Pohjois-Suomi

Sellutehtaan jäteliete tarkoitus varastoida 60 metriä pitkiin jät­ti­säk­kei­hin, vesilintujen pesimäalue jätetään koskematta Kemijärvellä

Suljetun sellutehtaan jätejärvi kätkee pohjalietteessä ympäristölle vaarallisia raskasmetalleja ja orgaanisia yhdisteitä. Lietettä on tarkoitus pumpata 280 000 kuutiota valtaviin jätesäkkeihin. Määrä vastaa 3000 täysperävaunurekkakuormaa.
Pohjois-Suomi 5.2.2018 18:30
Pekka Mauno

Kemijärven sellutehtaan surullisenkuuluisan jätejärven pohjalietteelle ehdotetaan ratkaisua, jossa suuria raskasmetallipitoisuuksia sisältävä liete imetään valtaviin, 60 metriä pitkiin ja halkaisijaltaan 13 metrisiin säkkeihin. Tarkoitus on, että liete jää säkkeihin ja vesi suotautuu geotuubeiksi kutsuttujen säkkien seinämien läpi ulos.

– Säkit tulevat hyötykäyttöön. Niillä nostetaan läheisen puuterminaalin käyttöön tulevan kuuden hehtaarin kokoisen kentän pintaa 2,5 metrillä, kertoo Stora Enson viestintäjohtaja Satu Härkönen.

Stora Enso on keksinyt uuden tavan jätelietteen käsittelylle sen jälkeen kun Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on hylännyt yhtiön aiemmat esitykset. Pörssiyhtiö on valittamalla vetkutellut jätejärviongelman ratkaisua. Muun muassa Kemijärven kaupunki on vaatinut, että liete poistetaan jätejärven pohjasta.

Kyse on vuonna 2008 suljetun Kemijärven sellutehtaan 60 hehtaarin laajuisesta jätejärvestä, jonka pohjassa on 330 000 kuutiota lietettä. Liete on ympäristölle vaarallista. Se sisältää terveysviranomaisten ylimmät ohjearvot ylittäviä pitoisuuksia sinkkiä ja vanadiinia sekä orgaanisista yhdisteistä bentseeniä, tolueenia, fenantreenia, öljyhiilivetyjakeita sekä dioksiineja ja furaaneja. Vesistöön päästessään ne kertyvät kaloihin ja edelleen ihmiseen.

– Liete kuivuu geotuubeissa turpeeksi. Sen päälle ajetaan moreenia ja mursketta, selittää Satu Härkönen.

Ensimmäisen kerran Pohjois-Suomen aluehallintovirasto patisti Stora Ensoa jo vuonna 2010 poistamaan jätealtaan pohjamudissa piilevä myrkkycoctail. Yhtiö on kuitenkin valittanut aluehallintoviraston päätöksistä korkeimpia oikeusasteita myöten. Tällä hetkelläkin Vaasan hallinto-oikeudessa on Stora Enson tuorein valitus Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätöksestä.

Stora Enso on tammikuussa jättänyt aluehallintovirastolle geotuubiratkaisuun perustuvan uuden esityksen.

– Jos yhtiön esitys hyväksytään, hallinto-oikeuteen tehty valitus luonnollisesti raukeaa, sanoo Stora Enson kiinteistöjohtaja Erkki Autio.

Aivan kaikkea lietettä ei ole tarkoitus poistaa. Jätelampi on ollut vesilintujen suosima pesimäalue.

– Lintujen pesimäalue jätetään koskematta. Kyse on noin 30 metrin levyisestä alueesta altaan reunalla, sanoo Satu Härkönen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Mitäpä jos liete käsiteltäisiin oikein?
Metallien poistoon lienee tekniikka olemassa. Esimerkiksi rikastusprosesseista löytynee tarvittava tekniikka. Alan osaajat kyllä tietävät.
Sitten lietteen kuivaus ja poltto lämpövoimalassa, jossa tarvittava päästötekniikka Ekokemin tavoin. Jos ja kun tuhka on vaaratonta, se maanparannusaineeksi, metsälannoitteeksi.
Toki maksaa, mutta sehän on jätteen tuottajan asia, yhteiskunta vain huolehtii että homma tehdään oikein.
Eikä sitten hoideta hommaa lahjuksin, vaikka se onkin maan tapa. Ollaan kerrankin edistyksellisiä ja rehellisiä!
Olisi tässä mahtavat vientimahdollisuudetkin maailmalle. Kehitys- ja alikehitysmaissa käyttöä olisi. Vai onko jo niin, että tämä on normaalikäytäntöä muualla, mutta ei Suomessa, ja siksi hintakilpailukykymme on hivenen parempi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole noin helppoa!
Geotuubikangas on suodattavaa, nesteet läpäisevää.
Ensin pitää rakentaa siis tiivis, bentoniittivuorattu kenttä ympäryspatoineen ja -tarkkailuojineen ja pumppaamoineen.
Kentän vuotoihin pitää varautua ennakkoon, sen käytäntö kaivosalueilla on jo opettanut.
Geotuubien kasauksen jälkeen kenttä pitää peittää nesteitä läpäisemättömällä katteella, sadoiksi/tuhansiksi
vuosiksi.
Kemijärveläisillä riittää pitkäksi toviksi seurattavaa kuinka loppujen lopuksi supermyrkyt varastoidaan ongelmaksi seuraaville sukupolville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä tekniikkaa voisi harkita myös Pyykösjärven lietteen varastoimiseen. Siellä ei ole niin myrkyllistä lietettä mutta olisi hyvä kerätä ne yhteen paikkaan ja vaikka tehdä tekosaaren niistä lintujen pesimäpaikaksi. Järvi puhdistuisi paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoitat sitä jonkun jätesäiliön ylivuotoa, jonka kaikki ympäristö- ym viranomaiset tietävät, mutta eivät tee asialle mitään? Eli on olemassa jätesäiliö, jonka sisältöä ei missään nimessä saa päästää luontoon sen sisältämän elohopean takia. Ei päästetäkään, mutta ylitäytetään jatkuvasti ja ylivuoto menee mereen. Tutkiva journalisti seuraisi rahaa ja saisi selville, kenen virkamiehen taskuun lahjusraha virtaa, kun asian annetaan jatkua. Meiltä vain puuttuu se tutkiva journalisti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ei ole ainut asia minkä Stora Enso joutuu puhdistaa.. Poissa silmistä poissa mielestä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän muoviviritykset tunnetaan, muistanette onnettoman Talvivaaran allasmuovien kohtalon. Ihmetyttää yhtiön taktinen ajanpeluu velvotteidensa täyttämisessä. Joko on ilmaista rahaa touhuun tiedossa. - Miten lienee Kajaanissa ne kuidut joen pohjassa säilyneet? Sellutehdashan suljettiin kolmisenkymmentä vuotta sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan hirveää tämä Suomen luonnon tuhoaminen. Poliittiset päättäjät vastuuseen ja heti! Aivan käsittämätöntä miten tälläisen tuhon annetaan muodostua, että saadaan paperilehtiöitä tehtyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko lopultakin paskalammille jotain tehdään ?
Uskoisikohan tuota, koska kyseessä on Stora Enso ?
10 vuotta se onkin vitkastellut ja valittanut...
Esittänyt varsinaista suuryhtiön kyseenalaista asennetta ympäristökysymyksiin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli maata ei puhdisteta ollenkaan vaan myrkyt haudataan "ikuisiksi ajoiksi" tulevien sukupolvien riesaksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehheh... Ei taida se muovipussi kestää Lapin routamaassa puolta vuosikymmentä, puhumattakaan tulevista sukupolvista. Lupakikkahan tämä on. Kun kerran on saatu viranomaiselta lupa haudata ongelmajätteet muovipussissa soran alle, vastuu ja tuleva lasku siirtynee luvan myöntäjälle. Koko juttu on vielä maalattu telalla vihreäksi otsikon maininnalla vesilintujen pesimäalueen koskemattomaksi jättämisellä. Jokainen lukion biologian kurssit käynyt ymmärtää raskasmetallien ja dioksiinien käyttäytymisen ravintoketjussa, kun vielä nimenomaan lintujen pesimäalue jätetään "puhdistamatta,"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä juurikin näin! Ja näin vuonna 2018 ihmiset ovat niin naiiveja, että kun jonkun laittaa piiloon maan alle niin ongelma katoaa. Mitä me oikein annetaan tuleville sukupolville? Ydinjätettä lastataan luontoon mahdollisimman syvälle. Toimimattomia konkurssiin menneitä kaivoksia, joiden jätteitä edelleen löytyy luonnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kemijärven lopetettu sellutehdas on todella häpeä Stora Enson johtajille, Suomen valtion silloisille ja sen jälkeen olleille päättäjille, sekä eräälle pörssimiehelle, joka halusi Kemijärven tehtaan sulkemista toden teolla.
Tämä suuri pankkien omistaja, joka antaa mielellään iltapäivälehdille neuvoja siitä, kuinka voi rikastua, oli ohjaamassa ehkäpä hieman selkärangattomia johtajia siihen, että Kemijärven tehdas ajettiin alas, vaikka se olikin kannattava.
Huomasikohan kukaan sitä, että kyseinen pankkiiri "Nalle" oli ja on edelleen kilpailevan pörssiyhtiön tärkeä "pelimies".
Eikö SUomessa ole sen verran velvollisuudentuntoa ja häpeää, että Stora Enso velvoitettaisiin hoitamaan jätteensä pois, eikä pelkästään lähelle sadevesien kanssa takaisin valumaan?
Sen verran kova olen aatteen puolesta, että todellinen työläisvasemmistolaisuus vaatii myös ympäristöstä huolehtimista. Se on jopa täysin mahdollista ja antaa Kemijärvelle ja Kemijärven asukkaille mahdollisuuden nauttia luonnosta uudenkin tehtaan aikana. "Nalle" unohtaa sen, sillä "raha ei haise", eikä Suomessa todella rikkailla ole riskiä ympäristöongelmista vastaamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä me jätetään karmiva perintö tuleville ihmispolville. Meillä on politikot jotka ei ymmärrä että muullakin on arvoa kuin vain rahalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis vuosikymmenten jätelitkut pusseihin joihin jää tiivistynyt supermyrkkujen massa, joka peitetään siinä paikassa maan sisään.

Mitään ei puhdisteta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä jos käsiteltäisi myös lintujen pesimäalue? Onko tämän jättäminen pois putsauksesta rahan säästöä vai ympäristön suojelua?
Mitenhän nuo orgaaniset yhdisteet pysyvät pussissa? Minkälaisia kokemuksia maailmalta on ja mistä päin? Pussien hautaaminen on maallikolle tosi arveluttava toimenpide. Uusi Myllypuroko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvinhän nuo kalat on maistunu kemijärviläisille ei valittamista, ei kannatte mennä tonkimaan sedimenttejä enää-

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image