Pohjois-Suomi

Siilien elinolot kapenevat – samaan aikaan va­paa­eh­tois­ten auttajien määrä on kuitenkin lisääntynyt

Maiju Vähäkankaalla on ollut piikikkäitä hoidokkeja aiemminkin. Aimo-siili on kuitenkin ensimmäinen, joka on ollut näin myöhään liikkeellä. KUVA: Hanna Perkkiö
Pohjois-Suomi 7.12.2019 15:10
Hanna Perkkiö

Laatikossa rapistelee otus, jonka tähän aikaan vuodesta pitäisi olla sikeästi horroksessa. Alle puolen kilon painoinen siili tuotiin oulaistelaisen Maiju Vähäkankaan hoiviin marraskuun lopussa, kun se oli tarponut lumihangessa ylivieskalaisen omakotitalon pihaan. 

– Sama siili oli koko syksyn ajan vieraillut talon pihassa ruokakupilla. Ilmeisesti se ei ole kerennyt horrostamaan, eikä se olisi selvinnyt talvesta, kun painoa on noin vähän, Vähäkangas kertoo.

Horrostamista varten siilin pitäisi painaa vähintään 800 grammaa, sillä puolet painosta saattaa lähteä talven aikana. Löytöpäivänsä mukaan Aimoksi nimetty siili pulskistuu nyt kissojen märkäruoalla. Hoitoon kuuluvat myös vesi ja puhtaat kuivikkeet.

– Muuten siili saa olla omissa oloissaan, sillä ei ole syytä totuttaa sitä liiaksi ihmisten seuraan, Vähäkangas toteaa.

Jos siilin paino ennättää nousta tarpeeksi, se saattaa vielä keretä horrostamaan. Paikan pitää olla kuiva, eristetty ja sopivan viileä. Rivitalokotiin sellaista on vaikeaa järjestää, joten horrospaikka pitää etsiä muualta.

Siilin onneksi sillä riittää ystäviä. Oululainen vapaaehtoinen luonnonvaraisten eläinten hoitaja Anna Vasala arvioi, että alueelta löytyy useita kymmeniä vapaaehtoishoitajia. Osa heistä tarjoaa siileille myös horrostuspaikkoja.

– Tänä vuonna on tullut paljon uusia hoitajia. Kesä oli todella huono siilien kannalta, Vasala toteaa ja arvioi, että tänä vuonna hoitoon on otettu lähes 400 piikkipalloa.

Vasalaa työllistää myös vapaaehtoisten neuvonta. Yhteydenottoja tulee monia eri reittejä pitkin, ja puskaradio toimii tehokkaasti. Vapaaehtoisten auttajien rinkejä on Oulussa ja lähikunnissa useampia, ja heillä on myös valtakunnallinen verkostonsa.

Eläinsuojelulaki velvoittaa auttamaan hädänalaista luonnonvaraista eläintä. Edellisellä hallituskaudella valmisteltu lakiuudistus olisi tuonut useita tarkennuksia, kuten ilmoitusvelvollisuuden. Lakiehdotus kuitenkin raukesi vaalikauden päättyessä.

– Jos ilmoitusvelvollisuus tulisi, valtion pitäisi myös osallistua kustannuksiin ja perustaa hoitoloita. Nyt toiminta on täysin vapaaehtoisten varassa, Vasala toteaa.

Samalla riskinä on, että hyvää tahtovat ihmiset antavat eläimille vääränlaista hoitoa. Vasalan mukaan tämä on onneksi harvinaista.

– Ensikertalaisen kannattaa ottaa yhteyttä vaikkapa eläinsuojeluyhdistykseen. Myös netistä löytyy paljon neuvoja.

Vasala uskoo, että auttamishalun taustalla on muun muassa tiedon lisääntyminen.

– Ehkä ihmiset ovat heräämässä ilmaston muuttumiseen ja siihen, että Suomen luonnossa pitää puolustaa monimuotoisuutta ja kallisarvoista eläimistöä. Pitää myös muistaa, että siili on rauhoitettu eläin, jonka elinalueita ihminen on omilla teoillaan kaventanut.

Jos kaikki sujuu hyvin, ensi keväänä Maiju Vähäkangas voi viedä Aimo-siilin takaisin tuttuun pihapiiriin. Parhaassa tapauksessa siili pyöräyttää vielä jossain vaiheessa poikasetkin.

– Osoittautui, että Aimo onkin naaras. Katsotaan nyt, pitäisikö sen nimi vielä vaihtaa, Vähäkangas tuumaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Menkää itte paljain jaloin lumihankeen tassutteleen
Toiset tekee tärkeetä työtä ja pelastaa siilejä nälkäkuolemalta ja trimmereiltä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän pihalla tepasteli siili marraskuun puolessa välissä lumen päällä oikein reipasta vauhtia, eikä minulle tullut mieleenkään soittaa vaikkapa pelastuslaitokselle tulla pelastamaan sitä, ettei sen tassut vain jäädy.
Eiköhän olisi ihmisten jo aika hieman hellittää ja antaa luontoelukoitten tulla toimeen luonnon tarjoamilla ehdoilla. Kuitenkin ne jossain vaiheessa kuolevat, niinkuin sinäkin, joka tämän luet. Oletko valmis kohtaamaan totuuden itsestäsi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siilihän on ihmisen Suomeen tuoma laji, jota etenkin kesämökkiläiset koko ajan vastoin lakia levittävät ympäri maaseutua autojensa takakonteissa. Kyseessä on siis samanlainen vieraslaji kuin esimerkiksi minkki, piisami, kanadanmajava tai kaniini. Eläinyksilön auttaminen on tietenkin aina kaunis asia, mutta lajina siili ei olisi Suomessa lainkaan suojelun arvoinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis yhtä vieraslaji kuin susi. Nehän tapettiin sukupuuttoon Suomesta jo reilu sata vuotta sitten. Ja nykyinen susikanta on espanjalaista alkuperää, väittävät tutkijat. Kummasta on enemmän haittaa vaikkapa lapsillesi, siilistä vai sudesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siili on yksi sympaattisimmista luontokappaleista. Sen nähtyään tulee poikkeuksetta hyvälle tuulelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siilejä jää usein auton alle joten on ainakin yksi poikkeus, jolloin en tule hyvälle tuulelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On erikoista väittää että ihminen olisi muka kaventanut siilin elinalueita. Siilihän on levinnyt Suomeen juuri ihmisen avulla eikä edes viihdy luonnossa vaan elää vain ihmisasutuksen liepeillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vieraslajihan se on, ensimmäiset siilit on tuotu Suomeen 1800-luvun lopulla. Nyt laji ei enää selviä lisääntyneestä liikenteestä ja talvipesien puutteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletkos ollut laskemassa niitä talvipesiä? Niitä kyllä löytyy runsaasti luonnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:10
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
6:00
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta
6:00
Rengasvaurioista normimäärä korvaushakemuksia Pohjois-Pohjanmaalla – Moni autonsa rikkonut voi jättää hakemuksen tekemättä Tilaajille
6:00
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image