Pohjois-Suomi

Siikajoen Ruukissa satoi heinäkuussa vähiten 119 vuoteen – myös Oulun seudulla ja Lounais-Lapissa kolkuteltiin kui­vuusen­nä­tyk­siä

Kuiva heinäkuu näkyy keltaisiksi kärventyneissä nurmikoissa. KUVA: Tiina Wallin
Pohjois-Suomi 7.8.2019 13:56
Heidi Peltonen

Siikajoen Ruukin mittausasemalla mitattiin heinäkuussa 119-vuotisen mittaushistorian pienin kuukausisademäärä. Meteorologi Niina Niinimäki Ilmatieteen laitokselta kertoo, että heinäkuussa asemalla mitattiin sademääräksi yhteensä 2,3 millimetriä.  

– Näin pientä sademäärää ei ole mitattu kertaakaan aseman mittaushistorian aikana. Havaintoja asemalla on tehty 1900-luvun alusta lähtien, Niinimäki kuvailee. 

Ruukin lisäksi ennätyspieni kuukausisademäärä mitattiin Jyväskylässä.

Heinäkuu oli kuiva eritoten Oulun seudulla ja Lounais-Lapissa. Esimerkiksi Torniossa, Pudasjärvellä ja Vaalassa mitattiin Niinimäen mukaan heinäkuussa alhaisia kuukausisademääriä. Näillä asemilla on kuitenkin vain noin reilun kymmenen vuoden mittainen mittaushistoria. 

Lapissa Pellossa oli vuoden 2019 heinäkuuta ennen vain yksi kuivempi heinäkuu. Lisäksi Rovaniemellä mitattiin kahdella asemalla kymmenien vuosien mittaushistorian toiseksi alhaisin sademäärä. 

– Monessa paikassa päästiin top kolmeen, mutta ennätyksiä ei ole tehty kuin Ruukissa ja Jyväskylässä. 

  

Oulunsalon Pellonpään mittausasemalla mitattiin heinäkuussa yhteensä 6,9 millimetrin kuukausisademäärä. Kyseessä on pienin kuukausisademäärä, joka asemalla on mitattu 12-vuotisen mittaushistorian aikana. 

– Tätä ennen sademääriä mitattiin vuodesta 1954 vuoteen 1999 saakka Oulun lentoasemalla. Siellä tämän heinäkuun sademäärää pienempiä sademääriä mitattiin heinäkuussa vuosina 1968 ja 1969. 

Heinäkuussa 1968 Oulun lentoasemalla mitattiin kuukauden sademääräksi tasan kuusi millimetriä. Seuraavana vuonna heinäkuussa satoi 6,2 millimetriä.

Kuivuuteen ei ainakaan vielä ole saatu Oulun seudulla helpotusta. 

– Nollaa näyttää elokuun osalta edelleen, Niinimäki toteaa. 

Sääennusteiden perusteella sateita ei ole luvassa hetkeen. Ilmatieteen laitoksen 10 päivän ennusteen mukaan vettä saattaisi sataa ensi viikon maanantaina. 

Kesäkuukausina sataa yleensä eniten

Vuoden kuivimmat kuukaudet painottuvat yleensä kevääseen. Niinimäki kertoo, että huhtikuu on usein vuoden kuivin kuukausi. Kesäkuukaudet eli kesä-, heinä- ja elokuu taas ovat yleensä vuoden sateisimpia kuukausia. 

– Kesän lämpiminä kuukausina on usein paljon kuurosateita, jolloin sademäärä voi kasvaa suureksikin, Niinimäki kuvailee. 

Niinimäen mukaan kuurosateet ovat yleisempiä silloin, kun ilma on lämmintä ja epävakaista. Heinäkuussa koettu hellejakso oli lämmin ja kuiva, jolloin kuurosateita ei päässyt muodostumaan. 

– Myös salamaniskuja mitattiin heinäkuussa koko maassa ennätysvähän, Niinimäki kertoo. 

 

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Olen tiennyt aina että Ruukki on kuiva paikka,mutta noin kuiva oli yllätys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iltapäivällä tuli Haapalehdossa hienokseltaan muutama hento pisara, mutta siihen se jäi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taidat höpötellä. Täällä z puolella ei oo heinäkuussa satanu milliäkään. Äsken tuli 3 pisaraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja ympäristön'huolto'firmat senkun leikkaavat nurmikkoa, että se varmasti kuolee ja vielä kuolleenakin! Nyt olisi hyvä aika työllistää ne kesäpoijaat siellä keräämään tuulenkaatamat, rumat, kuolleet pihlajanrungot, roskat ym.ympäristöstä, mutta kissan viikset! Ajavat kuolleilla nurmikoilla vielä mehupakkauksia, jätskipapereita, muovikanistereita ym. yli, että varmasti saavat miljoona rumaa kappaletta pitkin niitä kuolleita ruohikoita - nurmen senttiluku on tärkeä, siitä viis, miksi firma yleensä on olemassa: se ympäristön viihtyvyys ja siisteys!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porotalous ja maatalous muuttuu siis pohjoisessa entistä tappiollisemmaksi. Ilmasto on aina ollut pohjoisessa ihmiselle hankala.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:04
Omakotitalon Ylitorniolla palamaan sytyttänyt mies vangittiin – Poliisi: 24-vuotias syyllistynyt aiemminkin rikoksiin ex-puolisoaan kohtaan
15:00
Kaleva oikaisee
14:45
Oulun kaupunginkirjastolle työntekijä edistämään lasten luku- ja kielitaitoa – ammattiliitto Jyty avusti palkkauksessa
13:28
Kokoomus julkaisi työllisyystoimet, joiden on tarkoitus tuoda 60 000 työpaikkaa – Orpo: "Tavoite päästä pohjoismaiselle tasolle"
13:11
Israel ei arvostele Trumpin kommentteja, joiden mukaan demokraatteja äänestävät juutalaiset ovat "epälojaaleja"
12:59
Oikeuskansleri ei ryhdy jatkotoimiin kansliapäällikkö Sillanaukeen kantelukirjoitusten vuoksi – Sillanaukee täydensi kritiikkiään vielä yölläkin Whatsapp-viestillä
12:32
Tutkijat löysivät verestä 14 merkkiainetta, jotka voivat varoittaa lähestyvästä kuolemasta – "Ensiaskel kohti räätälöityä terveydenhuoltoa"
89
Yle: Kovanen aikoo kolminkertaistaa taksiensa määrän Oulussa yli sataan
89
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"
76
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
72
Maaseudun Tulevaisuus: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Välimerestä pelastettujen ottamista Suomeen – keski-ikäiset ovat kriittisimpiä
44
Sanna Marinin avaus työajan lyhentämisestä jakaa mielipiteitä: Moni kannattaa lyhyempiä työpäiviä uusien työpaikkojen toivossa, mutta osa pitää ajatusta utopistisena
34
Trump perui Tanskan-matkansa, koska Tanska ei halua myydä Grönlantia Yhdysvalloille
32
Ylivieskan kirkon rakentaminen alkaa mahdollisesti syksyllä – Kirkkohallitus vahvisti rakennussuunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Sadevaroitus: Maan pohjoisosassa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image