Pohjois-Suomi

Soranotto tuhosi mui­nais­muis­ton - ura­koit­si­jal­le sakkoja

Pohjois-Suomi 21.1.2013 15:20
STT

Kivikautisen asuinpaikan soranotolla tuhonnut yrittäjä tuomittiin sakkoihin Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa maanantaina.

Muinaismuistorikkomus tapahtui Laivan kultakaivoksella Raahessa kaksi vuotta sitten.

Oikeuden mukaan yrittäjä ohjeisti kaivinkoneenkuljettajat ottamaan soraa alueelta, jolla sijaitsi rauhoitettu kivikautinen asuinpaikka.

Se tuhoutui maa-ainesten otossa kokonaan. Asuinpaikka oli rajattu maastoon ja karttaan.

Yrittäjä myönsi teon. Hän joutuu maksamaan sakkoja hieman yli tuhat euroa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (45)

Turhan iso sakko yrittäjälle. Kyllä noita muinaismuistopaikkoja löytyy ilmankin, että kaikki pitäisi suojella. Kohtahan tässä ollaan itsekkin muisto vaan :).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korvaukseksi kaivosyhtiö nimesi rakentamansa katoksen Kirkoksi.
Siellä saa varmaannkin syntinsä anteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mutta jäähän siihen nyt 'konekautinen' muinaismuisto. Samaa lajia, mutta paljon suurempi. Elellään rauhassa ja muinastellaan sitä sitten tuhannen vuoden päästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on jätinkirkko? Joku muinainen kiviläjä nähtävästi, jota viherpiipertäjät antaumuksella suojelevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suosittelen sinua tutustumaan Suomen muinaishistoriaan, joka on kaiketi aika huikea. En tarkoita Ruotsin vallan valloittaja-aikaa, vaan aikaa ennen sitä.

Jätinkirkkokin selviää sieltä.

En ole viherpiipertäjä, vaan kiinnostunut Suomen vaietusta muinaisuudesta.Täällä on ollut kuningaskuntia:Kainuussa,Hämeessä,Karjalassa jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säilyyköhän kaivoksen alueella oleva iso jätinkirkko?,, alue merkitty mutta lähellä aluetta. Kannattaa käydä katsomassa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuttavan mailla on merkitty muinaismuistoalueeksi paikka, josta hänen isovanhempansa nostivat navettakiviä. Niistä kivistähän jää painanteita, jotka jonkun mielestä liittyvät muinaiseen asumiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikoinaan noita muinaisten rakennelmien kiviä uusiokäytettiin rakennuksiin, kun ei nähty arvoa historian säilyttämisellä tai edes välttämättä tunnistettu muinaismuistoa. Eiköhän kyse ole kuitenkin tälläisesta tapauksesta, jossa kivien ottamisesta huolimatta koko muinaismuisto ei ole tuhoutunut vaan alueelle on vielä jäänyt jotakin suojelemisen arvoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikoksesta saatu hyöty olisi pitänyt tuomita menetetyksi valtiolle. Tuollainen naurettava summa lähinnä yllyttää samaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, no se maksoi yrittäjälle hieman yli 1000 euroa, mutta olisi ihan kiva vertailun vuoksi tietää, että paljon yrittäjä ja hänen yrityksensä sai siitä maa-aineksesta, joka otettiin tuolta paikalta!? Taitaa olla aika monta kertaa enemmän mitä nyt tuli sakkoja!? Eikö rikoshyötyä selvitetty ja käsitelty oikeudessa ollenkaan???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuolla Raahen-Pattijoen suunnalla noita lapinraunioita, röykkiöitä ja jätinkirkkoja on kymmeniä ja taas kymmeniä. Menipä mihin päin metsää tahansa, niitä on näköpiirissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lillukan varsia tämä tapaus. Nyt se koko Laivakangas on tuhottu, siinä ei paljon muinaismuistot painanu kun kaivolaki jyräsi kaikkien lakien edellle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä tästä kyseisestä asiasta, mutta näyttää niitä löytyvän kaikenlaisia "muinaismuistoja", kun joku haluaa naapurille v....lla. Tällä yllättävällä kortilla naapurin poikkeuslupakin evättiin omalle rantatontilleen. Kukaan paikkakuntalainen ei tiennyt, että tuo muutaman neliön painanne kankaan nokalla oli, "niin korvaamaton muinaismuisto"!
Näitähän voi vaikka etukuormaajalla tehdä ihasteltavaksi kuka hyvänsä ja jos ei malta maatumista odottaa, niin nykyään saa ostaa pintaan luonnon kunttaa. A vot, siinäpä sitten arvokas muinaismuista tarvitsevalle. Eikä maksa paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (45)

Uutisvirta

12:36
Kultasirkku havaittu Hailuodossa – lintu nähtiin Suomessa edellisen kerran vuonna 2007
12:22
Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset: useita aloja poistetaan saatavusharkinnan piiristä ulkomaista työvoimaa palkattaessa
12:00
Euroopan unioni ei ole täydellinen mutta sen hyödyt ovat valtavat
11:55
Merivartiostot suorittavat tehostettua vesiliikennevalvontaa tänäkin juhannuksena – muistathan nämä asiat, ennen kuin lähdet vesille
11:44
Mykkäklassikoita livemusiikin kera Valveella elokuussa – Chaplinin Kultakuumekin saa monitaiteellisen säestyksen
11:34
Mikkelin rajua koulupaloa tutkitaan tuhopolttona – tutkinnanjohtaja tyynnyttelee somehuhuja
11:32
Kiinan Xi matkusti Pohjois-Koreaan tapaamaan Kimiä, Yhdysvaltain Trump haluaa kuulla uutiset pian Xiltä itseltään
52
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
31
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
22
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
20
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
17
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
11
HS: Harkimon liike aikoo rekisteröityä puolueeksi – "Tiedän ja ymmärrän, että tästä tulee kritiikkiä"
11
Lehto Group käynnistää neljä rakennushanketta ympäri Suomea – pohjoisin paikka Utsjoella, projektien arvo yhteensä 27 miljoonaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

oulu
mällinen h

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image