Pohjois-Suomi

Siikajoen Ruukissa satoi heinäkuussa vähiten 119 vuoteen – myös Oulun seudulla ja Lounais-Lapissa kolkuteltiin kui­vuusen­nä­tyk­siä

Kuiva heinäkuu näkyy keltaisiksi kärventyneissä nurmikoissa. KUVA: Tiina Wallin
Pohjois-Suomi 7.8.2019 13:56
Heidi Peltonen

Siikajoen Ruukin mittausasemalla mitattiin heinäkuussa 119-vuotisen mittaushistorian pienin kuukausisademäärä. Meteorologi Niina Niinimäki Ilmatieteen laitokselta kertoo, että heinäkuussa asemalla mitattiin sademääräksi yhteensä 2,3 millimetriä.  

– Näin pientä sademäärää ei ole mitattu kertaakaan aseman mittaushistorian aikana. Havaintoja asemalla on tehty 1900-luvun alusta lähtien, Niinimäki kuvailee. 

Ruukin lisäksi ennätyspieni kuukausisademäärä mitattiin Jyväskylässä.

Heinäkuu oli kuiva eritoten Oulun seudulla ja Lounais-Lapissa. Esimerkiksi Torniossa, Pudasjärvellä ja Vaalassa mitattiin Niinimäen mukaan heinäkuussa alhaisia kuukausisademääriä. Näillä asemilla on kuitenkin vain noin reilun kymmenen vuoden mittainen mittaushistoria. 

Lapissa Pellossa oli vuoden 2019 heinäkuuta ennen vain yksi kuivempi heinäkuu. Lisäksi Rovaniemellä mitattiin kahdella asemalla kymmenien vuosien mittaushistorian toiseksi alhaisin sademäärä. 

– Monessa paikassa päästiin top kolmeen, mutta ennätyksiä ei ole tehty kuin Ruukissa ja Jyväskylässä. 

  

Oulunsalon Pellonpään mittausasemalla mitattiin heinäkuussa yhteensä 6,9 millimetrin kuukausisademäärä. Kyseessä on pienin kuukausisademäärä, joka asemalla on mitattu 12-vuotisen mittaushistorian aikana. 

– Tätä ennen sademääriä mitattiin vuodesta 1954 vuoteen 1999 saakka Oulun lentoasemalla. Siellä tämän heinäkuun sademäärää pienempiä sademääriä mitattiin heinäkuussa vuosina 1968 ja 1969. 

Heinäkuussa 1968 Oulun lentoasemalla mitattiin kuukauden sademääräksi tasan kuusi millimetriä. Seuraavana vuonna heinäkuussa satoi 6,2 millimetriä.

Kuivuuteen ei ainakaan vielä ole saatu Oulun seudulla helpotusta. 

– Nollaa näyttää elokuun osalta edelleen, Niinimäki toteaa. 

Sääennusteiden perusteella sateita ei ole luvassa hetkeen. Ilmatieteen laitoksen 10 päivän ennusteen mukaan vettä saattaisi sataa ensi viikon maanantaina. 

Kesäkuukausina sataa yleensä eniten

Vuoden kuivimmat kuukaudet painottuvat yleensä kevääseen. Niinimäki kertoo, että huhtikuu on usein vuoden kuivin kuukausi. Kesäkuukaudet eli kesä-, heinä- ja elokuu taas ovat yleensä vuoden sateisimpia kuukausia. 

– Kesän lämpiminä kuukausina on usein paljon kuurosateita, jolloin sademäärä voi kasvaa suureksikin, Niinimäki kuvailee. 

Niinimäen mukaan kuurosateet ovat yleisempiä silloin, kun ilma on lämmintä ja epävakaista. Heinäkuussa koettu hellejakso oli lämmin ja kuiva, jolloin kuurosateita ei päässyt muodostumaan. 

– Myös salamaniskuja mitattiin heinäkuussa koko maassa ennätysvähän, Niinimäki kertoo. 

 

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Olen tiennyt aina että Ruukki on kuiva paikka,mutta noin kuiva oli yllätys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iltapäivällä tuli Haapalehdossa hienokseltaan muutama hento pisara, mutta siihen se jäi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taidat höpötellä. Täällä z puolella ei oo heinäkuussa satanu milliäkään. Äsken tuli 3 pisaraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja ympäristön'huolto'firmat senkun leikkaavat nurmikkoa, että se varmasti kuolee ja vielä kuolleenakin! Nyt olisi hyvä aika työllistää ne kesäpoijaat siellä keräämään tuulenkaatamat, rumat, kuolleet pihlajanrungot, roskat ym.ympäristöstä, mutta kissan viikset! Ajavat kuolleilla nurmikoilla vielä mehupakkauksia, jätskipapereita, muovikanistereita ym. yli, että varmasti saavat miljoona rumaa kappaletta pitkin niitä kuolleita ruohikoita - nurmen senttiluku on tärkeä, siitä viis, miksi firma yleensä on olemassa: se ympäristön viihtyvyys ja siisteys!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porotalous ja maatalous muuttuu siis pohjoisessa entistä tappiollisemmaksi. Ilmasto on aina ollut pohjoisessa ihmiselle hankala.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

109 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image