Pohjois-Suomi

So­ti­las­soit­to­kun­nan juh­la­kier­tu­een ti­laus­sä­vel­lys ja musiikkivideo tekevät kunniaa Lapin maisemille

Säveltäjä Ilari Hylkilän Lapin luonnosta inspiraationsa saanut tilausteos Lapland Imagery on saanut rinnalleen Alexander Kuznetsovin ja soittokunnan käsikirjoitustiimin tekemän musiikkivideon, josta tämä kuvakaappaus on peräisin. KUVA: Alexander Kuznetsov
Pohjois-Suomi 22.11.2019 6:00
Esko Aho

Laulusolisteina kiertueella esiintyvät Anna Näkkäläjärvi-Länsman ja Pentti Hietanen. 

Kuluvana vuonna on juhlittu suomalaisen sotilasmusiikin 200-vuotista historiaa.

Lapin sotilassoittokunnalle toimintavuosia on kertynyt tasan 50, minkä kunniaksi soittokunta on paraikaa kolmen konsertin kiertueella. 

Puhallinyhtyettä suuremmista sotilasmusiikkikokoonpanoista ensimmäiseksi lasketaan huhtikuussa 1819 perustettu Helsingin henkivartioväen opetuspataljoonan soittokunta, nykyään Kaartin soittokunta.

Rovaniemen varuskuntasoittokunta, joka on vuodesta 1990 lähtien on tunnettu Lapin sotilassoittokuntana, aloitti toimintansa 1969.

Saamelainen laulaja, lauluntekijä ja klarinetisti Anna Näkkäläjärvi-Länsman, taiteilijanimeltään Ánnámáret, esiintyy Lapin sotilassoittokunnan kiertueella ja uudella videolla. KUVA: Alexander Kutsnetzov

Lapin soittokunnan juhlakiertue lähti torstaina Kajaanista ja jatkaa perjantaina Ouluun. Lauantaina juhlitaan kotikaupungissa Rovaniemellä.

Uutuutena soittokunta kantaesittää Ilari Hylkilän säveltämän tilausteoksen LaplandImagery, vapaasti käännettynä Kuvia Lapista.

Ohjaaja Alexander Kuznetsov ja soittokunnan käsikirjoitustiimi ovat tehneet sävellyksestä samannimisen musiikkivideon , jota soittokunta säestää konserteissa paikan päällä.

Katso lyhyt ennakkoversio videosta, joka tulee myöhemmin kokonaisena Youtubeen.

Laulusolistina sarjassa esiintyy saamelaismuusikko Anna Näkkäläjärvi-Länsman, joka tunnetaan myös taiteilijanimellä Ánnámáret.

– Videossa ilmennetään Lapin sotilassoittokunnan pohjoisinta toiminta-aluetta eri näkökulmista. Laulan yhdessä osassa, joka tallennettiin kotikunnassani Utsjoella, Näkkäläjärvi-Länsman kertoo.

– Osuuteni olen sanoittanut pohjoissaamen kielellä. Musiikissakin kuuluu saamelaista väritystä, kun joikujen äänenkäyttö sekoittuu Hylkilän kanssa yhdessä kehittämäämme sävelkieleen, jossa on vanhaa ja uutta.

Juhlakonserttien toinen laulusolisti on Pentti Hietanen. Häntä on usein kuvattu tenoriksi tai sankaritenoriksi, jopa oopperalaulajaksi, mutta Hietanen ei lämpene tällaisille määritelmille.

Pentti Hietanen laulaa tällä kertaa myös Procol Harumin tunnettuja kappaleita. KUVA: Mikko Harma

– En ole koskaan halunnut, että minua tituleerataan tenoriksi, vaikka olenkin opiskellut klassista laulua. Pelkkä laulaja on hyvä. Jätin eräässä vaiheessa oopperan, koska halusin tehdä musiikkia ihan omalla tavallani.

– Soittokunnalle on saatu todella hienoja sovituksia. Laulan pääasiassa viihteellisiä klassikkosävelmiä, mutta myös pari Procol Harum -yhtyeen kappaletta, jotka ovat AWhiterShadeofPaleja SaltyDog. Jälkimmäistä en ole aiemmin esittänyt missään.

Tilausteoksen ja solistinumeroiden lisäksi konserteissa soivat muun muassa Juha PistonKaikuja Oulun kasarmilta ja Jean Sibeliuksen Jääkärimarssi, joka on sekä Lapin sotilassoittokunnan että Jääkäriprikaatin kunniamarssi.

Lapin sotilassoittokunta

Rovaniemeltä käsin lähes puolen Suomen alueella toimiva Lapin sotilassoittokunta on Pohjois-Suomen ainoa ammattipuhallinorkesteri ja EU:n pohjoisin sotilassoittokunta.

Se perustettiin 1.9.1969 Rovaniemen varuskuntasoittokunnan nimellä.

30-jäsenisen soittokunnan päällikkönä toimii musiikkimajuri Jaakko Nurila ja kapellimestarina musiikkikapteeni Tero Haikala.

Juhlakonsertit kuullaan vielä Madetojan salissa Oulussa perjantaina 22.11. kello 19 ja Rovaniemen Korundissa lauantaina 23.11. kello 14.

 

MAINOS

Kommentoi

Olin konsertissa kuulijana. Parhaita olivat mielestäni seuraavat: Lapland Imagery (videoteos oli erittäin hyvä samoin solistin osuus), Jääkärien marssi, Franc Tichelin säveltämä teos Blue Shades, Vanhan kirkon puisto ja ylimääräisenä esitetty suosikkisävelmä. Kiitos erityisesti näistä esityksistä.

Kaikuja Oulun kasarmilta on nokkelasti tehty, mutta jokin muu oikea sotilasmarssi olisi löytynyt ja ollut uljaampi.

Miessolisti käytti turhia puheenvuoroja itsensä esiintuomiseen. Joissakin kappaleissa olisin toivonut joko miessolistin tai kappaleen vaihtamista. Esimerkiksi Jukka Kuoppamäeltä olisi löytynyt ”Tämä taivas tämä maa”. Englanninkieliset laulut olisi saanut vaihtaa parempiin suomalaisiin lauluihin.

Konserttisalissa istunut ja kuunnellut soittaja-nimimerkkiI. Toivoin enemmän sotilassoittokuntaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Konsertin jälkimmäinen puolisko oli silkkaa tuskaa.
Pentti Hietanen lauloi nuotin vierestä ja tulkinta ei myöskään ole hänen vahvuuksiaan.
Myös ohjelmistovalinta oli kummallinen - Procol Harumia sotilassoittokunnan 50 v konsertissa ; yleisön keski-ikä kuitenkin oli noin 75 vuotta, joten pieleen meni. Ja nuorempikin väki kuuntelee proge rockinsa mieluummin jossain muualla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomautettakoon tälle vihaiselle kotitekoiselle kriitikolle, että tämän päivän 75-vuotiaat olivat Whiter Shades of Pale -kappaleen ilmestyessä noin 23-vuotiaita, Ehkä kohderyhmä osui siis ihan nappiin. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tervettä Puolustusvoimain PR:ää...
... verrattuna "öljynpaineen merkkivalo" - populismiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa mukava että lappia näin mainostellaan.. Vielä kun ne etelästä lähtis lomalle sinne eikä lentokoneella etelään..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image