -ottelu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

59
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
17
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
16
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
15
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä
8
Kauppa yritettiin ryöstää Oulun Koskelassa, teko keskeytyi toisen myyjän tultua paikalle – poliisi kaipaa havaintoja tapahtuneesta
8
Iran: Diplomatian tie on suljettu Yhdysvaltain pakotteiden takia
7
Hallitus päätti perustaa eläinasiamiehen viran, mutta koska ja millä nimellä? – Eläinten hyvinvointilaki on myös uuden hallituksen työlistalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

181 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaleva rikkoo

Kaikilla suomen kansalaisilla on myös oikeus valittaa. Myös mediassa. Mikä ihmeen pyhä lehmä on eri uskonnot. Saako sitt... Lue lisää...
jussijuonio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image