Pohjois-Suomi

Simojoen lohennoususta tulossa seu­ran­ta­his­to­rian toiseksi paras – lohikesä on alkanut Poh­jan­lah­del­la kohtalaisen hyvin

Simojoelle on tulossa hyvä lohivuosi. KUVA: Pentti Vuosaari
Pohjois-Suomi 5.7.2019 10:45
Iida Ahonen

Luonnonvarakeskus tiedottaa, että Simojoelle näyttää tulevan hyvä lohivuosi. Myös Tornionjoen tilanne selviää lähiaikoina. Molempiin jokiin on noussut lohia kudulle kesäkuun loppupuolella runsaammin kuin kahtena edellisenä vuonna.

Kutuvaelluksen alku oli Tornionjoella ja Simojoella tänä vuonna lupaava: ensimmäiset lohet havaittiin kaikuluotausseurannoissa jo toukokuun puolivälissä.

Tornionjoella lohimäärät eivät ole runsastuneet varhaisen alun jälkeen yhtä nopeasti kuin parhaina vuosina, mutta Simojoen lohennoususta näyttää tulevan seurantahistorian toiseksi paras. Heinäkuun alkuun mennessä nousulohia oli havaittu Tornionjoella 31 821 ja Simojoella 2 386. Lohen kutuvaellus Pohjanlahteen laskeviin jokiin jatkuu ainakin elokuulle saakka.

− Jos lohennousu jatkuu loppukesällä tavanomaista vauhtia, kutulohien määrät luultavasti riittävät turvaamaan poikastuotannon, kertoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Atso Romakkaniemi tiedotteessa.

Suomen ammattikalastajat ovat saaneet alkukesästä suhteellisen hyviä lohisaaliita Pohjanlahdella.

Tornionjoella poikaspyynti päästiin aloittamaan hyvissä ajoin keväällä. Alustavan arvion mukaan Tornionjoesta lähti merelle yli 1,5 miljoonaa lohen vaelluspoikasta. Simojoella lohen vaelluspoikasmäärä jäi odotettua heikommaksi, minkä syitä selvitetään kuluvan vuoden aikana.

Nousulohimäärien kehitystä voi seurata Luonnonvarakeskuksen verkkosivuilla elokuun loppuun saakka, jolloin nousukalaseuranta päättyy.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Merivesi niin kylmää harppaus kerroksen alla, ennen aikainen täyskierto ja saalis kalojen pintakerros yli +15 °C , seuraa isompien kalojen kutuvaellus. Joen asteet vaikuttavat kalojen pysymiseen tai mereen takaisin vaeltamiseen ennen kutua. Meriharrilla on kuulemma kutupaikat kivisorakoilla tyrskyisillä merialueilla Perämerellä. Joissa lohen tarttuminen virheeseen harvoin voi johtua syöntirefleksistä, uteliaisuudesta, tarkkuudesta saaliin suhteen , vähästä syötävän määrästä ja kudun jälkeen mätiä ja pikkulohia syövien vihulaisten syönnistä ja eliminoinnista kannan turvaamiseksi .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kovasti hekutetaan että joessa on kalaa mutta meripyynti on ajattu niin ahtaalle että moni on lopettanut rajoitusten ja hylkeiden takia ja samaan aikaan toitotetaan lähiruoan puolesta ja nyt jo ollaan tuonti kalan varassa kyllä lohta riittää molempiin paikkoihin niin ku ennekin se vanha sanonta että jos saa niin kaverille kens pitäisolla voimassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka kerta kun olen käyny kalalla on lohi napannut. Harskukoski on kyllä varma paikka

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Husu persuihin

Se on joukkoomme liian älykäs, ei oteta. Me erottuisimme muut tolloina. Lue lisää...
PERSU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image