Pohjois-Suomi

STUK: Talvivaaraan suunniteltu uraanin tal­tee­not­to­lai­tos täyttää tur­val­li­suus­vaa­ti­muk­set – ympäristölle ja asukkaille aiheutuvia riskit vähäisiä

Terrafame on hakenut lupaa käynnistää muiden metallien sivutuotteena saatavan uraanin talteenotto. Terrafamen kaivos Sotkamossa kuvattuna tammikuussa 2019. KUVA: MARJATTA KURVINEN
Pohjois-Suomi 11.6.2019 10:18 | Päivitetty 11.6.2019 10:20
Mirko Siikaluoma

Terrafame Oy:n uraanin talteenottolaitoksen luvan myöntämiselle ei ole estettä säteily- ja ydinturvallisuuden kannalta, todetaan Säteilyturvakeskuksen tänään työ- ja elinkeinoministeriölle toimittamassa lausunnossa. Luvan Talvivaarassa Terrafamen kaivosalueella olevan talteenottolaitoksen käynnistämiselle myöntää valtioneuvosto.

Säteilyturvakeskuksen lausunto uraanin talteenottolaitoksen turvallisuudesta perustuu turvallisuusarvioon, jossa se on arvioinut, miten Suomen valtion omistama Terrafame Oy täyttää ydinenergialainsäädännössä asetetut vaatimukset.

Säteilyturvakeskus toteaa lausunnossaan, että yhtiön hakemus on vaatimuksen mukainen ja että ympäristölle ja ympäristön asukkaille aiheutuvat riskit uraanin ydin- ja säteilyturvallisuusriskit ovat vähäisiä.

– Vähäiset riskit tarkoittavat käytännössä sitä, että uraanin talteenottolaitoksen työntekijöiden säteilyaltistus jää vähäiseksi eikä väestölle aiheudu lisäaltistusta uraanituotannon aloittamisesta, toteaa Säteilyturvakeskuksen ylitarkastaja Jarkko Kyllönen

Toiminnan harjoittaja Terrafame vastaa laitoksen, sen työntekijöiden ja ympäristön säteilyturvallisuudesta. Säteilyturvakeskus valvoo, että näin tapahtuu.

Terrafame on hakenut lupaa käynnistää muiden metallien sivutuotteena saatavan uraanin talteenotto ja jalostus niin sanotuksi yellow cake -puolituotteeksi, eli uraanioksidiksi, josta valmistetaan ydinvoimalaitosten polttoainetta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (42)

Talvivaaran jätevedet purkautuvat tulvien ja rankkasateiden aikaan joko etelään Saimaaseen Vuoksen vesistöön tai länteen Oulujoen vesistöön. Ja sitten Laatokkaan ja Nevan kautta Suomenlahteen ja Lääne- tai Eeste- eli Itämereen, joka on eräs maailman saastuneimmaksi luokiteltuja altaita sinileväkukintoineen ja kalojen syöntirajoituksineen. Sama on Oulujärven ja -joen ja Perämeren kanssa. Kumman kautta arvelette jätevesien ohjattavan tai ohjautuvat ja minne päätyvän? Järvien ja jokien pohjien sedimenttikerrostumiin, kuten ennen veden puhdistusta asumisen ja teollisuuden vedet. Vai kraanojen ja kaivojen kautta käyttövedeksi kotitalouksiin. Aiheuttavatko liian suihkun tai pesemisen kautta lisääntynyttä riskiä melanooman, sauna- tai tappisolusyöpää tai atooppista ihottumaa, finnejä tai aknea? Sivistysvaltioissa ongelma on hoidettu lähde- ja kivennäisvesillä kaupoissa. Ovatkohan vedet kaivosten jälkeisistä tai edeltävistä mineraalipitoisuuksista? Viinivaaran vedet kuulemma kalliit ja sisältävät syaanobakteeria eli sinilevää ja humusta, jotka veden puhdistuksessa tukkisivat suodatin kerrokset tai vaatisivat jatkuvaa huoltoa, kuten nyt Oulujoen pintavedet. Voisiko Terrafamen vesiä tai Perämeren vesiä pullottaa lääkkeeksi tai kivennäisvesiksi kemoterapia tai sädehoito-ominaisuuksin? Vaatiiko luvallisia vai epälu anvaraisia kokeiluja? Itämeren alueella on kuulemma vedenpuhdistus laitosten jälkeen maailman puhtaimmat makeat vedet ja saastuneimmat meriveden puuteollisuuden kylläste ja formaldehydiliuosten jäljiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lämpö patterista, sähkö pistorasiasta, ruoka kaupasta. Muuta ei siis tarvita. Päästöt kuriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtava homma! Nyt saadaan myös uraani talteen ja rahat pois. Eihän sitä hukkaankaan kannata heittää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosiaankin mahtavaa! Sitten kun vielä laitetaan uraaninrikastuslaitos pystyyn niin pääsemme kehittämään Suomenkin puolustuksen uskottavaan kuntoon. Muutamassa vuodessa voisimme kehittää oman ydinaseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa laitoksessa on viranomaisten arviot menneet pahasti pieleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

alkaa olemaan Nuasjärven rannalla kohta tuhkamunia! ei ainakaan mökkiä sieltä kannata ostaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa. Miksi tuollaista epäilet? Mahdatko nyt yhtään olla selvillä, että miten uraanin talteenotto tapahtuu?
Luuletko sinä, että se uraani liotetaan kivestä irti Nuasjärvessä?
Nuasjärven vesi laskee oulujokeen ja niin sinäkin pääset osalliseksi tähän kaikkeen mitä mielikuvituksesi sinulle keppostelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuasjärven vettä voisi kaupata väestöräjähdyksen maihin Aasiaan tai Afrikkaan ihmeitä tekevänä inhimillisenä e-pillerinä tai salvuu aineena. Tuhkamunat ja mahous muoti-ilmiöksi ja fenomenalismiksi , kuten toisen maailmansodan tykin- tai pommi ruoka kaarien täytyttyä 60-80 luvuille tultaessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä, eikö sitä vielä ole tehty, nyt vauhtia hommaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyhäjoellekin tarvitaan kohta uraanin rikastetta, jotta saadaan sähköautoille töpselivoimaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on ihan se ja sama jos jossain Kainuussa posahtasi vaikka kokonainen ydinvoimala, eihän siellä asu ketään, luontoa ja elukoita vaan.. Kaikki jätevedetkin valuvat huomaamatta mereen eli ketä ne haittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En minä ainakaan mitään uraania ja ydinvoimaa tarvitse. Otan ihan yksinkertaisesti sähkön vain töpselistä that's it.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä asia. Miksei oteta kaikkea talteen yhdellä louhinnalla kun se kerran on mahdollista, näin saadaan hyötysuhde kohdalleen.
Joku sitä uraania kuitenkin aina louhii, niin miksei Terrafame.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mä kans ihmettelen, että jos ne uraanin talteenottovehhkeet oli jo 10 vuotta sitten valmiudessa, niin miksi niitä ei otettu yhtäaikaiseen käyttöön nikkelin kanssa? Joku tässä nyt mättää. Tuplasäästöstä tulee tuplapäästö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitusprosessien takia, eli lupaa talteenottoon ei saatu. Tai oikeammin korkein hallinto-oikeus kumosi muotoseikkoihin nojaten valtioneuvoston antaman luvan uraanin talteenottoon päätöksellään 3825/2013.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpas mukavaa, että kerrankin älytään edistää kunnollisia tapoja päästöttömään energian tuotantoon.
Mitääntekemättömillä rupeleilla valitettavasti on jo ehditty pilata Suomen maisemat.

Kai jokaisella on jo tiedossa, että näiden "tuulivoima" ja "aurinkovoima" hömpötysten rinnalle tarvitaan tasan sama määrä säätövoimaa? Niille päiville ja öille kun sattuu ettei tuule eikä aurinko paista. Säätövoimaa, joka tuotetaan joko hiilellä, vesivoimalla tai ydinvoimalla. Joko Suomessa tai naapurimaissa.

Kaksi viimemainittua ovat päästöttömiä energiantuotantotapoja, ja täysin yllätyksettömästi kaikkein eniten vastustettuja. Joten hiilellä mennään.

Hyvin te vedätte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yellow cake irtoaa sieltä kalliosta ihan päästöttä, siirtyy rikastamoon päästöttä, ydinpolttoaine valmistetaan päästöttä jne. Olisilkohan kuitenkin niin, että kyseessä on vähäpäästöinen ei päästötön tuotantomuoto. Nykyinen arvio päästöistä taitaa olla samaa luokkaa kuin vesivoimassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydinvoima ei tasan ole säätövoimaa. Hiilivoimaloita ei montaa enää ole Suomessa. Tuulivoima on edullisin tapa tuottaa sähköä nykyään. Siinäpä pari faktaa fossiilille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (42)

Uutisvirta

9:00
Essee: Taina Kinnunen järkyttyi matkallaan kodittomien määrästä ja hämmästyi ylenpalttisista kohteliaisuuksista – amerikkalainen löytää kehuttavaa vaikka kookkaasta matkalaukusta Tilaajille
8:55
Henkilöauto ajoi Sievissä ulos tieltä, törmäsi puuhun ja kaatoi valopylvään – kaikki neljä autossa ollutta loukkaantuivat
8:00
Frozen 2 kiilaa katsotuimpien elokuvien joukkoon Suomessa, ja animaatioiden voittokulku jatkuu – Miksi niitä ei vieläkään kunnolla arvosteta? Tilaajille
8:00
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
8:00
Venezuelan oppositiojohtaja syrjäytettiin laittomalla äänestyksellä – "valtio on valtaisan järjestäytyneen rikollisuuden hallussa" Tilaajille
8:00
Kuusamolainen Svante Määttä taltutti pelättyjä susilaumoja vuonna 1963 – suurena susitalvena lukuisia nälkäisiä hukkia jolkotteli itärajan yli Suomeen Tilaajille
7:00
Tv-poiminta: Aku Hirviniemi ja muut nolostelevat parinvaihtokomediassa
32
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
8
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
7
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
7
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön
6
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
3
Oulun joukkoliikenteen busseissa otettiin käyttöön ensimmäiset infonäytöt – kesän jälkeen näyttöjä löytyy lähes kaikista busseista
3
Niskanen räväytti toiseksi Nove Mestossa, Hyväriselle paras maailmancupin sijoitus –  "Teknisimmissä mutkissa en ollut ihan omimmillani"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono aluksi Kainuun maakunnassa, Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumipyryn ja lumisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Keski-Lapissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

135 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image