Pohjois-Suomi

Stuk seuraa yhä salassa pidettävän aineiston käsittelyä Fen­no­voi­mas­sa, po­lii­si­tut­kin­ta kesken – "Pa­ran­net­ta­vaa löytyy edelleen"

Fennovoimalla on toimitiloja myös Pyhäjoella (kuvassa), mutta turvallisuusluokiteltuja aineistoja käsitellään toistaiseksi vain Helsingissä. KUVA: Pekka Peura
Pohjois-Suomi 13.2.2020 6:00
Jami Jokinen

Ydinvoimayhtiö Fennovoima ei vieläkään saa puhtaita papereita salassa pidettävän viranomaisaineiston käsittelystä.

– Parannettavaa löytyy edelleen, ja jatkamme asian seurantaa, sanoo Hanhikivi 1 -hankkeen projektipäällikkö Janne Nevalainen Säteilyturvakeskuksesta (Stuk) Lännen Medialle.

Viime kesänä Stuk teki asiaan liittyen tutkintapyynnön poliisille. Pyyntö koski ydinvoimalan turvallisuussuunnitteluun liittyviä asiakirjoja, jotka löytyivät Fennovoiman entisen työntekijän kotoa. Hänellä oli ollut pääsy salaisiksi luokiteltuun materiaaliin.

Tapausta on pidetty kansainvälisestikin ainutlaatuisena, eikä sitä ole taputeltu loppuun.

– Asian esitutkinta on edelleen kesken. Tällä hetkellä ei mitään uutta tiedotettavaa, kertoo tutkinnanjohtaja Henry Rinteelä Länsi-Uudenmaan poliisista.

Stuk lähetti kesällä Fennovoimalle myös salassa pidettäviä asiakirjojen käsittelyä ja säilyttämistä koskevan selvityspyynnön. Sillä haluttiin selvittää muun muassa asiaan liittyviä toimintatapoja yhtiössä.

Luokitellusta aineistosta tarkat määräykset

Vuoden lopulla Stuk teki tietoturvaa koskevan tarkastuksen Fennovoimalle.

Tarkastusraportin mukaan vasta puolet viranomaisen aiemmin esittämistä, erilaisia puutteita koskevista havainnoista oli korjattu. Turvallisuusluokiteltujen asiakirjojen käsittely oli kuitenkin vain yksi tarkasteltavista asioista.

Lisäksi Stuk tarkasti Helsingin Salmisaaressa sijaitsevia Fennovoiman toimitiloja turvallisuusluokitellun viranomaisaineiston käsittelyn näkökulmasta.

Näissä tarkastuksissa käsiteltiin myös viime vuoden selvityspyynnössä esitettyjä asioita, joihin Fennovoima onkin Nevalaisen mukaan tehnyt korjaustoimenpiteitä.

Luokitellusta aineistosta tarkat määräykset

Kaikilta osin ydinvoimayhtiö ei siis kuitenkaan täyttänyt viranomaisvaatimuksia.

– Homma jatkuu vielä, Nevalainen summaa.

Stuk esitti loppuvuoden tarkastuksessa lisäksi uusia vaatimuksia. Niiden jälkeen Fennovoima nimesi turvallisuusluokitellun viranomaisaineiston käsittelylle uuden vastuuhenkilön.

Ydinlainsäädännössä ja siihen liittyvien viranomaismääräyksissä on määrätty tarkasti turvallisuusluokitellun aineiston käsittelystä. Toimintatapojen lisäksi määräykset koskevat muun muassa asiakirjojen säilyttämistä ja käsittelytiloja.

Yleisestä haitasta valtiollisiin vahinkoihin

Julkisuuslakiin ja tietoturvallisuusasetukseen perustuvassa asiakirjojen turvallisuusluokittelussa on neljä luokkaa.

Luokassa neljä salassa pidettävän tiedon paljastuminen voi aiheuttaa haittaa yleiselle edulle. Kolmosluokassa haitta voi koitua lisäksi kansainvälisiin suhteisiin, valtion turvallisuuteen tai maanpuolustukseen.

Tasoilla 2 vahingot voivat olla merkittäviä ja tasolla 1 erityisen suuria.

Stuk totesi joulukuun tarkastuksessaan Fennovoiman tietojenkäsittely-ympäristön eli käytännössä yhtiön toimistoverkon riittäväksi suojaustasolle neljä.

– Tason 3 aineistoja Fennovoima aikoo ainakin toistaiseksi käsitellä niin sanotussa erityistilassa, johon vielä liittyy muutamia avoimia kysymyksiä, toteaa johtava asiantuntija Ronnie Olander Stukista.

– Tätä korkeamman tason aineistoja (luokat 2 tai 1) ei tietääkseni ole tarvetta käsitellä ainakaan hankkeen nykyvaiheessa.

Olanderin käsityksen mukaan viime kesän tutkintapyyntö koski nelos- ja kolmosluokkiin kuuluvia aineistoja.

Stuk: Organisaatiomuutoksella positiivinen vaikutus

Fennovoima on saanut matkan varrella valvovalta viranomaiselta monenlaisia huomautuksia muun muassa turvallisuuskulttuuristaan.

Vaikka salassa pidettävään aineistoon liittyvien puutteiden tapaisia tekijöitä ilmenee edelleen, on tilanne Janne Nevalaisen mukaan parantunut sen jälkeen, kun voimayhtiö organisoi toimintansa uudelleen viime vuonna.

– Tällä on ollut positiivinen vaikutus meillepäin. Se näkyy erityisesti konkreettisella tasolla, hän sanoo.

Vuonna 2018 Stuk teetti VTT:llä selvityksen Fennovoiman turvallisuuskulttuurista. Isojen organisaatiomuutosten takia tähän ei viime vuonna ryhdytty.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Toistakymmentä vuotta jo samaa komediaa, eikä loppua näy. Eikö päättäjät jo ala kyllästyä tuhlaamaan resursseja ja meidän veroeuroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

yllättynyt että tämä venäläisten voimalahanke ei täytä turvallisuusmääräyksiä
Asenne pielessä ja luulevat että lahjonnalla saavat luvat kuntoon.
Hyvä että Stukissa on kanttia pitää kiinni turvallisuusvaatimuksista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keneltä päättäjältä tai poliitikolta löytyisi nyt selkärankaa puhaltaa tämä peli poikki ja viedä asia uudelleen käsittelyyn (perua koko hanke) ennen kuin aiheutetaan vielä enemmän vahinkoa ympäristölle Pyhäjoella? Koko hanke on ollut täynnä epärehellistä vilunkipeliä alusta lähtien, olisi syytä tutkia asiaa uudestaan ja miettiä mitkä ovat hankkeen edustajien motiivit ja keinot. Millähän hinnalla Fennovoima on lähtenyt ajamaan vieraan vallan geopolitiikkaa Suomen maaperällä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun tyttö, hyvin sanoitit. Kiitos. Juuri tuosta on kysymys...juuri tuosta...…………….

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehkääpäs journalistit analyysi Arevan Olkiluodosta, miksihän sieltä ei kuulu mitään dokumenttia? Onko ranskikset jo luovuttaneet tämän kahdenkymmen vuoden projektin herran haltuun? Nyt tutkiva journalisti töihin Arevan tekeleitäkin tutkimaan, ettei mene kovin yksipuoliseksi uutisoinniksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MITÄ meiltä salataan Olkiluoto kolmosessa? MIKSI se ei käy jo?
Hevosmiesten tietotoimisto väittää, että sen on tarkoitus räjähtää heti käynnistyksessä EU:n määräyksestä. Mikä on tilanne sen ns sisarlaitoksessa Ranskassa? Kiinassa oleva samanlainen lienee jo käynnissä?
Jos asioissa ei ole mitään hämärää ja / tai kähmintää, niin kai näihinkin kysymyksiin saa rehelliset vastaukset?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukapa ei haluaisi, että oman maan suurin vihollinen rakennuttaa keskelle suomea laitoksen jonka salassa pidettävien asiakirjojen paljastumisella olisi haittaa valtion turvallisuuteen sekä maanpuolustukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotimaiset rahoittajat ovat yksi toisensa jälkeen häipyneet. Olli Rehn/kesk ja kokoomus niin innokkaasti ajoivat tätä (Fennoa) eteenpäin. Mutta ydinvoima energian tuotanto muotona on nykyisin kallista. Ja eu:n turvallisuus vaatimukset ovat ihan eri tasolla kuin Venäjällä on totuttu. Lisäksi venäjä haluaa Suomen tiukasti vuosi kymmeniksi otteeseensa. Tässä hankkeessa ei ole mitään muuta kuin huonoja vaihtoehtoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydinvoima ei ole koskaan turvallista. Projekti on syytä lopettaa. Fukushiman tapaus tekee tuhojaan edelleen tappaa mereneläviä jatkuvasti ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pysy asiassa ! Kysymys on tällä kertaa tietoturvasta,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tapani/, toistaiseksi Suomessa on sananvapaus, joten kaikki voivat ilmaista mielipiteensä, vaikka sen piirun verran ydinasian vierestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tuolla työmaalla ainakin työllistävä vaikutus, vaikka tuolle paikalle rakennettaisiin myöhemmin tuulipuisto ja matkailukeskus. Eikö tuon pelin voi laittaa poikki TUKES:kin, senhän ei ole mikään ammattioppilaitos, ydinvoimaa pyörittävän henkilöstön koulutuksen voi ulkoistaa Luoville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fennovoimalaiset eivät tajua mihin ovat ryhtyneet. Ensin pitää saada firma kuntoon ennen kuin voivat edes ohjata suunnittelua rakennuslupaa kohti.

Onko Fennovoimassa enemmän uskoa omiin kykyihin kuin ammattitaitoa ja kokemusta.

Voiko näin korkeasti turvaluokutektua tietoa olla edes vieraan vallan hallussa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko sieltä itäisestä suunnasta koskaan tullut tänne Suomeen päin mitään hyvää? Miettikää sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olikohan ajatuksena aiheuttaa yleistä luottamusta, kun aineisto oli viety kotiin säilytykseen.

Olkiluoto3 käy esimerkistä miten asiat on hoidettu, eikä niinkuin ne näyttää hoidetun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image