Pohjois-Suomi

Siikalatvan Kaisa Louet-Similä: Kaksoisrooli valtuuston johdossa ja Mehiläisen leivissä ei ole ongelma

Siikalatvan sote-palvelut on ulkoistettu Mehiläiselle.
Pohjois-Suomi 10.5.2019 17:43
Raimo Pirttikoski

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) on ottanut Siikalatvan kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut valvontaansa, koska niissä on paljastunut useita puutteita. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Avin mukaan kunnan virkamiehet ovat luovuttaneet julkisen vallan käyttöön liittyviä sosiaalihuollon tehtäviä lainvastaisesti terveysalan yhtiö Mehiläiselle. Yrityksen työntekijät ovat muun muassa valmistelleet kehitysvammaisten erityishuoltoa koskevia päätöksiä kunnan johtavalle viranhaltijalle. Mehiläinen on myös tehnyt sopimuksia omaishoitajien kanssa.

Siikalatvan valtuuston puheenjohtaja Kaisa Louet-Similä (kesk.) arvioi Kalevalle torstaina, että Mehiläisen työntekijöillä roolit ovat menneet sekaisin, koska osa heistä oli aiemmin kunnan palveluksessa.

Myös Louet-Similä itse työskentelee Mehiläisen leivissä avopalveluiden vastaavana hoitajana.

Onko oma kaksoisroolisi valtuuston puheenjohtajana ja Mehiläisen työntekijänä ongelmallinen, Kaisa Louet-Similä?

– En näe siinä mitään ongelmaa. Jokaisella on perustuslaillinen oikeus olla mukana kunnallisissa päätöksentekoelimissä, kunhan ei päätä asioista, jotka liittyvät omaan työhön ja työpaikkaan. Pitää osata jäävätä itsensä niissä asioissa. Itse olen aina näin toiminutkin, vaikka vain varmuuden vuoksi.

– Kunnallispolitiikkaan minut valittiin jo toistamiseen hyvällä vaalimenestyksellä. Eihän minua sieltä työni takia voida ulos sulkea. Lisäksi kannattaa muistaa, että meillä valtuustotasolla ei loppujen lopuksi päätetä sote-asioista mitään, koska kunnalla ja Mehiläisellä on sopimus sote-palveluiden kokonaisulkoistuksesta. Sen mukaan eletään, eikä yksittäisiä asioita juuri tuoda valtuuston päätettäväksi.

Oletko tehnyt työssäsi ratkaisuja, jotka kuuluisivat virkamiehille?

– En, sellaisia päätöksiä en ole tehnyt. En voi käyttää julkista valtaa, koska olen yksityisellä töissä. Enkä käyttäisi kunnallisellakaan puolella, koska sellainen ei rooliini kuulu. Oma työni on päivittäistä, operatiivista johtamista. Nämä nyt julkisuuteen nousseet puutteet ja valitukset ovat koskeneet enemmän sosiaalipuolta, itse taas työskentelen terveyspuolella. Siellä vastaavia ongelmia ei ole ollut.

Onko Mehiläinen koettanut vaikuttaa toimintaasi kunnan luottamushenkilönä?

– Ei, mitään sellaista painetta tai painostusta en ole kokenut. Tein jo aluksi selväksi, että jos teillä on kunnalle asiaa, niin ottakaa kuntaan yhteyttä, minä en toimi kummankaan viestinviejänä. Työpaikkani olen saanut asianmukaisesti hakemalla. Omatuntoni on tässä asiassa puhdas, eikä minulla ole mitään salattavaa.

Kommentointi juttuun on päättynyt.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (36)

Höpötystä koko homma.
Juttu on kyllä paisuttelua.Kyseinen henkilö on äärimmäisen tarkka jääviys asioissa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ei nyt tähän Mehiläiseen ja Sikalatvaan suoranaisesti kuulu, mutta välinpitämättömyyteen, virkavelvollisuuksien laiminlyöntiin ja ahneuteen kyllä, ja siinä mielessä samaan teemaan. Nimittäin; omaiseni on "hoidettavana" yhdessä näistä Esperin Paikallisista. Vastaava hoitaja (ainakin sillä nimellä hän itseään tituleeraa - liekkö sitten tosiasiassa postimies, taksimies tjsp.) Hoitaja valehteli mulle päin naamaa. Hän kertoi, että epäilee omaisellani olevan ihosyöpä, ja hänet on vietävä lääkäriin. OYS oli tutkinut omaiseni ja hoitopalautteen mukaan kysymys on palovammoista; altistuminen muuhun tai määrittämättömään kuumuuteen tai kosketus muihin kuumiin aineisiin. Tapaturma.

Minua (naisen alapäähän viittaava kirosana) se, että myös Esperi edelleen valehtelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montako anestesia hoitajaa/ lääkäriä on ambulanssi synnytyksessä? Ei yhtään. Kuka sammuttaa valot Pohjois-Pohjanmaalta, kun toimivia terveydenhoidon yksiköitä lakkautetaan? Ambulanssit suhaa pitkiä välimatkoja ja ovat kiinni tunteja tehtävissä. Pitäskö täällä tulla jotenkin toimeen nuorilla perheillä ja nostaa syntyvyyttä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Louet-Similän olisi syytä käydä Specsaversilla. Mehiläisen "silmälääkärit" eivät ehkä löydä vikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten voi olla kaksoisrooli, jos ei ole kertaakaan osallistunut asiassa kunnalliseen päätöksentekoon, mikä on koskenut Mehiläistä. Ei voi syyttää tyhjästä hoi!? Ne löytää kyllä pöytäkirjoista, jos on tarpeen tutkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai ei ole puuteita mehiläisen hoitopaikoissa,tästä asiasta ole ihan erimieltä.
Asiakkaita,potilaita on käytävillä, ja ruokatiloissa ei paikkoja ole riittävästi
ihan ominsilimin se tuli nähytä.
Turha on totuuksia kääntää,ja kaunistelle näin se on tosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puutteita hoitopaikoissa,kotihoitoa unohtamatta. Inhimmillisyys kotiin hoidettaessa?näinkö vähän arvostetaan arvokasta vanhuutta,kotihoitoa ja sen työntekijöitä??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se tuo Louet-Similän kaksoisrooli on herättänyt alusta asti ihmetystä kuntalaisissa. Ois tutkinnan paikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sekin löytyy pöytäkirjoista, ei tarvitse poliisia. Sihteeri kirjaa aina päätöksenteosta poistuneet. Asia taitaa olla kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnan oma valvonta puuttuu täysin. Ilmeisesti on ajateltu, että kun oikein valtuuston puheenjohtaja on työntekijänä kunnan sopimuskumppanilla, toteutuu päivittäinen valvonta automaattisesti. Eipä tainnut toteutua...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pj ei ole työssä sosiaalipuolella missä valvonta ja muita ongelmia ollut. Varmasti näkee epäkohdat, jos olis. Sehän on hyvä asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnan pitää hoitaa yksityiselle palveluntuottajalle siirretyn toiminnan valvonta ja omavalvonta. Valtuuston puheenjohtaja on kunnassa ylin satraappi. Hän pystyy vaikuttamaan valvontaan ja kunnalliset virkamiehet taatusti arastelevat ylimmän kunnan päättäjän valvontaa. Valvonta ei silloin toimi kunnassa niin kuin pitäisi. Louet-Similän istuminen kahdella merkittävällä pallilla syö luottamusta järjestelmän toimivuuteen ja puolueettomuuteen. Kuntalaisesta tilanne vaikuttaa epäilyttävältä. Oikeusoppineiden pitäisi selvittää Louet-Similän asema.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos maakuntamalli tule, niin nämä kyseisen tapauksen mukaiset jääviysongelmat vain lisääntyy. Poliisi tutkimaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäävi on päätöksenteossa, kuten on itse todennut. Päätöksenteossa pj ei ole kertaakaan Mehiläisen työntekijän roolissa ollut. On jäävännyt. Sen kestää kyllä tutkia. Täällä kyllä menevät puurot ja vellit nyt ihan sekaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siikalatvan kunnassa ongelmat ovat kunnan johdossa ja viranhaltijatasolla. Ei tämä ole ensimmäinen kerta kunnassa töppäillään, se joka päiväinen käytäntö. Kysyä sopii, mistä kunnan työtekijät on haettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Kaisa kun poistit epäilykseni, ehdin jo ajatella kaikkea pahaa sinusta. Eihän tuossa mitään ongelmaa ole... eihän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa Siikalatvallakin olla keskusta valta-asemassa oleva puolue...
Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

10:00
"En halunnut tehdä pitkää kiekkoa, joten lähdin ylittämään keskialuetta kiekon kanssa" – Se kostautui ja pysyy kärppävalmentaja Toni Sihvosen mielessä ikuisesti Tilaajille
10:00
Tanssikansaa pursusi parketilla ja meno äityi hurjaksi Nuijamiesten lavan kulta-aikana – Nyt 60 vuotta täyttävälle tanssilavalle tullaan tanssimaan ei tappelemaan Tilaajille
9:53
Oululainen Zeffi tähtää suuruuteen online-kyselyiden miljardimarkkinoilla – "Kun seuraava vallanvaihdos tulee, aiomme olla markkinajohtaja"
9:00
Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
9:00
Joka viides pientalo tehdään nyt hirrestä, oululaisprofessori: "Mielikuva hirrestä on muuttunut modernien talomallien myötä" Tilaajille
8:15
Aura Saarikosken valokuvissa sumu valtaa mielen ja maiseman: "Teoksissa on yritystä löytää vastauksia, mutta ne ovat tuhoon tuomittuja yrityksiä"
8:08
Kun kesätyöt ovat kiven alla, itsensä voi työllistää myös yrittämällä – haukiputaalaiset nuoret pyörittävät tilausleipomoa kotoa käsin
29
Oulun kaupunginjohtaja: Sote-uudistusta kehitettävä palvelut edellä, maakunnan verotusoikeuden vaikutukset selvitettävä perusteellisesti
11
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
7
Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
7
Jari Kurri on Jokerien uusi omistaja, mutta kuka todellisuudessa kantaa taloudellisen riskin seurasta?
6
Oulun torialueen kehittämisen umpikuja seurausta kaupungin liian sinisilmäisestä suhtautumisesta yrittäjän esittämiin suunnitelmiin Lukijalta
6
Euroopan jättävä Jyrki Katainen: Suomeen on helppo palata – Nyt mietin, mikä muu voi sytyttää kuin politiikka
4
Tämä mies tietää, mitä Salkkareissa seuraavaksi tapahtuu – "Glamour on kaukana meidän hommasta", Ville Muhonen kertoo mökillään Siikajoella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image