Pohjois-Suomi

STUK: Hanhikivi 1 edennyt hitaasti tänä vuonna, esimerkiksi moni sä­tei­ly­suo­je­lun toteuttamista käsittelevä aineisto on toimittamatta

KUVA: Joel Karppanen
Pohjois-Suomi 22.5.2019 17:40
Raimo Pirttikoski

Säteilyturvakeskuksen (STUK) tuoreen kolmannesvuosiraportin mukaan moni asia Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalahankkeessa on edistynyt hitaasti tammi-huhtikuussa.

STUKille ei ole vielä toimitettu samaan, jäädytettyyn laitossuunnitteluun perustuvaa, Fennovoiman hyväksymää yleiskuvaa laitoksesta ja sen järjestelmistä. Toistaiseksi keskeneräinen on myös laitoksen sijoitussuunnittelu.

STUKin aiemmin esittämien havaintojen perusteella mahdollisesti tehtäviä laitostason muutoksia on esitelty STUKille kokouksissa, mutta konkreettista edistymistä on nähtävissä vähän. Myös STUKin asiakirja- ja johtamisjärjestelmätarkastuksissa annettujen vaatimusten perusteella tehtävät toimenpiteet edistyvät hitaasti.

Ensimmäisellä vuosikolmanneksella STUK ei ole havainnut edistymistä turvajärjestelyjen suunnittelussa. Myös moni keskeinen säteilysuojelun toteuttamista käsittelevä aineisto on vielä toimittamatta.

STUKille ei ole alkuvuonna toimitettu merkittäviä aineistoja käytetyn polttoaineen välivarastosta ja ydinvoimalaitoksen jätehuollosta. Välivaraston alustava todennäköisyysperusteinen riskianalyysi on tarkastettu, ja siitä on tehty selvityspyyntö maaliskuussa.

Automaatiotekniikan toimitusketju laitoksen suunnittelun ja rakentamisen ajalle on yhä määrittelemättä. Laitos- ja prosessisuunnittelusta ei ole saatu riittävästi lähtötietoja automaation suunnittelua varten. Viranomaiskäsittelyyn rakentamislupavaiheessa toimitettavan automaation luvitusaineiston laatiminen on siirtynyt eteenpäin.

STUKin vuoden 2019 alkupuoliskolle suunnittelemista tarkastuksista kaksi siirrettiin seuraavalle vuosipuoliskolle. Fennovoiman pääsuunnittelija Atomproektiin kohdistaman auditoinnin tulokset osoittivat, ettei STUKin aiemmin asettamia vaatimuksia vielä täytetä. STUK ei vielä tarkastanut myöskään Fennovoiman automaatiotoimintoja, koska pääautomaatiotoimittajan valinta on siirtynyt.

STUKin mukaan Fennovoiman on laitossuunnittelun edetessä kiinnitettävä huomiota myös inhimillisten tekijöiden hallintaan toimitusketjussa.

STUK toteaa, että Fennovoima on alkuvuonna edistänyt organisaationsa laaja-alaista muutosta, jonka tavoitteena on kehittää toimintaa vastaamaan hankkeessa esiin tulleita haasteita. Organisaation rakennetta, vastuita ja päätöksentekoa pyritään selkeyttämään.

STUK näkee monet muutokseen liittyvät tavoitteet oleellisina. Muutos on kuitenkin vielä kesken, ja STUK seuraa sen pidempiaikaisia vaikutuksia valvonnassaan. Lisätietoa osoitteessa www.stuk.fi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Maailman kalleimmin tuotettua energiaa, jonka turvallisuus- ja jäteongelmia ei ole ratkaistu missään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä olisi oikein kun heti hylkyyn koko luvaton ydinvoimala kun eivät tohtineet kysyä asukkailta edes lupaa heti ois fennovoimaton niin saamme rauhan kuntaan kun sitäkin sotketaan jatkuvasti tulis se maanjäristys hanhikivelle heti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuntalaisilla oli kyllä mahdollisuus kaataa hanke äänestämällä ratkaisevassa kunnallisvaalissa ydinvoimalahanketta vastustavia puolueita ja valitsijayhdistysten yhteislistoja. Niin ei tapahtunut, koska tosiasia on, että kaksi kolmasosaa pyhäjokisista kannattaa tätä hanketta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä logiikkaa nämä tietyt suut suoltavat aina vastauksena tähän kysymykseen. Ongelma on vain se, että logiikka on ontuva eikä vastaa kysymykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Toistaiseksi keskeneräinen on myös laitoksen sijoitussuunnittelu." hanhikiven niemi ei taida olla sovelias ydinvoimalan rakennuspaikaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomella on ollut taito valita juuri ne huonoimmat ydinvoimaloiden toimittajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Raimo käynyt Olkiluodossa kysäisemässä miten se Arevan ydinvoimala, joko se puksuttaa sähköä? Tekisikö Raimo uutisen sieltäkin! Kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei, vaan STUK huolehtii Suomen turvallisuudesta - toisin kuin poliitikot, jotka kaikista bulvaanisotkuista ja muista epäselvyyksistä huolimatta antoivat voimalan rakennusluvan mieluummin Putinin taskussa olevalle Fennovoimalle kuin suomalaiselle Fortumille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi meillä on STUK joka valvoo, ettei nämä veijarit (Rosatom ja Fennovoima) laita mutkia suoraksi, koska silloin olisi todella aihetta huolestua. 😦😱

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ranskalais-Saksalaisilta venähti yli 10v saada hommat Suomen vaatimaan malliin, venäläinenkö onnistuu edes tuplaten tuossa ajassa? Ei todellakaan! Maalaisjärki on monella kadonnut tässä täysin... Oisivat ottaneet edes japsit tuota koittamaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:46
Jo yksi aktiivinen murtaja tai rikollisporukka voi kääntää asuntomurtojen määrän kasvuun – "Rajat ylittävä rikollisuus on suuri haaste", poliisi muistuttaa
11:00
Kahdeksan Kalevan yleisöarvijoijaa liikkuu Oulun juhlaviikoilla
11:00
Pihlajalinna aloittaa yt-neuvottelut – vähennyksiä tehdään 380 henkilötyövuoden verran
10:51
Kolme oululaismiestä kuuli syytteet teloitustyyliin tehdystä murhasta – Soramontulla surmatun ruumis löydettiin vasta kuukausien kuluttua
10:32
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun
10:09
Rovaniemeläiselle mönkijäkaksikolle kultaa maailman suurimmassa Off Road -kilpailussa
10:01
Suomussalmella poltetaan maanantaina metsää kymmenen hehtaarin alueella – poltosta nouseva savu voi näkyä kauas
22
Kaupunkiviljely siirtyy kohti Oulun keskustaa: Palstoja saatetaan jopa lakkauttaa, kun taas viljelylaatikot ovat täynnä vuodesta toiseen
19
Lipolta lipsahti piste Pöytyälle – voitto irtosi vasta kotiutuslyöntikilpailussa
17
Pohjantien remonttisumaan tulossa helpotusta: Alennettuja nopeusrajoituksia puretaan kesän aikana, siltatyömaa vaikuttaa liikenteeseen vasta syksyllä
16
Suomen muuttovoitto pieneni viime vuonna – maahanmuutto väheni ja maastamuutto kasvoi
13
Rinteen hallitus tekee paluun 1970-luvulle Lukijalta
12
Puolustusministeri Kaikkonen väläyttää 2-3 kuukauden kansalaispalvelusta – Päätökset kuitenkin jäämässä seuraavalle hallitukselle
8
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntiin sekä seuraaviin Pohjois-Pohjanmaan kuntiin: Pudasjärvi,
Taivalkoski ja Kuusamo ja seuraaviin Lapin kuntiin: Posio, Kemi, Keminmaa ja Ylitornio. 
Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen,
Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan
maakunnan länsiosassa.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

onnea kaaharit nyt se on tullut

EVVK. Jos tavoitan hitaamman, menen ohi. Jos nopeampi tavoittaa minut, päästän edelle. Ei ongelmaa. Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image