Pohjois-Suomi

STUK: Talvivaaraan suunniteltu uraanin tal­tee­not­to­lai­tos täyttää tur­val­li­suus­vaa­ti­muk­set – ympäristölle ja asukkaille aiheutuvia riskit vähäisiä

Terrafame on hakenut lupaa käynnistää muiden metallien sivutuotteena saatavan uraanin talteenotto. Terrafamen kaivos Sotkamossa kuvattuna tammikuussa 2019. KUVA: MARJATTA KURVINEN
Pohjois-Suomi 11.6.2019 10:18 | Päivitetty 11.6.2019 10:20
Mirko Siikaluoma

Terrafame Oy:n uraanin talteenottolaitoksen luvan myöntämiselle ei ole estettä säteily- ja ydinturvallisuuden kannalta, todetaan Säteilyturvakeskuksen tänään työ- ja elinkeinoministeriölle toimittamassa lausunnossa. Luvan Talvivaarassa Terrafamen kaivosalueella olevan talteenottolaitoksen käynnistämiselle myöntää valtioneuvosto.

Säteilyturvakeskuksen lausunto uraanin talteenottolaitoksen turvallisuudesta perustuu turvallisuusarvioon, jossa se on arvioinut, miten Suomen valtion omistama Terrafame Oy täyttää ydinenergialainsäädännössä asetetut vaatimukset.

Säteilyturvakeskus toteaa lausunnossaan, että yhtiön hakemus on vaatimuksen mukainen ja että ympäristölle ja ympäristön asukkaille aiheutuvat riskit uraanin ydin- ja säteilyturvallisuusriskit ovat vähäisiä.

– Vähäiset riskit tarkoittavat käytännössä sitä, että uraanin talteenottolaitoksen työntekijöiden säteilyaltistus jää vähäiseksi eikä väestölle aiheudu lisäaltistusta uraanituotannon aloittamisesta, toteaa Säteilyturvakeskuksen ylitarkastaja Jarkko Kyllönen

Toiminnan harjoittaja Terrafame vastaa laitoksen, sen työntekijöiden ja ympäristön säteilyturvallisuudesta. Säteilyturvakeskus valvoo, että näin tapahtuu.

Terrafame on hakenut lupaa käynnistää muiden metallien sivutuotteena saatavan uraanin talteenotto ja jalostus niin sanotuksi yellow cake -puolituotteeksi, eli uraanioksidiksi, josta valmistetaan ydinvoimalaitosten polttoainetta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (42)

Talvivaaran jätevedet purkautuvat tulvien ja rankkasateiden aikaan joko etelään Saimaaseen Vuoksen vesistöön tai länteen Oulujoen vesistöön. Ja sitten Laatokkaan ja Nevan kautta Suomenlahteen ja Lääne- tai Eeste- eli Itämereen, joka on eräs maailman saastuneimmaksi luokiteltuja altaita sinileväkukintoineen ja kalojen syöntirajoituksineen. Sama on Oulujärven ja -joen ja Perämeren kanssa. Kumman kautta arvelette jätevesien ohjattavan tai ohjautuvat ja minne päätyvän? Järvien ja jokien pohjien sedimenttikerrostumiin, kuten ennen veden puhdistusta asumisen ja teollisuuden vedet. Vai kraanojen ja kaivojen kautta käyttövedeksi kotitalouksiin. Aiheuttavatko liian suihkun tai pesemisen kautta lisääntynyttä riskiä melanooman, sauna- tai tappisolusyöpää tai atooppista ihottumaa, finnejä tai aknea? Sivistysvaltioissa ongelma on hoidettu lähde- ja kivennäisvesillä kaupoissa. Ovatkohan vedet kaivosten jälkeisistä tai edeltävistä mineraalipitoisuuksista? Viinivaaran vedet kuulemma kalliit ja sisältävät syaanobakteeria eli sinilevää ja humusta, jotka veden puhdistuksessa tukkisivat suodatin kerrokset tai vaatisivat jatkuvaa huoltoa, kuten nyt Oulujoen pintavedet. Voisiko Terrafamen vesiä tai Perämeren vesiä pullottaa lääkkeeksi tai kivennäisvesiksi kemoterapia tai sädehoito-ominaisuuksin? Vaatiiko luvallisia vai epälu anvaraisia kokeiluja? Itämeren alueella on kuulemma vedenpuhdistus laitosten jälkeen maailman puhtaimmat makeat vedet ja saastuneimmat meriveden puuteollisuuden kylläste ja formaldehydiliuosten jäljiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lämpö patterista, sähkö pistorasiasta, ruoka kaupasta. Muuta ei siis tarvita. Päästöt kuriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtava homma! Nyt saadaan myös uraani talteen ja rahat pois. Eihän sitä hukkaankaan kannata heittää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosiaankin mahtavaa! Sitten kun vielä laitetaan uraaninrikastuslaitos pystyyn niin pääsemme kehittämään Suomenkin puolustuksen uskottavaan kuntoon. Muutamassa vuodessa voisimme kehittää oman ydinaseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa laitoksessa on viranomaisten arviot menneet pahasti pieleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

alkaa olemaan Nuasjärven rannalla kohta tuhkamunia! ei ainakaan mökkiä sieltä kannata ostaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa. Miksi tuollaista epäilet? Mahdatko nyt yhtään olla selvillä, että miten uraanin talteenotto tapahtuu?
Luuletko sinä, että se uraani liotetaan kivestä irti Nuasjärvessä?
Nuasjärven vesi laskee oulujokeen ja niin sinäkin pääset osalliseksi tähän kaikkeen mitä mielikuvituksesi sinulle keppostelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuasjärven vettä voisi kaupata väestöräjähdyksen maihin Aasiaan tai Afrikkaan ihmeitä tekevänä inhimillisenä e-pillerinä tai salvuu aineena. Tuhkamunat ja mahous muoti-ilmiöksi ja fenomenalismiksi , kuten toisen maailmansodan tykin- tai pommi ruoka kaarien täytyttyä 60-80 luvuille tultaessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä, eikö sitä vielä ole tehty, nyt vauhtia hommaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyhäjoellekin tarvitaan kohta uraanin rikastetta, jotta saadaan sähköautoille töpselivoimaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on ihan se ja sama jos jossain Kainuussa posahtasi vaikka kokonainen ydinvoimala, eihän siellä asu ketään, luontoa ja elukoita vaan.. Kaikki jätevedetkin valuvat huomaamatta mereen eli ketä ne haittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En minä ainakaan mitään uraania ja ydinvoimaa tarvitse. Otan ihan yksinkertaisesti sähkön vain töpselistä that's it.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä asia. Miksei oteta kaikkea talteen yhdellä louhinnalla kun se kerran on mahdollista, näin saadaan hyötysuhde kohdalleen.
Joku sitä uraania kuitenkin aina louhii, niin miksei Terrafame.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mä kans ihmettelen, että jos ne uraanin talteenottovehhkeet oli jo 10 vuotta sitten valmiudessa, niin miksi niitä ei otettu yhtäaikaiseen käyttöön nikkelin kanssa? Joku tässä nyt mättää. Tuplasäästöstä tulee tuplapäästö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitusprosessien takia, eli lupaa talteenottoon ei saatu. Tai oikeammin korkein hallinto-oikeus kumosi muotoseikkoihin nojaten valtioneuvoston antaman luvan uraanin talteenottoon päätöksellään 3825/2013.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpas mukavaa, että kerrankin älytään edistää kunnollisia tapoja päästöttömään energian tuotantoon.
Mitääntekemättömillä rupeleilla valitettavasti on jo ehditty pilata Suomen maisemat.

Kai jokaisella on jo tiedossa, että näiden "tuulivoima" ja "aurinkovoima" hömpötysten rinnalle tarvitaan tasan sama määrä säätövoimaa? Niille päiville ja öille kun sattuu ettei tuule eikä aurinko paista. Säätövoimaa, joka tuotetaan joko hiilellä, vesivoimalla tai ydinvoimalla. Joko Suomessa tai naapurimaissa.

Kaksi viimemainittua ovat päästöttömiä energiantuotantotapoja, ja täysin yllätyksettömästi kaikkein eniten vastustettuja. Joten hiilellä mennään.

Hyvin te vedätte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yellow cake irtoaa sieltä kalliosta ihan päästöttä, siirtyy rikastamoon päästöttä, ydinpolttoaine valmistetaan päästöttä jne. Olisilkohan kuitenkin niin, että kyseessä on vähäpäästöinen ei päästötön tuotantomuoto. Nykyinen arvio päästöistä taitaa olla samaa luokkaa kuin vesivoimassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydinvoima ei tasan ole säätövoimaa. Hiilivoimaloita ei montaa enää ole Suomessa. Tuulivoima on edullisin tapa tuottaa sähköä nykyään. Siinäpä pari faktaa fossiilille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (42)

Uutisvirta

13:04
Kanadassa alkamassa juuri jännittävä äänestyspäivä: Justin Trudeau joutuu tiukoille parlamenttivaaleissa
13:00
Olli Rehn kirjoitti eurokriisin opetuksia viisi kesälomaansa Puulaveden rannalla: " Eurosta on tehtävä iskunkestävä ennen seuraavaa taantumaa"
13:00
Ouluun rakennettiin suurten kaupunkien pienimmät yksiöt – Oulu teki poikkeuksen myös uusien asuntojen asukkaiden ikärakenteessa
12:09
Stora Enso suunnittelee organisaatiomuutoksia Oulun tehtaan muuntamisen yhteydessä – Oulusta vähenee asiakaspalvelutehtäviä "merkittävällä tavalla"
11:53
Suomen suurimman petosvyyhdin WinCapitan korvauspäätökset annettaneen maaliskuussa – Korvauksia on haettu 29,7 miljoonan edestä
11:53
Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus myönsi yritystukia 2,7 miljoonaan euron edestä – katso jutusta tukea saaneet yritykset
11:39
Hakesiilossa syttyi tulipalo Kajaanissa
203
Raksilan markettien tilalle rakennetaan asuintaloja – uusi kauppakeskus nousee pysäköintialueen paikalle
49
Eteläiset maakunnat himoitsevat Itä- ja Pohjois-Suomen EU-rahoja – Onko se moraalisestikaan kestävää, kysyy veteraanipoliitikko Seppo Kääriäinen
40
Oulussa on suurista kaupungeista maan alhaisin HPV-rokotekattavuus – myös alueen ympäristökuntien tilanne on huono
23
Avohakkuukielto on liian ehdoton, väittää Metsäteollisuus – kansalaisaloite menossa eduskuntaan tiistaina
16
"Tämä ei ole vihreä aalto, vaan tsunami" – Vihreät nousi vaalivoittajaksi Sveitsissä
15
Poliisi perustelee toimia Turkki-mielenosoituksessa sillä, että aiemmin rikottiin lähetystön ikkunat – Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä
13
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla ja aamupäivällä Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

101 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rikkaan ajatuksia

Se, että joku toinen osaa ajatella asioita pitkällä tähtäimellä. Suunnitella talouttaan, säästää ja sijoittaa ei todella... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.10.

Fingerpori

21.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image